Gitaar spelen

Je bent net de trotse eigenaar geworden van een mooie gitaar, gefeliciteerd! Of je hebt al jaren een mooie gitaar in de hoek staan en het erop spelen is er nooit van gekomen. Misschien dat je na het lezen van dit artikel weer zin krijgt om de gitaar op te pakken of je wil meteen starten met gitaar leren spelen. Kijk dan hieronder voor wat opties om gitaar te leren spelen. Of misschien heb je nog geen gitaar en heb je interesse om een gitaar te kopen om snel te kunnen spelen. Lees op deze pagina alles over gitaar spelen!

gitaar spelen

Het leren spelen

Als je gitaar wil leren spelen zal je je moeten verdiepen in hoe je het instrument moet bespelen. Vaak zullen er lessen gevolgd moeten worden om het gitaar spelen goed onder de knie te krijgen. Tegenwoordig kan je online al een hoop informatie vinden over hoe je bepaalde gitaarakkoorden kan leren en je kan zelfs al makkelijke liedjes leren spelen. Het is belangrijk om veel te oefenen omdat je hierdoor steeds beter wordt en je handen kunnen wennen aan het bespelen van de gitaar. Vaak is het voor de vingertoppen wennen om dagelijks gitaar te spelen. Dit komt omdat sommige gitaarsnaren van staal zijn. De vingertoppen krijgen na verloop van tijd wat eelt waardoor het spelen alleen maar makkelijker wordt.

Om goed te leren gitaar spelen wordt doorgaans begonnen met het bespelen van de klassieke gitaar. Deze gitaar is erg handzaam en de snaren liggen wat verder uit elkaar dan bij een elektrische gitaar. Vanuit de klassieke gitaar kan worden overgestapt naar een elektrische of basgitaar.

Hoe kan ik op een gitaar spelen?

Er zijn verschillende manieren om op een gitaar te spelen. Het is voor jezelf belangrijk dat je een manier gaat vinden die jij het meest prettig vindt. Allereerst kan je natuurlijk zittend spelen of je kan dit staand doen. Als je zit dan is het belangrijk dat je genoeg ruimte om je heen hebt. Het beste zou je gebruik kunnen maken van een gitaarkrukje en dan laat je de gitaar op je bovenbeen rusten. Als je staand gitaar gaat spelen dan is het handig om een gitaarband te hebben. Deze band bevestig je aan de gitaar en laat je dan voor je buik hangen. Nu heb je je handen vrij om de gitaar te bespelen.

Je kan de gitaar op 3 manieren bespelen:

 • Met je vingers; je slaat de snaren aan met je vingers waarbij je alle snaren tegelijk aanslaat. Nadeel is dat je soms de snaren niet echt goed raakt. Deze techniek wordt veel gebruikt bij het spelen van Flamencomuziek.
 • Door middel van tokkelen; deze manier doe je ook met je vingers maar dan pluk je als het ware aan de snaren. Het is een hele andere manier van spelen maar wordt vaak toegepast bij bepaalde soorten muziek die zich hiervoor lenen.
 • Met een plectrum; het spelen met een plectrum is eigenlijk de meest voorkomende manier van spelen. Het voordeel is dat je de manier met je vingers en het tokkelen makkelijk kan afwisselen met de plectrum. Vooral ook op elektrische gitaar wordt gebruik gemaakt van een plectrum.

Wat heb ik nodig om gitaar te spelen?

Wanneer je wil gaan starten met gitaar spelen zoek dan gewoon naar een goedkope gitaar. Je kan deze vinden op marktplaats of bij een gitaarwinkel. De meeste starters kopen een akoestische gitaar. Vaak is het handig om een set aan te schaffen zodat je meteen compleet bent. De meeste gitaarmerken bieden wel zo’n complete set aan. Voor een akoestische gitaar kan zo’n set bestaan uit:

 • De gitaar
 • Plectrums
 • Gitaartas of koffer
 • Voetsteun
 • Stemapparaat
 • Gitaarstandaard
 • Gitaarversterker

Uiteraard is er voor een elektrische gitaar ook een set beschikbaar. In deze set zitten meteen alle basis accessoires zodat je meteen aan de slag kunt. Handig als je van plan bent om een elektrische gitaar te kopen. Er zijn vele elektrische gitaarmerken waar je uit kan kiezen.

Hoe leer ik gitaar spelen?

Er zijn meerdere manieren om gitaar te leren spelen. We leggen je hier uit welke manieren dit zijn en leggen je ook uit welke manier wellicht beter is om niet te doen of juist wel. Als je gitaar wil leren spelen dan zijn er sowieso twee dingen erg belangrijk:

 • Je moet beschikken over een flinke dosis doorzettingsvermogen.
 • Je moet een goede discipline hebben.

Doorzettingsvermogen en discipline, waarom heb ik dit nodig? In principe is gitaar spelen niet heel erg moeilijk, het gaat er meer om dat je door blijft gaan en dat je ook elke dag oefent. Zeker in het begin is het belangrijk om veel te oefenen zodat je vingers kunnen wennen aan de snaren en dat er voldoende eelt op je vingers komt. Wanneer je elke dag oefent dan zul je zien dat je snel vooruitgang boekt en dat je binnen de kortste keren een liedje kan meespelen!

Gitaar leren spelen kan op de volgende manieren:

Zelfstudie

Je zou kunnen besluiten om via youtube je gitaarlessen te volgen. Helemaal voor niets dus dat klinkt aantrekkelijk. Je leert er alleen niet zoveel over je gitaar zelf, hoe je snaren vervangt en je kunt er geen vragen stellen. Vaak zijn het video’s waarbij wordt voorgedaan hoe je een bepaald liedje moet spelen en dat is het.

Muziekschool

Op de muziekschool leer je goed gitaar spelen. Bij je leraar kan je terecht met al je vragen over de gitaar en hij leert je hoe je je gitaar moet stemmen, hoe je snaren vervangt en hoe je je gitaar in goede conditie houd. Nadeel is dat je met je gitaar naar de muziekschool moet en de kosten zijn relatief hoog. En je bent gebonden aan een vast moment van de week wanneer je les hebt.

Gitaarleraar

Bij de gitaarleraar geldt eigenlijk hetzelfde als bij de muziekschool. Enig voordeel zou kunnen zijn dat je leraar dicht bij je in de buurt woont en dat je niet zo ver hoeft te reizen om bij je les te komen.

Online gitaarles

Een hele populaire vorm van gitaarles is de online gitaarles. Deze lessen zijn relatief goedkoop en de methode blijkt heel goed te werken. Inmiddels hebben al duizenden mensen via deze methode gitaar leren spelen. Waarom is online gitaarles zo populair? Dit komt door een groot gedeelte omdat men de lessen kan volgen wanneer het uitkomt. Je kan de lessen thuis volgen op je computer, tablet of smartphone en alles in je eigen tempo. Ook is er een mogelijkheid om vragen te stellen aan je gitaarleraar. Wil je hier meer over weten, kijk dan op onze pagina’s over gitaarles en online gitaarles.

Op welke gitaar wil ik spelen?

soorten gitaar

Hoe kom ik erachter op welke gitaar ik wil gaan spelen? Is niet een hele simpele manier om hier achter te komen. Vaak speelt wel mee van welke muziek dat je houdt. Hou je bijvoorbeeld van rock dan kom je al snel uit bij een elektrische gitaar. Hou je meer van ballads dan is een akoestische gitaar een meer logische keuze. Vaak begint men met spelen op een Spaanse of Klassieke gitaar. De reden hiervoor is dat deze gitaar het meest handzaam is om op te leren spelen. Als je wat meer ervaring hebt opgedaan dan zou je ook kunnen kiezen om een basgitaar te kopen of een western gitaar. De mogelijkheden zijn wat dat betreft eindeloos en aan jou de taak om een goede keuze te maken.

Veel gestelde vragen over gitaar spelen

Hieronder vind je enkele veel gestelde vragen over gitaar spelen. Heb je zelf nog vragen, opmerkingen, of tips? Laat ze achter in de reacties en hopelijk kunnen wij je zo snel mogelijk helpen met het beantwoorden van deze vragen.

Hoe kan ik goed gitaar leren spelen?

Er zijn een aantal dingen belangrijk als je goed gitaar wilt leren spelen. Ten eerste heb je veel doorzettingsvermogen nodig. Wil je weten wat je nog meer nodig hebt om goed gitaar te leren spelen? Je leest er alles over op deze pagina!

Op welke manieren kan je op een gitaar spelen?

Er zijn 3 bekende manieren om een gitaar te bespelen. Dit heeft alles te maken met hoe je de snaren bespeelt. Een voorbeeld hiervan is tokkelen. Hierboven vind je alle manieren hoe je een gitaar kan bespelen!

Wat heb ik nodig om gitaar te spelen?

Om gitaar te spelen heb je een gitaar nodig, dat is logisch! Maar het spelen wordt makkelijker met een aantal accessoires erbij. Lees er hierboven alles over!

Waarom heb ik doorzettingsvermogen nodig als ik gitaar wil leren spelen?

Gitaar leren spelen is niet altijd eenvoudig. Allereerst heb je veel doorzettingsvermogen nodig. Lees op deze pagina hoe je goede gitarist kunt worden!

Op welke manieren kan ik leren gitaar spelen?

Er zijn meerdere manieren om gitaar te leren spelen. Je kunt jezelf gitaar leren spelen via youtube. Wanneer je zelf meer begeleiding nodig hebt dat kan je lessen volgen. Op deze pagina lees je er alles over!

Weet jij al of je gitaar wil spelen en hoe je dat wil gaan doen? Of misschien speel je al gitaar en wil je daar iets over kwijt? Laat hieronder je reactie achter!

 • Was this Helpful ?
 • YesNo

Plaats een reactie

Leer gitaar spelen in 22 lessen