Elektrische gitaar

Op deze pagina vind je informatie over de elektrische gitaar. Wil je elektrische gitaar gaan spelen of wil je een elektrische gitaar kopen maar weet je nog niet welke? Of zoek je meer informatie over de elektrische gitaar, lees dan verder!

Verschillende vormen elektrische gitaren

Wat is een elektrische gitaar?

De elektrische gitaar is net zoals alle andere gitaren een snaarinstrument, maar met 1 belangrijk verschil. De elektrische gitaar heeft in principe geen klankkast waarmee hij geluid produceert. In principe, want ze zijn er wel, daarover later meer. Maar hoe werkt dan een elektrische gitaar? De elektrische gitaar produceert zijn geluid via een elektrisch signaal dat via een kabel naar een versterker wordt gestuurd. De vorm van een elektrische gitaar is dus niet van invloed op de klank, zoals dat bijvoorbeeld bij een Spaanse gitaar (akoestische gitaar) wel het geval is.

Welke soorten elektrische gitaren zijn er?

De elektrische gitaren kunnen we onderverdelen in drie groepen:

  1. solid body
  2. semi-solid body
  3. hollow body

Solid body

De solid body gitaar betekent eigenlijk dat de body ‘solide’ is. Er is dus geen klankkast, waardoor er zonder versterker nauwelijks geluid hoorbaar is. De solid body modellen worden ook wel een plank genoemd en de gebruikte materialen zijn van invloed op de uiteindelijke klank van de gitaar. Een bekend voorbeeld van een solid body gitaar is de Fender Stratocaster. Dit soort gitaren worden voornamelijk gebruikt in de rock en popmuziek, maar zijn ook bij andere muziekstijlen toepasbaar. Alles draait tenslotte om de klank van de gitaar.

elektrische solid-body gitaar

Semi solid

De semi-solid gitaar, ook wel de semi-hollow body genoemd, is een semi-akoestische gitaar. Deze gitaar is in tegenstelling tot de solid body wel voorzien van een klankkast. Het geluid lijkt veel op die van de solid body gitaar, maar toch hoor je er een beetje de akoestische sound doorheen.
De gitaren hebben aan de bovenzijde van de gitaar een f-opening en die geeft je een blik in de klankkast. Deze kast is weer in tweeën gedeeld door een stuk hout dat in het midden van onder naar boven loopt. Deze indeling zorgt voor de akoestische klank van deze soort gitaren.

Deze gitaren worden vaak gebruikt in de blues en jazzmuziek, maar ook in de rockwereld, dat maakt het dus een allround elektrische gitaar. Dit soort gitaren zijn wel gevoelig voor de zogenaamde ‘feedback’. Uitleg hierover lees je bij de hollow-body gitaren. De  Gibson ES-335 is een goed voorbeeld van een semi-solid gitaar. Enkele bekende gitaristen die van deze gitaar gebruik maken of maakten zijn Eric Clapton, Dave Grohl en BB King.

Hollow-body elektrische gitaar

Hollow-body

De hollow -body gitaar is als het ware ‘hol’ zoals de naam al aangeeft. Het akoestische geluid is hierdoor nog meer hoorbaar dan bij de semi-hollow gitaren. Dit soort gitaren worden veel gebruikt in de jazzmuziek, maar ze worden ook in de rock and roll muziek gebruikt.

Net als bij semi-solid gitaren hebben ook hollow gitaren een grote kans op feedback. Feedback kan je het best omschrijven als vervorming van geluid wanneer dit versterkt wordt. Daarom zijn dit soort gitaren niet geschikt om bijvoorbeeld hard-rock muziek mee te spelen.

Welke soort gitaar is geschikt voor een beginner?

Het is, om een goede basis te hebben, altijd goed om eerst gitaarlessen te volgen op een klassieke of akoestische gitaar. Deze gitaar is handzaam en heeft een brede hals. De snaren staan hierdoor wat meer uit elkaar en zo hebben je vingers de ruimte om de gitaar goed te leren kennen en om gemakkelijk je gitaarakkoorden aan te slaan. Een klassieke gitaar is voorzien van nylon snaren en daarom wat vriendelijker voor de vingers. Op deze gitaar leer je goed gitaar te spelen en heb je een goede basistechniek geleerd om daarna goed op een elektrische gitaar uit de voeten te kunnen. Met het spelen op de klassieke gitaar kweek je wat eelt op je vingertoppen. Dat komt je van pas bij het spelen op de elektrische gitaar. De elektrische gitaar en ook de basgitaar zijn voorzien van stalen snaren en die zijn net weer wat gevoeliger voor de vingers dan de nylon gitaarsnaren.

Wil je meer weten over het kopen van andere soorten gitaren? Dan kan je op deze website ook informatie vinden over het kopen van een akoestische gitaar of een basgitaar.

Welke elektrische gitaar is geschikt voor beginners?


Wanneer je door het volgen van gitaarlessen bij een gitaarleraar of via online lessen de basis onder de knie hebt en een elektrische gitaar wil gaan bespelen welke zijn dan voor jou als beginner geschikt? Als je een beginner bent wil je misschien niet gelijk veel geld uitgeven aan een elektrische gitaar. Je wil misschien naar een kwalitatief goede maar ook prijsvriendelijke gitaar kijken. Ook is het belangrijk of de gitaar, voor jou als beginner, goed te bespelen is. Verder is het verstandig om te letten op het gewicht, de afmetingen en alle andere accessoires die je nog moet aanschaffen bij een elektrische gitaar. Denk hierbij aan een gitaarversterker, kabels , gitaarband en een gitaarkoffer of gitaarhoes.

Doorgaans zijn de gitaren van de grote merken als Fender, Ibanez, Gretsch, Gibson en Epiphone geschikt voor beginners. De Fender Stratocaster en Telecaster zijn de meest bekende. Ze zijn al jarenlang gewaardeerd en hebben een lange lijst van beroemde gitaarspelers als gebruiker. De gitaren zijn makkelijk bespeelbaar en verkrijgbaar in allerlei kleuren, of je nou een zwarte elektrische gitaar zoekt of een blauwe elektrische gitaar. Van het merk Gibson is het type Les Paul wel de meeste bekende. De naam Les Paul is afgeleid van een wereldberoemde gitarist en gitaarbouwer Les Paul.

Voor relatief weinig geld zijn er ook elektrische gitaren voor kinderen te koop. Door de rekening te houden met hoe groot en hoe zwaar het instrument is zijn deze gitaren geschikt voor kinderen om te bespelen.

Een elektrische gitaar tweedehands kopen?

Waarom zou je een elektrische gitaar tweedehands kopen, bijvoorbeeld op marktplaats? Voor de prijs natuurlijk! Maar er zijn ook andere redenen te noemen om via marktplaats een elektrische gitaar aan te schaffen. Zo kan het zijn dat je een extra elektrische gitaar wil hebben naast je andere gitaar. Of wil je eerst met een goedkopere gitaar kijken of het echt iets voor je is. Of je wil met een tweedehands gitaar lessen volgen en nog geen nieuwe gitaar kopen. Dan biedt marktplaats natuurlijk een goede uitkomst. Er staan vele gitaren te koop op marktplaats in allerlei prijsklassen.

Zorg er wel altijd voor dat je een gitaar bespeeld voordat je deze gaat kopen. Op die manier word je niet teleurgesteld. Het beste is om iemand mee te nemen die verstand heeft van gitaren en geluid om zo de kwaliteit van de gitaar te beoordelen. Onderzoek de gitaar goed voordat je de gitaar koopt en vraag bij de verkoper van de gitaar naar de historie en de reden van verkoop. Zo kan je vooraf een hoop informatie verzamelen over de gitaar.

Probeer je bij tweedehands gitaren te beperken tot de bekende merken omdat deze een bepaalde kwaliteit hebben. Het is niet aan te raden een onbekend merk gitaar aan te schaffen omdat de kwaliteit hiervan juist niet te waarborgen is.

Wat heb ik nodig naast mijn elektrische gitaar?


Om elektrische gitaar te kunnen spelen heb je ieder geval een versterker nodig. Zonder versterker geen geluid. De meest voorkomende soort versterker is de combo, de versterker en luidspreker in één. Er zijn versterkers voor elk type gitaar. Je kunt er ook voor kiezen een elektrische gitaarset te kopen. Deze bestaat vaak uit de gitaar zelf , de versterker en de benodigde bekabeling. Het voordeel hiervan is dat je vaak voor een leuke prijs al van start kunt.

Naast de gitaar en de versterker is het handig om nog wat andere accessoires aan te schaffen. We zetten ze even voor je op een rijtje:

Veel gestelde vragen over de elektrische gitaar

Hieronder vind je enkele veel gestelde vragen over de elektrische gitaar. Heb je zelf nog vragen, opmerkingen, of tips? Laat ze achter in de reacties en hopelijk kunnen wij je zo snel mogelijk helpen met het beantwoorden van deze vragen.

Welke soorten elektrische gitaren zijn er?

Er zijn meerdere soorten elektrische gitaren, dit heeft veel ook met de klank te maken. Lees hierboven hoe dit precies zit.

Wat is een solid -body gitaar?

Een solid-body gitaar geeft aan hoe de gitaar is gebouwd. Op deze pagina geven we aan hoe dit precies zit.

Waar let ik op als ik een tweedehands elektrische gitaar koop?

Als je een tweedehands elektrische gitaar wilt kopen dan is het verstandig om een goed merk te kopen. Er zijn nog meer zaken waarop je moet letten, lees hierboven welke dit zijn.

Wat heb ik nodig naast een elektrische gitaar?

Naast je gitaar heb je ook een gitaarversterker nodig om geluid te produceren. Daarnaast zijn er nog andere accessoires die het gitaar spelen vergemakkelijken. Lees er alles over op deze pagina!

Waaruit bestaat een elektrische gitaarset?

Een elektrische gitaarset bestaat uit meerdere onderdelen die we op deze pagina beschrijven, lees dus gauw verder!

Heb jij nog vragen of opmerkingen over de elektrische gitaar, laat dan nu een reactie achter!

  • Was this Helpful ?
  • YesNo

Plaats een reactie

Leer gitaar spelen in 22 lessen