Gitaar

Gitaar spelen is een schitterende hobby wanneer je een muziekliefhebber bent. Nog leuker is het als je als een volleerd gitarist je gitaar kan bespelen. Bij het kampvuur, op een verjaardag of gewoon thuis. Of misschien ben je wel van plan om in een band te gaan spelen. Gitaar spelen kan je altijd en overal doen! Er zijn meerdere soorten gitaren beschikbaar van klein tot groot met ieder een eigen geluid en uiterlijk.

Meer over gitaren:

De gitaar

Al enkele duizenden jaren zijn er al snaarinstrumenten bekend waarvan uiteindelijk de gitaar is afgeleid. De gitaar, zoals wij die kennen is de ‘Spaanse’ of ‘klassieke’ gitaar, ook wel de akoestische gitaar genoemd. De naam akoestische gitaar is een verzamelnaam voor meerdere soorten gitaren. Deze gitaar bestaat hoofdzakelijk uit hout waardoor hij zijn karakteristieke geluid krijgt. Na de akoestische gitaar kwamen ook de elektrische gitaren en basgitaren. Ook vele andere verschijningen zoals de Banjo, de western gitaar en de Ukelele zijn weer afgeleid van de akoestische gitaar. Om je een goed beeld te geven over hoe een akoestische gitaar eruit ziet zie je hieronder een afbeelding met alle onderdelen benoemd. We zullen je op deze pagina verder uitleggen wat de functies zijn van deze onderdelen.

onderdelen gitaar

Brug

De brug van de gitaar dient ervoor om de snaren tussen de brug en de topkam te laten lopen en dat de snaren ook voldoende uit elkaar blijven. Ook zorgen de brug en de topkam ervoor dat de snaren niet tegen de toets aankomen. De brug, ook wel de kam genoemd geeft de trillingen van de snaren door aan de klankkast waardoor er geluid ontstaat.

Brugzadel

De brugzadel van de gitaar ligt dwars op de brug en zorgt er samen met de brug en de topkam voor dat de snaren ook voldoende uit elkaar liggen zodat ze elkaar niet raken. Sommige bruzadels kunnen op en neer bewegen wat een verschil in klank met zich meebrengt. Meestal is dit bij elektrische gitaren het geval.

Brugpen

De brugpennen van de gitaar zitten op de brug van de gitaar net achter de brugzadel. Deze pennen of pinnen zorgen ervoor dat je snaren stevig vast komen te zitten en niet zomaar los laten. Brugpennen zijn verkrijgbaar in hout, metaal of kunststof.

Rozet

De rozet van de gitaar is niks minder dan een versiering om het klankgat van de gitaar heen. Je ziet deze versieringen veel bij Spaanse gitaren en vind zijn oorsprong in de tijd van de Moren.

Klankgat

Het klankgat van de gitaar zorgt dat de gitaar geluid produceert. Zoals we hierboven als konden lezen worden de trillingen van de snaren via de brug overgebracht naar het bovenblad en die geeft dit weer door naar de klankkast. Deze trillingen resoneren dan rond in de klankkast waardoor er een mooi geluid ontstaat.

Kast

De kast van de gitaar van de gitaar is bij akoestische gitaren gemaakt van hout. De houtsoort heeft een belangrijke invloed op hoe de gitaar uiteindelijk gaat klinken. Ook de inwendige vorm van de kast heeft invloed op het geluid van de gitaar.

Bovenblad

Het bovenblad van de gitaar heeft veel invloed op de klank van de gitaar. Hoe massiever het hout hoe beter de kwaliteit van het geluid. Ook is het afhankelijk van welke muzieksoort met de gitaar gespeeld moet gaan worden. Daar wordt dan de keus van de houtsoort op afgestemd.

Hals

De hals van de gitaar loopt vanaf de klankkast tot aan de kop van de gitaar. Over de hals heen lopen de snaren tot aan de kop. De hals zelf is onderverdeeld in toetsen die door fretten worden gescheiden. Op de hals zien we ook positiestippen staan.

Fret

De fret van de gitaar bestaat uit en stukje metaal wat verticaal over de hals van de gitaar zit. De meeste gitaren hebben zo tussen de 19 en 24 frets. Dit ligt ook aan de lengte van de hals. Door het plaatsen van fretten worden eigenlijk ‘vakken’ gemaakt. Deze vakken , ook wel toetsen genoemd, zorgen voor de tonen. Fretten zijn belangrijk als je akkoorden gaat spelen

Positiestip

De positiestippen, ook wel inlays genoemd zitten op de toets van de gitaar en zouden bepaalde noten vertegenwoordigen maar zijn er ook puur ter decoratie.

Toets

De toets zit op de hals van de gitaar wordt aan beide zijden ingesloten door de fretten. Door de snaren tussen de 2 fretten tegen de toets aan te drukken en de snaren bij de klankkast aan te slaan hoor je een bepaalde toon. Deze toon veranderd als je wisselt van toets.

Topkam

De topkam zit aan het einde van de hals onder de kop. De topkam zorgt ervoor dat de snaren, net als bij de brug weer netjes uit elkaar blijven en voldoende vanaf de toets gehouden worden.

Stemmechanieken

De stemmechanieken op de kop zorgen enerzijds dat de snaren weer vast komen te zitten vanaf de brugpennen. Door te draaien aan de stemmechanieken veranderd de toon van de snaar. Met een stemapparaat kan je de gitaar op de juiste toon afstemmen.

Kop van de gitaar

De kop van de gitaar bestaat uit het gedeelte wat bovenaan de hals zit. Op deze kop zitten de stemmechanieken bevestigd en onderaan de kop zit de topkam. De kop van de gitaar maakt onderdeel uit van de hals.

Gitaaraccessoires?

Naast de gitaar zijn er nog andere spullen die je wellicht nodig gaat hebben. Je kan deze spullen vinden op marktplaats of bij een gitaarwinkel. Vaak is het handig om een set aan te schaffen zodat je meteen compleet bent. Voor een akoestische gitaar kan zo’n set bestaan uit:
– De gitaar.
– Plectrums om je gitaar mee te bespelen.
Gitaartas of gitaarkoffer om je gitaar veilig in op te bergen als je deze ergens mee naartoe neemt.
– Voetsteun als je vanaf je knie speelt.
Stemapparaat om je gitaar te stemmen.
Gitaarstandaard om je gitaar veilig weg te zetten.
Gitaarversterker om je geluid te versterken.

Uiteraard is het ook mogelijk om een complete set aan te schaffen waar eigenlijk alles al in zit wat je nodig hebt. Bijvoorbeeld een elektrische gitaarset. In deze set zit vaak een gitaar, een versterker, de benodigde gitaarkabels, een plectrum en een gitaartas. Zo kan je meteen van start!

Welke gitaar ga ik kopen?

Wanneer je bent gegrepen door de hobby gitaar en je er echt je hobby van wil maken dan zijn de mogelijkheden eindeloos voor wat betreft de soorten gitaren die je kan kopen. Er zijn vele soorten gitaarmerken die allerlei soorten gitaren verkopen. Je zal voor jezelf moeten beslissen welke soort muziek je het leukst vindt en hier je soort gitaar op afstemmen. Zo heb je bijvoorbeeld onder de akoestische gitaren de keuze tussen de western gitaar en de klassieke gitaar. De western gitaar is voorzien van stalen snaren die deze gitaar weer een uniek geluid geven. De hals van de gitaar is ook dunner dan die van de klassieke gitaar. Waardevolle info als je een akoestische gitaar wil gaan kopen!

Voor wat betreft de elektrische gitaren zijn de mogelijkheden eindeloos. Je kan hier kiezen uit vele modellen en de hierbij horende versterkers. Elk met een uniek geluid. Onder de elektrische gitaar valt ook de basgitaar.

Moet ik gitaarlessen volgen?

Als je net begint met gitaarspelen dan is het aan te raden om gitaarlessen te volgen. Het voordeel is dat je meteen de basis goed leert en vanuit deze basis kan je je gaan ontwikkelen. Vaak kan je door middel van het leren van gitaarakkoorden vrij eenvoudig leren gitaar spelen. Je kunt gitaar leren spelen op verschillende manieren. Je kan het leren op een muziekschool of bij een gitaarleraar.

Het is tegenwoordig ook mogelijk om online gitaarles te volgen. Het voordeel hiervan is dat je alles in eigen tempo en tijd kan volgen. Het volgen van online gitaarlessen is enorm populair geworden de laatste jaren en inmiddels hebben duizenden mensen via deze methode gitaar leren spelen. Wanneer je gitaarlessen gaat volgen dan speel je binnen de kortste keren de mooiste liedjes met de door jou geleerde gitaarakkoorden. Tevens leer je hoe je je gitaarsnaren moet vervangen en hoe je je gitaar moet stemmen. Met een goed gestemde gitaar speel je het zuiverst!

Voor wie is gitaar spelen geschikt?

Gitaarspelen is in principe geschikt voor alle leeftijden. Bij kinderen is het aan te raden om vanaf een jaar of zeven pas te starten omdat zij dan de gitaar ook goed kunnen vasthouden. Zo zijn er speciale gitaren voor kinderen en speciale gitaarlessen voor kinderen beschikbaar. Wanneer je van plan bent om een gitaar voor je kind te kopen dan zijn er voldoende modellen en type’s beschikbaar.

Verder verdelen we de overige groepen gitaarspelers in beginners en gevorderden. Hierbij is vooral voor de beginners belangrijk om te weten wat een goede beginnersgitaar is en welke gitaarlessen geschikt zijn voor beginners. Voor de gevorderden hoeven we niet aan te geven of zij hiervoor geschikt zijn of niet. Zij zijn al een tijdje bezig en willen zich misschien nog verder ontwikkelen door het nemen van lessen of zijn op zoek naar een nieuwere en kwalitatief betere gitaar.

Veel gestelde vragen over de gitaar

Hieronder vind je enkele veel gestelde vragen over de gitaar. Heb je zelf nog vragen, opmerkingen, of tips? Laat ze achter in de reacties en hopelijk kunnen wij je zo snel mogelijk helpen met het beantwoorden van deze vragen.

Wat zit er allemaal op een gitaar?

Een gitaar is uit verschillende onderdelen opgebouwd. Iedereen weet wel de snaren en hals te benoemen. Maar er zijn meer onderdelen. Wil je weten welke onderdelen dit zijn kijk dan snel op deze pagina!

Wat heb ik nodig om gitaar te spelen?

Om gitaar te kunnen spelen heb je een aantal accessoires nodig. Buiten de gitaar is bijvoorbeeld een gitaarkoffer erg handig. Er zijn nog meer accessoires beschikbaar voor de gitaar. Lees er op deze pagina alles over!

Welke soorten gitaarlessen zijn er?

Je kunt op meerdere manieren gitaar leren spelen. Je kunt les nemen bij een gitaarleraar of op een muziekschool. Online gitaarles is tegenwoordig erg populair. Lees op deze pagina alles over gitaarlessen.

Voor wie is gitaar spelen geschikt?

Gitaar spelen is voor jong en oud geschikt omdat het voor iedereen prima te leren is op eigen tempo. Wil je er meer over weten lees er dan hierboven alles over.

Welke gitaar moet je kopen?

Als je niet weet welke gitaar je moet kopen dan heb je meer informatie nodig. Lees alle informatie op deze pagina over waar je op moet letten als je een gitaar wil gaan kopen.

Heb jij nog vragen of opmerkingen over de hobby gitaar, laat dan nu een reactie achter!

  • Was this Helpful ?
  • YesNo

Doe mee met het gesprek! Er zijn al 1 reacties op: “Gitaar”

Plaats een reactie

Leer gitaar spelen in 22 lessen