Gitaarmerken

Fender gitaarmerk

Als je bent begonnen met gitaar spelen dan kan het zijn dat je nog geen eigen gitaar hebt. Als je gitaarles volgt dan kan het zijn dat je een gitaar leent van je gitaarleraar of van iemand anders. Wanneer je serieus gitaar wil gaan spelen dan is het misschien tijd om een gitaar voor jezelf te kopen. Je zal merken dat het aanbod heel erg groot is wanneer je kijkt naar gitaarmerken. Het ene merk is het andere niet. Sommige merken zijn meer gespecialiseerd in elektrische gitaren en het andere merk meer in akoestische gitaren. Op deze pagina leggen we je uit welke merken er zijn en waar ze in uitblinken. Zo kan jij een goede keuze maken als je op zoek bent naar een gitaar!

Wat zijn goede gitaarmerken?

Wat zijn nu goede gitaarmerken en in welke gitaren zijn ze gespecialiseerd? Om die vraag goed te beantwoorden verdelen we de merken in drie groepen. Per groep zetten we de beste gitaarmerken op een rijtje.

Elektrische gitaren

De elektrische gitaar is een zeer populaire gitaar en de reden is dat je er alle kanten mee op kunt. Zoals je kan lezen op onze pagina over de elektrische gitaar zijn er verschillende soorten body’s van elektrische gitaren te koop. Iedere gitaar zorgt weer voor een eigen sound en is geschikt voor een bepaalde muziekstroming. Wel lichten hieronder een paar merken toe die elektrische gitaren produceren. Handig als je van plan bent om een elektrische gitaar te kopen. Wil je nog meer weten over bepaalde merken van de elektrische gitaar lees dan ook onze pagina over elektrische gitaarmerken.

Fender

Fender gitaarmerk

De meest bekende elektrische gitaren zijn de modellen van Fender, in het bijzonder de Telecaster en Stratocaster. Het gitaarmerk Fender is wereldberoemd en staat bekend om zijn top kwaliteit gitaren. Het bedrijf werd opgericht in 1946 door Leo Fender en in 1950 ontwierp hij een gitaar die later de Telecaster werd genoemd. Fender gitaren staan voor kwaliteit voor een degelijke prijs, een aanrader dus!

Gibson

Een ander beroemd elektrisch gitaarmerk is Gibson en dan in het bijzonder de Gibson Les Paul, vernoemd naar de legendarische gitarist Lester William Polsfuss. De naam Les Paul mag allen gebruikt worden door Epiphone wat inmiddels ook eigendom is van Gibson. Gibson legt zich toe op allerlei soorten gitaren maar is met name een topper met het produceren van elektrische gitaren. Met name de elementen op de gitaren zijn bijzonder omdat zij gebruik malen van dubbel spoelelementen, de zogenaamde Humbuckers. Dit zorgt voor een uniek geluid. Het kopen van een Gibson gitaar staat garant voor kwaliteit.

Epiphone

Epiphone gitaarmerk

Ook de gitaren van Epiphone behoren tot de top van de markt. Het bedrijf werd in 1917 opgericht door de Griek Epimanondas Stathopoulo en richtte zich in de beginjaren op het bouwen van banjo’s. De meest populaire gitaren van Epiphone zijn de basgitaren maar er is bijvoorbeeld ook een Epiphone Les Paul op de markt. Het bedrijf is inmiddels overgenomen door Gibson.

Gretsch

Gretsch gitaarmerk

Gretsch is een gitaarmerk wat al sinds 1883 bestaat en produceert slagwerkinstrumenten, versterkers en gitaren. Gretsch is vooral bekend om zijn hollow body gitaren die veel worden gebruikt in de blues, country en jazz muziek. Het merk werd in 2003 verkocht aan het gitaarmerk Fender.

Ibanez

Ibanez gitaarmerk

We sluiten het rijtje af met het gitaarmerk Ibanez. Deze Japanse gitaarbouwer is opgericht in 1935 en heeft zich gespecialiseerd in elektrische gitaren, basgitaren en effectenpedalen. In de beginjaren werden vooral Spaanse gitaren gebouwd. Het merk produceerde ook een eigen lijn Fendor Stratocaster modellen en Gibson Les Paul maar deze moesten onder druk worden beëindigd. De gitaren deden echter niet onder voor de originele gitaren en daardoor heeft Ibanez zijn naam gevestigd.

Akoestische gitaren

De akoestische gitaar wordt vaak beschouwd als de beste gitaar om mee te beginnen. Tevens ook de beste gitaar om gitaarlessen mee te volgen. Ook is de akoestische gitaar de eerste gitaar die ooit is uitgevonden, we kennen dit model als de klassieke gitaar. Als we het hebben over akoestische gitaren dan maken we onderscheid tussen klassieke en western gitaren. Mocht je nu van plan zijn om gitaarles te volgen en je wil wellicht een akoestische gitaar kopen dan vind je hieronder de meest betrouwbare gitaarmerken die er zijn!

Ibanez

Ibanez gitaarmerk

Ibanez is het eerste Japanse gitaarmerk wat we hier toelichten en dat is niet voor niets. De akoestische gitaar van Ibanez mag met recht een parel genoemd worden. Dit komt omdat zij zich vanaf de oprichting van het bedrijf al bezig houden met klassieke gitaren. Het grote voordeel is dat Ibanez gitaren aanbiedt in allerlei prijsklassen voor beginners en gevorderden!

Yamaha

Yamaha gitaarmerk

Yamaha is ook weer een Japans merk wat sinds lange tijd zijn naam heeft gevestigd in de wereld van de gitaren. Sinds 1887 produceert dit bedrijf al gitaren en heeft zich door de jaren heen prima ontwikkeld. Yamaha staat erom bekend dat zij hoogwaardige gitaren produceren voor de beginnende gitaarspeler tot aan de professional.

Ortega

Ortega is een relatief jong Duits gitaarmerk wat zich heeft gespecialiseerd in de bouw van akoestische gitaren. De kracht van het bedrijf is dat zij elke maat gitaar produceren en dus gitaren leveren voor elke leeftijd, dus ook kindergitaren. De gitaren worden allen geleverd met een 12 gaats brug. Deze brug zorgt ervoor dat de snaren zeer nauwkeurig over het zadel lopen waardoor je een heel mooi geluid krijgt. Het bedrijf houdt zich ook bezig met de versterking van akoestische gitaren. Het doel van het bedrijf is om gitaren te maken die iedereen kan bespelen en betalen.

Godin

Godin is een Canadese gitaarbouwer welke in 1972 werd opgericht. Het bedrijf produceert elektrische – akoestische en basgitaren onder meerdere labels. Al deze labels zijn gevestigd in Canada.

Norman produceert akoestische en western gitaren voor beginners maar ook voor de professional. De gitaren worden van begin tot eind in Canada geproduceerd.

Art & Lutherie produceert sinds 1995 een wat goedkopere lijn gitaren die meer gericht zijn op beginners niveau.

Simon en Patrick besteed veel aandacht aan de nek en het bovenblad van de gitaar. Zij zijn van mening dat he langer de gitaar bespeeld wordt, hoe beter hij gaat klinken.

La Patrie produceert de klassieke gitaren van Godin. In 2008 werd door dit label een prijs gewonnen. De gitaren worden met de hand gemaakt.

Seagull produceert instapmodellen voor professionals. Karakteristiek aan deze modellen is dat er een soort hap uit de body is gehaald net boven het klankgat. Dit is gedaan om het geluid te verbeteren. Dit wordt ook wel de “compound-curve” genoemd.

Fender

Fender produceert ook zeer goede klassieke en western gitaren in alle prijsklassen. De houtsoorten die door Fender worden gebruikt, sparenhout en mahoniehout, maakt dat de gitaren een mooi solide geluid geven.

Takamine

Takamine gitaarmerk

Takamine is een Japanse gitaarbouwer die vooral akoestische gitaren produceert met stalen snaren. Het bedrijf werd in 1962 opgericht en waren één van de eerste gitaarbouwers die een elektrisch -akoestische gitaar op de markt brachten. Zoek je dus een elektrisch-akoestische gitaar dan ben je bij Takamine, met hun jarenlange ervaring, aan het goede adres!

Basgitaren

De basgitaar is eigenlijk weer een apart instrument op zich. Door zijn lage tonen heeft hij wel een belangrijke functie in de muziekwereld. De basgitaar is eigenlijk afgeleid van de contrabas en er zijn akoestische en elektrische basgitaren. Je kunt hier meer over lezen op onze pagina over de basgitaar. Misschien ben je al een stap verder en wil je al een gitaar kopen. Lees dan al onze tips over het kopen van een basgitaar. Wil je weten wat de beste basgitaarmerken zijn lees dan hier verder!

Ibanez

Ook bij de basgitaren duikt Ibanez weer op als een kwalitatief zeer goed merk. Hieruit blijkt maar weer de veelzijdigheid die het Japanse merk heeft. Daarom zal je je nooit een bult vallen bij het kopen van een Ibanez gitaar. Het merk staat erom bekend hoogwaardige basgitaren te produceren van exotische houtsoorten en hierbij aangepaste pick-ups te gebruiken. Ibanez produceert basgitaren met 4, 5, 6 en zelfs 7 snaren.

Yamaha

Ook Yamaha ontbreekt weer niet het rijtje. Het grote voordeel van dit gitaarmerk is dat ze basgitaren aanbieden in allerlei prijsklassen wat niet ten koste gaat van de kwaliteit. Zo heb je al een basgitaar van Yamaha voor een kleine 300 euro. Voor hoogwaardige kwaliteit betaal je een paar duizend euro maar dan heb je wel professionele kwaliteit in handen.

Fender

Het gitaarmerk Fender produceert kwalitatief hoogwaardige basgitaren. Een instapmodel kost al gauw 600 euro. Ben je dus op zoek naar ene goede kwaliteit basgitaar, en wil je er wat geld aan uitgeven dan is Fender een goede keuze!

Music Man

We pikken er nog een gitaarmerk uit die niet zo bekend is. Maar je weet, onbekend maakt onbemind. Dit gitaarmerk staat voor topkwaliteit en maakt onderdeel uit van Ernie Ball gitaren. Sinds 1984 produceren zij alleen voor de top van de markt en dat is te merken aan de prijs. Het goedkoopste model basgitaar kost zo’n 2000 euro!

Gitaarmerken en accessoires

Bij de meeste gitaarmerken vind je ook veel accessoires die je kan aanschaffen. Sommige accessoires zijn noodzakelijk om gitaar te kunnen spelen. Denk hierbij aan een gitaarversterker, een gitaarstandaard, gitaartas of gitaarkoffer en gitaarsnaren. Al deze accessoires worden aangeboden door sowieso het gitaarmerk Fender. Sommige merken produceren naast gitaren heel gericht gitaarkoffers of gitaarversterkers. Je kunt ook vaak een set aanschaffen zoals bijvoorbeeld een elektrische gitaarset. Handig als je meteen wil starten met gitaar spelen!

Veel gestelde vragen over gitaarmerken

Hieronder vind je enkele veel gestelde vragen over gitaarmerken. Heb je zelf nog vragen, opmerkingen, of tips? Laat ze achter in de reacties en hopelijk kunnen wij je zo snel mogelijk helpen met het beantwoorden van deze vragen.

Welke merken zijn gespecialiseerd in elektrische gitaren?

Alle grote gitaarmerken produceren kwalitatief goede gitaren. Deze merken zijn bijvoorbeeld Fender en Ibanez. Op deze pagina vertellen we je er alles over!

Welke merken zijn gespecialiseerd in akoestische gitaren?

Er zijn meerdere merken gespecialiseerd in het bouwen van akoestische gitaren. Vooral handgemaakte gitaren zijn kwalitatief goede gitaren. Vind hierboven de merken die akoestische gitaren produceren!

Welke merken zijn gespecialiseerd in basgitaren?

Er zijn een paar merken gespecialiseerd in het maken van basgitaren. Zoek je een dure basgitaar of juist een instapmodel? Lees hierboven bij welke merken je terecht kan.

Wat zijn goede gitaarmerken?

Om deze vraag goed te beantwoorden hebben we de soorten gitaren in drie groepen verdeeld. Per groep springen er een paar merken uit. Lees hierboven alles over deze gitaarmerken!

Waaraan dankt Ibanez zijn populariteit?

Ibanez is een zeer populair Japans gitaarmerk. Zij produceren allerlei soorten gitaren van hoogwaardige kwaliteit en zijn in elk segment aanwezig. Lees meer over het gitaarmerk Ibanez op deze pagina!

 • Was this Helpful ?
 • YesNo

Doe mee met het gesprek! Er zijn al 4 reacties op: “Gitaarmerken”

 1. Weet iemand wanneer Ibanez begon met de “artist” serie? Ik heb er zo een met nr. A860092 En wat zou de huidige waarde zijn wanneer alles nog helemaal gaaf is?

  Beantwoorden
  • Er zijn merken die special dat soort gitaren maken ,maar je moet eerst kijken wat je budget is
   De prijzen kunnen ook flink oplopen.
   Het is handig om een favoriete band of artiest te hebben aan de hand daar van is het gemakkelijker om een gitaar te kiezen ,neem de tijd en ga langs winkels .en natuurlijk het internet
   Succes

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Leer gitaar spelen in 22 lessen