Ukelele akkoorden

Als je ukelele speelt dan maak je als het goed is gebruik van akkoorden. De mooiste ukelele liedjes kan je spelen door middel van akkoorden te spelen. Wat zijn nu precies ukelele akkoorden en hoe leer ik deze spelen? Op deze vragen geven we je antwoord op deze pagina. Wil je ukelele leren spelen en wil je weten wat akkoorden zijn? Lees dan snel verder!

ukelele akkoorden

Wat zijn ukelele akkoorden?

Een akkoord is een verzameling van tonen die een klank voortbrengen. Meestal hebben we het dan over drie of meer tonen. Hoe meer tonen des te moeilijker het akkoord, zeker om te spelen. Door het aanleren van akkoorden hoef je geen noten meer te leren. Dus als je ukelele akkoorden hebt geleerd dat is het vrij eenvoudig om ukelele liedjes met akkoorden te spelen.

Hoe speel je ukelele akkoorden?

Ukelele akkoorden

Hoe speel je nu een akkoord op een ukelele? Door gebruik te maken van vingerzetting weet je hoe je bij een bepaald akkoord je vingers moet plaatsen op de snaren. Ook moet je weten waar je je vingers moet plaatsen op de frets. Om dit duidelijk te maken worden akkoorden soms weergegeven in een diagram. Hierin staat precies aangegeven welke vinger je op welke snaar moet zetten. Ook wordt dus aangeven in welk vakje (fret) je je vinger moet zetten. Als je dan de snaren aanslaat dan hoor je een akkoord!

Welke ukelele liedjes speel je met akkoorden?

Met verschillende akkoorden kan je verreweg de meeste liedjes wel spelen. Maar wanneer ben je zover dat je alle akkoorden onder de knie hebt? Er zijn genoeg ukelele liedjes te spelen met maar twee akkoorden. Deze liedjes zijn makkelijk te leren en dus ook te spelen. Voor kinderen zijn deze ukelele liedjes dus ook makkelijk te leren. Veel mensen zijn op zoek naar hoe ze Nederlandse ukelele liedjes moeten spelen of hoe ze kerstliedjes op hun ukelele moeten spelen. Wanneer je deze basisakkoorden voor de ukelele beheerst dan zijn ook deze liedjes prima te spelen, zeker voor beginners!

Wat zijn belangrijke basis ukelele akkoorden?

Wanneer je serieus met ukelele akkoorden aan de slag gaat dan zal je moeten weten welke akkoorden het meest gespeeld worden. De akkoorden C F G en het Am akkoord worden in principe het meest gebruikt.

Op de ukelele pagina hebben we weergegeven in diagrammen hoe je akkoorden moet spelen. Hierbij is elk akkoord weergegeven in een overzicht. Vakje 1 tot en met 4 staan voor de vakjes tussen de frets in, gerekend vanaf de topkam van de ukelele. Als je je ukelele voor je zou leggen met de hals naar links dan lees je de snaren van je af. Van de G snaar, naar de C snaar, naar de A snaar en naar de E snaar. Belangrijk om te weten is dat de cijfers die we in de vakjes plaatsen corresponderen met je vingers. Zo weet je precies welke vinger je waar moet plaatsen. Dit noemen we vingerzetting. Deze akkoorden zijn van toepassing op de concert en sopraan ukelele.

Hoe leer ik ukelele akkoorden spelen?

Ukelele akkoorden

Wanneer je ukelele akkoorden wil leren spelen dan is het zeker als beginner aan te raden om ukelele lessen te volgen. Als je al wat ervaring hebt met bijvoorbeeld gitaar spelen dan zal het minder lastig zijn om akkoorden te spelen. Afhankelijk van de hoeveelheid ervaring is het dan toch aan te raden om ukelele lessen te nemen. Er zijn verschillende mogelijkheden om ukelele lessen te volgen om zo ukelele akkoorden te leren. We zetten ze je op een rijtje:

Ukelele leren spelen uit een boek

Het is mogelijk om ukelele te leren spelen uit een boek. Voor beginners is deze methode niet aan te raden. Dit komt omdat je geen persoonlijke aandacht krijgt en je alles zelf moet uitzoeken. Deze methode is meer geschikt voor mensen die al wat meer ervaring hebben en al weten hoe ze akkoorden moeten spelen. Ook zal je in ieder geval een flinke dosis doorzettingsvermogen moeten hebben om deze methode te laten slagen. Maar als het je lukt dan speel je snel de meeste ukelele akkoorden!

Ukelele leren spelen bij een gitaarleraar of muziekschool

Voor beginners is er gelukkig veel keus als het gaat om ukelele akkoorden leren spelen. Je kunt terecht bij de muziekschool of bij de gitaarleraar om ukelele lessen te nemen. Het grote voordeel van deze methodes is dat je veel persoonlijke aandacht krijgt. Vooral zaken als houding en aanslaan van snaren kunnen snel bijgestuurd worden als dit verkeerd wordt uitgevoerd. Een nadeel van deze methodes is dat je elke keer op een vast tijdstip per week naar je les toe moet reizen. Een ander nadeel is dat deze lessen best prijzig zijn en dat deze kosten elke maand terugkomen.

Ukelele leren spelen door online lessen

Waar veel mensen voor kiezen is het volgen van online ukelele lessen. Deze methode heeft zich meer dan bewezen door de vele duizenden tevreden cursisten. Bij de online ukelele lessen leer je in een goed uitgedacht stappenplan ukelele spelen. Onderdeel van de cursus is het leren van akkoorden om deze vervolgens ook te kunnen spelen. Een groot voordeel van een online ukelele cursus is de prijs. Voor een vast bedrag koop je in 1 keer een hele cursus. Deze cursus kan je zo vaak als je wil volgen op momenten wanneer jij dat wil. Je bent dus niet afhankelijk van vaste tijden. Ook zijn de lessen te volgen op allerlei apparaten zoals je computer, telefoon of tablet.

Veel gestelde vragen over ukelele akkoorden

Hieronder vind je enkele veel gestelde vragen over ukelele akkoorden. Heb je zelf nog vragen, opmerkingen, of tips? Laat ze achter in de reacties en hopelijk kunnen wij je zo snel mogelijk helpen met het beantwoorden van deze vragen.

Wat zijn ukelele akkoorden?

Ukelele akkoorden zijn een verzameling van tonen die vervolgens een klank voortbrengen. Meestal gaat het om drie of meer tonen. Lees alles over ukelele akkoorden op deze pagina!

Hoe speel ik ukelele akkoorden?

Ukelele akkoorden speel je door je vingers op een bepaalde manier op de snaren te zetten en de snaren aan te slaan. We noemen dit vingerzetting. Lees hierboven alles over het spelen van akkoorden!

Welke ukelele liedjes speel je met akkoorden?

Kort gezegd speel je bijna alle liedjes met akkoorden. Sommige liedjes hebben akkoorden en sommige wat meer akkoorden. Dit maakt het dus eenvoudig of wat lastiger. Lees op deze pagina alles over ukelele liedjes met akkoorden!

Hoe leer ik ukelele akkoorden spelen?

Er zijn meerdere manieren om ukelele akkoorden te leren. Je kan het leren uit een boek, bij de muziekschool of gitaarleraar of via online lessen. Ontdek hier welke manier bij jou past!

Wat is voor beginners de beste methode om ukelele akkoorden te leren?

Voor beginners wordt een methode aangeraden waarbij je prettig kan leren spelen. Zaken zoals prijs, aandacht en reizen spelen hierbij een rol. Het volgen van ukelele lessen online wordt door heel veel mensen als zeer prettig ervaren. Lees hierboven alles over het leren van akkoorden door middel van online ukelele lessen!

 • Was this Helpful ?
 • YesNo

Doe mee met het gesprek! Er is 1 reactie op: “Ukelele akkoorden”

 1. L. S.
  60 jaar geleden heb ik naast mijn gitaar een sopraan ukelele aangeschaft.
  ik speel tegelijk met de ukelele of mijn gitaar mondharmonica met een klem om mijn nek. Nu pas heb ik een tenor ukelele aangeschaft om dat ik wat meer ruimte heb voor mijn vingers,
  ik ben 73 jaar en het gaat wat stroever. Ik heb er nog wel steeds plezier in. De snaren van mijn beide ukeleles zijn gestemd op A D FIS B, Daar heb ik de akkoorden ook op geleerd.
  Zou iemand mij kunnen helpen aan baree akkoorden voor de ukelele op snaar stemming A D Fis B ? Anders moet ik op mijn oude dag nog nieuwe akkoorden leren.
  Bij voorbaat dank. vr. gr. Bertus van Luik

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Leer gitaar spelen in 22 lessen