Gitaarles boeken

Gepubliceerd door op

Er zijn meerdere manieren om gitaar te leren spelen. Een mogelijkheid is om zelf gitaar te leren spelen vanuit een boek. Op deze pagina leggen we je uit wat een gitaarboek precies is, wat er in staat en of het een handige manier is om gitaar te leren spelen. Wil je alles weten over gitaarboeken lees dan snel verder!

Gitaarles boeken

Wat is een gitaarboek?

De term gitaarboek zal voor sommige mensen een verschillende betekenis hebben. Zo zijn er boeken waarin gitaren worden beschreven of boeken over bekende gitaristen. Het gitaarboek waar wij het over willen hebben is het gitaarboek waarmee je gitaar kan leren spelen. Deze boeken behandelen stap voor stap hoe je gitaar kan leren spelen. Deze boeken zijn ook geschikt voor beginnende gitaristen.

Waarom gitaar lerenspelen uit een boek?

Er zijn meerdere manieren om gitaar te leren spelen. Waarom zou je juist gitaar gaan leren spelen uit een boek? Dit kan meerdere redenen hebben. We leggen je hieronder uit welke voor- en nadelen het heeft om gitaar te leren spelen vanuit een boek.

Voordelen

  • Een groot voordeel is de prijs die je betaald voor een gitaarboek, deze is relatief laag. Zeker als je kijkt naar wat gitaarlessen kosten.
  • Je kunt de lessen uit het boek volgen wanneer jij dat wil en wanneer jij daar tijd voor hebt.
  • In gitaarles boeken wordt vaak gewerkt met duidelijke afbeeldingen zodat goed duidelijk wordt wat er van je wordt verwacht.
  • Sommige gitaarles boeken worden uitgebreid aangeboden met een cd-rom erbij om bepaalde stof te verduidelijken.
  • Je kan altijd lekker vanuit huis aan je gitaarlessen werken en hoeft niet te reizen.

Nadelen

  • Het leren gitaarspelen vanuit een boek is niet eenvoudig. Het vereist veel doorzettingsvermogen en discipline. Je hebt geen stok achter de deur om elke week je les te hoeven voorbereiden zoals bij een gitaarleraar. Het hangt er een beetje vanaf hoe graag je wil leren gitaar spelen of een gitaarboek daarvoor een goede keuze is.
  • Het gitaar leren spelen uit een boek is wat onpersoonlijk. Er is geen leraar waaraan je vragen kan stellen en die je voortgang in de gaten kan houden. Vaal heb je zelf niet goed door of je al klaar bent voor de volgende stap of niet.
  • Wellicht is deze keuze om gitaar te leren spelen niet helemaal geschikt voor beginners zonder ervaring. Het zou beter zijn om een beetje kennis te hebben van gitaar spelen om met deze vorm je kennis verder op te bouwen.

Wat kan je leren vanuit een gitaarboek?

Gitaarles boeken

Wat kan je nu precies leren vanuit een gitaarboek? Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden hebben we een aantal zaken voor je op een rijtje gezet en leggen we je het één en ander uit:

Wat heb je nodig?

Wat heb je nodig als je gitaar wilt leren spelen? Natuurlijk een gitaar! In de boeken over gitaarlessen wordt vaak geadviseerd om te starten met een akoestische gitaar. Dit is vanwege zijn bespeelbaarheid en de nylon snaren. Verder heb je een plectrum nodig om de snaren aan te slaan. Een gitaarstandaard is ook erg handig zodat je je gitaar op een veilige manier kan wegzetten. Om je gitaar te stemmen heb je een stemapparaat nodig.

De gitaar leren kennen

In een boek over gitaarles leer je zeker iets over je gitaar zelf. Uit welke onderdelen bestaat je gitaar en waarvoor dienen deze onderdelen zijn onderwerpen die vaak in boeken terugkomen. Als je weet waarom deze onderdelen op een gitaar zitten dan zal je het ook beter begrijpen wanneer er naar deze onderdelen verwezen wordt.

Gitaar stemmen

Het is een must om je gitaar te kunnen stemmen. Zonder een goed gestemde gitaar kan er immers geen gitaar gespeeld worden. In boeken over gitaarles wordt zeker ook aandacht besteed aan hoe je je gitaar moet stemmen. Vaak wordt dit uitgelegd met het gebruik van een stemapparaat, ook wel een gitaartuner genoemd.

Gitaarakkoorden leren

Als je gitaarakkoorden leert en deze ook kunt spelen dan ben je al een heel eind onderweg om goed gitaar te leren spelen. In boeken over gitaarles wordt je geleerd wat gitaarakkoorden zijn en hoe je ze moet spelen. Er zijn een aantal handige manieren om gitaarakkoorden te leren en deze vervolgens te spelen op je gitaar.

Gitaartabs leren

Gitaarliedjes worden vaak uitgeschreven in gitaartabs. Ook gitaartabs worden uitgelegd in gitaarboeken. Een gitaartab schrijft al het ware het gitaarliedje uit op papier zoals deze gespeeld moet worden. In een gitaartab staat veel informatie over hoe het liedje gespeeld moet worden en hoe je de snaren moet aanslaan.

Gitaarliedjes spelen

Wanneer je de basis onder knie hebt dan is het tijd geworden om een volledig gitaarliedje te spelen. Vaak staan er achter in het boek wel een paar gitaarliedjes die je kan gaan oefenen. Als je alle lessen met goed gevolg hebt weten af te ronden dan is het spelen van een simpel gitaarliedje kinderspel geworden.

Andere manieren om gitaar te leren spelen

Nu we weten dat je vanuit een boek gitaar kan leren spelen willen we nog wat informatie mee geven over andere manieren om gitaar te leren spelen. Wellicht ben je van mening dat gitaar leren spelen uit een boek niet zo goed bij je past en ben je geïnteresseerd in andere mogelijkheden. We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet:

Gitaar leren spelen op een muziekschool

Het is mogelijk om op een muziekschool gitaarles te volgen. Deze lessen zijn vaak in kleine groepjes waarbij er veel ruimte is voor persoonlijke aandacht van de gitaarleraar. De lessen van de muziekschool zijn vaak wel een stuk duurder dan de lessen in een gitaarboek. Je moet ook steeds naar de muziekschool toe om de lessen te volgen. Ook moet je elke week het huiswerk bestuderen en oefenen om niet achter te lopen.

Gitaar leren spelen bij een privé leraar

Wanneer je niet naar een muziekschool wilt maar wel via een gitaarleraar je lessen wilt volgen dan is een privé gitaarleraar misschien een optie. Je kunt gitaarles volgen bij de gitaarleraar aan huis maar er zijn ook leraren die op locatie, bijvoorbeeld bij je thuis, les geven. Er is ruimte voor persoonlijke aandacht en je voortgang wordt goed in de gaten gehouden. Ook de privé gitaarleraar is niet de goedkoopste optie.

Gitaar leren spelen door online gitaarles

Nog een mogelijkheid om gitaar te leren spelen is via online gitaarles. De laatste tijd is online gitaarles enorm populair geworden en dat is niet zonder reden. Duizenden mensen hebben middels deze methode gitaar leren spelen. Vanwege de beschikbaarheid van de lessen, de prijs en de mogelijkheid om altijd vragen te stellen is deze vorm een prima alternatief.

Veel gestelde vragen over gitaarles boeken

Hieronder vind je enkele veel gestelde vragen over gitaarles boeken. Heb je zelf nog vragen, opmerkingen, of tips? Laat ze achter in de reacties en hopelijk kunnen wij je zo snel mogelijk helpen met het beantwoorden van deze vragen.

Wat zijn gitaarles boeken?

In gitaarles boeken wordt stap voor stap uitgelegd hoe je gitaar kan leren spelen. Wil je hier alles over weten lees dan alle informatie hierover op deze pagina!

Waarom gitaar leren spelen uit een boek?

Een reden om gitaarles uit een boek te volgen is de prijs die je hiervoor betaalt. Maar er zijn nog meer redenen om gitaarles uit een boek te volgen. Lees er meer over hierboven!

Wat leer je uit een gitaarles boek?

Wanneer je les volgt uit een gitaarboek dan leer je alles over je gitaar zelf, gitaarakkoorden, gitaartabs en hoe je liedjes moet spelen. Lees er alles over op deze pagina!

Is een gitaarles boek geschikt voor een beginner?

Een gitaarboek kan zeker geschikt zijn voor een beginner wanneer je beschikt over een goede dosis doorzettingsvermogen. Vaak is een beetje ervaring wel handig om de lessen goed te kunnen volgen. Lees er meer over op deze pagina!

Welke andere manieren zijn er nog om gitaarles te volgen?

Er zijn uiteraard nog meer manieren om gitaarles te volgen. Je kan onder andere gitaarles volgen bij een muziekschool , een privé leraar of via online gitaarles. We leggen je er alles over uit hierboven!

  • Was this Helpful ?
  • YesNo
Foto van auteur
Auteur

Plaats een reactie

Leer gitaar spelen in 22 lessen