Gitaarakkoorden

Wanneer je gitaar leert spelen dan zal je ook gitaarakkoorden gaan leren. Wanneer je weet wat akkoorden zijn en hoe je ze moet spelen dan speel je al heel snel de mooiste gitaarliedjes. Op deze pagina vind je alle informatie over gitaarakkoorden. Wat zijn precies gitaarakkoorden en wat kan je ermee? Lees gauw verder!

Wat zijn gitaarakkoorden?

gitaarakkoorden

Een akkoord is een klank die bestaat uit drie tonen. Deze drie tonen samen zorgen voor een specifiek geluid. Bij het gitaar spelen noemen we ze gitaarakkoorden. Wanneer je snel gitaar wil leren spelen dan is het belangrijk om de basisakkoorden onder de knie te krijgen. Je hoeft dus tegenwoordig geen noten meer te leren als je gitaar wil gaan spelen. We onderscheiden de akkoorden in de volgende groepen:

 • Open akkoorden: De term ‘open’ zegt eigenlijk iets over dat er gitaarsnaren ‘open’ blijven en dat die dus niet ingedrukt worden bij het spelen. Bijvoorbeeld bij het spelen van een A akkoord druk je op de 2e fret de B, G en D snaar in. De rest van de snaren zijn ‘open’.
 • Barré akkoorden: Bij barré akkoorden speel je ook open akkoorden, alleen speel je deze in de vakjes die dichter bij je body van je gitaar liggen. Hierbij leg je dan je wijsvinger over alle snaren heen.
 • Power chords: Dit zijn eigenlijk barréakkoorden maar dan eenvoudiger te spelen. Ze worden maar met 2 of 3 snaren gespeeld. Normaal wordt een barréakkoord gespeeld met 5 snaren of meer. Power chords worden veel gebruikt in de rockmuziek.

Belangrijke open gitaarakkoorden

gitaarakkoorden

Wat zijn nu de belangrijkste gitaarakkoorden die je moet leren? Het is verstandig om te beginnen met de open akkoorden. De Barré akkoorden en de power chords zijn meer voor de geoefende gitaristen. Dus als je je gitaar hebt gestemd dan is het tijd om de volgende 14 open akkoorden te leren:

 • A-Akkoorden (A, Am en A7)
 • C-Akkoorden (C, C7)
 • D-Akkoorden (D, Dm en D7)
 • E-Akkoorden (E, Em en E7)
 • F-Akkoorden (F)
 • G-Akkoorden (G en G7)

We gaan je hieronder uitleggen hoe je open akkoorden moet spelen. Voor elk akkoord zie je een schema staan. Vakje 1 tot en met 5 staan voor de vakjes tussen de frets in, gerekend vanaf de topkam van je gitaar. Als je je gitaar voor je zou leggen met de hals naar links dan lees je de snaren van je af. Van de dikste naar de dunste snaar:

E(en)
A(ap)
D(ie)
G(een)
B(ananen)
E(et)

In het schema lees je dan de snaren van onder naar boven. Dit noemen we een akkoorddiagram of akkoordschema en dit is eigenlijk een makkelijkere manier om gitaar te spelen zonder noten te hoeven lezen.

De Akkoorden

gitaarakkoorden

Het eerste akkoord wat we laten zien is het A-akkoord. Belangrijk om te weten is dat de cijfers die we in de vakjes plaatsen corresponderen met je vingers. Zo weet je precies welke vinger je waar moet plaatsen. Dit noemen we vingerzetting.

1- wijsvinger
2- middelvinger
3- ringvinger
4- pink

Het A-Akkoord

Gitaarakkoord A

Het Am akkoord (de m staat voor mineur)

Hierbij plaats je dus je wijsvinger op de B snaar in het eerste vakje. Je middelvinger in het tweede vakje op de g-snaar en je ringvinger in het 2e vakje op de B-snaar.

Am akkoord

Het A7 gitaarakkoord

A7 akkoord

Het C-akkoord

C-Akkoord

Het C7 akkoord

C7-akkoord

Het D- akkoord

D-akkoord

Het Dm akkoord

Dm-akkoord

Het D7-akkoord

D7-akkoord

Het E-akkoord

E-akkoord

Het Em-akkoord

Em-akkoord

Het E-7 akkoord

E7-akkoord

Het F akkoord

Hierbij even opletten! Je plaatst dus je wijsvinger op 2 snaren.

F-akkoord

Het G-akkoord

G-akkoord

Het G7-akkoord

G7-akkoord

Hoe kan je gitaarakkoorden leren?

Hierboven hebben we je laten zien welke gitaarakkoorden er zijn en welke akkoorden je moet leren om een goede basis te hebben. Nu gaan we je uitleggen hoe je deze akkoorden het beste kan leren. Je zou natuurlijk zelf aan de slag kunnen gaan en de akkoorden gaan oefenen. Er komt echter wel wat meer bij kijken dan alleen maar akkoorden spelen. Je zult wanneer je echt gitaar wil leren spelen en met gitaarakkoorden liedjes wil spelen wel gitaarles moeten volgen. Je kan dit doen op een muziekschool, bij een gitaarleraar of zoals heel veel mensen gewoon online gitaarlessen volgen.

Wanneer je een beginner bent dan zal je eerst starten met een paar akkoorden. Ook met een paar akkoorden kan je al liedjes meespelen. Het A, C, D en G akkoord zijn de meest gebruikte akkoorden en komen in heel veel liedjes terug. Tevens zijn ze ook vrij makkelijk aan te leren.

Als je gitaarles gaat volgen dan zal je tevens leren hoe je gemakkelijk van het ene akkoord naar het andere vliegt. Je vingerzetting moet iedere keer snel veranderen om het volgende akkoord weer aan te kunnen slaan. De manier van aanslaan zal ook tijdens de gitaarlessen behandeld worden. Het is dus belangrijk dat je een goede techniek aanleert en dat je snel leert wisselen van akkoorden. Daarnaast is het aanslaan van de snaren ook heel belangrijk bij het spelen van een bepaald akkoord. Soms moet je alle snaren aanslaan en soms juist de onderste of de bovenste.

Ga jij gitaarles volgen en heb je nog geen gitaar? Misschien is het handig dat je je eens gaat oriënteren om een gitaar te kopen. Met je eigen gitaar kan je thuis ook veel oefenen en zorg je dat het spelen sneller onder de knie krijgt. Aan jezelf de keus of je een akoestische gitaar wil kopen of een elektrische gitaar. Soms zijn er mensen die al heel goed weten wat ze willen en graag een basgitaar willen kopen.

Naast het kopen van een gitaar heb je ook nog de nodige accessoires nodig. Denk hierbij aan:

 • Gitaarstandaard
 • Gitaarversterker
 • Gitaarkoffer of tas
 • Plectrum
 • Gitaarsnaren
 • Stemapparaat

Als je kiest voor een elektrische gitaar dan is een gitaarset vaak handig om aan te schaffen omdat in die set alles zit zodat je meteen kan starten.

Liedjes met gitaarakkoorden?

Zoals hierboven al uitgelegd zijn er heel veel liedjes die je al met een paar akkoorden kan spelen. Je kan jezelf uitdagen door steeds een moeilijker liedje te kiezen om te oefenen. Misschien worden er in je gitaarlessen ook al een paar gitaarliedjes behandeld met een paar simpele gitaarakkoorden. Er zijn een paar simpele gitaarliedjes die je al met 3 akkoorden kan spelen. Dit zijn het G, D en C akkoord.

 • The Troggs- Wild Thing
 • Guns ’n Roses- Sweet Child o mine
 • Happy Birthday
 • Steve Miller Band- The Joker
 • Ritchie Valens- La Bamba

Deze liedjes zijn gemakkelijk te spelen. Vraag je gitaarleraar hoe je ze precies moet spelen of kijk een filmpje op youtube. Door goed te oefenen zal je steeds beter de akkoorden kunnen spelen en kan je langzaam je niveau gaan uitbouwen naar moeilijkere liedjes met meerdere akkoorden.

Veel gestelde vragen over gitaarakkoorden

Hieronder vind je enkele veel gestelde vragen over gitaarakkoorden. Heb je zelf nog vragen, opmerkingen, of tips? Laat ze achter in de reacties en hopelijk kunnen wij je zo snel mogelijk helpen met het beantwoorden van deze vragen.

Wat zijn gitaarakkoorden?

Een gitaarakkoord is een klank die bestaat uit drie tonen. Hierboven vind je meer informatie over gitaarakkoorden!

Welke soorten akkoorden zijn er?

Er zijn drie soorten akkoorden. 1 ervan zijn de open akkoorden die je als basis het beste kan leren. Wil je weten wat de andere twee zijn lees dan gauw verder op deze pagina!

Wat zijn open gitaarakkoorden?

Een open gitaarakkoord betekent eigenlijk dat niet alle snaren ingedrukt zijn maar ‘open’ blijven. Wil je meer weten over open akkoorden lees dan de informatie hierboven.

Welke open akkoorden zou je moeten kennen?

Als beginner zijn er 14 open akkoorden die je een goede basis geven bij het leren gitaarspelen. We hebben ze hierboven voor je op een rijtje gezet.

Hoe kan ik gitaarakkoorden leren?

Er zijn verschillende manieren om gitaarakkoorden te leren spelen. Je kunt bijvoorbeeld naar een muziekschool gaan en daar gitaarles nemen. Er zijn ook andere mogelijkheden. We hebben een handig overzicht gemaakt hoe je de gitaarakkoorden moet spelen, je vindt ze hierboven!

 • Was this Helpful ?
 • YesNo

Plaats een reactie

Leer gitaar spelen in 22 lessen