Akoestische gitaar

De akoestische gitaar is misschien wel de bekendste gitaar die er is. Bij het zien van deze gitaar zal iedereen weten dat het een akoestische gitaar is. Op deze pagina lees je alle informatie over de akoestische gitaar. Handig als je misschien al van plan bent om een gitaar te kopen en je wil meer informatie!

Akoestische gitaar

Wat is een akoestische gitaar?

Wat is nu eigenlijk een akoestische gitaar? Een akoestische gitaar is een gitaar met een klankkast. Door deze holle ruimte, de klankkast produceert hij zijn geluid. De wijze waarop op de gitaar wordt gespeeld bepaald ook de klank. Wanneer je tokkelt krijg je een ander geluid dan wanneer je met een plectrum speelt. Een akoestische gitaar heeft 6 snaren, E, A, D, G, B, E. Hierbij is de onderste snaar de hoogste toon en de bovenste de laagste. De drie onderste snaren zijn ook dunner dan de 3 bovenste.

De vorm en uiterlijk van de akoestische gitaar zoals we die nu kennen is ontworpen door de spaanse gitaarbouwer Antonio Torres Jurrado. Daar komt de naam ‘Spaanse gitaar’ of ‘Klassieke gitaar’ vandaan en vanuit deze gitaar zijn weer meerdere soorten akoestische gitaren gemaakt. De houtsoort die gebruikt wordt bij het bouwen van de akoestische gitaar, en dan vooral het bovenblad, heeft grote invloed op hoe de gitaar uiteindelijk gaat klinken.

Welke soorten akoestische gitaren zijn er?

Akoestische gitaren

Zoals hierboven omschreven zijn er dus verschillende soorten akoestische gitaren. Zo zijn er voor vele genres muziek weer andere soorten gitaren geschikt. We zetten ze hieronder op een rijtje:

Klassieke of Spaanse gitaar

Deze gitaar stond aan de basis van alle andere akoestische gitaren zoals de Flamecogitaar, Westerngitaar en archtopgitaar. De snaren van deze gitaar zij van nylon en de houtsoort die vaak wordt gebruikt is sparrenhout. Het gat in de gitaar wordt vaak omringd met een afbeelding, ook wel rozet genoemd. Deze rozet laat zien dat er Moorse invloeden zijn geweest op de ontwikkeling van de gitaar.

Flamenco gitaar

De flamencogitaar is dus een afgeleid van de Spaanse gitaar en is wat kleiner van stuk. De reden hiervoor is dat hij zo gemakkelijke bespeelbaar is voor de flamencomuziek. De mensuur is vaak wel wat langer dan bij een normale gitaar. Hierdoor zijn de snaren van de flamencogitaar wat strakker gespannen zodat de snaren tijdens het wilde flamencospel niet tegen de frets aan komen. Een flamencogitarist trommelt vaak ook op de gitaar. Hiervoor is vaak een stukje hout of extra plastic aangebracht wat de golpear genoemd wordt.

Harpgitaar

Een harpgitaar is een beetje een vreemde eend in de bijt als het gaat om akoestische gitaren. Het uiterlijk verschilt nogal van de andere gitaren en het instrument heeft meerdere snaren. De wijze van bespelen is ook anders dan die van de andere gitaren. Hierdoor is het instrument vaak niet overal te koop en is er meestal sprake van stukproductie.

Russische gitaar of 7 snaren gitaar

De Russische gitaar, ook wel de zigeunergitaar genoemd bestaat dus uit 7 snaren. Hij is ook iets groter dan een klassieke gitaar en werd eind 18e eeuw in Rusland gemaakt. Qua bouw lijkt de gitaar het meest op de westerngitaar. Hierbij is grotendeels gebruik gemaakt van dezelfde materialen. Een Russische gitaar wordt meestal bespeeld zonder plectrum en is bedoeld om met de vingers bespeeld te worden.

Archtopgitaar

De archtopgitaar is eigenlijk de voorloper van de semi-akoestische gitaar. Kenmerkend voor de archtopgitaar is het ietwat gebogen bovenblad. De gitaar werd vooral gebruikt in de country-, jazz -en bluesmuziek. Karakteristiek aan de archtopgitaren zijn de ‘f’ gaten in de gitaar. Het merk Gibson staat bekend om zijn archtopgitaren.

Western gitaar

De western gitaar, ook wel flattop gitaar genoemd, is een gitaar die er uitziet als een Spaanse gitaar maar met een aantal verschillen. Zo heeft de western gitaar stalen snaren en is hij van een andere houtsoort gemaakt. De modellen van de western gitaar lopen, in tegenstelling tot de spaanse gitaar, enorm uiteen. Zo zijn er vele vormen van gitaren en ook de gebruikte materialen lopen uiteen.

Resornatorgitaar

De resonatorgitaar produceert zijn geluid via zogenaamde resonatoren in plaats van een klankkast en kan van hout of metaal zijn gemaakt. Vaak zijn de klankgaten ook weer vormgegeven door de wel bekende symmetrische ‘f’ maar ook gewoon door ronde gaten . De gitaar wordt veel gebruikt in de country- en bluesmuziek.

Akoestische basgitaar

Onder de basgitaren kennen we ook een akoestische versie, de akoestische basgitaar. Deze gitaar is vrij groot en heeft dikkere snaren. Normaal gesproken zijn ze uitgevoerd met vier snaren maar met meer snaren komen ze ook voor.

Welke akoestische gitaar is geschikt voor beginners?

In principe is elke gitaar wel geschikt voor een beginner om op te beginnen er zitten alleen wat voor en nadelen aan elke gitaar. Vaak wordt wel aangeraden om op een klassieke Spaanse gitaar te beginnen. De redenen hiervoor zijn:

  • Een Spaanse of klassieke gitaar heeft nylon gitaarsnaren en deze snaren zorgen ervoor dat je in het begin minder last hebt van je vingertoppen bij het zetten van je gitaarakkoorden. Als je bijvoorbeeld met een western gitaar zou starten dan heb je dus met metalen snaren te maken en dan zijn je vingertoppen wat gevoeliger in het begin. Dit is dan ook van toepassing voor de elektrische gitaar die ook voorzien is van stalen snaren.
  • Een Spaanse of klassieke gitaar is qua prijs het meest interessant voor een beginner. Voor een paar tientjes heb jij al een Spaanse of klassieke gitaar. Het mooie is je hebt weinig accessoires nodig en je kunt meteen van start!
  • Er zit voldoende ruimte tussen de snaren zodat jij als beginnend gitaarspeler gemakkelijk je vingers kan bewegen tussen de fretten.

Nu is een westerngitaar natuurlijk ook een mooie gitaar met een onwijs mooie klank. Laat je dan ook niet weerhouden om dan toch voor een western gitaar te gaan. Het uiterlijk en de klank zijn minstens zo belangrijk als je begint met gitaar spelen. De snaren van de westerngitaar zitten weer wat dichter bij elkaar en de snaren zijn zoals gezegd van staal. Geen probleem als je wat gevoeligere vingertoppen voor lief neemt.

Vaak willen mensen na het leren spelen op de akoestische gitaar overstappen naar een andere gitaar. Ze kiezen dan vaak om een elektrische gitaar te kopen. Dit kan een elektrische gitaar zijn of een basgitaar. Ook als je een basgitaar wil kopen dan is het vaak een voordeel dat je als basis goed hebt leren spelen op een akoestische gitaar.

Moet ik les nemen als ik akoestische gitaar wil spelen?

Het is verstandig om altijd gitaarlessen te volgen als je de basis van het gitaar spelen goed wil leren. Het volgen van akoestische gitaarles is daarom een aanrader. Je zal hier niet alleen leren hoe je de gitaar bespeeld maar ook hoe je snaren vervangt, je gitaar moet stemmen en hoe je de gitaar in goede conditie houd. Je gitaarleraar weet alles van gitaren dus hij is de vraagbaak voor alles wat je wil weten. Ook zal je bij het volgen van gitaarlessen noten gaan leren spelen zodat je uiteindelijk zelf vanaf een gitaarboek zal kunnen spelen. Dit is overigens wel een keuze. Je kan er ook voor kiezen om je favoriete liedjes op je gitaar te leren spelen.

Je kan kiezen uit online gitaarles of les bij een gitaarleraar. Het voordeel van online gitaarles is dat je het kan volgen in je eigen tempo.

Hoe kan ik het geluid van een akoestische gitaar versterken?

Gitaar versterken

Een akoestische gitaar is voorzien van een klankkast en produceert hiermee zijn geluid. Soms is er behoefte aan extra geluid bij bijvoorbeeld een optreden op een podium of wanneer je iets wilt opnemen. Niet alle klassieke gitaren hebben een ingang waarmee je met een kabel de gitaar met de versterker verbind. Een optie is om je akoestische gitaar te versterken door bijvoorbeeld een gitaarmicrofoon te gebruiken. Deze microfoon is gericht op de gitaar en verbonden met de versterker die het geluid produceert.

Ook is het mogelijk om een gat in de body te maken en een 36mm Jack plug uitgang te installeren die je weer met een versterker kan verbinden. Er komt dan ook nog een gat in je klankkast waar de voorversterker komt, ook wel de pre-amp genoemd. De pre-amp is weer verbonden met het gitaarelement op je body. Dit element zet de trillingen om in elektrische golven die door de pre-amp worden opgevangen en doorgegeven worden aan je versterker. Je maakt dus eigenlijk van je akoestische gitaar een elektrisch akoestische gitaar.

Wanneer je wel een ingang hebt op je gitaar dan kan je deze gewoon aansluiten op een gitaarversterker. Je hebt dan in feite dus al een elektrische akoestische gitaar!

Wat heb ik nodig als ik akoestische gitaar wil spelen?

Als je akoestische gitaar wil gaan spelen dan heb je vaak niet veel accessoires nodig. In principe zou je met de gitaar alleen al van start kunnen. Om het je wat gemakkelijker te maken zijn er wat accessoires beschikbaar. Denk hierbij aan:

Veel gestelde vragen over de akoestische gitaar

Hieronder vind je enkele veel gestelde vragen over de akoestische gitaar. Heb je zelf nog vragen, opmerkingen, of tips? Laat ze achter in de reacties en hopelijk kunnen wij je zo snel mogelijk helpen met het beantwoorden van deze vragen.


Wat is een akoestische gitaar?

Een akoestische gitaar is een gitaar die zijn eigen geluid produceert. Hoe dit komt lees je hierboven!

Welke soorten akoestische gitaren zijn er?

De klassieke of Spaanse gitaar is één van de soorten akoestische gitaren. Op deze pagina lees je meer over de andere soorten!

Wat is een goede akoestische beginnersgitaar?

Een Spaanse of klassieke gitaar is een goede gitaar voor beginners, lees hierboven waarom!

Is het verstandig om gitaarlessen te nemen?

Het is verstandig om gitaarlessen te nemen. Hierboven lees je waarom dat is.

Kan ik het geluid van een akoestische gitaar versterken?

Ja dat kan zeker, lees hierboven op welke manieren je dit kan doen!

  • Was this Helpful ?
  • YesNo

Plaats een reactie

Leer gitaar spelen in 22 lessen