Gitaarleraar

De gitaarleraar is de onmisbare schakel wanneer je graag gitaar wil leren spelen. Op deze pagina geven we je informatie over wat een gitaarleraar precies is, wat hij je allemaal kan leren, en waar je hem kan vinden. Ideaal als jij aan het nadenken bent om eventueel een gitaarleraar in de arm te nemen. Online gitaar leren spelen is tegenwoordig ook mogelijk en razend populair! Kijk hieronder voor een aantal mogelijkheden.

Gitaarleraar

Wat is een gitaarleraar?

Wat is nu eigenlijk een gitaarleraar? Lijkt een simpele vraag maar hoe omschrijf je dat? Is een gitaarleraar iemand die alleen maar gitaarles geeft of doet hij/zij nog meer? Om te beginnen moet een gitaarleraar zelf natuurlijk goed gitaar kunnen spelen. De gitaarleraar is dan ook goed opgeleid. Dit kan via het conservatorium maar kan ook middels andere opleidingen. Wanneer je het conservatorium hebt afgerond dan heb je natuurlijk veel ervaring die je zou kunnen inzetten als gitaarleraar. Je hoeft echter als gitaarleraar geen diploma te hebben omdat het een vrij beroep is. Als jij gitaarles wil geven, ook al kan je geen gitaar spelen, dan mag dat. Wanneer je bij een muziekschool als gitaarleraar aan de gang wil dan moet je wel in het bezit zijn van een diploma.

Wat ook belangrijk is bij een gitaarleraar is of hij/zijn de competenties heeft om lesstof te kunnen overbrengen op leerlingen. Je kan nog zoveel talent hebben maar als het lesgeven je niet ligt dan wordt het lastig. Het is een vereiste dan een gitaarleraar de stof goed kan overbrengen en kan monitoren hoe zijn of haar leerling de stof oppakt. Aan de hand hiervan kan hij/zij inschatten waar de kennis of vaardigheden moeten worden bijgeschaafd.

Wat kan je van de gitaarleraar leren?

Er zijn best wat wel zaken die je van een gitaarleraar kan leren. Je zou zeggen dat je gitaar spelen van hem/haar kan leren maar dit is wat te kort door de bocht. We zetten alles wat je van een gitaarleraar kan leren op een rijtje:

Houding

Allereerst zal de gitaarleraar met je door gaan nemen hoe je de gitaar moet vasthouden en waar je je handen houd tijdens het bespelen van de gitaar. Dit is belangrijk omdat een goede houding je ontwikkeling zal bevorderen. Leer je echter een verkeerde houding aan dan is het vaak ook lastig om hier weer van af te komen. Let dus goed op bij deze lessen!

Tokkelen

Het tokkelen wordt vaak ook tijdens gitaarlessen behandeld. Het tokkelen gebeurd met de vingers die de snaren bespelen. Vaak wordt het tokkelen pas behandeld als de leerling al enigszins ook met de plectrum uit de voeten kan.

Akkoorden

Het leren van akkoorden is eigenlijk een absolute must die je gaat leren van je gitaarleraar. Zonder het kunnen spelen van akkoorden wordt het gitaarspelen knap lastig. Je gitaarleraar zal je meenemen in de wereld van de akkoorden zodat jij al heel snel je eerste gitaarliedje kan spelen.

Gitaartabs

Wanneer je de gitaarakkoorden een beetje onder de knie hebt is het ook tijd om gitaartabs te kunnen lezen. Wanneer je gitaartabs kan lezen dan kan je elk liedje wat in gitaartabs is uitgeschreven praktisch meespelen. Je gitaarleraar zal je helpen om alle symbolen die in gitaartabs terugkomen te leren lezen. Zaken als vingerzetting, akkoorden, vibrato, slide en up and down strike komen hierbij aan bod.

Gitaarsnaren vervangen

Wanneer je gitaar speelt dan kan er wel eens een gitaarsnaar kapot gaan en zal je deze moeten vervangen. Maar hoe doe je dit precies? Je gitaarleraar kan je laten zien hoe je dit doet. Hij zal je ook advies geven of je alle snaren dan moet vervangen of alleen die ene snaar. Hij zal je ook vertellen hoe vaak je van snaren moet wisselen en welke snaren voor jouw gitaar het meest geschikt zijn.

Je gitaar leren kennen

Wanneer je net begint met gitaarspelen dan is de gitaar je wellicht nog een beetje vreemd. Je gitaarleraar zal je uitleggen welke onderdelen er op je gitaar zitten. Hij zal je ook vertellen welke functie de onderdelen hebben. Altijd makkelijk om te weten!

Gitaaronderhoud

Je kan je gitaarleraar ook vragen hoe je het beste je gitaar kan onderhouden. Door het spelen op de gitaar kunnen sommige onderdelen onderhoud nodig hebben. Zo is het aan te raden om regelmatig je fretten en toetsen schoon te maken als je je snaren gaat wisselen. Je gitaarleraar zal je nog meer tips geven om je gitaar in topconditie te houden.

Waar kan ik een gitaarleraar vinden?

Gitaarleraar

Een gitaarleraar vind je op meerdere plaatsen. Het is per plaats verschillend of de wijze van lesgeven bij jou past. Dit ligt er vaal aan of je zelfstandig kan werken en of je snel zaken oppakt. We zetten een paar opties voor je op een rijtje:

Gitaarleraar via de muziekschool

Je kunt je lessen laten verzorgen door een gitaarleraar van de muziekschool. Deze leraren zijn goed opgeleid en hebben veel persoonlijke aandacht voor de leerling. Het nadeel van de lessen op de muziekschool is dat ze vrij prijzig zijn. Ook moet je fysiek naar de muziekschool toe en zal je veel moeten oefenen om de voortgang erin te houden. Elke les zal er weer dieper op de stof ingegaan worden.

Privé gitaarleraar

Een andere manier is om gitaarlessen te volgen bij een privé gitaarleraar. Zeker een voordeel als er een gitaarleraar in je buurt zit. Blijft ook wel weer het nadeel dat privé lessen vaak een dure aangelegenheid zijn. Net als op de muziekschool wordt het tempo weer bepaald door de leraar zelf en zal je elke week weer bij moeten zijn met je huiswerk.

Gitaarleraar online gitaarles

Het is ook mogelijk om online gitaarles te volgen. Deze vorm wordt steeds populairder. Je gitaarleraar laat je in filmpjes zien hoe de les eruit ziet. Je kan deze filmpjes zo vaak als je wil bekijken op je telefoon, tablet of computer. Het grote voordeel is dat je gitaar leert spelen in je eigen tempo en dat de kosten ook nog eens relatief laag zijn. Wanneer je vragen hebt kan je deze altijd stellen via de mail of wellicht staat het antwoord op je vraag op het online forum.

Veel gestelde vragen over de gitaarleraar

Hieronder vind je enkele veel gestelde vragen over de gitaarleraar. Heb je zelf nog vragen, opmerkingen, of tips? Laat ze achter in de reacties en hopelijk kunnen wij je zo snel mogelijk helpen met het beantwoorden van deze vragen.

Wat is precies een gitaarleraar?

Een gitaarleraar is iemand die jou gitaar kan leren spelen. De gitaarleraar moet het in zich hebben om mensen iets te leren. Aangezien gitaarleraar een vrij beroep is mag iedereen gitaarles geven. Lees alles over de gitaarleraar hierboven!

Waar vind ik een gitaarleraar?

Je kan een gitaarleraar op de muziekschool vinden, een privé gitaarleraar en een gitaarleraar online. Wil je meer weten over deze gitaarleraren lees dan de informatie op deze pagina!

Wat kan een gitaarleraar mij allemaal leren?

Een gitaarleraar leert je niet alleen maar gitaar spelen. Ook is het belangrijk hoe je de gitaar goed onderhoud, je de gitaarsnaren vervangt en hoe je akkoorden moet spelen. Hierboven lees je alles wat je van een gitaarleraar kan leren!

Heb je als gitaarleraar een diploma nodig?

Het ligt er een beetje aan waar je les wil gaan geven als gitaarleraar. Omdat het een vrij beroep is mag iedereen gitaarles geven. Lees op deze pagina alles over gitaarleraren!

Wat is het grote voordeel van een online gitaarleraar?

Het grote voordeel van je online gitaarleraar is dat de lessen altijd voor jou beschikbaar zijn en dat voor een aantrekkelijke prijs. Lees hierboven meer over de online gitaarleraar!

  • Was this Helpful ?
  • YesNo

Plaats een reactie

Leer gitaar spelen in 22 lessen