Elektrische gitaar kopen

Wanneer je een elektrische gitaar wil gaan kopen dan ben je hier aan het goede adres! Hier vind je alle informatie over het kopen van een elektrische gitaar.

Elektrische gitaren te koop

Waarom een elektrische gitaar kopen

De reden om een elektrische gitaar te kopen kan verschillende redenen hebben. Je hebt bijvoorbeeld al langere tijd les gehad op een akoestische gitaar en je wil nu de overstap maken naar een elektrische gitaar. Hiervoor is een versterker wel een vereiste zodat je gitaar ook een mooi geluid produceert. Het kan ook zijn dat je als beginner liever meteen start met het bespelen van een elektrische gitaar. Vaak wordt er aangeraden om met een akoestische gitaar te starten omdat je hiermee een goede basis legt voor je gitaarspel. Of je bent al een volleerd gitarist die op zoek is naar een mooiere, kwalitatief betere elektrische gitaar. Je kunt in alle gevallen kiezen uit meerdere aanbieders die verschillende merken, kleuren en kwaliteit verkopen. Laat je bij deze aanbieders goed voorlichten over welke gitaar het beste bij je past. Vaak kan je de gitaar van je keuze net iets goedkoper online kopen. De keuze om een bepaald genre muziek te spelen kan ook een keuze zijn om een elektrische gitaar te willen kopen. Voor het spelen van rockmuziek is een elektrische gitaar wel een vereiste.

Elektrische gitaar kopen voor beginners


Welke elektrische gitaar is nu bij uitstek geschikt voor de beginnende gitaarspeler? Om deze vraag te beantwoorden kijken we naar de bespeelbaarheid van de gitaar. Hoe liggen de snaren ten opzichte van elkaar en hoe verhoud zich dat met de handen van degene die het instrument bespeeld. Vaak worden de gangbare modellen aangeraden van de grote gitaarmerken:
– Fender
– Epiphone
– Gibson
– Ibanez
– Gretsch

Al deze merken hebben instapmodellen met 6-snarige gitaren die geschikt zijn voor de beginnende gitaarspeler. We lichten er twee uit:

Als we kijken naar het merk Fender dan zijn de modellen Telecaster en Stratocaster wel de meest bekende. Leo Fender was in 1954 de grondlegger van de Fender Stratocaster.
Door Gibson werd in 1952 de Gibson Les Paul verkocht. Deze gitaar werd mede gemaakt door de bekende gitarist Les Paul. Deze gitaar wordt door vele artiesten gebruikt en is uniek in zijn soort. Door Epiphone en Gibson worden beiden Les Paul modellen gemaakt.

Waar op letten bij aankoop?

Gitaarkam elektrische gitaar

Om een goede keuze te maken bij het kopen van een elektrische gitaar voor beginners zijn een paar dingen belangrijk:

Budget
Ten eerste is het belangrijk om te weten wat je budget is. Vaak is het handig om een set te kopen zodat je meteen van start kunt met spelen. Een set bestaat vaak uit en gitaar, een versterker, de nodige kabels en een gitaarstandaard. Soms zit er ok een voetstandaard bij zodat je je been in 90 graen kunt zetten om de gitaar daar op te laten rusten.Kijk goed wat je met jouw budget aan goede gitaren kunt aanschaffen. Je doel is om een zo kwalitatief mogelijke gitaar te kopen waar je even mee vooruit kan.

Gewicht
Voor wie is de gitaar bedoeld? Als je een elektrische gitaar voor een kind koopt dan moet je vooral letten op het gewicht. Een Les Paul model is vaak groot en zwaar vergeleken bij een Fender Stratocaster. Ga je de gitaar bespelen met een gitaarband of ga je spelen vanuit een stoel?

Genre muziek
Bij elke soort elektrische gitaar hoort een muzieksoort die de gitaar tot zijn recht laat komen. Voor het spelen van rockmuziek zijn de Fender Stratocaster en Telecaster het meest geschikt. Wanneer je meer de kant van de blues of jazz op wil gaan dan is een Les Paul model hier geschikter voor.

Benodigde accessoires
Met het kopen van de gitaar alleen ben je er dus nog niet. Zoals hierboven al genoemd kan je als beginner een set kopen. Je kan er ook voor kiezen om deze accessoires afzonderlijk van elkaar te kopen en hierbij te letten op kwaliteit en duurzaamheid wat past binnen je budget.
Je hebt buiten je gitaar nodig:
– Een versterker
– Een gitaarstandaard
– Bekabeling tussen je versterker en je gitaar
– Plectrums
– Een stemapparaat
– Effectenpedaal (optioneel)
– Gitaarband (optioneel)
– Gitaarstandaard (optioneel)

Tweedehands elektrische gitaar kopen

Wanneer je budget het niet toelaat dan is er ook nog de mogelijkheid om een tweedehands gitaar aan te schaffen. Misschien wil je een duurdere gitaar en is een nieuwe te duur dan kan je ook kiezen voor een tweedehands model.
Wanneer je de keuze maakt om een tweedehands model te kopen laat je dan goed inlichten door de verkopende partij. Wat je bijvoorbeeld wil weten is:
– Hoe oud is de gitaar?
– Hoe lang is hij in bezit van de huidige eigenaar?
– Hoe intensief is het instrument bespeelt?
– Hoe oud zijn de snaren?
– Waarom doet de huidige eigenaar de gitaar weg?

Wanneer je na de antwoorden van de verkopende partij nog niet bent overtuigd dan kan je in overleg met de verkoper de gitaar laten onderwerpen aan een inspectie. Bespeel altijd zelf ook de gitaar en ervaar zelf of je de gitaar fijn vindt.

Veel gestelde vragen over een elektrische gitaar kopen

Hieronder vind je enkele veel gestelde vragen over het kopen van een elektrische gitaar. Heb je zelf nog vragen, opmerkingen, of tips? Laat ze achter in de reacties en hopelijk kunnen wij je zo snel mogelijk helpen met het beantwoorden van deze vragen.

Hoe kom ik erachter welke elektrische gitaar bij me past?

Er zijn meerdere manieren om erachter te komen welke elektrische gitaar het beste bij je past. Op deze pagina staan meerdere redenen beschreven!

Welke elektrische gitaar is geschikt voor beginners?

Er zijn meerdere gitaren die geschikt zijn voor beginners, lees hierboven welke dit zijn!

Welke merken verkopen elektrische gitaren?

Er zijn meerdere merken die elektrische gitaren verkopen. Hierboven lees je onder meer welke merken dit zijn.

Waar moet ik op letten als ik een elektrische gitaar koop?

Als je een elektrische gitaar koopt let je onder andere op het gewicht. Maar er zijn meer zaken waar je op moet letten en die staan op deze pagina!

Wat heb ik allemaal nog meer nodig als ik een elektrische gitaar koop?

Je hebt onder meer een gitaarstandaard nodig, maar dat is niet het enige. Hierboven staan alle accessoires die je nodig hebt.

Heb jij nog vragen of opmerkingen over het kopen van een elektrische gitaar, laat dan nu een reactie achter!

  • Was this Helpful ?
  • YesNo

Plaats een reactie

Leer gitaar spelen in 22 lessen