Klassieke gitaar

De klassieke gitaar, ook wel de Spaanse gitaar genoemd is een gitaar waarvan iedereen zegt dat hij zeer geschikt is om gitaar te leren spelen. Je ziet daarom ook dat deze gitaar vaak gebruikt wordt bij gitaarlessen. Wanneer je van plan bent om een gitaar te kopen dan zou je keuze misschien wel een klassieke of Spaanse gitaar kunnen zijn. Om er achter te komen of de klassieke of Spaanse gitaar iets voor jou is raden we je aan de informatie op deze pagina te lezen.

Bovenblad klassieke gitaar

Geschiedenis van de klassieke gitaar

De klassieke of Spaanse gitaar vindt zijn oorsprong in een ver verleden. Niet helemaal zeker is waar de gitaar nu precies is uitgevonden. Wel is zeker dat de gitaar zoals wij hem kennen door Antonio de Torres in de 19e eeuw is ontworpen. Later werden op basis van dit model meerdere akoestische gitaren gemaakt zoals de flamenco gitaar en de western gitaar.

Wat is een klassieke gitaar?

Een klassieke gitaar is een gitaar met een relatief brede hals en 6 snaren. Door zijn brede hals heeft de gitaar veel plaats om de vingers weg te zetten. Daarom is hij zeer geschikt voor de beginnende gitaarspeler. De snaren die op de klassieke gitaar zitten zijn gemaakt van nylon. De klankkast van een klassieke gitaar zorgt voor het geluid. Het is hierbij belangrijk welke houtsoort er gebruikt is bij de bouw van de gitaar. Vooral de kwaliteit houtsoort waarvan het bovenblad is gemaakt bepaald deze klank.

In het midden van de klassieke gitaar vinden we vaak een rozet die in verschillende patronen op de gitaar is aangebracht. Dit is het ronde gat in het midden van de gitaar. De versieringen die we hierop zien hebben een Moorse oorsprong. Dit stamt nog uit de tijd dat er heel vroeger gitaren zouden zijn meegenomen tijdens de Moorse overheersing. Op basis van deze gitaren is later de Klassieke of Spaanse gitaar ontstaan.

Klassieke gitaarles nemen of niet?

Man speelt  klassieke gitaar

Klassieke gitaarles nemen is volgens de kenners altijd een goed idee. Vooral de klassieke gitaar zelf is zeer geschikt voor beginners. Dit ligt vooral aan de brede hals en de nylon snaren. De brede hals zorgt ervoor dat je je vingers beter kunt wegzetten op de fret van de gitaar. Hierdoor zal je minder snel fouten maken. Wat ook een voordeel kan zijn is het feit dat de klassieke gitaar nylon snaren heeft. Deze snaren zijn vriendelijker voor de vingertoppen omdat ze minder snijden dan metalen snaren. Een beginnende gitarist kan daardoor langer doorspelen. Bij metalen snaren krijg je eerder last van je vingertoppen. Kortom; de klassieke gitaar is zeer geschikt om gitaar te leren spelen.

Met een klassieke of Spaanse gitaar wordt vaak gitaarles gegeven. Deze lessen kan je volgen bij ene gitaarleraar of bij een muziekschool. Je kan er ook voor kiezen om gitaarles online te volgen. Je hebt dan uiteraard wel een gitaar nodig. Wanneer je interesse hebt in het volgen van online gitaarles dan is het verstandig om een klassieke of Spaanse gitaar te kopen.

Je kan er uiteraard ook voor kiezen om gitaar te leren spelen op een andere gitaar dan de klassieke gitaar. Je kan gitaar leren spelen op een elektrische gitaar, een western gitaar, een basgitaar of zelfs een ukelele.

Welke muziek maak je met de klassieke gitaar?

Met een klassieke of Spaanse gitaar speel je vaker klassieke of Spaanse muziek dan bijvoorbeeld popmuziek. Voor pop is meer een western gitaar geschikt. Dit is wel belangrijk om te weten als je nog niet weet met welke akoestische gitaar je wil leren spelen. Wanneer je gaat leren spelen op een klassieke gitaar dan zal je hoofdzakelijk basisakkoorden aangeleerd krijgen. Met deze basisakkoorden zal je langzaam je niveau gaan uitbouwen en meer liedjes kunnen spelen. Typerend aan bepaalde muziekstijlen zijn het tokkelen en het ritme bij de Spaanse muziek. In de klassieke muziek heeft de gitaar nog niet echt zijn sporen verdiend. Dit komt omdat er nog geen componisten zij geweest die beroemde stukken op de gitaar hebben gecomponeerd.

Welke klassieke gitaarsnaren heb ik nodig?

Snaren klassieke gitaar

Zoals al eerder vermeld heb je voor een klassieke gitaar nylon snaren nodig. Deze snaren kan je bij elke gitaarwinkel krijgen. Ook online zijn is er genoeg aanbod te vinden aan gitaarsnaren voor de klassieke gitaar. De hoogste snaren van de klassieke gitaar zijn volledig van nylon. De drie laagste snaren zijn ook van nylon maar heb als toevoeging nog een omwikkeling van metaal. Volledig metalen snaren zijn te krachtig en zouden een klassieke gitaar krom trekken vandaar de keuze voor nylon.

Welke houtsoort voor mijn klassieke gitaar?

Het bovenblad van een klassieke gitaar is erg belangrijk voor het geluid wat de gitaar voortbrengt. Dit geldt tevens voor alle akoestische gitaren. Er worden gitaren geproduceerd van goedkope houtsoorten maar ook van dure houtsoorten. We noemen deze houtsoorten ook wel klankhout. Het klankhout bepaald of er een warm geluid uit de gitaar komt. Vooral cederhout wordt vaak gebruikt als klankhout en geeft een warme sound aan een akoestische gitaar.

Ook worden er gitaren gemaakt van sparrenhout. De houtsoort heeft de eigenschap zich in loop van de tijd te ontwikkelen wat de klank zeer ten goede komt. Zowel cederhouten en sparrenhouten akoestische gitaren zijn in alle prijsklassen te verkrijgen. Vaak ligt het er aan hoe het hout zich heeft ontwikkeld of een gitaar goedkoop of juist duur is.

Een gitaar is vaak opgebouwd uit meerdere houtsoorten. Naast het bovenblad zijn er ook nog de zijkanten en de achterkant van de gitaar. Deze worden vaak vervaardigd uit palissander of mahonie. De keuze voor de houtsoort is vaak persoonlijk en heeft ook met het uiterlijk van het hout te maken. Wel moet gezegd worden dat mahonie vaak een lichtere klank voortbrengt dan palissander.

Klassieke gitaar versterken

Een klassieke gitaar kan ook bespeeld worden met versterking. We spreken dan van een semi akoestische gitaar. In deze gitaren is dan een bepaalde elektronica ingebouwd zodat het mogelijk wordt om het geluid te versterken. Door een 36mm Jack plug uitgang te installeren kan je de gitaar met een versterker verbinden. Middels een gat in je klankkast komt de voorversterker , deze noemen we ook wel een pre-amp. De pre-amp maakt verbinding met het gitaarelement op de body van de gitaart. Het element zet de trillingen van de gitaarsnaren om in elektrische golven. Deze elektrische golven worden door de pre-amp opgevangen en doorgegeven aan de versterker.

Veel gestelde vragen over de klassieke gitaar

Hieronder vind je enkele veel gestelde vragen over de klassieke gitaar. Heb je zelf nog vragen, opmerkingen, of tips? Laat ze achter in de reacties en hopelijk kunnen wij je zo snel mogelijk helpen met het beantwoorden van deze vragen.

Wat is een klassieke of Spaanse gitaar?

Een klassieke of Spaanse gitaar is een akoestische gitaar met nylon snaren. Wil je meer weten over de klassieke of Spaanse gitaar? Lees dan de informatie hierboven!

Is een klassieke gitaar geschikt voor gitaarles?

Een klassieke gitaar is zeer geschikt voor gitaarles. Het is de ideale beginnersgitaar onder meer vanwege de nylon snaren. Lees er meer over hierboven!

Kan je het geluid van een klassieke gitaar versterken?

Je kan het geluid van een klassieke gitaar versterken. Hiervoor zal je een pre-amp moeten installeren op je gitaar en gebruik moeten maken van een versterker. Lees er alles over op deze pagina!

Van welke houtsoort is een klassieke gitaar gemaakt?

Akoestische gitaren en ook de klassieke gitaar worden altijd van meerdere houtsoorten gemaakt. Het bovenblad wordt vaak gemaakt van cederhout of sparrenhout. Lees meer over gebruikte houtsoorten hierboven!

Wat voor gitaarsnaren zitten er op een klassieke gitaar?

Op een gitaar zitten nylon snaren en wel met een reden. Stalen snaren zouden de hals van de gitaar krom trekken. Lees alles over nylon snaren op de klassieke gitaar op deze pagina!

  • Was this Helpful ?
  • YesNo

Plaats een reactie

Leer gitaar spelen in 22 lessen