Tokkelen

Het tokkelen op een gitaar is een speciale techniek die je leert bij het gitaar spelen. Het tokkelen wordt veel gebruikt door gitaristen. Op deze pagina leggen we je alles uit over tokkelen. Wat het is, hoe je het moet leren en op welke instrumenten je kan tokkelen. Wil jij nu meteen leren tokkelen? Dan is het misschien een idee om online gitaar te leren spelen. Kijk hieronder voor de mogelijkheden.

Tokkelen

Wat is tokkelen?

Het tokkelen kan je het beste omschrijven als het plukken van de snaren met je vingers. Het principe van tokkelen is dat je met je rechterhand, met duim en vingers, aan de snaren plukt van je snaarinstrument. Elke vinger staat steeds voor een bepaalde snaar. Als je gitaar voor je houdt dan tel je de snaren van boven naar beneden. De E , eerste snaar A, tweede snaar, D, derde snaar, G vierde snaar, B vijfde snaar en E de zesde snaar. De duim bespeelt snaar 1 tot en met 3. De wijsvinger speelt de vierde snaar, de ringvinger de vijfde snaar en de pink de zesde snaar. Wanneer je dit gaat onthouden dan is het makkelijker om te leren tokkelen.

Als basishouding wordt vaak de duim op de A-snaar geplaatst en de wijsvinger op de G-snaar. Vervolgens plaats je de ringvinger op de B-snaar en de pink op de E-snaar. Vanuit deze positie kan je gemakkelijk de basisoefeningen uitvoeren.

Vaak gaan mensen leren tokkelen als ze al een tijdje gitaar spelen. Het spelen met de plectrum hebben ze dan al redelijk onder controle. In principe is het niet moeilijk om te leren tokkelen maar het maakt het een stuk eenvoudiger als je al een beetje ervaring hebt met gitaar spelen.

Waar kan ik leren tokkelen?

Tokklen

Als je wilt leren tokkelen dan is het verstandig om gitaarles te nemen. Je kunt deze volgen uit boeken, op een muziekschool of bij een gitaarleraar. Ook is het mogelijk om online gitaarles te volgen. Het voordeel van gitaarles online is dat je alles in je eigen tempo kunt volgen en je niet met je gitaar hoeft te slepen. Alle lessen kan je op je gemak terugkijken wanneer jij dat wilt en zijn beschikbaar op je telefoon, computer of tablet.

Wil je echt 1 op 1 begeleiding dan is het verstandig om gitaarles te nemen bij een gitaarleraar. De gitaarleraar kan je de juiste greep en houding aanleren en kan je vooruitgang bijhouden. een gitaarleraar is doorgaans wat duurder dan wanneer je het jezelf leert uit een boek of met online gitaarles.

Waar kan ik allemaal op tokkelen?

Tokkelen

In principe kan je leren tokkelen op een zogenaamd tokkelinstrument. Een tokkelinstrument is eigenlijk een snaarinstrument waar men met een plectrum op speelt maar waar je ook op kan tokkelen Maar wat zijn nu allemaal tokkelinstrumenten? We zetten ze hieronder op een rijtje:

Harp

Het tokkelinstrument bij uitstek is uiteraard de harp. Bij dit snaarinstrument wordt met beide handen getokkeld aan de snaren om geluid te produceren. Dit geluid wordt voortgebracht door de klankkast die zich aan de zijde bevind waar de harpspeler tegenaan zit. Harpen bestaan al duizenden jaren en vermoedelijk vindt het tokkelen hierbij zijn oorsprong.

Banjo

Karakteristiek aan de banjo is dat het stalen snaren en fretten heeft. Over de ronde klankkast zit een soort vel gespannen wat zorgt voor het karakteristieke geluid. Er zijn verschillende soorten banjo’s waaronder de gitaarbanjo. Op deze banjo wordt het meest getokkeld.

Gitaar

De gitaar kan in dit rijtje niet ontbreken natuurlijk. Vaak zijn het de akoestische gitaren waar veel op wordt getokkeld. Toch wordt er ook op elektrische gitaren getokkeld, bijvoorbeeld op de basgitaar.

Kelstone

Een Kelstone is een snaarinstrument wat horizontaal bespeeld wordt. Het is eigenlijk een soort klankkast waarop snaren zijn gemonteerd. De Kelstone werd ontworpen door Jan van Kelst en hoort thuis onder de zithers. Dit zijn allemaal snaarinstrumenten met een klankkast die horizontaal bespeeld worden.

Madoline

Ook de mandoline is een snaarinstrument waar je op kan tokkelen. Het bijzondere aan dit instrument is dat de snaren dubbel zijn uitgevoerd. We noemen dit dubbelkorig. De mandoline komt van oorsprong uit Italiƫ en behoort tot de luitachtige snaarinstrumenten.

Ukelele

Op de ukelele wordt ook veel getokkeld. Even afhankelijk van de grootte van de handen kan er op ieder model ukelele getokkeld worden. Ook als je ukelele wil leren spelen is er de mogelijkheid om het tokkelen te leren.

Luit

De luit is al een erg oud instrument wat puur met de vingers wordt bespeeld. De luit kenmerkt zich door zijn ronde en bolle klankkast waarmee het karakteristieke geluid wordt geproduceerd. Ook een luit kan dubbelkorig uitgevoerd zijn.

Is leren tokkelen moeilijk?

Het is niet heel moeilijk om te leren tokkelen. Zoals hierboven al eerder vermeld heb je er een beetje baat bij als je al gitaar speelt. Wanneer je nog geen gitaar speelt dan is tokkelen ook gewoon goed te leren. Belangrijk is dat je blijft oefenen en dat je blijft doorgaan, ook als het wat tegen zit. Je hebt nou eenmaal een beetje doorzettingsvermogen nodig om het tokkelen goed onder de knie te krijgen. Belangrijk is dat je de lat niet te hoog legt en gewoon start met een simpel stukje. Wanneer je dat stukje goed beheerst dan kan je rustig uitbouwen naar een wat moeilijker stukje. Laat je vingers even wennen aan het plukken van de snaren en dan komt het vast goed!

Tokkelen voor beginners

Het advies van veel gitaarleraren is om eerst te leren spelen met een plectrum voordat je begint met tokkelen. Hetzelfde geldt eigenlijk dat er ook gezegd wordt dat je zou moeten leren spelen op een akoestische gitaar in plaats van een elektrische. Het komt er op neer dat wanneer je graag zou willen leren tokkelen je dit gewoon moet doen. Je zal het in het begin lastig vinden maar zeker is wel dat je daarna makkelijker kan leren spelen met een plectrum. Het is in ieder geval verstandig om gitaarles te nemen en om je goed te laten begeleiden.

Veel gestelde vragen over tokkelen

Hieronder vind je enkele veel gestelde vragen over tokkelen. Heb je zelf nog vragen, opmerkingen, of tips? Laat ze achter in de reacties en hopelijk kunnen wij je zo snel mogelijk helpen met het beantwoorden van deze vragen.

Wat is tokkelen?

Tokkelen is het plukken met vingers aan de snaren zonder gebruik te maken van een plectrum. Wil je meer weten ober tokkelen lees er dan alles over op deze pagina!

Waar kan ik leren tokkelen?

Je kan leren tokkelen als je gitaarlessen neemt. Dit kan op een muziekschool, bij een gitaarleraar of online. Lees er meer over op deze pagina!

Is leren tokkelen moeilijk?

Leren tokkelen is op zich niet moeilijk. Het ligt vaak aan het doorzettingsvermogen en aan de uren aan oefening die erin gestoken worden. Lees hierboven waar je nog meer rekening mee kunt houden!

Op welke instrumenten kan je tokkelen?

Je kan op meerder snaarinstrumenten tokkelen. Bijvoorbeeld de harp, de Banjo, de ukelele en de Kelstone. Lees er meer over hierboven!

Wat is de basishouding voor tokkelen?

Het is belangrijk om je duim en vingers op de juiste manier weg te zetten bij het tokkelen. Je duim komt vaak op de A-snaar, terwijl je wijsvinger, ringvinger en pink op de andere snaren staan. Lees meer over de basishouding op deze pagina!

  • Was this Helpful ?
  • YesNo

Plaats een reactie

Leer gitaar spelen in 22 lessen