Gitaar kopen

Je bent eruit! Je gaat een gitaar kopen. Of je nu een beginner bent of een gevorderde gitarist dan is het altijd goed om vooraf onderzoek te doen voordat je een gitaar koopt. En welke gitaar ga ik kopen die het best bij me past? Op welke gitaar wil ik graag spelen? Op deze pagina lees je alle informatie die je nodig hebt wanneer je een gitaar wil gaan kopen.

Verschillende soorten gitaren kopen:

Gitaren met prijskaartjes

Welke gitaar moet ik kopen?

Wanneer je een gitaar wil gaan kopen dan vraag je je misschien ook af welke gitaar je juist moet kopen en welke juist niet. Het hangt ook een beetje af van je niveau en wat je doelen zijn met gitaar spelen. Hoe beter je niveau hoe beter de gitaar zou moeten zijn. Hoe hoger je doel, hoe meer eisen je zal stellen aan je gitaar.

Dan speelt ook de vraag of je een goedkope gitaar wil aanschaffen of juist een wat duurdere. Vaak zijn de wat duurdere gitaren ook de betere. Maar door goed onderzoek te doen kom je vaak tot een mooie prijs-kwaliteit verhouding en scoor je misschien wel je droomgitaar. Er zijn in ieder geval een hoop gitaarmerken waaruit je kan kiezen. Je koopt je gitaar in een gitaarwinkel of online bij een gitaarwinkel. Of je gaat voor een tweedehands gitaar via bijvoorbeeld marktplaats.

Voordelen van online een gitaar kopen:

Een gitaar online kopen is in de eerste plaats goedkoper dan in een winkel. Als je al weet wat je wilt dan is het online kopen van een gitaar een prima keus. Heb je geen verstand van gitaren of weet je echt niet welke gitaar je wil kopen dan kan je altijd nog naar de winkel gaan.

Nadelen online een gitaar kopen:

Het nadeel van online een gitaar kopen zit hem simpelweg in het feit dat je de gitaar niet kan uitproberen. Voor sommigen is het vaak prettig om eerst even de gitaar uit te proberen door even een paar gitaarakkoorden te spelen. Je komt er dan achter of de gitaar lekker speelt en of het de goede maat is. Hoe is de klank, hoe reageert de gitaar op bepaalde aanslagen? Om deze nadelen te omzeilen kan je altijd nog in een gitaarwinkel een gitaar uitproberen en deze alsnog online kopen.

Voordelen in een gitaarwinkel kopen:

Wanneer je je gitaar in een gitaarwinkel koopt dan heb je het voordeel dat je op maat advies krijgt van het deskundige personeel. Je kan de gitaar uitproberen en je weet hoe het voelt om de gitaar vast te houden. Is de gitaar makkelijk te stemmen en zitten er de juiste snaren op die voor jou prettig spelen? Belangrijke zaken om te weten als je een gitaar gaat kopen.

Nadelen in een gitaarwinkel kopen:

Het grote nadeel van het kopen van een gitaar in de winkel is natuurlijk de prijs. Het personeel en het pand moeten natuurlijk allemaal betaald worden en dat merk je in de prijs van de producten. Wanneer je toch graag wil vergelijken dan is het verstandig om toch eens een gitaarwinkel binnen te gaan en zoveel mogelijk gitaren te proberen. Je bent niet tot kopen verplicht! En zoals al eerder gezegd je kan je gitaar altijd dan nog online kopen.

Voordelen kopen marktplaats:

Het voordeel van een gitaar kopen op markplaats is ook weer de prijs. En je kan er wellicht voor een leuke prijs een mooie gitaar kopen. Misschien zit er wel een pareltje tussen waar jij al jaren op zit te azen? En wie weet is de verkoper er jarenlang netjes mee omgegaan en sluit je een mooie deal.

Nadelen kopen op marktplaats:

Het nadeel van het kopen op marktplaats is dat je niet weet wat er met de gitaar is gebeurd. Is hij een keer gevallen? Zijn de onderdelen allemaal origineel? Is het geluid van de gitaar nog goed? Hierbij is het belangrijk dat je je goed laat adviseren door bijvoorbeeld je gitaarleraar als je gitaarles volgt en dat je veel vragen stelt aan de verkopende partij. Met deze twee factoren kom je misschien pas tot een goede koop. Kopen van een tweedehands gitaar is dus niet altijd even makkelijk.

Waar op letten bij het kopen van een gitaar?

Akoestische gitaren te koop

Wanneer je een gitaar gaat kopen dan is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Wanneer je dit doet dan weet je zeker dat je een gitaar koopt die goed bij je past en waarmee je een lange tijd vooruit kunt.

Budget

Wat is mijn budget? Een belangrijke vraag om te stellen voordat je een gitaar gaat kopen. Wanneer ik weet wat ik aan de gitaar uit wil geven dan kan ik mezelf ook online gaan oriƫnteren wat er zoal te koop is. Verdiep je hierbij ook in reviews van andere mensen, bepaalde merken en toepasbaarheid van accessoires. Langzaamaan krijg je dan wel een beeld van hoe jouw gitaar eruit moet komen te zien.

Welke gitaar?

Misschien wel de allerbelangrijkste vraag: Welke gitaar wil ik gaan kopen? Ga ik voor een akoestische gitaar, een elektrische gitaar of zelfs een basgitaar? Of wil ik een kindergitaar kopen? Het is natuurlijk makkelijk als je dit van te voren al weet. Wanneer je dit niet weet dan moet je jezelf wat vragen stellen om erachter te komen welke gitaar je wil kopen. Zoals bijvoorbeeld:

Van welke muziek hou ik? Hou je bijvoorbeeld van rustige ballads dan is het verstandig om een akoestische gitaar te kopen. Deze gitaar leent zich bij uitstek om gitaar te leren spelen en wordt gebruikt bij gitaarlessen.

 • Hou je van rockmuziek dan is het beter om een elektrische gitaar te kopen. Met deze gitaar kan je mooie jankende klanken maken zoals je dat in de rockmuziek vaak hoort. Het is ook mogelijk om een basgitaar te kopen waarbij het meer draait om het ritme. De basgitaar heeft een belangrijke rol in de muziek, het geeft de muziek een bepaalde body en heeft een karakteristieke sound. Je kunt ook kiezen voor een akoestische basgitaar waarbij het geluid niet versterkt wordt.
 • Welke gitaar heeft in eerste instantie mijn voorkeur en waarom? Misschien maak je de keuze voor een gitaar wel puur op gevoel en spreekt een bepaald model of kleur je aan. Dan is vaak wel het advies om de gitaar even te proberen. Als je dan nog steeds enthousiast bent dan kan je de gitaar met een gerust hart kopen.
 • Wat is mijn doel? Wat is je doel met de gitaar? Ga je van een akoestische naar een elektrische gitaar? Wil je van een akoestische naar een western gitaar vanwege de klank? Of wil je het helemaal over een andere boeg gooien en ga je basgitaar spelen? Ben je beginner of gevorderd? Neem ik gitaarles of niet? Al deze vragen kunnen van invloed zij op de gitaar die je gaat kopen. Stel jezelf dus deze vragen om erachter te komen welke gitaar het beste bij je past.

Afmeting en Gewicht

Een belangrijke factor die zeker ook meespeelt in je keuze is het gewicht en de afmeting van de gitaar. Ben je zelf klein of groot? Is de gitaar voor een kind bedoeld? Is de gitaar dan niet te zwaar voor een kind of voor iemand die wat kleiner is? Vooral wanneer je lang speelt dat begint de gitaar toch wat zwaarder te worden, zelf als je met een gitaarband speelt.

Benodigde accessoires

Met alleen een gitaar kopen ben je er nog niet. Je zal nog een paar gitaaraccessoires aan moeten schaffen. Bij de ene gitaar wat minder als bij de andere gitaar. Hieronder een opsomming welke accessoires we je adviseren om aan te schaffen. Wanneer je een gitaarset koopt dan zitten daar vaak al wat accessoires bij waarmee je van start kunt.

Accessoires akoestische gitaar

 • Gitaar
 • Gitaartas of gitaarkoffer
 • Stemapparaat
 • Gitaarband
 • Plectrum
 • Gitaarstandaard

Accessoires voor elektrische gitaar

 • Elektrische gitaar
 • Gitaarversterker
 • Gitaartas of gitaarkoffer
 • Stemapparaat
 • Gitaarkabel (voor tussen gitaar en versterker)
 • Gitaarstandaard
 • Plectrum
 • Effectenpedaal (optioneel)

Gitaar kopen voor beginners

Western gitaren naast elkaar

Een veel gestelde vraag is waar je op moet letten bij het kopen van een gitaar voor beginners. Om te beginnen moeten we weten welke gitaar je graag wil gaan kopen. Elke soort gitaar heeft modellen die meer geschikt zijn voor beginners en andere modellen wat minder. Er wordt vaak gezegd dat de klassieke of Spaanse gitaar de beste beginnersgitaar is om te kopen. Vaak is dit het beste advies vanwege de gitaarsnaren die hierop zitten. Omdat er nylon snaren op zitten zijn ze wat zachter voor je vingers. Als je op stalen snaren speelt, zoals bij een western gitaar, dan zijn je vingertoppen vaak gevoeliger dan wanneer je nylon snaren speelt. Je vingers moeten dan nog wennen en dat gebeurd pas als er wat eelt op je vingers komt. Voor beginners is het kopen van een klassieke gitaar een goede keuze!

Je kiest voor akoestisch

Als je een akoestische gitaar gaat kopen dan kan dit een klassieke gitaar zijn of een Spaanse gitaar. Het ligt er aan waar je voorkeur naar uit gaat. Je kiest met de keuze voor akoestisch er ook voor om een goede basis te leren. Wanneer je gitaarlessen gaat nemen om gitaar te leren spelen dan zal je vaak geadviseerd worden om een akoestische gitaar te nemen. Bij sommige muziekscholen geven ze er de voorkeur aan dat je leert spelen op een degelijke akoestische gitaar.

Een andere keuze kan zijn dat je een western gitaar wil kopen. Deze is volgens de kenners minder geschikt voor beginners vanwege de smallere hals en de metalen snaren. Maar uitermate geschikt als je wat meer moderne muziek wilt spelen.

Een andere keuze kan de ukelele zijn. Dit instrument is zeer klein en uitermate geschikt voor beginners en mensen met kleine handen, dus ook kinderen. Ook produceert deze akoestische gitaar een uniek geluid. Er zijn meerdere uitvoeringen van de ukelele te koop die elk weer unieke eigenschappen hebben. Goed om te weten als van plan bent om een ukelele te kopen.

Wanneer je gitaarles neemt bij een gitaarleraar dan kan hij je ook adviseren welke gitaar voor jou geschikt is als beginner. Wanneer je gitaarles online gaat volgen dan heb je de vrije keus in welke gitaar je gaat kopen. Ook dan kan je je vraag over een goede beginnersgitaar stellen in een online forum of bij je online gitaarleraar. Het voordeel van het kopen van een akoestische gitaar als je beginner bent is dat je meteen aan de slag kunt!

Je kiest voor elektrisch

Gitaar kopen

Het kan natuurlijk ook zijn dat je helemaal niets hebt met akoestisch en dat je meer van het rocken bent. Dan kan je natuurlijk overwegen om te beginnen met een elektrische gitaar. Beginnen met een elektrische gitaar is zeker ook mogelijk. Het nadeel is dat je met betrekking tot de kosten wat duurder uit bent omdat je een gitaarversterker nodig hebt.

Ook zijn andere accessoires zoals een gitaarstandaard, een stemapparaat, en een plectrum wel noodzakelijk. Er zijn goede elektrische beginnersgitaren van gerenommeerde gitaarmerken op de markt die ook in een elektrische gitaarset worden aangeboden. Vaak ook voor een interessante prijs!

Veel gestelde vragen over een gitaar kopen

Hieronder vind je enkele veel gestelde vragen over een gitaar kopen. Heb je zelf nog vragen, laat ze achter in de reacties!

Welke gitaar moet ik kopen?

Als je nog niet weet welke gitaar je moet kopen dan hebben we op deze pagina een paar adviezen die je kunnen helpen welke gitaar je zou kunnen kopen. Een belangrijk advies is om te kijken welk doel je wil behalen met je gitaar. Lees er meer over hierboven!

Waar kan ik een gitaar kopen?

Je kan op verschillende plaatsen gitaren kopen. Elke plaats heeft zo zijn voor- en nadelen. Welke dit zijn lees je hierboven!

Waar moet ik op letten bij het kopen van een gitaar?

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je een gitaar gaat kopen. Als je goed op deze dingen let dan doe je zeker een goede koop. Lees snel op welke dingen je moet letten op deze pagina!

Welke gitaar is geschikt voor beginners?

Er zijn meerdere gitaren geschikt voor beginners. Zo zijn er ook gitaren die minder geschikt zijn. We hebben ze hierboven in een overzicht voor je weggezet.

Kies ik voor akoestisch of elektrisch?

Als je wil weten of je een akoestische of elektrische gitaar moet kopen dan is het belangrijk om te weten welke gitaar het beste bij je past en waarom. Op deze pagina helpen we je om deze keuze te maken.

 • Was this Helpful ?
 • YesNo

Plaats een reactie

Leer gitaar spelen in 22 lessen