Gitaarles

Wanneer je net begint met gitaar spelen dan merk je al snel dat gitaar spelen niet eenvoudig is. Na het kopen van je eerste gitaar kan je vaak niet wachten om te starten. Sommigen krijgen het na veel oefenen wel voor elkaar om een paar akkoorden te spelen. Super leuk natuurlijk maar na een paar gitaarlessen zal het vast veel beter gaan. Niet alleen het gitaar leren spelen zal je beter af gaan maar ook hoe je je gitaar moet behandelen komt aan bod. Op deze pagina vertellen we er alles over dus lees gauw verder! Wil je niet meer wachten en meteen aan de slag? Hieronder vind je genoeg mogelijkheden om meteen te starten met gitaar leren spelen!

Meer over gitaarles:

Gitaar met notenboek

Waarom gitaarles volgen?

Waarom zou je gitaarles volgen? Heel simpel, omdat het gewoon heel erg leuk is om te doen. Je zult ervaren dat wanneer je gitaarlessen neemt het spelen je steeds makkelijker af gaat. Je zult echter wel veel moeten oefenen om je vaardigheden onder de knie te krijgen maar ook om deze te onderhouden. Gitaar spelen is relatief makkelijker te leren dan het bespelen van andere instrumenten. Het is een vaardigheid die je je gaat aanleren en vanuit die vaardigheid kan je je nog meer gaan ontwikkelen. Stel je voor dat je alle liedjes die je hoort op de radio op je gitaar kan naspelen!

Welke soorten gitaarles zijn er?

Wanneer je graag gitaarles wil gaan volgen dat zijn er een aantal mogelijkheden om dit te doen.

Muziekschool

Je kunt de lessen gaan volgen op een muziekschool. Op een muziekschool volg je je lessen bij een muziekdocent die je persoonlijk begeleid. Het voordeel is dat je 1 op 1 les krijgt, de interactie met de docent is heel groot. Wanneer er dingen niet goed gaan dat kan de docent meteen bijsturen. Wanneer je niet zo’n sterke discipline hebt dan is een gitaarleraar aan te raden. De kosten voor gitaarlessen bij een muziekschool liggen gemiddeld ongeveer op € 1200.- per jaar. Hiervoor mag je 1 keer per week les volgen.

Gitaarleraar aan huis

Een andere manier is gitaarles volgen bij een gitaarleraar aan huis. Komt ongeveer overeen met een gitaarleraar van de muziekschool. Voordeel is dat je kan kijken of er een leraar bij je in de buurt zit. Als er meerdere in de buurt zitten kan je kiezen. Let hierbij op de prijs en de ervaring van de leraar. Verder is het belangrijk dat je een goede band hebt met je leraar. Het is nu eenmaal zo dat je dan makkelijker leert dan wanneer je niet met de leraar overweg kan.

Gitaarboeken

Het is ook mogelijk om gitaarboeken of schriftelijke cursussen te kopen. Deze methode is niet erg populair omdat je volledig op jezelf bent aangewezen. Er is geen interactie met een docent om vragen aan te stellen dus wordt het lastig als je iets niet begrijpt. Een cursus zoals deze is ook relatief duur ten opzichte van de andere lesmethoden.

Online gitaarles

Wat vandaag de dag enorm populair is zijn de online gitaarlessen. Duizenden mensen hebben inmiddels via deze methode leren gitaarspelen. Het voordeel van online gitaarles volgen is dat je alles in eigen tempo kan doen. Je bent niet gebonden aan een vast uurtje les per week. Als je meer informatie wil kijk dan even op de pagina online gitaarles daar vind je meer informatie!

Voor wie is gitaarles geschikt?

Voor wie is gitaarles nu eigenlijk geschikt? Het antwoord is heel simpel: Iedereen die graag gitaar wil leren spelen is er gitaarles op zijn of haar niveau. Er wordt onderscheid gemaakt in gitaarles voor kinderen en gitaarles voor volwassenen. Daarbij kan er ook nog onderscheid gemaakt worden tussen gitaarles voor beginners en gitaarles voor gevorderden. Dus voor jong en oud is gitaarles prima geschikt! Gitaarlessen voor kinderen behoeven natuurlijk een andere aanpak dan gitaarlessen voor volwassenen. Een aparte groep is ook nog de gitaarlessen voor linkshandigen. Zij vormen een aparte groep omdat zij alles in principe andersom doen. Op deze website vind je meer informatie over gitaarlessen voor kinderen, beginners.

Wat leer ik bij gitaarles?

Jongen leert gitaarspelen

Wat leer ik nu eigenlijk bij gitaarles? Nu we weten welke soorten lessen er zijn is het natuurlijk ook belangrijk om te weten wat je allemaal gaat leren bij je gitaarlessen. Dit ga je allemaal leren:

Gitaar stemmen

Hoe stem ik mijn gitaar? Een essentieel onderdeel van het gitaar spelen. Wanneer je gitaar niet gestemd is dan worden er geen mooie klanken geproduceerd. Vaak stem je voordat je gaat spelen je gitaar met een stemapparaat. Je leraar legt uit hoe je dit apparaat gebruikt. Wanneer je steeds meer ervaring krijgt in hoe de snaren klinken dan zou je de gitaar op gehoor kunnen stemmen.

Houding gitaar

Hoe moet ik mijn gitaar vasthouden? Hoe moet ik mijn vingers houden? Speel ik staand of zittend? Met of zonder gitaarband? Deze vragen komen ook tijdens je gitaarlessen aan bod. Een goede houding is heel belangrijk als je begint met gitaar spelen. Als je je deze houding al vroeg aanleert dan heb je daar voor altijd profijt van. Het is namelijk lastig om iets wat fout is aangeleerd weer te vergeten en iets opnieuw te leren.

De snaren

Om een gitaar zo goed mogelijk te leren stemmen moet je ook weten welke snaar welke toon voortbrengt als je deze aanslaat. Als je de gitaar voor je buik houd en je legt de hals in je linkerhand dan zie je van boven naar beneden 6 snaren. De bovenste 3 snaren zij wat dikker dan de onderste 3. De volgorde van de tonen (snaren) is van boven naar beneden als volgt:
E (Een) A (Aap) D (Die) G (Geen) B (Bananen) E (Eet) Je ziet dat het gemakkelijk te onthouden is door vanaf boven naar beneden aan te houden: Een Aap Die Geen Bananen Eet. Kan niet missen! Zo weet je altijd welke snaar je gaat stemmen. Ook handig als je weet welke snaar je moet vervangen en hoe je dat moet doen. Ook dat ga je leren!

De onderdelen

Je leert ook alle onderdelen van de gitaar te benoemen. Zo leer je wat een fret is, een hals, een klankkast en nog veel meer. Het is nodig om dit te leren omdat je soms zelf wat zaken moet vervangen. Dan is het handig om te weten wat je nodig hebt . Je kan vaak online goedkoop aan onderdelen voor een gitaar komen. Mocht je er zelf niet uitkomen dan kan je altijd nog langs de gitaarwinkel om je te laten helpen en natuurlijk bij je gitaarleraar.

Hoe bespeel ik een gitaar

Misschien wel het belangrijkste wat je gaat leren, hoe bespeel ik de gitaar? Vaak sla je de snaren van boven naar beneden aan. Wanneer je een plectrum gebruikt kan je de gitaar ook per snaar bespelen of meerdere snaren tegelijk zoals bij het tokkelen. Bij tokkelen pluk je als het ware de snaren van de gitaar. Deze vormen van gitaar spelen komen bij de gitaarlessen aan bod.

Akkoorden leren

Door het leren van akkoorden kan je je gitaar gemakkelijker bespelen. Een akkoord is eigenlijk een combinatie van meerdere tonen. Door deze combinatie van tonen kan je dus meerdere klanken produceren. De meeste akkoorden zijn prima aan te leren en snel te gebruiken bij het gitaarspelen. Bij de gitaarlessen ga je dus leren wat gitaarakkoorden zijn, hoe akkoorden worden aangeduid in bladmuziek en hoe je ze gebruikt in je gitaarspel.

Dit zijn de meest gangbare akkoorden:
A- akkoord
B- akkoord
C- akkoord
D-akkoord
E- akkoord
F- akkoord
G-akkoord

Op de toonladder die we allemaal we kennen zijn de akkoorden als volgt ingedeeld qua toonhoogte:
Do Re Mi Fa So La Si Do
C D E F G A B C

Het oefenen

Het leren gitaar spelen vergt veel oefening. Ook het wennen van de vingers aan de snaren kost enige tijd. Hierbij is het belangrijk om elke dag even te oefenen, als is het maar even. Door er een dagelijkse routine van te maken zal je beter en sneller ontwikkelen. Je plezier in het gitaar spelen wordt hierdoor alleen maar groter. Belangrijk is om voor jezelf een oefenschema op te stellen samen met je leraar. Als je dit samen doet dan weet je in ieder geval zeker dat je niet teveel doet en niet te snel gaat. Je gitaarleraar weet precies in welk tempo je je het beste kan ontwikkelen.

Gitaarles op welke gitaren?

Wanneer je besloten hebt dat je gitaarlessen wilt gaan volgen dan rest natuurlijk ook de vraag: Op welke gitaar wil je gitaarles gaan volgen? Als je dit nog niet weet dan kan je het beste beginnen met akoestische gitaarles. Je kan deze lessen beginnen op een klassieke of Spaanse gitaar. Zoals we eerder al hadden uitgelegd zorgen de nylon snaren ervoor dat je langzaam kan wennen aan het eelt op je vingers. Ideaal dus voor je klassieke gitaarlessen!

Het is ook mogelijk om gelijk een gerichte keuze te maken en bijvoorbeeld te kiezen voor basgitaarlessen. Als je al graag basgitaar wil leren spelen kijk dan ook even op onze pagina over de basgitaar voor meer informatie.

Ook kan je gitaarles volgen op een elektrische gitaar als je dit graag wil. Wel wordt altijd aangeraden om te starten met klassieke gitaarlessen maar wanneer jij zeker weet dat de elektrische gitaar helemaal jouw ding is dan moet je er zeker voor gaan! Voor meer informatie over de elektrische gitaar kan je ook onze website raadplegen.

Het is ook mogelijk om het over een hele andere boeg te gooien. Je gaat starten om ukelele te leren spelen! Dit kleine gitaartje is ideaal voor beginners en kinderen!

Veel gestelde vragen over gitaarles

Hieronder vind je enkele veel gestelde vragen over gitaarles. Heb je zelf nog vragen, opmerkingen, of tips? Laat ze achter in de reacties en hopelijk kunnen wij je zo snel mogelijk helpen met het beantwoorden van deze vragen.

Waarom zou je gitaarles volgen?

Er zijn meerdere redenen om gitaarlessen te volgen. Wil je weten welke? Dat lees je hierboven!

Welke soorten gitaarles zijn er?

Er zijn meerdere soorten gitaarlessen beschikbaar. Wil je weten welke voor jou geschikt is? Lees dan deze pagina!

Wat kosten gitaarlessen bij de muziekschool?

Lessen bij een muziekschool zijn best prijzig in verhouding tot andere gitaarles methoden. Hierboven kan je lezen waarom dit is.

Voor wie is gitaarles geschikt?

Gitaarlessen kunnen in principe door iedereen gevolgd worden, hierboven lees je er meer over!

Wat leer ik bij gitaarlessen?

Als je gitaarlessen gaat volgen dan ga je van alles leren. Wat je precies gaat leren dat lees je hierboven.

Op welke gitaar kan gitaar spelen leren?

Gitaar leren spelen is op meerdere gitaren mogelijk. Neem een kijkje op deze pagina en zie welke gitaren dat zijn!

Wil je ook gitaarlessen gaan volgen of misschien doe je dit al? Laat weten wat je ervaringen zijn en laat nu een reactie achter!

  • Was this Helpful ?
  • YesNo

Plaats een reactie

Leer gitaar spelen in 22 lessen