Klassieke gitaar kopen

Wanneer je van plan bent om gitaar te gaan spelen dan heb je natuurlijk een gitaar nodig. Wanneer je een beginner bent dan is het verstandig om te beginnen op een klassieke of Spaanse gitaar. Deze gitaar staat bekend om zijn toegankelijkheid voor beginners door zijn brede hals en nylon snaren. Waarom dit een voordeel is voor beginners vertellen we je op deze pagina. Op deze pagina vertellen we je alles wat je moet weten als je een klassieke gitaar gaat kopen.

Hangende klassieke gitaren

Waarom een klassieke gitaar kopen?

De reden om een klassieke gitaar te kopen kan verschillend zijn. Het zou kunnen dat je klassieke gitaarles gaat volgen en je eigen gitaar wilt kopen. Dan is een klassieke of Spaanse gitaar een goede keuze. Dit wordt overigens door veel kenners aangeraden omdat de klassieke gitaar voorzien is van nylon snaren. Het voordeel hiervan is dat deze snaren minder snijden in de vingertoppen. Hierdoor kan je als beginner langer doorspelen zonder last van je vingers te krijgen.

De hals van de klassieke gitaar is breder dan andere gitaren. Hierdoor is het makkelijker om je vingers op de fretten te zetten. Daardoor kan je makkelijker van akkoorden wisselen. Er wordt gezegd dat dit voor beginnende gitaarspelers een groot voordeel is en minder snel fouten maakt.

Ook kan je een klassieke gitaar kopen omdat je een liefhebber bent van wat klassiekere muziek. Dan is het ook een goed idee om voor een klassieke of Spaanse gitaar te gaan. Voor de wat moderne muziek wordt vaak gekozen voor een western gitaar.

Klassieke gitaar kopen voor beginners

Man op klassieke gitaar

Wat is nu een goede klassieke beginnersgitaar? Allereerst wordt er dus aangeraden om altijd te beginnen met gitaar spelen op een klassieke gitaar. Dit kan een klassieke of Spaanse gitaar zijn maar ook een western gitaar. Nadeel van de western gitaar is dat hierop stalen snaren zitten en dat de hals smaller is. Wanneer je zou kiezen voor een klassieke of Spaanse gitaar als beginnersgitaar dan zijn er een aantal dingen waarop je moet letten. Als je deze zaken in acht neemt dan zal je achteraf weinig spijt hebben van je aankoop. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje:

Uiterlijk

Hoe ziet de gitaar eruit? Misschien wel één van de belangrijkste zaken waar je op let als je een klassieke of Spaanse gitaar gaat kopen. Deze keuze maak je een beetje op gevoel. De houtsoort en de kleur hiervan kan hierbij een rol spelen. Je kan hierbij kiezen uit lichte en donkere houtsoorten.

Prijs

Een andere belangrijke factor is de prijs van de klassieke of Spaanse gitaar. Wat is je budget en hoeveel geld wil je eraan uitgeven? Om deze vraag goed te beantwoorden moet je weten wat je doel precies gaat zijn. Ga je incidenteel eens op de gitaar spelen of maak je er serieus werk van? In het laatste geval is het verstandig om ook voor duurzaamheid te gaan en niet de goedkoopste gitaar te kiezen. Klassieke en Spaanse gitaren zijn te koop van een paar tientjes tot aan modellen die duizenden euro’s kosten. Het is in ieder geval goed om onderzoek te doen naar een goede beginnersgitaar en je goed te laten adviseren.

Akoestisch of semi-akoestisch

Wanneer je een keuze hebt gemaakt welke klassieke of Spaanse gitaar je wil gaan kopen dan heb je nog de mogelijkheid om te kiezen voor akoestisch of semi-akoestisch. Akoestisch wil zeggen dat je alleen gebruik maakt van de klankkast van de gitaar om geluid te produceren. Bij semi-akoestisch heb je de mogelijkheid om het geluid te versterken met een pre-amp die in de gitaar is gebouwd. Door middel van een versterker op je gitaar aan te sluiten kan je het geluid dus versterken. Handig als je een groter bereik nodig hebt bij bijvoorbeeld een optreden.

Accessoires

Wanneer je je beginnersgitaar hebt gekozen dan is het vaak handig om ook wat accessoires aan te schaffen. Enerzijds om het gitaar spelen makkelijker te maken en anderzijds voor de bescherming van je gitaar. Zo zijn de volgende gitaaraccessoires voor de klassieke en Spaanse gitaar te koop:

  • Gitaarstandaard

Een gitaarstandaard is een standaard die vaak op de grond staat of aan de muur hangt waar je je gitaar veilig kan opbergen. Veel beter dan je gitaar tegen de muur aanzetten of op tafel leggen. Hierdoor zal je gitaar sneller beschadigd kunnen raken.

  • Plectrum

Met de plectrum sla je de snaren aan. Met dit stukje plastic, wat je tussen duim en wijsvinger vasthoudt, sla je vloeiend de snaren aan.

  • Gitaarkoffer of gitaartas

Ga je naar gitaarles of een optreden dan is een gitaarkoffer of gitaartas heel handig. Je klassieke of Spaanse gitaar wordt optimaal beschermd tegen weersinvloeden en andere risico’s op beschadigingen.

  • Stemapparaat

Een stemapparaat heeft elke beginner nodig. Omdat de beginner de gitaar nog niet op zij gehoor kan stemmen biedt een stemapparaat uitkomst.

  • Gitaarband

Als je staand gitaar speelt dan is een gitaarband super handig. Je kan de gitaar losjes voor je laten hangen en je hoeft je alleen op je spel te concentreren.

  • Gitaarversterker

Mocht je een semi-akoestische gitaar hebben dan heb je dus de mogelijkheid om je geluid te versterken. Je kan ervoor kiezen om een gitaarversterker te kopen bij je klassieke of Spaanse gitaar. Dit is echter geen must omdat de gitaar ook een prima geluid produceert zonder de gitaarversterker.

Waarop letten bij het kopen van een klassieke gitaar?

Klassieke gitaar met snaren

Wanneer je daadwerkelijk een klassieke of Spaanse gitaar gaat kopen dan is het verstandig om een aantal dingen in de gaten te houden. Dit zijn altijd goede tips, ook als je een andere akoestische gitaar wil kopen zoals bijvoorbeeld een western gitaar. We zetten de tips voor het kopen van een klassieke of Spaanse gitaar hieronder op een rijtje:

  • Tweedehands of nieuwe gitaar?

Het is lastig bepalen waar je nu precies goed aan doet. Koop ik een nieuwe gitaar of ga ik voor en tweedehands gitaar. Wanneer je voor een nieuwe gitaar gaat dat weet je bijna zeker dat er niks mis zal zijn met je gitaar. Bij een tweedehands gitaar is dat vaak maar afwachten. Hierbij is belangrijk dat je te weten komt hoe oud de gitaar is en hoe intensief hij gebruikt is. Probeer de gitaar ook altijd even uit, ook als deze nieuw is.

  • De houtsoort

De gebruikte houtsoort is van invloed op de klank van de gitaar. Daarom noemen we de gebruikte houtsoorten bij gitaren ook wel klankhout. Omdat het bovenblad van de gitaar een grote invloed heeft op de klank moet je hier vooral goed letten op de gebruikte houtsoort. Fichte, Spruce, Cipres en Red Ceder zijn houtsoorten die voor het bovenblad gebruik worden en goede eigenschappen hebben. Hoe duurder de houtsoort, hoe duurder de gitaar.

Veel gestelde vragen over een klassieke gitaar kopen

Hieronder vind je enkele veel gestelde vragen over het kopen van een klassieke of Spaanse gitaar. Heb je zelf nog vragen, opmerkingen, of tips? Laat ze achter in de reacties en hopelijk kunnen wij je zo snel mogelijk helpen met het beantwoorden van deze vragen.

Waarom een klassieke gitaar kopen?

Een reden om een klassieke gitaar te kopen kan zijn omdat je hier gitaarles mee wil gaan volgen. Er zijn nog meer redenen om deze gitaar te kopen. Lees er alles over op deze pagina!

Welke accessoires kan ik kopen bij een klassieke gitaar?

Er zijn meerdere accessoires te koop die het spelen op de akoestische gitaar makkelijker maken. Voorbeelden zijn een gitaarstandaard, een stemapparaat of een gitaarband. Lees er alles over hierboven!

Waarom een klassieke gitaar kopen voor beginners?

De klassieke of Spaans gitaar is de ideale beginnersgitaar. Dit komt door de nylon snaren en de brede hals. Hierdoor kan je makkelijker leren gitaar te spelen. Lees er alles over op deze pagina!

Akoestische of semi-akoestische klassieke gitaar kopen?

Een klassieke of Spaanse gitaar is te koop in een akoestische of semi-akoestische uitvoering. De semi-akoestische uitvoering is aan te sluiten op een gitaarversterker. Wil je hier meer over weten lees dan de informatie hierboven!

Tweedehands of nieuwe klassieke gitaar kopen?

Wil je een nieuwe of tweedehands gitaar? Wat zijn de voor en nadelen? Lees onze adviezen op deze pagina!

  • Was this Helpful ?
  • YesNo

Plaats een reactie

Leer gitaar spelen in 22 lessen