Ukelele kopen

Wanneer je hebt besloten een ukelele te kopen maar niet goed weet welke je wil kopen dan kan deze pagina uitkomst bieden. Wel leggen je uit waarom je een ukelele zou moeten kopen, welke geschikt is voor beginners en waar je op moet letten als je een ukelele koopt.

Ukeleles op een rijtje

Waarom een ukelele kopen?

Waarom zou je een ukelele kopen? Het antwoord kan heel simpel zijn. Je houdt van de klank die een ukelele produceert of van muziek waar de ukelele veel in gebruikt wordt. Misschien ben je wel fan van iemand die ukelele speelt of wil je er één cadeau geven aan je kind. Genoeg reden dus om een ukelele te kopen. Voor kinderen is de ukelele zeer geschikt om de eerste akkoorden op te leren spelen. De reden is het formaat en omdat er maar vier snaren op een ukelele zitten. Hierdoor is het minder moeilijk om ukelele te leren spelen. In ieder geval minder moeilijk dan gitaar leren spelen.

Kortom is de ukelele een ideale beginnersgitaar voor jong en oud. Vooral voor mensen met kleine handen kan hij ook uitkomst bieden wanneer een gitaar te groot is. De ukelele is staat ook bekend omdat het een goed reisgitaar is. Door zijn formaat past hij in bijna elke tas of koffer.

Welke maat moet ik kopen?

Ukeleles over elkaar heen

Welke ukelele heb ik nu nodig? Er zijn namelijk verschillende modellen waaruit je kan kiezen. Om deze keuze goed te maken moet je bepalen of de ukelele door iemand bespeeld gaat worden met kleine of grote handen. De mensuur van de ukelele bepaald ook hoeveel de frets van een ukelele uit elkaar staan. Hoe meer ruimte voor de vingers hoe langer de mensuur van de ukelele. We onderscheiden de volgende ukeleles:

  • Sopranino ukelele
    De sopranino ukelele is een zeer kleine ukelele die heel geschikt is voor kinderen. Dit model wordt vaak gestemd als een gitaar, en dan in de vier hoogste snaren van de gitaar. Dit zijn de D snaar, G snaar, B snaar en E snaar. De sopranino is door zijn kleine vorm geschikt voor mensen met kleine handen. Het instrument is ongeveer 41 centimeter lang.
  • Sopraan ukelele
    De sopraan ukelele is weer een stuk groter van formaat dan de sopranino. Hierdoor heeft hij ook een langere mensuur en dus ook meer ruimte op de toetsen. Een sopraan ukelele is enorm populair onder de ukelele spelers vanwege zijn gebruiksgemak en bespeelbaarheid. Heel veel liedjes die je kunt leren met een ukelele zijn gemaakt op basis van hoe de sopraan ukelele getemd is. Deze is gestemd in G C E A. Dit is dus een andere stemming als bij de sopranino.
  • Concert ukelele
    De concert ukelele is nog een slag groter dan de sopraan en daarom maakt het hem nog meer geschikt voor volwassenen. Net als bij de sopraan is de mensuur langer en dus is er meer ruimte op de toets. Dit model heeft ook een groter bereik. Dit komt omdat hij een grotere klankkast heeft en omdat er meer frets op de hals zitten. De stemming is exact hetzelfde als de sopraan. Goed om te weten als je van plan bent om een concert ukelele te kopen.
  • Tenor ukelele
    De tenor ukelele is nog ene stuk groter dan de concert ukelele. Het zal je niet verbazen dat dot model daarom een nog groter bereik heeft. De stemming is weer hetzelfde als bij de sopraan en concert ukelele. Er bestaat bij dit model wel de mogelijkheid om de g-snaar een octaaf lager te stemmen. Hiervoor heb je wel speciale snaren nodig. Vaak wordt er ook gewoon volgens de normale stemming gespeeld.
  • Bariton ukelele
    En dan is er nog een vreemde eend in de bijt, de bariton ukelele. Als je hem ziet lijkt deze ukelele al op een kleine gitaar en neem je hem niet zo makkelijk mee in je tas. Omdat deze ukelele ook weer gestemd is als de sopranino is hij weer minder geschikt voor een beginner.

De tenor en concert ukeleles zijn veruit de populairste ukeleles. Dit komt door de mensuur en de wijze waarop ze gestemd zijn. Ook zijn ze geschikt om de meest voorkomende ukelele akkoorden mee te spelen. Ze zijn zowel voor kinderen als volwassenen geschikt.

Welke houtsoort moet ik kopen?

Hangende ukeleles

Wat erg belangrijk is als je een akoestische gitaar gaat kopen is de houtsoort waarvan de gitaar is gemaakt. Dit geldt ook voor ukeleles. De houtsoort die gebruikt wordt is in grote mate bepalend voor de sound die de gitaar produceert. De trillingen die door de snaren teweeg worden gebracht worden door het hout geresoneerd. Hierdoor ontstaat een bepaalde sound die per houtsoort verschillend is. We noemen deze houtsoorten klankhout. De ene houtsoort is van betere kwaliteit dan de andere houtsoort. Hieronder geven we je een overzicht van veel gebruikte houtsoorten en hun eigenschappen.

  • Mahonie 

Een veel gebruikte houtsoort voor ukeleles is mahonie. Het grote voordeel van mahonie is dat ukeleles gemaakt van deze houtsoort in allerlei prijsklassen te vinden zijn. Wanneer een ukelele gemaakt is van mahonie dan produceert deze een warm en zacht geluid.

  • Koa

De eerste ukeleles werden gemaakt in Hawaï van koa hout. Deze houtsoort komt veel voor in Hawaï en kenmerkt zich door de dichtheid en zijn unieke nerven. Wanneer een ukelele is gemaakt van deze houtsoort dan praat je over top segment. De houtsoort wordt dan ook alleen gebruik voor topmerken die ukeleles produceren voor de professional. Het geluid van een ukelele die is gemaakt van koa hout is uniek!

  • Vuren

Vurenhout is een exotische houtsoort die veel wordt gebruikt bij het maken van ukeleles. De houtsoort wordt ook veelvuldig gebruikt bij het produceren van gitaren. Een goede eigenschap van deze houtsoort is dat het goed resoneert. Vaak wordt vurenhout gebruikt in combinatie met mahonie of esdoorn.

  • Palissander

Voor de achterkant van de ukelele wordt vaak palissander hout gebruikt. Ook de zijkanten en toets worden vaak van deze houtsoort gemaakt. Meestal wordt er samen met palissander gebruik gemaakt van ceder of sparrenhout. Dit heeft te maken met de dichtheid van palissander. Ceder en spar zijn minder dicht dan palissander.

  • Ceder

Cederhout geeft een unieke sound aan de ukelele. Met deze houtsoort staat bekend om het produceren van warme zachte tonen. De dichtheid van dit klankhout is minder dan de eerder genoemde houtsoorten en dit zorgt voor het warme geluid.

  • Mango

Mango hout is afkomstig uit India en deze houtsoort werd vroeger veelvuldig gebruikt voor de productie van ukeleles. Mango is een sterke houtsoort en daarom zeer geschikt om akoestische instrumenten me te bouwen. Tegenwoordig wordt mango vaak gebruikt in combinatie met een andere houtsoort. Mango is zeer betaalbaar en klinkt ook nog eens goed.

  • Esdoorn

Esdoorn wordt vaak gebruikt in combinatie met een andere houtsoort om een ukelele te maken. Vaak worden de achterzijde en zijkant van de ukelele gemaakt van esdoorn. Esdoorn staat erom bekend dat het goed resoneert en is daarom zeer geschikt voor akoestische instrumenten.

Ga ik voor massief hout of gelamineerd hout?

Ukeleles worden gemaakt van massief hout en van gelamineerd hout. Om te weten welke ukelele het beste bij je past leggen we de verschillen tussen de twee uit.

  • Massief hout

Bij massief hout is er sprake van één laag hout. De ukeleles die gemaakt zijn van hout hebben de eigenschap een zeer mooi geluid te produceren. Het nadeel is dat ze met betrekking tot de gelamineerde varianten duurder zijn. Wat ook een nadeel is zijn de eigenschappen van hout bij warmte en kou. Dit kan van invloed zijn op je instrument. Het is dus nodig om hier zorgvuldig mee om te gaan en je ukelele goed te onderhouden.

  • Gelamineerd hout

Bij gelamineerd hout is er sprake van meerder lagen hout waaruit de ukelele bestaat. Vooral de beginnersmodellen zijn gemaakt van gelamineerd hout. Dit is ook terug te zien in de prijs. Toch kan je een mooie kwalitatieve ukelele kopen die gemaakt is van gelamineerd hout. Voordeel is dat je minder rekening hoeft te houden met het onderhoud en ze zijn goed verkrijgbaar.

Wat is nog meer belangrijk als ik een ukelele wil gaan kopen?

Naast de soort ukelele en de houtsoort zijn er nog een aantal dingen waarop je zou moeten letten als je een ukelele koopt. We hebben ze hieronder op een rijtje gezet.

  • De prijs

De prijzen van ukeleles variëren van een paar tientjes tot aan duizend euro. Er zit uiteraard veel verschil tussen de prijzen gelet ook op kwaliteit. Ga voor je jezelf goed op zoek naar de vraag hoe serieus je met de ukelele wil gaan spelen. Hoe serieuzer hoe meer kwaliteit je nodig hebt en hoe duurder de ukelele uiteindelijk wordt. Wil j een goed klinkende ukelele kopen probeer dan iets meer uit te geven zodat dit terug komt in het geluid en de duurzaamheid.

  • Het uiterlijk

Het oog wil ook wat, en dit geldt zeker als het de ukelele aangaat. De ukelele is er dus in meerdere vormen van grootte maar ook in kleuren. Een knalroze of gele ukelele is daarom ook helemaal niet gek. Er zijn zelfs ukeleles te koop met meerdere kleuren en patronen. Heel veel keus dus als je iets aparts zoekt.

  • De bespeelbaarheid

De bespeelbaarheid is zeer belangrijk wanneer je een ukelele gaat kopen. Als je de mogelijkheid hebt probeer dan altijd even de ukelele uit. Ben je iemand met hele kleine of juist hele grote vingers? Dan zal niet ieder type ukelele bij je passen. In de winkel heb je de mogelijkheid om even wat akkoorden op de ukelele te spelen. Zo weet je meteen of hij goed klinkt!

Veel gestelde vragen over een ukelele kopen

Hieronder vind je enkele veel gestelde vragen over een ukelele kopen. Heb je zelf nog vragen, opmerkingen, of tips? Laat ze achter in de reacties en hopelijk kunnen wij je zo snel mogelijk helpen met het beantwoorden van deze vragen.

Waarom een ukelele kopen?

Een ukelele koop je omdat je het geluid mooi vindt of omdat je van muziek houdt waarin de ukelele vaak wordt gebruikt. Het kan ook zijn dat je de ukelele meer geschikt vind voor een kind. Lees er meer over hierboven!

Welke maat ukelele moet ik kopen?

Er zijn meerdere soorten ukeleles die elk een andere maat hebben. Zo hebben we de sopranino, sopraan, concert , tenor en bariton ukelele. Lees op deze pagina welke ukelele geschikt is voor jou!

Welke houtsoort moet mijn ukelele hebben?

De houtsoort bepaald de klank van de ukelele. Ukeleles worden uit meerdere houtsoorten gemaakt. Onder andere Koa, Mahonie en esdoorn zijn veel gebruikte houtsoorten. Lees er meer over hierboven!

Massief of gelamineerd hout?

Als een ukelele koopt dan heb je de keus tussen een massief model of een model van gelamineerd hout. Aan beide soorten zitten voor en nadelen. Lees er alles over hierboven!

Waar let ik op wanneer ik een ukelele koop?

Het is verstandig om op de prijs, bespeelbaarheid en het uiterlijk van een ukelele te letten wanneer je deze wil gaan kopen. Op deze pagina leggen we je er alles over uit!


  • Was this Helpful ?
  • YesNo

Plaats een reactie

Leer gitaar spelen in 22 lessen