Gitaarbanden

Een gitaarband wordt in principe door elke gitarist gebruikt. Het zorgt ervoor dat je op een ontspannen manier gitaar kan spelen zonder daar extra inspanning voor te doen. Het is aan te raden om meteen een gitaarband te aan te schaffen al je een gitaar gaat kopen. Op deze pagina leggen we je alles uit over gitaarbanden en waarom ze zo handig zijn bij het gitaar spelen.

Gitaarband

Wat is een gitaarband?

Een gitaarband is een smal stuk materiaal van zo’n 5 tot 8cm breed en ongeveer anderhalve meter lang. De band hangt om de nek van de gitarist en aan de twee uiteinden van de band is de gitaar bevestigd. De gitaarband is ook verstelbaar in lengte zodat hij passend gemaakt kan worden voor iedereen. Het bespelen van de gitaar met een gitaarband voelt heel comfortabel al is het wel even wennen als je gewend bent om zittend te spelen. Muzikanten die op een podium spelen of muzikanten op straat zie je vaak een gitaarband dragen.

Welke gitaarbanden zijn er?

Gitaarbanden zijn er in allerlei soorten en maten. Ook worden gitaarbanden van verschillende soorten materialen gemaakt. Het is voor iedereen verschillend naar welk materiaal je voorkeur uit gaat. We zetten ze even voor je op een rijtje:

  • Katoen
  • Suede
  • Leer
  • Nylon
  • Polyester
  • Polypropyleen

Waarom een gitaarband gebruiken?

Een gitaarband gebruik je uiteraard voor het comfort en daarom is het ook belangrijk dat de gitaarband lekker zit. Wanneer je hebt besloten om een gitaarband te kopen dan is het zeker handig om te weten welke gitaarband je dan zou moeten kopen. Je gebruikt de gitaarband omdat je graag staand gitaar wil spelen en daarbij wil je een zo stevig mogelijke, en lekker zittende band hebben. Een gitaarband zorgt als het goed is voor een goede evenwichtige verdeling van de gitaar die om je nek/schouder hangt. Hierdoor wordt het gewicht goed verdeeld en krijg je ook geen klachten als het goed is. Toch prettig als je lang op het podium staat of lang aan het oefenen bent.

Hoe moet je de gitaarband bevestigen?

Gitaarband

De gitaarband wordt aan de gitaar bevestigd door middel van de twee uiteinden. Deze uiteinden zijn vaak extra stevig gemaakt zodat het risico kleiner wordt dat de gitaar op de grond zou vallen door een breuk in de gitaarband. Op de gitaar zitten twee zogenaamde gitaarbandknoppen waaraan de gitaarband is vastgemaakt. Het is ook mogelijk om te werken met een zogenaamd straplock systeem. Hierbij wordt zowel de knop als de band vergrendeld en zal het minder snel gebeuren dat je gitaarband loslaat. Let er wel op dat beide onderdelen van goede kwaliteit moeten zijn! Hieronder zie je een voorbeeld van het straplock systeem:

Straplock

Waar let ik op als ik een gitaarband koop?

Waar moet ik op letten bij het kopen van een gitaarband? Om die vraag goed te beantwoorden hebben we de punten voor je op een rijtje gezet:

Uiterlijk

Al eerste is de gitaarband ook gewoon een accessoire en het oog wil ook wat. Kies dus ook een gitaarband die je mooi vind. Je hebt dus voldoende keuze uit materialen maar ook uit kleuren en stijlen. Je kan zelfs je eigen ontworpen gitaarband laten maken in de vorm, materiaal en kleur zoals jij het wil. Zelf een gitaarband met naam is mogelijk!

Gewicht

Het is belangrijk de juiste gitaarband te gebruiken die het gewicht van je gitaar kan dragen. Het materiaal is hierbij belangrijk maar zeker ook de wijze van bevestiging. Voor een akoestische gitaar zou je prima met een katoenen gitaarband uit de voeten kunnen. Ga je naar een zwaardere elektrische gitaar of een basgitaar dan kom je al gauw bij stevig leer uit. En daarbij dienen dan ook de eindstukken en de straplocks van goede kwaliteit te zijn.

Comfort

De ene gitaarband is de andere niet. Wanneer het mogelijk is probeer dan een gitaarband even uit. Door het dragen van de band weet je precies of deze voor jou geschikt is of niet. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je leer wat minder fijn vindt en voor katoen gaat. De hoogte kan je dan ook meteen proberen. Sommige gitaarspelers hebben de band heel hoog hangen en anderen weer heel laag. Wanneer heel laag je voorkeur heeft dan is het ook van belang dat je gitaarband de juiste lengte heeft.

Prijs

Er zijn hele goedkope gitaarbanden en er zijn hele dure. Ons advies is om geen van beide te kopen. Kijk goed naar de prijs kwaliteit verhouding en naar je gitaar. Wat voor soort gitaar heb ik en welke gitaarband hoort daar minimaal bij? Een gitaarband van leer is altijd een goede keuze. Vanaf 15 euro heb je al een prima gitaarband die er voor zorgt dat je gitaar, mits goed bevestigd, niet van je schouder valt.

Lengte en breedte gitaarband

Aan de hand van je gitaar heb je een bepaalde lengte en breedte van een gitaarband nodig. Voor hele kleine en lichte instrumenten zoals een ukelele is er al een draagband van 1 cm breed. Voor de zwaardere gitaren zijn er wel gitaarbanden van 11,5 cm breed.

De lengte van gitaarbanden verdelen we onder in kort, normaal en extra lang. Hier hangt het dus af van de wijze hoe je de gitaar voor je wil hebben. Lang en laag of hoog en kort.

Geïntegreerde straplock

Sommige gitaarbanden worden gemaakt met een geïntegreerde straplock. Super handig natuurlijk wanneer je de gitaarband meteen goed vast kunt maken aan je gitaar. Deze maak je dan vast aan de strapbuttons die vaak al aan de body van de gitaar zitten. Wanneer deze er niet aan zitten dan kan je deze ook gewoon los kopen bij de gitaarwinkel. Hieronder zie je een voorbeeld van een strapbutton:

Strapbutton

Merken gitaarbanden

Gitaarband

Net zoals bij de gitaar zijn er ook veel gitaarmerken die gitaarbanden verkopen in allerlei prijsklassen. We zetten hieronder de grootste en beste merken voor je op een rijtje:

D’Addario

Dit merk wat ook een koploper is in het produceren van gitaarsnaren is waarschijnlijk de grootste en compleetste aanbieder als het gaat om gitaarbanden. Je hebt al een polypropyleen gitaarband van D’Addario voor 6 euro. Wanneer je gaat voor leer en je wilt kwaliteit dan betaal je al gauw 170 euro.

Fender

Ook het grote gitaarmerk Fender ontbreekt niet in deze lijst. Fender levert vele gitaaraccessoires en zo dus ook de gitaarband. Voor veel gitaristen is Fender een merk wat betrouwbare en duurzame spullen levert. Voor nog geen 10 euro koop je al een Fender gitaarband welke is gemaakt van polyester. Een leren uitvoering kost al gauw 80 euro.

Ernie Ball

Ook het gitaarmerk Ernie Ball produceert gitaarbanden. Naast het feit dat het merk bekend staat om de productie van gitaarsnaren maken zij ook zeer degelijke gitaarbanden die in dezelfde prijsklasse vallen als die van Fender.

Topmerken

Ook zijn er een aantal topmerken die zeer hoogwaardige gitaarbanden produceren. Vaak is dit handwerk en is het materiaal afkomstig van niet alledaagse dieren. Denk hierbij aan slangenleer of springbok. Deze gitaarbanden kunnen al snel zo’n 250 euro kosten. Merken als Richter en Levys Leathers maken deze gitaarbanden die door vele bekende gitaristen gedragen worden.

Veel gestelde vragen over de gitaarband

Hieronder vind je enkele veel gestelde vragen over de gitaarband. Heb je zelf nog vragen, opmerkingen, of tips? Laat ze achter in de reacties en hopelijk kunnen wij je zo snel mogelijk helpen met het beantwoorden van deze vragen.

Wat is een gitaarband?

Een gitaarband is een stuk materiaal wat over de schouder hangt waardoor een gitarist zijn gitaar vrij voor zich kan laten hangen. Wil je alles weten over gitaarbanden lees dan gauw verder!

Waar worden gitaarbanden van gemaakt?

Gitaarbanden worden van verschillende soorten materialen gemaakt. Leer is één een veel gebruikt materiaal maar ook nylon en katoen behoren tot de mogelijkheden. Lees er alles over hierboven!

Hoe bevestig je de gitaarband aan de gitaar?

De gitaarband kan je bevestigen door middel van straplocks en strapbuttons. Hoe dit allemaal precies werkt lees je hierboven!

Waar op letten als je een gitaarband koopt?

Als je een gitaarband koopt dan let je onder andere op comfort, uiterlijk en de wijze waarop de band wordt bevestigd. Lees er alles over op deze pagina!

Welke merken maken gitaarbanden?

Er zijn net als gitaarmerken ook vele producenten van gitaarbanden. Zij bieden de gitaarbanden aan in allerlei prijsklassen. We hebben er hierboven een paar op een rijtje gezet!

  • Was this Helpful ?
  • YesNo

Plaats een reactie

Leer gitaar spelen in 22 lessen