Gitaarliedjes

Hoe gaaf is het als jij op je gitaar al wat gitaarliedjes kan spelen. Gitaarliedjes zijn er in allerlei vormen en voor elk niveau. Als je een beginnende gitaarspeler bent dan is het een mooi moment als je je eerste gitaarliedje kan spelen. Wil je alles weten over gitaarliedjes lees dan de informatie op deze pagina! Wil jij heel snel al liedjes kunnen spelen? Kijk dan hieronder voor de mogelijkheden voor gitaarles online.

Wat is een gitaarliedje?

Wat is nou precies een gitaarliedje en waaraan herken je het? Ten eerste zit er natuurlijk gitaarspel in het liedje. Ten tweede is er sprake van een bepaalde melodie. Wanneer je al gitaar speelt dan weet je dat een gitaarliedje is opgebouwd uit akkoorden. Wanneer je geleerd hebt deze akkoorden te spelen dan zal het wat eenvoudiger zijn om deze na te spelen. We noemen zo’n stukje muziek een gitaarliedje omdat je dan alleen met de gitaar een bepaalde melodie speelt. Het kan goed zijn dat het origineel van het liedje met andere instrumenten gespeeld wordt. Meestal zijn de gangbare gitaarliedjes wel afgeleid van liedjes die ook daadwerkelijk met de gitaar zijn gespeeld. Wat is jouw favoriete gitaarliedje?

Wat maakt een gitaarliedje makkelijk of moeilijk?

Wanneer je een gitaarliedje gaat leren dan vraag je je vaak af of het makkelijk of moeilijk te leren is. Zeker voor beginners is het belangrijk om niet te snel te moeilijke liedjes te spelen. Gelukkig zijn er een hoop makkelijke gitaarliedjes die zeker voor beginners zeer geschikt zijn. Vaak bestaan deze liedjes uit een paar basis gitaarakkoorden die telkens weer in het liedje terugkomen. De wijze van aanslaan van de snaren en het tempo hiervan is ook vaak een extra moeilijkheidsfactor. Bij de makkelijke gitaarliedjes is dat vaak vrij eenvoudig dus ook makkelijker te leren.

Een gitaarliedje wordt pas lastig als er meerdere akkoorden aan te pas komen en wanneer je specifiek snaren moet gaan aanslaan. Of wanneer je veel en snel moet verpakken tussen de akkoorden door. Je zult hiervoor veel moeten oefenen om deze techniek onder de knie te krijgen.

Gitaarliedjes top 100

Er zijn enorm veel gitaarliedjes die je kan leren spelen. Zo zijn er allerlei lijsten waarin gitaarliedjes staan. Vaak zijn deze liedjes vrij eenvoudig, soms met wat meer ervaring, mee te spelen. Zo zijn er lijstjes van top 40 liedjes, kampvuurliedjes, tokkelliedjes en nog veel meer. Op de website https://www.ultimate-guitar.com/ staat een top 100 met gitaarliedjes waarbij gitaartabs zijn toegevoegd. Je kan gratis de gitaartabs bekijken om zo makkelijk het liedje te leren spelen.

Gitaarliedjes met akkoorden

Gitaarliedjes

Sommige gitaarliedjes zijn makkelijker te leren dan andere liedjes. Dit heeft te maken met het aantal akkoorden die in het liedje zitten en hoe vaak deze akkoorden terugkomen. Het komt veel voor dat er liedjes zijn met maar 2 of 3 akkoorden. Sterker nog; de grootste hits die we kennen hebben maar heel weinig akkoorden! Dus vrij gemakkelijk ook te leren dus. Als je al geleerd hebt hoe je bepaalde gitaarakkoorden moet spelen dan is het zaak dat je ook leert hoe je gitaartabs leest. Gitaartabs is een afkorting van gitaartablatuur en is deze tabs zorgen ervoor dat je geen noten hoeft te lezen. De tabs laten je zien hoe je je vingers moet wegzetten om een bepaald akkoord te spelen.

Als je klaar bent om gitaarliedjes te leren spelen en je wil dit doen met gitaartabs dan raden we je aan om een te beginnen met een liedje van 2 akkoorden. Op internet vind je allerlei voorbeelden van gitaarliedjes die met gitaartabs zij uitgewerkt. Ook zij er online veel filmpjes beschikbaar waarin iemand voordoet hoe je ene bepaald gitaarliedje moet spelen. We geven je hieronder een paar voorbeelden van gitaarliedjes met 2, 3 en 4 akkoorden. Maar we starten eerst met wat meer eenvoudigers, gitaarliedjes zonder akkoorden!

Gitaarliedjes zonder akkoorden

Wanneer je nog nooit een gitaar vast hebt gehad of je hebt heel weinig ervaring dan kan je eens beginnen met gitaarliedjes zonder akkoorden. Je hoeft hiervoor nog geen akkoorden te kunnen spelen, en gitaartabs hoef je ook nog niet te kunnen lezen. Een paar voorbeelden:

 • The White Stripes- Seven Nation Army
 • The Troggs- Wild Thing
 • Nirvana- Smells Like Teen Spirit

Wanneer je deze liedjes onder de knie hebt dan is het tijd om wat meer aandacht aan akkoorden en gitaartabs te besteden. Beste is natuurlijk om gitaarlessen te volgen.

Gitaarliedjes met 2 akkoorden

Om een beetje eenvoudig te starten is het voor de beginnende gitaristen het beste om te starten met een liedje wat bestaat uit slechts twee akkoorden. Je zal je verbazen hoeveel liedjes er zijn die slechts uit 2 akkoorden bestaan. Hieronder een paar voorbeelden:

 • Break on through -The Doors – D en E akkoord
 • Lively up yourself- Bob Marley – D en G akkoord
 • America-Horse with no name – Em en F akkoord
 • Born in the USA- Bruce Springsteen- A en D akkoord

Gitaarliedjes met 3 akkoorden

Net als gitaarliedjes met 2 akkoorden zijn er ook heel veel gitaarliedjes met 3 akkoorden. Hieronder geven we drie voorbeelden van gitaarliedjes met de akkoorden E, A en D.

 • Chasing cars- Snow Patrol
 • Shoudl i stay or should i Go – The Clash
 • All Apologies -Nirvana

En gitaarliedjes met de akkoorden G, C en D

 • The Joker – Steve Miller Band
 • To be with You – Mr. Big
 • Lynyrd Skynyrd – Sweet Home Alabama

gitaarliedjes met 4 akkoorden

Als je wat meer geoefend bent dan kan je er voor kiezen om jezelf wat meer uit te dagen en een gitaarliedje te spelen met vier akkoorden. Dit is uiteraard wel een stuk lastiger omdat je nog meer moet switchen met je vingers tussen de akkoorden. Wel een leuke uitdaging als je hem aandurft! Hieronder en paar voorbeelden van gitaarliedjes met de akkoorden Em – C – G – D :

 • Gers Pardoel – Ik neem je mee
 • Adele – Hello
 • Bob Marley – No woman no cry
 • Milow – Ayo Technology

Hoe leer ik het beste gitaarliedjes spelen?

Gitaarliedjes

Wanneer je als beginner graag gitaarliedjes wil leren spelen dan is het beste advies om gitaarlessen te gaan volgen. Wanneer je gitaarlessen gaat volgen dan leer je precies wat akkoorden zijn, hoe je deze speelt en hoe je je gitaar precies moet vasthouden. Deze ingrediƫnten zijn nodig om op een goede manier te leren gitaar spelen. Wanneer je deze basis onder de knie hebt dan kan je zelf met de door jou geleerde akkoorden liedjes gaan oefenen. Advies is hierbij om niet te moeilijk te beginnen.

Je kan gitaarlessen volgen bij een muziekschool, een gitaarleraar of via online gitaarles. Vooral deze laatste mogelijkheid is enorm populair omdat je de lessen in je eigen tijd kunt volgen en de lessen altijd en overal beschikbaar zijn op je telefoon, computer of tablet.

Veel gestelde vragen over gitaarliedjes

Hieronder vind je enkele veel gestelde vragen over gitaarliedjes. Heb je zelf nog vragen, opmerkingen, of tips? Laat ze achter in de reacties en hopelijk kunnen wij je zo snel mogelijk helpen met het beantwoorden van deze vragen.

Wat is een gitaarliedje?

Een gitaarliedje is een stukje muziek wat is opgebouwd uit akkoorden. Als je deze akkoorden leert spelen dan kan je het liedje spelen. Lees alles over gitaarliedjes hierboven!

Is een gitaarliedje moeilijk of makkelijk te spelen?

Het ligt aan het aantal akkoorden en de moeilijkheid van de akkoorden. Ook het vaak moeten wisselen van akkoorden speelt mee. Lees er meer over op deze pagina!

Wat is de beste manier om gitaarliedjes te leren?

De beste manier om gitaarliedjes te leren spelen is het volgen van gitaarlessen. Deze kan je onder andere online volgen. Lees alles er meer over op deze pagina!

Welke gitaarliedjes met akkoorden zijn er?

Er zijn heel veel gitaarliedjes die je kan spelen van makkelijk tot moeilijk. Voor de beginners hebben we de gitaarliedjes met 2 , 3 en vier akkoorden hierboven op een rijtje gezet. Ook hebben we een aantal liedjes erbij gezet. Kijk hierboven of jij er al wat kunt spelen!

Zijn er ook gitaarliedjes zonder akkoorden?

Er zijn ook gitaarliedjes zonder akkoorden. Deze liedjes zijn uitermate geschikt voor mensen die nog nooit gitaar hebben gespeeld. Lees er hierboven meer over en bekijk onze voorbeelden!

 • Was this Helpful ?
 • YesNo

Plaats een reactie

Leer gitaar spelen in 22 lessen