Ukelele

Als je van plan bent om een gitaar te kopen dan kan het zijn dat je misschien wel een ukelele wilt gaan kopen. Als je al op de ukelele speelt met bijvoorbeeld les of wanneer je al meer interesse hebt om er eentje te kopen dan is het verstandig om zo veel mogelijk informatie over dit instrument te verzamelen. Zo kom je alles te weten over deze bijzondere gitaar en kom je erachter of deze goed bij je past of niet. Op deze pagina geven we je alle informatie over dit mooie instrument!

Ukelele

Wat is een ukelele?

Wat is nu precies een ukelele? Een ukelele is een klein instrument welke valt onder de familie van de gitaren. Het instrument is voorzien van 4 nylon snaren en kan op verschillende manieren gestemd worden. Vaak wordt de ukelele gestemd in en C stemming of een D stemming. Het instrument wordt vaak gebruikt om te tokkelen. Met tokkelen bedoelen we het zogenaamde plukken aan de snaren. Omdat een ukelele klein en handzaam is en ook nog makkelijk te stemmen is een het een makkelijk instrument om te bespelen.

De ukelele is afgeleid van de Portugese braguinha of machete welke afkomstig is uit Portugal. Door Portugese immigranten werd het instrument meegenomen naar Hawa├» en daar werd de met een paar aanpassingen de ukelele ontworpen. De Ukelele kreeg rond 1915 pas voet aan Amerikaanse bodem waardoor hij steeds bekender werd. Letterlijk betekent ukelele ‘springende vlo’. Hieronder een voorbeeld van het gebruik van de ukelele in de popmuziek.

Welke soorten ukeleles zijn er?

Er zijn meerdere soorten ukeleles waaruit je kan kiezen. Elke ukelele heeft een andere afmeting en geluid. We hebben ze hieronder van klein naar groot op een rijtje gezet:

Sopranino ukelele

De sopranino ukelele is de kleinste variant onder de ukeleles en wordt vaak gestemd in de hoogste vier snaren van de gitaar. Dit zijn de D snaar, G snaar, B snaar en E snaar. De sopranino is door zijn kleine vorm geschikt voor mensen met kleine handen, dus ook kinderen.

Sopraan ukelele

De sopraan ukelele is weer een slag groter dan de sopranino. Hierdoor heeft het instrument ook een grotere toets maar is hij nog steeds meer geschikt voor spelers met kleinere handen. De sopraan is wel de meest gebruikte ukelele die er is en dan merk je ook aan het aanbod aan ukelele liedjes die je kan leren vanaf het internet. Belangrijk hierbij is de stemming van de ukelele die in veel gevallen gestemd zijn als: G C E A. Dit is dus een andere stemming als bij de sopranino.

Concert ukelele

De concert ukelele is gezien zijn formaat ook meer geschikt voor volwassenen. Er is meer ruimte op de toets en de hals is langer. Door de langere hals zitten er ook meer frets op. Hierdoor heeft de concert ukelele ook mee bereik. Dit komt ook doordat de klankkast een stuk groter is. Ook is hij hetzelfde gestemd als de sopraan ukelele dus in G C E A.

Tenor ukelele

Dan gaan we weer een stapje groter naar de tenor ukelele. Ook deze ukelele is weer gestemd in G C E A en is nog meer geschikt voor mensen met wat grotere handen. Wel wordt vaak de G snaar een octaaf lager gestemd zodat er een iets andere sound ontstaat. Hiervoor heb je dan wel een speciale snarenset van de tenor nodig. Je kunt er ook voor kiezen om gewoon de snaren te gebruiken die ook op de concert en sopraan ukelele zitten. Doordat de hals, de toetsen en de klankkast weer wat groter zijn zorgt hij ook weer voor meer bereik.

Bariton ukelele

De bariton ukelele lijkt eigenlijk al op een kleine gitaar. Daardoor is hij wel geschikt voor grote handen als het gaat om het formaat. Veel mensen vinden de bariton ukelele meer een gitaar dan een ukelele. Door zijn formaat heeft hij wel een groot bereik. De bariton ukelele is weer hetzelfde gestemd als de sopranino ukelele.

Hoe leer ik ukelele spelen?

Ukelele

Wanneer je graag ukelele wil leren spelen dan zijn er een paar opties. Je leert het via een gitaarleraar of een muziekschool of je leert online ukelele spelen. Voor mensen die al gitaar spelen zal de overgang niet al te groot zijn om ukelele te leren spelen. Heb je nog nooit gitaar gespeeld dan wordt het iets lastiger. Voordeel is wel dat een ukelele een vrij makkelijk instrument is om te leren spelen omdat je maar met 4 snaren werkt. Uitermate geschikt voor beginners dus!

Om makkelijk ukelele te leren spelen maken we gebruik van ukelele akkoorden. Deze zorgen ervoor dat je gemakkelijk ukelele liedjes kan spelen. De meest gebruikte akkoorden zijn de C F G en het Am akkoord. We laten je hieronder de meest gebruikte akkoorden zien:

Voor elk akkoord zie je een schema staan. Vakje 1 tot en met 4 staan voor de vakjes tussen de frets in, gerekend vanaf de topkam van de ukelele. Als je je ukelele voor je zou leggen met de hals naar links dan lees je de snaren van je af. Van de G snaar, naar de C snaar, naar de A snaar en naar de E snaar. Belangrijk om te weten is dat de cijfers die we in de vakjes plaatsen corresponderen met je vingers. Zo weet je precies welke vinger je waar moet plaatsen. Dit noemen we vingerzetting. Deze akkoorden zijn van toepassing op de concert en sopraan ukelele.

1- wijsvinger
2- middelvinger
3- ringvinger
4- pink

Het C-akkoord

Ukelele akkoorden

Het F-akkoord

Ukelele akkoorden

Het G-akkoord

Ukelele akkoorden

Het Am-akkoord

Ukelele akkoorden

Met deze akkoorden kan je echt heel veel ukelele liedjes spelen. Wil je je kennis op dit gebied meer uitbreiden dan zijn er speciale ukelele boeken te koop waar alles haarfijn wordt uitgelegd. Het is ook mogelijk om online ukelele les te volgen om zo alles onder de knie te krijgen.

Hoe stem ik een ukelele?

Om te zorgen dat je ukelele goed klinkt is het belangrijk om je ukelele goed te stemmen. Zoals hierboven al gezegd hebben de bariton en sopranino een stemming die lijkt op die van de gitaar. De andere modellen worden via G C E A gestemd en soms heb je ook andere snaren nodig. Als je gebruik maakt van een stemapparaat dan kan er in feite niks mis gaan en zal je je ukelele mooi kunnen stemmen. Let altijd wel op dat je de snaar niet te strak draait want dan draai je de verkeerde kant op. Speel na het stemmen even op de ukelele om te checken of hij goed klinkt. Is dat niet zo loop de snaren dan nog een keer langs.

Welke accessoires heb ik nodig om ukelele te spelen?

Ukelele

Wanneer je al de trotse eigenaar bent van een ukelele dan kan je misschien al spelen. Je hebt verder in principe niets nodig. Wanneer je het spelen net iets makkelijker wil maken dan kan je gebruik maken van een plectrum. Met een plectrum is het aanslaan van snaren iets eenvoudiger dan met je vingers.

Veder kan je nog een aantal accessoires aanschaffen die je ukelele een goede bescherming geven of waarmee je het instrument makkelijk kan opbergen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een gitaartas of een gitaartandaard die geschikt zijn voor de ukelele. Ook een muurbeugel is mogelijk als je je ukelele wil ophangen. Hierbij is het belangrijk dat je let op het formaat ukelele die je hebt. Een bariton ukelele is bijvoorbeeld groter dan een sopranino. Verder is het verstandig om altijd een setje snaren in huis te hebben. Handig als je snaar breekt of wanneer het tijd is om je snaren te vervangen. Dit hoor je vaak aan de toon. Als deze minder wordt dan is het vaak een teken dat je snaren aan vervanging toe zijn.

Zoals ook gitaren is het gebruik van een gitaarband voor een ukelele ook een aanrader. Het zorgt ervoor dat je het instrument losjes voor je kan laten hangen en je je kunt concerteren op je spel. er zijn speciale gitaarbanden voor de ukelele te koop.

Veel gestelde vragen over de ukelele

Hieronder vind je enkele veel gestelde vragen over de ukelele. Heb je zelf nog vragen, opmerkingen, of tips? Laat ze achter in de reacties en hopelijk kunnen wij je zo snel mogelijk helpen met het beantwoorden van deze vragen.

Wat is een ukelele?

Een ukelele is een klein gitaartje met 4 nylon snaren in verschillende vormen. Lees er alles over op deze pagina!

Welke soorten ukeleles zijn er?

Er zijn 5 soorten ukeleles die elk een eigen formaat en sound hebben. Ook worden ze op verschillende manieren gestemd. Lees er alles over hierboven!

Is ukelele leren spelen moeilijk?

Omdat een ukelele maar 4 snaren heeft is het niet heel moeilijk om ukelele te leren spelen. Lees alle informatie over ukelele leren spelen op deze pagina!

Hoe stem ik een ukelele?

Het ligt aan het soort ukelele dat je hebt op wat voor wijze deze gestemd moet worden. Een sopranino ukelele wordt anders getemd dan een tenor. Op deze pagina hebben we alles hierover op een rijtje gezet.

Welke accessoires koop ik voor een ukelele?

Er zijn meerdere accessoires te koop voor de ukelele. Van een gitaarband, tot gitaartas en gitaarstandaard. Alles op maat voor elke ukelele. Leer er hierboven alles over!

  • Was this Helpful ?
  • YesNo

Plaats een reactie

Leer gitaar spelen in 22 lessen