Akoestische gitaar kopen

Op deze pagina vind je alle belangrijke informatie die je wil weten als het gaat om het kopen van een akoestische gitaar. Je hebt voor jezelf de keuze gemaakt om een akoestische gitaar te kopen of je wil wellicht nog wat meer informatie. Lees dan vooral verder want hier lees je een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee kan en moet houden. Zaken die overigens altijd van toepassing zijn als je een gitaar gaat kopen.

Akoestische gitaar bespelen

Waarom een akoestische gitaar kopen?

De reden dat je een akoestische gitaar wil kopen kan verschillende redenen hebben. Misschien ben je een beginner en heb je het advies gehad om voor een akoestische gitaar te gaan of je bent al meer gevorderd en bent op zoek naar een bepaald soort akoestische gitaar. Vaak wordt gezegd dat de akoestische gitaar wordt bestempeld als de ideale beginnersgitaar om op te leren gitaar spelen. Vaak is dan ook het advies om een akoestische gitaar aan te schaffen voor je gitaarles. Zelfs als je online gitaarles wil gaan volgen dan is een akoestische gitaar de juiste keuze. Door de breedte tussen de gitaarsnaren is het vaak makkelijker om bepaalde gitaarakkoorden te spelen dan bijvoorbeeld bij een elektrische gitaar of een basgitaar.

Voor de gevorderde gitaarspeler geldt dat je vaak op zoek bent naar een bepaalde sound die hoort bij het muziekgenre dat je speelt. In beide gevallen ben je dus op zoek naar een mooie akoestische gitaar die er in allerlei soorten maten zijn. Als je eerst wat meer informatie wil over akoestische gitaren in het algemeen dan raden we je aan de pagina over de akoestische gitaar te lezen.

Akoestische gitaar kopen voor beginners

Western gitaar zwart

Wanneer je een geschikte beginnersgitaar wilt kopen dan zijn er een aantal zaken waar je op kan letten. Wanneer je hier op let dan zal je met een gerust hart een goede keuze maken waar je volledig staat. Het zorgt er tevens voor dat je gitaar hopelijk niet in een hoek verdwijnt omdat je niet de goede keuze hebt gemaakt. Deze tips gelden overigens ook als je een elektrische gitaar wilt gaan kopen. Ook als je een basgitaar wilt kopen dan zijn deze tips van toepassing.

Uiterlijk

Het uiterlijk van de gitaar is misschien wel de belangrijkste keuze die je moet gaan maken. Wanneer je serieus wilt gaan spelen dan zal je veel uren met de gitaar gaan doorbrengen en dan speelt het uiterlijk zeker een grote rol. Maak deze keuze op je gevoel dan kies je iets wat bij je past.

Prijs

De prijs van een gitaar is een belangrijke factor voor een beginnende gitaarspeler. Om een goed gitaar te leren spelen wil je graag een degelijke gitaar voor een goed prijs. Akoestische gitaren zijn er vanaf een paar tientjes tot duizenden euro’s. Wanneer je van te voren al weet dat je gitaar blijft spelen en je je er ook voor wil gaan inzetten dan is het verstandig wat meer geld aan je gitaar uit te geven. Als je twijfels hebt of je het gitaar spelen wel langer leuk gaat vinden dan is een keuze voor een iets goedkopere gitaar een meer logischere optie. Wanneer je een wat groter budget hebt voor je eerste gitaar laat je dan goed adviseren in de winkel of kijk online naar de beste opties.

Akoestisch of semi-akoestisch

Wanneer je de keuze maakt tussen akoestisch of semi-akoestisch dan kies je eigenlijk voor het spelen met of zonder versterker. Bij volledig akoestisch is dit in principe niet mogelijk en bij semi-akoestisch wel. Voorop staat dat het advies is om met een akoestische gitaar te beginnen. Mocht je daarna de wens hebben om toch met een gitaarversterker te spelen dan zou je kunnen overstappen naar een semi-akoestische gitaar of zelf een elektrische gitaar. Het spelen op een semi-akoestische gitaar geeft ook een ander geluid dan het die van de akoestische gitaar zelf.

Stalen snaren of nylon snaren

Welke soort snaren wil ik op mijn akoestische gitaar? Ook een belangrijke keuze, zeker voor een beginner. Op de klassieke gitaar, ook wel de Spaanse gitaar genoemd zitten nylon snaren. Deze snaren zijn ideaal voor de beginnende gitaarspeler. Dit komt omdat nylon wat fijner is voor de vingertoppen. Als je namelijk net gitaar speelt dat moeten je vingertoppen waarmee je de akkoorden speelt wat eelt kweken. Als je bijvoorbeeld op een western gitaar speelt dan heb je te maken met stalen snaren. Deze snaren zijn wat minder fijn voor je vingertoppen als je een beginner bent. Advies is dus een klassieke of Spaanse gitaar met nylon snaren.

Accessoires

Wanneer je als beginner start met een akoestische gitaar dan heb je in principe weinig accessoires nodig. In principe zou je alleen met de gitaar al een eind komen maar dan bespeel je de gitaar met je vingers en laat je de gitaar stemmen door iemand anders. Wil je een complete akoestische gitaarset dan heb je het volgende nodig:

Zoals je kunt lezen heb je niet veel accessoires nodig om je eerste minuten op je nieuwe gitaar te kunnen spelen. Dit veranderd wanneer je kiest voor ene semi- akoestische gitaar die je kunt versterken. Dan heb je nog extra nodig:

Waar op letten bij aankoop?

Wanneer je een akoestische gitaar gaat kopen dan is het aan te raden om op een aantal punten te letten. Hierbij maken we onderscheid tussen een tweedehands gitaar en een nieuwe gitaar.

Tweedehands

Check als eerste alle onderdelen van de gitaar op beschadigingen als je deze tweedehands koopt. Hoe ziet de algehele staat van de gitaar er uit? Hoe klinkt de gitaar? Hoe oud is de gitaar? Waarom doet de verkoper de gitaar weg? Doe van te voren je research als je je oog hebt laten vallen op een bepaald type gitaar en zoek naar informatie.

Vaak zijn er ook gitaristen die een review maken van een gitaar waarop ze hebben gespeeld. Als je gitaarles volgt dan kan je ook advies vragen aan je gitaarleraar, hij heeft er ook veel verstand van. Bespeel altijd de gitaar voordat je hem koopt. Een gitaar kan je bij je passen of juist helemaal niet. Daar kom je achter door de gitaar even te bespelen en een weloverwogen keuze te maken.

Nieuwe gitaar

Wanneer je een nieuwe gitaar wil gaan kopen dan kan je ervan uitgaan dat de kwaliteit van de gitaar gewaarborgd is. Er is echter wel een kans dat door een productiefout ergens iets fout is gegaan dus check de gitaar, indien mogelijk, voordat je hem koopt.
Nu kan je een gitaar in de winkel kopen maar ook online. Vaak zijn de online gitaren wat goedkoper dan in de winkel. Doe hier je voordeel mee! Je kunt een gitaar in de winkel proberen en deze uiteindelijk online kopen. Je krijgt er in de winkel ook nog eens passend advies bij en je kunt de gitaar bespelen.

Een algemene tip die zowel bij de tweedehands gitaren van toepassing is al bij de nieuwe gitaren is de kwaliteit van het bovenblad. Als je veel waarde hecht aan de klank van de gitaar dan is de houtsoort belangrijk. Ook moet het bovenblad van de gitaar van massief hout zijn. Met ander woorden moet het bovenblad uit één geheel bestaan en niet uit twee losse delen. Dit komt de klank van de gitaar ten goede. Je kan dit controleren aan de jaarringen op het bovenblad van de gitaar. Hoe dichter deze op elkaar staan hoe beter het hout.

Veel gestelde vragen over het kopen van een akoestische gitaar

Hieronder vind je enkele veel gestelde vragen over het kopen van een akoestische gitaar. Heb je zelf nog vragen, opmerkingen, of tips? Laat ze achter in de reacties en hopelijk kunnen wij je zo snel mogelijk helpen met het beantwoorden van deze vragen.

Waarom zou je een akoestische gitaar kopen?

Het kopen van een akoestische gitaar kan verschillende redenen hebben. Lees hierboven welke redenen dit zijn.

Waar let ik op bij het kopen van een akoestische gitaar?

Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten bij het kopen van een akoestische gitaar. Lees hierboven welke dat zijn.

Wat is het voordeel van nylon snaren?

Het spelen met nylon snaren heeft een groot voordeel. Informatie hierover staat op deze pagina.

Wat voor accessoires heb ik nodig?

Er zijn een aantal accessoires die je nodig hebt bij je akoestische gitaar. Op deze pagina kan je lezen welke dat zijn!

Waarom is het bovenblad van een akoestische gitaar belangrijk?

Het bovenblad van een akoestische gitaar heeft een belangrijke functie, lees op deze pagina welke dat is!

Zou je meer willen weten over het kopen van akoestische gitaren of heb jij er toevallig net één gekocht, laat dan nu hieronder een reactie achter!

  • Was this Helpful ?
  • YesNo

Plaats een reactie

Leer gitaar spelen in 22 lessen