Gitaar stemmen

Gitaar stemmen

Je gitaar stemmen. Een heel belangrijk onderdeel van het gitaar spelen is zorgen dat je gitaar goed gestemd is. Je kan immers met een gitaar die valse noten laat horen nu eenmaal geen gitaar spelen. Als je gitaar wil leren spelen dan is het nog belangrijker om je gitaar goed te stemmen. Als je net begint dan moet je waarschijnlijk ook nog leren hoe je zo’n gitaar moet stemmen. Alle gitaren moeten regelmatig gestemd worden. We leggen je op deze pagina alles uit over het stemmen van een gitaar!

Waarom stem je een gitaar?

Het is belangrijk om je gitaar regelmatig te stemmen. Dit doe je zodat je gitaar niet vals klinkt als je er op speelt. Wanneer je intensief speelt dan stem je je gitaar vaker dan wanneer je incidenteel speelt. Het is aan te raden om de gitaar te stemmen vlak voor je optreden of vlak voor je je gitaarles gaat volgen. Niks is vervelender als je gitaar ontstemd is. Ook als je online gitaarles volgt is het zaak om je gitaar goed gestemd te houden. Er zijn verschillende factoren van invloed waarom je gitaar ontstemd kan raken:

  • Nieuwe snaren kunnen in het begin nog wel eens uitrekken en hebben even tijd nodig om te zetten.
  • Als de snaren niet goed over de kam zitten dan kan je gitaar sneller ontstemd raken en vals klinken. Controleer dus goed nadat je de gitaarsnaren hebt vervangen of de snaren netjes over de kam lopen.
  • Wanneer je snaar niet strak gespannen is dan zal hij ook eerder vals klinken. Van belang is om de snaar goed strak te spannen met de stemschroef zodat er geen speling op de snaar zit.
  • Door het vele spelen, de invloed van zweet, vetten die afkomstig zijn van je handen raken je snaren sneller ontstemd. Ook het proces van verslijten gaat hierdoor sneller.

Op welke manieren kan je een gitaar stemmen?

Gitaar stemmen

Er zijn meerdere manieren om een gitaar te stemmen. De ene manier is meer geschikt voor een gevorderde gitaarspeler, terwijl de andere manier misschien beter is voor een beginner. Doel is in ieder geval om je gitaar altijd de juiste toon te geven zodat hij niet vals klinkt. Het stemmen van een gitaar gebeurd altijd door aan de stemmechanieken te draaien waardoor de snaar strakker of slapper gaat staan. Hierdoor zal de toon van de snaar de juiste hoogte krijgen. Deze juiste hoogte zie je op je stemapparaat of hoor je als je al wat meer ervaring hebt.

Gitaar stemmen op gehoor

Een gitaar stemmen op gehoor is meteen de moeilijkste variant wanneer we een gitaar willen stemmen. Vaak ben je dan al een geoefend gitaarspeler en hoor je bij het aanslaan van een snaar zelf al of deze ontstemd is of niet. Door het draaien aan de stemmechanieken stem je de gitaar zelf al af op de juiste toonhoogte. Ideaal als je voor een optreden snel je gitaar wil stemmen of als je een gitaar wil kopen die je even gaat uitproberen.

Gitaar stemmen met een stemapparaat

Wanneer je een gitaar hebt gekocht dan koop je daarbij vaak de nodige accessoires. Denk hierbij aan:

En natuurlijk een stemapparaat, ook wel een tuner genoemd. Met dit apparaat kan je vrij eenvoudig je gitaar stemmen. Deze werkwijze werkt hetzelfde als je gitaar stemmen met een app of om online je gitaar te stemmen. We leggen je hier uit hoe het werkt:

De meeste apparaten scannen welke snaar je stemt als je deze aanslaat. Let hierbij dan ook goed op welke snaar je stemt en of dat overeenkomt met het apparaat. Vaak kan je deze apparaten op de kop van de gitaar vastmaken met een clip. Ze worden ook wel clip-on tuners genoemd. Het handigste is als je gewoon met de bovenste snaar, de E-snaar begint. Dus je zet het apparaat op de topkam en slaat de E-snaar aan. Het apparaat controleert nu of je de juiste toon hebt. Wanneer dit zo is zal het streepje precies in het midden uitkomen. Vaak licht het apparaatje dan groen op door je te laten weten dat de juiste toon gevonden is. Dan ga je door met de A-snaar en doe je precies hetzelfde. Als je de laatste E-snaar hebt gedaan dan is je gitaar gestemd! Het grote voordeel van clip on tuners is dat ze alleen reageren op het geluid van de snaar.

Op een clip-on tuner zitten verschillende functies om te stemmen. Deze functies zijn aangeven met een letter. Deze letters staan voor de verschillende functie’s. We hebben deze functies even op een rijtje gezet:

De letter V staat voor viool. Met deze functie stem je een viool met de tonen G D A E.
De letter U staat voor Ukelele. Met deze functie kan je een ukelele stemmen met de noten G C E A.
De letter B staat voor de basgitaar en de noten E A D G. Hiermee stem je de basgitaar.
De letter G staat uiteraard voor gitaar. Deze functie gebruik je om je gitaar te stemmen in de noten E A D G B E.
De letter C staat voor chromatisch en dit is meer een all- round functie. Hiermee kan je elke snaar in elke toonhoogte stemmen.

Gitaar stemmen met een app / online

Door middel van hetzelfde principe als bij de clip-on tuners kan je je gitaar tegenwoordig ook stemmen met een app of online. Het voordeel hiervan is dat je je stemapparaat vaak bij je hebt. Met je telefoon kan je heel handig via een app je telefoon stemmen. Zorg ervoor dat je telefoon dicht bij je gitaar ligt als je de gitaar gaat stemmen. Het stemmen van een gitaar met een app is zeer geschikt voor alle soorten gitaren en betrouwbaar!

Hoe voorkom ik dat mijn gitaar ontstemd raakt?

Gitaar stemmen

Er zijn een aantal manieren die er voor zorgen dat je gitaar minder snel ontstemd raakt en dat je snaren langer mee gaan. We zetten ze op een rijtje:

  • Was je handen voordat je gaat spelen. Zo voorkom je dat er vuil en handvet op je snaren komt.
  • Neem de gitaar af na het spelen met een droge doek. Al het vuil wat eventueel tijdens het spelen op je gitaar is gekomen haal je er nu weer vanaf. Zo blijft je gitaar en je snaren in goede conditie en zorg je ervoor dat je snaren niet gaan roesten. Roestende snaren zijn niet zo goed te stemmen.
  • Investeer in goede kwaliteit gitaarsnaren. Door in goede snaren te investeren zorg je ervoor dat je materiaal op orde is en zal je langer van je snaren genieten. Hoe beter de snaren hoe beter het geluid. De mate van gebruik bepaalt hoe vaak je de gitaar zal moeten stemmen. Het vaak wel zo dat een duurdere gitaar met goede snaren minder snel ontstemd dan een goedkopere gitaar.
  • Zoals hierboven al vermeld; zorg ervoor dat je snaren goed zijn gemonteerd op je gitaar. Zo weet je zeker dat dit niet de reden is dat je snaren ontstemd raken.

Veel gestelde vragen over gitaar stemmen

Hieronder vind je enkele veel gestelde vragen over gitaar stemmen. Heb je zelf nog vragen, opmerkingen, of tips? Laat ze achter in de reacties en hopelijk kunnen wij je zo snel mogelijk helpen met het beantwoorden van deze vragen.

Waarom moet je een gitaar stemmen?

Een gitaar stem je uiteraard om een mooie klank uit je instrument te krijgen. Wil je hier meer over weten lees dan hierboven verder!

Op elke manieren kan ik een gitaar stemmen?

Je kan je gitaar stemmen op gehoor. Gelukkig zijn er meerdere en makkelijkere manieren om je gitaar te stemmen. Lees hierboven op welke manieren je nog meer je gitaar kan stemmen!

Wat is een voordeel van een gitaar stemmen met een app
?

Het grote voordeel van het gitaar stemmen met een app is dat je meestal je stemapparaat bij de hand hebt. Lees op deze pagina meer over gitaarstemmen met een app.

Hoe voorkom ik dat mijn gitaar ontstemd raakt?

Als je niet wil dat je gitaar snel ontstemd raakt dan is het belangrijk om je gitaar goed schoon te houden. Er zijn nog andere manieren om je gitaar goed gestemd te houden, die lees je hierboven!

Hoe stem ik een gitaar?

Voor de eerste keer een gitaar stemmen kan best lastig zijn. De bedoeling is om je gitaar per snaar te stemmen. Hierboven leggen we je stap voor stap uit hoe je een gitaar moet stemmen.

  • Was this Helpful ?
  • YesNo

Doe mee met het gesprek! Er zijn al 2 reacties op: “Gitaar stemmen”

Plaats een reactie

Leer gitaar spelen in 22 lessen