Klassieke gitaarles

Gitaar spelen is een leuke hobby als je gitaar kan spelen. Door gitaarles te volgen leer je hoe je gitaar moet spelen. Ook als je klassieke gitaar wilt leren spelen zal je gitaarlessen moeten volgen. Door het volgen van klassieke gitaarles leer je je instrument goed kennen en kan je binnen de kortste keren liedjes meespelen. Er zijn meerdere manieren om klassieke gitaarles te volgen. Na het lezen van deze pagina weet jij alles over klassieke gitaarles!

Klassieke gitaar met gitaarband

Waarom klassieke gitaarles volgen?

Het leren spelen op een gitaar is best wel lastig. Door middel van klassieke gitaarles te volgen kan je het gitaar spelen goed onder de knie krijgen. Afhankelijk van de uren studie die je erin stopt heb je zelf invloed op hoe snel dit gaat. De klassieke gitaar is de ideale beginnersgitaar en wordt veel gebruikt als lesgitaar. De reden hiervoor zit hem in het feit dat op een klassiek gitaar nylon snaren zitten. Nylon snaren zijn vriendelijker voor de vingertoppen dan metalen snaren. Als je nog geen eelt op je vingertoppen hebt dan kunnen gitaarsnaren flink snijden in je vingertoppen. Met nylon snaren is dit veel minder.

Verder heeft de klassieke gitaar doorgaans een bredere hals. Hierdoor is er meer ruimte op de fret om je vingers weg te zetten. Toch wel handig als je gitaarakkoorden gaat spelen en je hebt nog niet zoveel ervaring. Het wegzetten van de vingers noemen we vingerzetting. Wanneer we spreken over een klassieke gitaar dan hebben we het ook over een Spaanse gitaar. De benaming is anders maar het is dezelfde gitaar.

Welke soorten klassieke gitaarles zijn er?

klassieke gitaar met notenboek

Als je klassieke gitaarles wilt gaan volgen dan zijn er meerdere manieren waarop je dit kan doen. Het is aan jou de keus om een vorm te kiezen die goed bij je past. We hebben de manieren waarop je gitaarles kan volgen op een rijtje gezet:

Muziekschool

Het voordeel van een muziekschool is de persoonlijke begeleiding. je krijgt vaak les in kleine groepjes waardoor je het gitaar leren spelen snel kan oppakken. De interactie is groot zodat je direct met je vragen bij je gitaarleraar terecht kan. De gitaarleraar kan je goed helpen met je vingerzetting en de manier waarop je de gitaar vast moet houden. Omdat je een beginner bent is de kans groot dat dit nog niet meteen goed gaat. Je gitaarleraar kan je dan meteen tips geven zodat je deze punten meteen kan verbeteren.

Een muziekschool is aan te raden als je goede begeleiding nodig hebt en minder zelfstandig bent. Voor een muziekschool betaal je ongeveer 1200 euro per jaar voor 1 keer les in de week.

Gitaarleraar aan huis

Een andere manier van gitaarles volgen is bij een privé gitaarleraar. Eigenlijk is het bijna hetzelfde als gitaarles bij de muziekschool. Je krijgt nu alleen privé les. Een gitaarleraar is handig als deze bij je in de buurt zit. Scheelt je weer een lange rit naar de muziekschool. Het is leuk als er een gitaarleraar bij je in de buurt zit, maar nog leuker is als er een goede klik is. Dit bevorderd het leerproces.

Probeer een beetje te onderzoeken of de gitaarleraar die je op het oog hebt vel ervaring heeft en hoe de ervaringen zijn met deze leraar. Ook de prijs is niet onbelangrijk. Sommige leraren hanteren nu eenmaal hogere prijzen dan andere gitaarleraren.

Gitaarboeken

Je kunt ook gitaar leren spelen vanuit een gitaarboek of cursusboek. Hierbij is een hoge mate van zelfstandigheid wel vereist. Wanneer je iets niet snapt dan zal je het zelf uit moeten zoeken. Vergeleken met de andere manieren van gitaarles is deze manier niet populair.

Online gitaarles

Klassieke gitaarles via online gitaarles volgen is enorm populair. Dit heeft als reden dat je het altijd kan volgen en ook meerdere keren kan herhalen. Er zijn inmiddels duizenden mensen die middels deze vorm gitaar hebben leren spelen. Duizenden mensen hebben inmiddels via deze methode leren gitaarspelen. Vaak krijg je ook toegang tot een forum waar je je ervaringen met andere cursisten kan delen. Ook heb je de mogelijkheid om al je vragen aan een gitaarleraar te stellen. De online gitaarlessen zijn relatief goedkoper dan de gitaarlessen die je volgt bij een gitaarleraar of muziekschool.

Voor wie is klassieke gitaarles geschikt?

Rozet van klassieke gitaar

Klassieke gitaarlessen zijn in principe voor iedereen geschikt. Iedereen die een gitaar kan vast houden kan gitaar leren spelen. We maken hierbij onderscheid tussen gitaarlessen voor volwassenen en voor kinderen. Ook wordt er onderscheid gemaakt tussen gitaarlessen voor beginners en voor gevorderden.

Wat leer ik bij klassieke gitaarles?

Wat ga je nu allemaal leren bij klassieke gitaarles? Je leert er na het spelen op je gitaar nog een paar vaardigheden. Hieronder een overzicht:

Gitaar stemmen

Als je gitaar niet goed klinkt dan zal je deze moeten stemmen. Maar hoe doe je dat? Ook bij klassieke gitaarles leer je hoe je een gitaar moet stemmen. Voordat je gaat spelen check je even of je gitaar nog goed klinkt. Als dit niet zo is dan ga je samen met je gitaarleraar je gitaar stemmen. Als je wat meer ervaring krijgt dan stem je je gitaar op het gehoor. In het begin zal je vaak met ene stemapparaat je gitaar stemmen.

Houding gitaar

Hoe hou je nou die gitaar goed vast? Moet ik staand spelen of juist op een stoel? Hoe kan je op een makkelijke manier je vingers op de fretten zetten? Hoe sla ik de snaren aan en gebruik ik een gitaarband of niet? Dit zijn allemaal zaken waarmee je gitaarleraar ook aan de gang gaat. Een goede houding aanleren geeft je veel gemak bij het spelen op de gitaar.

De snaren

Welke snaren zitten er nu op de gitaar en welke naam hebben ze? Als je je gitaar gaat stemmen met een stemapparaat dan is het handig om te weten welke toon voor weke snaar staat. Wanneer je de gitaar voor je buik houdt en je legt de hals in je linkerhand dan zie je van boven naar beneden 6 snaren. De bovenste 3 snaren zij wat dikker dan de onderste 3. De volgorde van de tonen (snaren) is van boven naar beneden als volgt:
E (Een) A (Aap) D (Die) G (Geen) B (Bananen) E (Eet) Je ziet dat het gemakkelijk te onthouden is door vanaf boven naar beneden aan te houden: Een Aap Die Geen Bananen Eet. Je zet dan bijvoorbeeld je stemapparaat op de E-snaar en slaat deze snaar aan. Je stemapparaat laat dan zien of je snaar goed gestemd is. Zo niet dan zal je aan je stemmechaniek moeten draaien totdat het stemapparaat de juiste toon aangeeft.

De onderdelen

Een klassieke gitaar bestaat net als alle andere gitaren uit verschillende onderdelen. Bij klassieke gitaarles ga je ook de onderdelen van jouw klassieke gitaar leren benoemen en wat hun functie is. Zo ga je leren wat een fret is, een hals, een klankkast, een brug en een zadel. Wanneer je weet wat de functie is van bepaalde onderdelen dan weet je ook wat je moet vervangen als er iets mis is met je gitaar.

Akkoorden leren

Een klassieke gitaar bespelen doe je vaak met akkoorden. Door een paar basisakkoorden te leren kan je al veel liedjes meespelen. Een akkoord is een combinatie van meerdere tonen die je door een bepaalde vingerzetting op de snaren en fret creëert . Dor het gebruik van gitaartabs kan je deze akkooren makkelijk leren en hoef je geen noten te kunnen lezen.

Dit zijn de meest gebruikte gitaarakkoorden:
A- akkoord
B- akkoord
C- akkoord
D-akkoord
E- akkoord
F- akkoord
G-akkoord

Om de toon van een snaar te weten zijn deze ingedeeld op de toonladder. Zie hier het overzicht:
Do Re Mi Fa So La Si Do
C D E F G A B C

Het oefenen

Om goed klassieke gitaar te kunnen spelen zal je ook veel moeten oefenen. Je vingers moeten wennen aan de snaren en aan de vingerzetting op de frets. Probeer dagelijks wat gitaar te spelen zodat je daar wat routine in aanbrengt. De spieren in je vingers raken zo ook meer gewend aan het gitaar spelen. Je zal zien dat dit snel zijn vruchten zal afwerpen!

Veel gestelde vragen over klassieke gitaarles

Hieronder vind je enkele veel gestelde vragen over klassieke gitaarles. Heb je zelf nog vragen, opmerkingen, of tips? Laat ze achter in de reacties en hopelijk kunnen wij je zo snel mogelijk helpen met het beantwoorden van deze vragen.

Waarom klassieke gitaarles volgen?

Klassieke gitaarles wordt aangeraden aan iedereen die start met gitaar spelen. De reden is dat een klassieke gitaar zich hiervoor leent. Onder andere door de nylon snaren en zijn brede hals. Lees er alles over hierboven!

Wat leer ik bij klassieke gitaarles?

Bij klassieke gitaarles leer je niet alleen gitaar spelen. Je leert er ook hoe je akkoorden moet lezen en hoe je je gitaar moet vast houden. Wil je er meer over weten lees dan deze pagina!

Voor wie is klassieke gitaarles geschikt?

Klassieke gitaar les is geschikt voor iedereen die een gitaar kan vasthouden. Er zijn lessen voor jong en oud, beginners en gevorderden. Lees er meer over hierboven!

Op welke manieren kan je klassieke gitaarles volgen?

Er zijn meerder manieren om klassieke gitaarles te volgen. Zo kan je het via een muziekschool doen of via een gitaarleraar. Maar ook online kan je klassieke gitaarles volgen. Lees er meer over op deze pagina!

Wat is het voordeel van klassieke gitaarles online?

Het grote voordeel van klassieke gitaarles online is dat je zelf je tijd in kan delen wanneer jij les wilt volgen. Maar er zijn meer voordelen, die lees je hierboven!

  • Was this Helpful ?
  • YesNo

Plaats een reactie

Leer gitaar spelen in 22 lessen