Op deze pagina leggen we je alles uit over gitaarversterkers. Wanneer gebruik je een gitaarversterker en welke gitaren hebben sowieso gitaarversterking nodig? Lees gauw verder en lees alles over gitaarversterkers!

Wat is een gitaarversterker?
Een gitaarversterker zorgt ervoor dat het geluid van je gitaar versterkt wordt. De gitaar en de versterker zijn met elkaar verboden door een gitaarkabel. Wanneer je op je gitaar speelt komt het geluid dat je produceert door de versterker. De versterker is eigenlijk een soort luidspreker. Een elektrische gitaar heeft bijvoorbeeld geen klankkast en is volledig afhankelijk van een versterker om geluid te maken. Als je dan kijkt naar bijvoorbeeld een western gitaar dan heeft deze per definitie geen versterker nodig omdat deze gitaar voorzien is van een klankkast en dus wel zijn eigen geluid kan produceren. Het is echter ook voor een western gitaar mogelijk om aangesloten te worden op een versterker. Elke gitaar in combinatie met een bepaald type versterker zorgt voor een unieke sound!
Welke soorten gitaarversterkers zijn er?
Er zijn verschillende soorten gitaarversterkers, ieder met een eigen karakter en sound. In principe zijn er 4 typen versterkers die zijn onderverdeeld op basis van hoe zij het geluid versterken. Een versterker wordt ook wel een ‘Amp’ genoemd.
Buizenversterkers
Een buizenversterker, ook wel een tube amp genoemd, is een versterker die geluid produceert door middel van buizen. De buizenversterker is de oudste wijze van versterken die we kennen. Omdat dit type versterker vrij oud en is en aan onderhoud onderhevig zijn ze minder populair. De techniek is ook enigszins achterhaald. Een ander nadeel is dat de versterkers relatief zwaar zijn en daardoor minder mobiel. Ook moeten de buizen om de zoveel tijd vervangen worden. De buizenversterker produceert een warm uniek geluid.
Transistorversterkers
De transistorversterker produceert zijn geluid op een andere wijze, door transistors dus. Deze versterkers vallen in een goedkopere groep versterkers dan de buizenversterkers. In tegenstelling tot de buizenversterker heeft deze versterker minder onderhoud nodig. Met de komst van de transistorversterker was het mogelijk om de versterker door te ontwikkelen. Zo konden er kleinere en minder zware modellen gemaakt worden. Een ander bijkomend voordeel is dat transistorversterkers minder stroom verbruiken. Op basis van deze techniek worden veel van de hedendaagse versterkers vandaag de dag gemaakt.
Modellingversterkers
De modellingversterker wordt veelal gebruikt door rock- en metalmuzikanten omdat dit type versterker veel geluiden kan vervormen. Dit soort versterkers produceert zijn geluid digitaal waardoor je met deze versterker heel veel kanten op kan. Je kunt er bijvoorbeeld ook geluid mee opnemen en simuleren. Het is dus mogelijk om meerdere gitaarpartijen op te nemen of af te spelen. In tegenstelling tot de buizenversterker kan je er ook een hoofdtelefoon op aansluiten wat je buren erg zullen waarderen! De modellingversterker is doorgaans een betrouwbaar apparaat en vaak gunstig geprijsd.
Hybride versterkers
De laatste versterker in het rijtje is de hybride versterker. Kenmerkend aan dit type versterkers is dat ze vaak 2 technieken combineren. Dus bijvoorbeeld een deel met buizen en een deel met een transistor. Omdat de techniek met buizen een uniek geluid geeft wordt deze vaak gecombineerd met modelling. Dus het warme geluid van de ‘buizen’ in combinatie met de veelzijdigheid van modelling, een unieke combinatie!
Welke uitvoeringen van een versterker zijn er?

Er zijn naast de wijze van versterken ook nog verschillende uitvoeringen versterkers. De uitvoering zegt eigenlijk iets over hoe de versterker er uit ziet en in welke vorm. We onderscheiden hier de volgende uitvoeringen:
Combo
Bij een combo zitten de luidspreker en versterker als het ware in dezelfde behuizing. Dit maakt hem tegelijkertijd compact en makkelijk mee te nemen. Een ander bijkomend voordeel is dat de combo een redelijk goed bereik heeft. We praten dan over het vermogen van de versterker. Hierdoor is de combo geschikt om thuis mee te oefenen maar ook om mee te nemen. Je kan een combo gebruiken voor basgitaren en elektrische gitaren.
Stack
De Stack, vrij vertaald ‘de stapel’ is een stapel van luidsprekers op elkaar. Hierboven staat dan vaak de versterker. Een stack zorgt ervoor dat je meer vermogen kan creëren dan bij een combo. Nadeel is dat deze ’toren’ zoals een stack ook vaak genoemd wordt minder goed te vervoeren is als bijvoorbeeld een combo.
Een complete set met twee luisprekers en daarboven op een versterker noemen we een stack. Wanneer er sprake is één luispreker en een versterker dan praten we over half stack.
Top of Head
De Top of head is eigenlijk de versterker die bovenop de luidspreker staat en deel uitmaakt van de stack. De versterker is dus verbonden met de luidspreker(s) die onder hem staan. Het voordeel van deze combinatie is dat je met beiden kan wisselen. Zowel in wattage als kwaliteit en prijs.
Buikkast
De buikkast is een onderdeel van de stack. Dit is vaak de bovenste luidspreker. De buikvorm komt doordat de luidspreker aan de onderkant breder is dan aan de bovenzijde.
Rack
Wanneer we spreken over ‘rack’ dan spreken we over een bepaalde maat, in dit geval de 19inch maat. De maat 19 inch komt overeen met ongeveer 48cm. Er zijn veel apparaten die deze maat hanteren en daardoor makkelijk te stapelen zijn. Ook zijn er voor deze maat diverse koffers en flightcases beschikbaar. Een rack versterker bestaat vaak uit een voor en eindversterker welke is aangesloten op een aparte luidspreker.
Wanneer er echt flink vermogen geproduceerd moet worden zoals bijvoorbeeld bij een concert dat wordt gebruik gemaakt van PA. PA is een afkorting van Public Adress. Bij dit systeem wordt gebruik gemaakt van enorme luidsprekers.
Welke merken gitaarversterkers zijn er?
Er zijn heel wat merken op de markt die gitaarversterkers produceren. Vaak zijn ze gespecialiseerd in een bepaald soort versterker of hebben bepaalde productielijnen uitbesteed aan andere fabrikanten in het buitenland. Hieronder een opsomming van een paar grote producenten van gitaarversterkers.





Veel gestelde vragen over gitaarversterkers
Hieronder vind je enkele veel gestelde vragen over gitaarversterkers. Heb je zelf nog vragen, opmerkingen, of tips? Laat ze achter in de reacties en hopelijk kunnen wij je zo snel mogelijk helpen met het beantwoorden van deze vragen.
Wat is een gitaarversterker?
Een gitaarversterker versterkt het geluid van de gitaar. Als je wil weten hoe dit precies werkt lees dan deze pagina!
Welke soorten gitaarversterkers zijn er?
Er zijn 4 soorten gitaarversterkers die we op deze pagina op een rijtje hebben gezet.
Wat is een buizenversterker?
Een buizenversterker versterkt het geluid van de gitaar op een specifieke wijze. Als je wil weten hoe lees dan lees je dat hierboven!
Wat is een transistorversterker?
Een transistorversterker versterkt het geluid op een bepaalde manier die we op deze pagina uitleggen.
Welke uitvoeringen van gitaarversterkers kennen we?
Een uitvoering van een gitaarversterker is bijvoorbeeld een combo, maar er zijn er meer. Op deze pagina vertellen we je er alles over!
Wil je na het lezen van dit artikel meer weten over gitaarversterkers of wil iets achterlaten over jouw gitaarversterker laat dan hieronder een reactie achter!