Gitaartabs

Gitaartabs worden veelvuldig gebruikt bij het spelen van gitaarliedjes. Wanneer je gitaarles gaat volgen dan kom je vast en zeker in aanraking met gitaartabs. Met gitaartabs wordt gitaarspelen steeds makkelijker, zeker voor beginners. Als je tijdens je gitaarlessen al wat akkoorden geleerd hebt dan wordt het daarna tijd om ook gitaartabs te gaan leren. Wil je alles weten over gitaartabs lees dan dan gauw verder!

Gitaartabs

Wat zijn gitaartabs?

Om de vraag ‘wat zijn gitaartabs’ te kunnen beantwoorden moeten we eerst weten wat ’tabs’ zijn. De naam ’tabs’ is afgeleid van tablatuur. Dus gitaartabs is dus eigenlijk een andere naam voor gitaartablatuur wat men ook het grepenschrift noemt. Met deze tablatuur is het voor veel mensen makkelijker om bepaalde stukken muziek te spelen. Men hoeft namelijk geen noten meer te lezen maar men leest de tablatuur. Tablatuur is speciaal bedacht voor de gitaar en dus niet toepasbaar op andere instrumenten.

Alles stukken muziek geschikt voor gitaar kunnen dus ‘vertaald’ worden naar gitaartabs. Een andere manier om gitaarmuziek makkelijker te lezen gebeurd door middel van een akkoorddiagram. Dit akkoorddiagram is veel simpeler dan gitaartabs maar is minder gedetailleerd.

Het grote verschil tussen gitaartabs en het gitaardiagram is dat bij het gitaardiagram minder informatie beschikbaar is. Bij de gitaartabs wordt er al van uitgegaan dat je al akkoorden kunt spelen. De informatie die je krijgt bij gitaartabs is vaak veel uitgebreider dan bij een gitaardiagram. Termen zoals slides, pull offs, bends en vibrato komen bij gitaartabs ook aan bod. We leggen verderop in dit artikel uit wat deze termen betekenen en hoe je deze gitaartechnieken kan lezen in de gitaartabs.

In het kort komt het erop neer dat een gitaartab je vertelt waar je je vinger moet plaatsen en welke snaar je moet aanslaan. Gitaartabs zijn beschikbaar voor alle soorten gitaren.

Waarom gitaartabs leren?

Als je graag gitaar wil leren spelen dan is het aan te raden om gitaartablatuur te leren. Hiermee hoef je namelijk geen noten te leren en het is veel gemakkelijker. Als je dit eenmaal door hebt dan wil je waarschijnlijk niets anders meer. Is het eenvoudig om gitaartabs te leren? Deze vraag wordt vaak gesteld. Net als met het leren spelen van de gitaar vereist het even wat inspanning en aandacht maar daarna heb je er superveel profijt van. In principe moeten ook de beginners met gitaartabs goed uit de voeten kunnen.

Hoe leer ik gitaartabs?

Heel leuk natuurlijk die gitaartabs maar hoe ga ik deze nu leren? Er zijn op het moment twee stromingen gaande als het gaat om gitaar leren spelen. Je kan dit doen op de klassieke manier, door noten te leren lezen. Of je kan dit leren door gitaartabs te leren. Gitaartabs leren wordt steeds meer toegepast omdat het vrij eenvoudig aan te leren is. Het notenschrift is weer wat lastiger om te leren. Daarom kiezen veel aanbieders van gitaarles en ook online gitaarles ervoor om gitaartabs aan te leren en wordt dit al bij de eerste gitaarlessen toegepast.

Hoe ziet een gitaartab eruit?

Als je naar een gitaartab kijkt dan kijk je eigenlijk naar je gitaarsnaren van onder naar boven. De snaren E(een) A(aap) D(die) G(geen) B(bananen) E(eet). Deze gitaarsnaren zie je staan in onderstaande afbeelding waarbij de dikste snaar onderaan staat en de dunste snaar bovenaan. Je kijkt nu naar een lege gitaartab.

E——————————-
B——————————-
G——————————-
D——————————-
A——————————-
E——————————-

Om alle informatie die we nodig hebben in de gitaartab te verwerken zijn er bepaalde regels bedacht die aangeven waar je je vinger moet zetten en welke snaren je moet aanslaan. We gaan er in alle voorbeelden vanuit dat de gitaar in E A D G B E is gestemd. Als dit niet zo is dan zie je dat aan de letters die voor de snaren staan. Als we nu een snaar zouden aanslaan zonder een vinger te gebruiken dan horen we ook de toon die aan het begin van de lijn /snaar staat. We noemen dit een ‘open’ snaar en deze wordt binnen de gitaartabs aangeduid met een 0.

Om te weten waar je je vinger precies moet zetten wordt er een onderscheid gemaakt tussen fretten en toetsen. Een fret is het stukje metaal tussen de toetsen in. Klassieke gitaren hebben meestal 19 frets. Bij elektrische gitaren zijn dat er ook meestal 19 maar het kunnen er ook meer zijn. Hieronder zie je daarvan een duidelijk voorbeeld:

Nu we weten wat fretten en toetsen zijn kunnen we wat verder met het uitleggen van de gitaartabs. Laten we eens beginnen om een akkoord in een gitaartab te zetten en hierbij uitleg te geven. In onderstaande afbeelding laten we je een E akkoord zien:

Gitaartabs

Je ziet dat de getallen onder elkaar staan. Dit houdt in dat alle snaren op hetzelfde moment aangeslagen worden en dat er alleen een vinger op de snaar komt waar een getal (behalve de nul) staat. Dus op de G snaar een vinger op de G-snaar op de eerste toets. Dit is dus tussen de 1ste en tweede fred geteld vanaf de nek van de van de gitaar. Op de D snaar komt dus ook ene vinger op de tweede toets. Hetzelfde op de A -snaar waar ook een vinger op de tweede toets komt.

Nu is enige voorkennis met betrekking tot akkoorden spelen wel handig omdat je dan niet meer hoeft na te denken over de vingerzetting. Dus de wijze waar je ej vingers noet wegzetten om een bepaald akkoord te spelen. Vaak wordt deze vingerzetting bovenaan de tab gezet. Belangrijk om te weten is dat elke vinger een nummer heeft zodat je precies weet welke vinger je waar moet zetten:

  • Wijsvinger –> 1
  • Middelvinger –> 2
  • Ringvinger –> 3
  • Pink –> 4

Gitaartechnieken lezen in gitaartabs

Gitaartabs

Nu we de basis weten hoe we onze vingers moeten plaatsen wat de getallen betekenen in een gitaartab gaan we een stapje verder. Er zijn namelijk een aantal gitaartechnieken die ook worden verwerkt in de gitaartab. We leggen je hieronder de techniek uit en leggen je uit welk symbool erbij hoort.

Hammer on

De Hammer-om techniek is vrij eenvoudig. Deze techniek wordt gebruikt om een bepaalde toon van een snaar te verlengen. De vinger hamert als het ware op de snaar. In praktijk sla je dus een snaar aan en tijdens het trillen van de snaar hamer je met je vinger op een snaar. Het symbool waarmee dit in de tab wordt aangegeven is de letter ‘h’. In onderstaand voorbeeld zie je een voorbeeld van een hammer-on verwerkt in gitaartab.

Gitaartabs

Als je kijkt naar bovenstaande afbeelding dan zie je dat er met de wijsvinger de D-snaar ingedrukt moet worden op de 4e toets. Na het aanslaan van deze snaar pas je de hammer-on techniek toe met je ringvinger op de D-snaar op de 8e toets.

Slide

De term slide doet je misschien al vermoeden dat je gaat ‘sliden’ over je gitaar. Enigszins klopt dat ook wel. Je schuift als het ware je vinger, waarmee je de snaar ingedrukt houdt, naar een andere toets. Terwijl je dit doet blijf je druk houden op de ingedrukte snaar. Het symbool / of \ geeft aan of je de toon hoger moet sliden of lager. Hierbij staat / voor een toon hoger en \ voor een toon lager. Hieronder een voorbeeld van de slide methode. In dit voorbeeld zie je dat de wijsvinger de D-snaar indrukt op de 6e toets en vervolgens omhoog schuift naar de 8e toets.

Gitaartabs

Pull off

Bij de pull off techniek haal je eigenlijk heel snel je vinger van de ingedrukte snaar af. Door het snel weghalen van de vinger krijg je een andere toon dan wanner je de snaar ingedrukt zou houden. Je vinger die de snaar indrukt absorbeert als het ware het geluid op een andere wijze dan wanneer je deze snel weghaalt. De pull off techniek zien we binnen gitaartabs terug als de letter ‘P’. In onderstaand voorbeeld drukt de ringvinger de D-snaar in op de zesde toets en sta je in principe al klaar met je wijsvinger om de pull off techniek toe te passen op de 8e toets met je wijsvinger.

Gitaartabs

Bends

Bij de bend techniek verbuig je als het ware de snaar. Wanneer je de snaar aanslaat dan ‘duw’ je de snaren omhoog of omlaag zodat je de toon hoger laat klinken. Vaak is hier ook wel wat kracht voor nodig om dit voor elkaar te krijgen. De letter ‘b’ geeft aan dat een bend gespeeld wordt in de gitaartab. In onderstaand voorbeeld zie je een bend in gitaartab staan. De D-snaar wordt hierbij gespeeld op de 6e toets en vervolgens duw je deze snaar dusdanig omhoog dat hij klinkt zoals de toon op de 8e toets.

Gitaartabs

Release

Na een bend volgt vaak ook een release. Dit houdt simpelweg in dat je de snaren weer loslaat. Soms wordt er bij de release ook weer aangeslagen. Dit kun je zien als het cijfer van de toets 2 x terugkomt in de tab. In onderstaand voorbeeld zie je dit terug. Eerst de bend en daarna de release.

Gitaartabs

Vibrato

Bij de vibrato wordt de snaar aangeslagen waarna je met de vinger de snaar vibreert. Dit doe je door je vinger op de snaar te houden en je vinger heen en weer te bewegen. Hierdoor ontstaat de vibrerende toon. De vibrato wordt aangegeven met de letter V. Ook worden er vaak golfjes (~~~) gebruikt om vibrato aan te geven. In onderstaand voorbeeld wordt de D-snaar aangeslagen en daarna wordt de vibrato toegepast.

Gitaartabs

Down stroke en up stroke

Nu we basisbeginselen kennen is het ook belangrijk om te weten hoe de snaren aangeslagen moet worden. Van boven naar beneden of van beneden naar boven? Dit noemen we ‘down stroke’ (^) en ‘up stroke'(v). Binnen de gitaartabs zijn hier 2 symbolen voor bedacht die onderaan de tab staan. Voor de upstroke wordt ook wel een vlaggetje gebruikt. We laten je hieronder een voorbeeld zien waarbij het wat duidelijker wordt.

Gitaartabs

Je ziet hierboven dat de snaren dus telkens van boven naar beneden en van beneden naar onder gespeeld worden. Het kan natuurlijk ook dat de snaren alleen van boven naar beneden aangeslagen worden. Dan zie je alleen ^ ^ ^ ^ ^.

Veel gestelde vragen over gitaartabs

Hieronder vind je enkele veel gestelde vragen over gitaartabs. Heb je zelf nog vragen, opmerkingen, of tips? Laat ze achter in de reacties en hopelijk kunnen wij je zo snel mogelijk helpen met het beantwoorden van deze vragen.

Wat is een gitaartab?

Een gitaartab is een handige methode om gitaarmuziek uit te schrijven. Door middel van symbolen die op de gitaartab staan kan je ‘lezen’ hoe je een stukje muziek moet spelen. Lees alles over gitaartabs op deze pagina!

Waarom zou je gitaartabs leren?

De reden om gitaartabs te leren is heel simpel. Met gitaartabs hoef je namelijk geen noten te leren lezen. Gitaartabs zijn dan ook heel geschikt om tijdens je gitaarlessen te leren. Lees meer over het leren van gitaartabs hierboven!

Hoe ziet een gitaartab eruit?

Op de pagina hierboven geven we meerdere voorbeelden hoe een gitaartab is opgebouwd. Een gitaartab laat eigenlijk een gitaar met snaren zien van onder naar boven gestemd in E A D G B E. Kijk op de pagina hierboven voor alle voorbeelden!

Wat kan ik allemaal uit een gitaartab lezen?

In een gitaartab staat veel informatie. Je kan zien waar je je vinger moet zetten, hoe je de snaren moet aanslaan en welke techniek je moet toepassen. Lees op deze pagina alles over wat er in een gitaartab staat!

Zijn gitaartabs geschikt voor beginners?

Gitaartabs zijn zeker geschikt voor beginners. Hoe eerder je ermee begint hoe beter het is. Het zal je helpen om sneller geschreven muziek te kunnen lezen en spelen. Lees alles over gitaartabs op deze pagina!

  • Was this Helpful ?
  • YesNo

Plaats een reactie

Leer gitaar spelen in 22 lessen