Ukelele leren spelen

Als je het leuk zou vinden om op een ukelele te leren spelen dan zit je hier goed! Hier leggen we je alles uit wat je moet weten als je goed wilt leren spelen op de ukelele. Alles over houding, akkoorden, stijlen en soorten komen hier aan bod. Lees snel verder!

Jongen speelt op ukelele

Ukelele leren spelen

Als je ukelele wil leren spelen dan is het handig als je al gitaar kan spelen. Je hebt dan namelijk al een basis geleerd hoe je gitaar moet spelen. Het is echter geen must natuurlijk. Je kunt prima ukelele leren spelen als je nog geen ervaring hebt. Omdat een ukelele maar vier snaren heeft is het leren spelen op de ukelele misschien wel wat eenvoudiger. Neemt niet weg dat je veel inzet en doorzettingsvermogen nodig hebt om het instrument goed te kunnen bespelen. Door het volgen van ukelelelessen zal je al snel vooruitgang zien in je spel!

Is ukelele leren spelen moeilijk?

Vrouw speelt op ukelele

Is het nou moeilijk om ukelele te leren spelen? In principe is het niet erg moeilijk om het te leren. Als je het vergelijkt met gitaar leren spelen dan is ukelele leren spelen misschien wat eenvoudiger. Dit komt met name omdat de ukelele maar vier snaren heeft en omdat je met de basisakkoorden al heel veel liedjes kunt spelen. Wanneer je nog geen ervaring hebt met gitaar spelen dan zijn je vingers ook nog niet gewend aan snaren. In het geval van de ukelele zijn de snaren van nylon en deze worden over het algemeen als prettig ervaren door beginnende gitaristen. Verder zal je moeten wennen aan het spelen van de akkoorden. Deze akkoorden speel je door middel van je vingers op de snaren te plaatsen met je linkerhand en het aanslaan van de snaren met je rechterhand. Dit noemen we vingerzetting.

Hoe kan ik het beste ukelele leren spelen?

Vrouw leert ukelele te spelen

De beste manier om ukelele te leren spelen is natuurlijk het volgen van gitaarlessen. Ook voor de ukelele kan je natuurlijk les volgen. Je kan ervoor kiezen om bij een gitaarleraar of muziekschool les te volgen. Het is ook mogelijk om lessen online te volgen. Het grote voordeel hiervan is dat je in je eigen tijd de lessen kan volgen en dat je deze altijd kan raadplegen. Handig als je even een les wil terug kijken. En de lessen kan je volgen op je smartphone, tablet of computer.

Door middel van het leren van akkoorden en lezen van gitaartabs leer je op een goede manier ukelele spelen. Door de vingerzetting speel je een bepaald akkoord en in de tab kan je zien hoe je deze vingers moet plaatsen. Wanneer je dit veel gaat oefenen zal je merken dat het steeds soepeler gaat. Bij gitaar spelen en zo geldt dat ook voor de ukelele is herhaling belangrijk. Probeer elke dag even op de ukelele te oefenen en zorg dat het een automatisme wordt. Je zal zien dat je enorme vorderingen gaat maken wat je spel ten goede komt.

Als je al gitaar kan spelen en je wil ook op een ukelele gaan spelen dan is een ukelele boek misschien wat voor je. Hier kan je de basisbeginselen oppakken en uitbouwen. Ook kan je via youtube al een hoop dingen leren en speel je zo met de meeste liedjes mee.

Op welke ukelele wil ik leren spelen?

Er zijn verschillende soorten ukeleles waarmee je kunt starten. Niet elke ukelele is geschikt voor een beginner of een persoon met kleine handen. Ukeleles worden op een bepaalde manier gestemd. Hierdoor is de ene ukelele meer geschikt om lessen mee te volgen dan de andere. Hieronder een overzicht van de verschillende soorten ukeleles. Ook geven we je advies welke ukelele het meest geschikt is om mee te beginnen of juist niet.

 • Sopranino ukelele
  De Sopranino ukelele is de kleinste variant onder de ukeleles en wordt vaak gestemd in de hoogste vier snaren van de gitaar. Dit zijn de D snaar, G snaar, B snaar en E snaar. De sopranino is door zijn kleine vorm geschikt voor mensen met kleine handen, dus ook kinderen. Door de stemming is deze ukelele minder geschikt voor beginners.
 • Sopraan ukelele
  De Sopraan ukelele is weer een slag groter dan de sopranino. Hierdoor heeft het instrument ook een grotere toets maar is hij nog steeds meer geschikt voor spelers met kleinere handen. De sopraan is wel de meest gebruikte ukelele die er is en dan merk je ook aan het aanbod aan ukelele liedjes die je kan leren vanaf het internet. Belangrijk hierbij is de stemming van de ukelele die in veel gevallen gestemd zijn als: G C E A. Dit is dus een andere stemming als bij de sopranino. De sopraan is gezien zijn betaalbaarheid en formaat uitermate geschikt om ukelele te leren spelen.
 • Concert ukelele
  De concert ukelele is gezien zijn formaat ook meer geschikt voor volwassenen. Er is meer ruimte op de toets en de hals is langer. Door de langere hals zitten er ook meer frets op. Hierdoor heeft de concert ukelele ook mee bereik. Dit komt ook doordat de klankkast een stuk groter is. Ook is hij hetzelfde gestemd als de sopraan ukelele dus in G C E A. Voor de mensen met wat grotere handen is ook deze ukelele zeer geschikt om de basis te leren en zeer geschikt voor beginners.
 • Tenor ukelele
  Dan gaan we weer een stapje groter naar de tenor ukelele. Ook deze ukelele is weer gestemd in G C E A en is nog meer geschikt voor mensen met wat grotere handen. Wel wordt vaak de G snaar een octaaf lager gestemd zodat er een iets andere sound ontstaat. Hiervoor heb je dan wel een speciale snarenset van de tenor nodig. Je kunt er ook voor kiezen om gewoon de snaren te gebruiken die ook op de concert en sopraan ukelele zitten. Doordat de hals, de toetsen en de klankkast weer wat groter zijn zorgt hij ook weer voor meer bereik.

  Deze ukelele is prijstechnisch duurder dan de andere modellen, onder meer vanwege zijn bereik. De klank komt al dicht bij het geluid van een gitaar en wordt ook vaak op het podium gebruikt. Voor beginners net iets minder geschikt om ukelele te leren spelen.
 • Bariton ukelele
  De bariton ukelele lijkt eigenlijk al op een kleine gitaar. Daardoor is hij voor iedereen wel geschikt als het gaat om het formaat. De bariton ukelele is weer hetzelfde gestemd als de sopranino ukelele. Deze ukelele valt vanwege zijn stemming een beetje uit de boot bij de andere formaten. Niet echt geschikt als je op zoek bent naar het ultieme ukelele geluid.

Veel gestelde vragen over ukelele leren spelen

Hieronder vind je enkele veel gestelde vragen over ukelele leren spelen. Heb je zelf nog vragen, opmerkingen, of tips? Laat ze achter in de reacties en hopelijk kunnen wij je zo snel mogelijk helpen met het beantwoorden van deze vragen.

Kan ik ukelele leren spelen zonder ervaring?

Ook als je geen ervaring hebt met gitaar spelen kan je leren om ukelele te leren spelen. Als je al wel ervaring hebt maakt het leren spelen alleen maar makkelijker. Lees er alles over op deze pagina!

Hoe leer ik ukelele spelen?

Je kan ukelele leren spelen uit boeken, middels ukelele lessen via een leraar, of via een online les. Lees er meer over hierboven en ontdek welke manier bij jou past!

Is ukelele leren spelen moeilijk?

Ukelele leren spelen is niet heel moeilijk. In ieder geval niet moeilijker dan gitaar spelen. Dit komt omdat de ukelele maar 4 snaren heeft. Toch moet je veel leren over hoe je je vingers wegzet en hoe je akkoorden speelt. Wil je er meer over weten lees dan de informatie op deze pagina!

Op welke ukeleles kan ik leren spelen?

Er zijn meerdere ukeleles waar je op kan leren spelen. De één wat meer geschikt dan de ander. Dit ligt onder andere aan het formaat en de wijze waarop de de ukelele gestemd is. Benieuwd welke ukelele het beste bij je past? Lees gauw verder op deze pagina!

Waarom is een bariton ukelele minder geschikt voor beginners?

Een bariton ukelele is minder geschikt voor beginners omdat deze ukelele weer anders gestemd is. Eigenlijk is het al een kleine gitaar en daarom minder geschikt voor het ultieme ukelele gevoel. Als je er meer van wil weten lees dan de informatie hierboven!

 • Was this Helpful ?
 • YesNo

Plaats een reactie

Leer gitaar spelen in 22 lessen