Gitaarversterker kopen

Wanneer je een elektrische gitaar koopt dan heb je ook een gitaarversterker nodig. Ook bij sommige akoestische gitaren kan je het geluid versterken door een gitaarversterker. Op deze pagina leggen we je uit waar je op moet letten als je een gitaarversterker koopt en welke versterker past bij jouw gitaar. Na het lezen van deze pagina heb je meer informatie over gitaarversterkers en kan je met een gerust hart een gitaarversterker kopen.

gitaarversterkers bij elkaar

Waarom een gitaarversterker kopen?

Om het geluid van je gitaar te versterken zou je een gitaarversterker kunnen kopen. Het is meteen de beste manier om het geluid van je gitaar te versterken zeker voor elektrische gitaren. Wanneer je op een elektrische gitaar speelt dan produceer je bijna geen geluid. Vooral bij d e gitaren die gene klankkast hebben is dit het geval. De elektrische gitaren die wel een klankkast hebben produceren enigszins nog wat geluid. Het beste is dus om voor deze gitaren het geluid te versterken met ene gitaarversterker. De elektrische gitaren produceren met een gitaarversterker het mooiste geluid, mits er gebruik wordt gemaakt van de juiste wijze van versterken. Met elektrische gitaren bedoelen we alle elektrische gitaren waaronder ook de basgitaar.

Voor akoestische gitaren ligt het net weer even anders. Omdat akoestische gitaren van zichzelf al een klankkast hebben kunnen zij zelf als een aardig geluid produceren. Toch kunnen ook deze gitaren hun geluid versterken. Dit is mogelijk gemaakt door middel van een ingebouwde pre-amp die in de akoestische gitaar wordt gebouwd. Tevens is de gitaar gemonteerd met elementen die de trillingen van de snaren doorgeven aan de versterker. Na deze aanpassingen spreken we van een semi-akoestische gitaar omdat hij zowel akoestisch als met een versterker bespeeld kan worden.

Welke gitaarversterker kopen?

Marshall gitaarversterker

Welke gitaarversterker moet je nu kopen? Of beter gezegd: Welke gitaarversterker past het beste bij mijn gitaar? Op onze pagina gitaarversterkers hebben we uitgebreid behandeld welke gitaarversterkers er zijn. We zetten ze hieronder nog een keer op een rijtje:

  • Buizenversterkers
  • Transistorversterkers
  • Modelling versterkers
  • Hybride versterkers

De keuze voor welke versterker er het beste past bij je gitaar ligt ook aan de soort muziek die je speelt. Wil je een authentieke sound dan ligt een buizenversterker misschien meer voor de hand. Speel je meer moderne muziek en wil je meer opties tot je beschikking hebben dan is een modelling versterker weellicht een betere keuze.

Waar op letten als je een gitaarversterker koopt?

Combo of Stack?

Ga je voor combo of stack? Bij combo ben je meteen klaar en heb je zowel de versterker als de luidspreker in één behuizing zitten. Voordeel hiervan is dat je niets meer op elkaar hoeft af te stemmen. Bij stack spreken we over een aantal luidsprekers die op elkaar staan. Je moet er dan nog een versterker bovenop zetten en die aansluiten op de versterkers. Voor de wat meer ervaren gitaristen is het mogelijk om hier wat meer te spelen met de mate van versterking.

De ruimte

Hierna bepaal je de ruimte waarin je de versterker gaat gebruiken. Speel je in kleine of grote ruimtes? Stem hier de keuze van je versterker op af zodat je niet ’te groot’ of ’te klein’ bent voor de ruimte. Je kijkt hierbij naar het aantal watt van de versterker. Een versterker van bijvoorbeeld 15 watt is prima voor thuis maar is in een studio weer te klein. Voor optredens wordt vaak al 40 tot 100 watt gebruikt.

Welk niveau

Ben je een beginnende gitaarspeler of ben je al wat verder gevorderd? Het is als beginnende gitaarspeler belangrijk om te weten dat je het beste met een versterker kan starten die gebruiksvriendelijk is. Met andere woorden kies een versterker die makkelijk te bedienen is en waarbij je niet teveel hoeft te doen om het geluid te regelen. Wanneer je al wat meer gevorderd bent dan kan je beter kiezen uit een uitgebreider model waarbij je meer kan regelen met betrekking tot het geluid. Ook is het aan te raden een combo aan te schaffen zodat alles in één behuizing zit.

Opties

Verder is het belangrijk of je veel of weinig opties op je versterker wil hebben. Ingang voor een hoofdtelefoon, bluetooth, en ingebouwde gitaareffecten zijn een voorbeelden van deze opties. Ook een voorbeeld hiervan is een footswitch. Met deze switch kan je tijdens het spelen schakelen naar andere kanalen. Bij een modelling versterker zijn er veel mogelijkheden. Je kan hiermee geluid opnemen en tonen simuleren. Voor de beginnende gitarist is het aan te raden om een goede transistorversterker aan te schaffen.

De prijs

Om je een beetje een idee te geven wat je voor een gitaarversterker kwijt bent hebben we ze in verschillende categorieën ondergebracht:

Kleine oefenversterkers

Deze versterkers zijn klein behuisd en makkelijk te vervoeren. Zeer geschikt om thuis te gebruiken en heeft een wattage van 25 watt. Voor deze versterkers ben je tussen de 30 en 250 euro kwijt.

Middelgrote versterkers

Deze groep versterkers schalen we in de groep waar je gauw al wat meer voor betaald dan 250 euro. Doorgaans de kwalitatief betere combo modellen die een wattage hebben van rond de 50 watt. Hiermee kan al een aardig bereik gehaald worden.

Grotere combinaties

In deze categorie gaat er al wat meer gemixt worden met versterkers en luidsprekers. Welke versterker past het beste bij welke luidspreker. Om een complete en kwalitatief goede set aan te schaffen ben je al gauw tussen de 500 en 1000 euro kwijt. Het wattage van deze combinaties loopt al gauw over de 100 watt.

Professionele versterkers

Voor de professionals is er dan nog het crème de la crème, het hoogwaardige spul. Vaak zitten hier ook met de hand gemaakte versterkers bij die een zeer hoge kwaliteit vertegenwoordigen. Je bent hiervoor al gauw 1000 euro of meer kwijt.

Advies

Als laatste nog een algemeen advies. Ga wat gitaarversterkers uitproberen bij je gitaarwinkel in de buurt. Probeer er en paar uit en probeer dan te letten op zaken die we hierboven hebben beschreven. Uiteindelijk draait het erom dat jij er goed mee uit de voeten kunt en dat je tevreden bent met het geluid.

Veel gestelde vragen over een gitaarversterker kopen

Hieronder vind je enkele veel gestelde vragen over een gitaarversterker kopen. Heb je zelf nog vragen, opmerkingen, of tips? Laat ze achter in de reacties en hopelijk kunnen wij je zo snel mogelijk helpen met het beantwoorden van deze vragen.

Waarom een gitaarversterker kopen?

Een gitaarversterker koop je om het geluid van je gitaar te versterken. Vooral bij elektrische gitaren is het een must om het geluid te versterken. Ook voor akoestische gitaren zijn er mogelijkheden om het geluid te versterken. Lees er meer over hierboven!

Welke gitaarversterker kopen?

Welke gitaar versterker je moet kopen ligt heel veel aan welke gitaar je speelt en welke muziek. Sommige versterkers zijn geschikter voor een bepaalde muzieksoort dan andere. Vaak is het ook een persoonlijke keuze. Meer informatie vind je op deze pagina!

Waar op letten bij het kopen van een gitaarversterker?

Er zijn meerdere zaken waar je op moet letten als je een gitaarversterker koopt. Zo wil je weten of je combo of stack moet kiezen en hoeveel watt je versterker moet hebben. Lees er alles over op deze pagina!

Wat is het verschil tussen combo en stack?

Een combo is een complete versterker. Deze versterker heeft alles in 1 behuizing. De versterker en de luidspreker. Stack zijn alleen de luidsprekers, hier moet nog een versterker op aangesloten worden. Lees alles over combo en stack hierboven!

Wat kost een gitaarversterker?

Gitaarversterkers zijn te koop in verschillende prijsklassen. Afhankelijk van niveau en kwaliteit hebben we de gitaarversterkers ingedeeld in verschillende categorieën. Lees er meer over op deze pagina!

  • Was this Helpful ?
  • YesNo

Plaats een reactie

Leer gitaar spelen in 22 lessen