Ukelele voor beginners

Wanneer je je aan het ori├źnteren bent om een bepaald muziekinstrument te gaan spelen dan kan het zomaar zijn dat je uitkomt bij een ukelele. Dit bijzondere instrument is zeer geschikt voor beginners om op te leren spelen. Op deze pagina leggen we je alles uit over de ukelele en waarom hij geschikt is voor beginners. Ook vertellen we je welke ukelele het meest geschikt is voor beginners en hoe je op een ukelele kunt leren spelen!

Ukelele voor beginners

Wat is een ukelele?

Een ukelele is een viersnarig instrument wat oorspronkelijk afkomstig is uit Portugal. Door Portugese migranten werd het instrument meegenomen naar Hawa├» en daar is de uiteindelijke ukelele geboren zoals we die vandaag de dag kennen. De ukelele is door zijn vier snaren een uitstekend instrument voor beginners en een prima opstap om later gitaar te leren spelen. Voor mensen met kleine vingers en vooral voor kinderen is de ukelele zeer geschikt. Een ukelele is een instrument met een houten body, een hals, snaren en stemmechanieken.

Wat is een geschikte ukelele voor beginners?

Ukelele voor beginners

Als je net begint met ukelele spelen dan wil je natuurlijk weten welke ukelele geschikt is voor beginners. Eerst moeten we dan weten wat voor soort ukelele het meest geschikt is voor beginners. Om als beginner goed uit de voeten te kunnen is het aan te raden om te starten met een sopraan ukelele of een concert ukelele. Waar moet een ukelele voor beginners nu aan voldoen? Wat wil ik als beginner allemaal weten als ik een ukelele ga kopen? Hieronder een overzicht:

Stemming

De reden waarom een sopraan en concert ukelele geschikt zijn voor beginners is de wijze waarop ze gestemd zijn. De sopraan en concert ukelele zijn gestemd in de zogenaamde G-C-E-A stemming. Met deze stemming worden de meeste ukelele liedjes gespeeld en is er voor beginners veel aanbod te vinden om ukeleleliedjes te leren. Ook zijn deze ukeleles vaak gunstig geprijsd en in diverse kwaliteitsklassen beschikbaar.

Vorm en grootte

Als we kijken naar de vorm en de grootte van de sopraan en concert ukelele dan zijn dit de meest gangbare en populairste modellen. Dit komt natuurlijk ook door het unieke ukelele geluid wat ze voortbrengen maar ook door hun afmetingen. De sopraan is een slagje kleiner dan de concert ukelele maar nog steeds een goed instrument waar iedereen goed mee uit de weg kan. De kleinste ukelele, de sopranino, is weer wat minder geschikt voor mensen met grote handen en is ook anders gestemd.

Klank

De klank is natuurlijk een belangrijke factor als je een mooi geluid uit je ukelele wil krijgen. Het is voor een professionele muzikant vaak een must maar voor een beginner minder belangrijk. Je hoeft daarom ook niet meteen een dure ukelele te kopen als je een beginner bent. Voor een goed gangbaar model ben je ongeveer 50 euro kwijt. Deze modellen voldoen prima aan de eisen die een beginnende ukelele speler van zijn instrument mag verwachten.

Welke ukelele liedjes zijn geschikt voor beginners?

Als je in het bezit bent van een mooie ukelele en je wil daar liedjes op spelen dan zal dat in het begin flink oefenen zijn. Begin daarom met eenvoudige liedjes met simpele ukelele akkoorden en bouw het daarna langzaam uit. Er zijn al liedjes met twee akkoorden die je kan leren spelen. Verder heb je de keuze om Engelstalige liedjes te spelen maar er zijn ook Nederlandse ukelele liedjes voor beginners te vinden op internet.

Hoe leer ik als beginner op een ukelele spelen?

Ukelele voor beginners

Als je als beginner op een ukelele wil leren spelen dan zijn er meerdere mogelijkheden om dit te leren. Als je al gitaar kan spelen dan is de overgang naar de ukelele vrij eenvoudig. Je gaat immers van zes naar vier snaren. Als beginnende ukelele speler zonder gitaarervaring is het zaak dat je akkoorden gaat leren spelen. Dit kan op de volgende manieren:

Ukelele leren spelen uit een boek

Mocht je nu al wat ervaring hebben dan is het een optie om ukelele te leren spelen uit een boek. Er zijn meerdere boeken verkrijgbaar waarin haarfijn wordt uitgelegd hoe je ukelele moet leren spelen. Deze optie is per definitie niet geschikt voor beginners en wordt daarom ook niet aangeraden.

Gitaarleraar of de muziekschool

 Wat een ook een mogelijkheid is om ukelele te leren spelen als beginner is de muziekschool of gitaarleraar. Hierbij is het grote voordeel dat er persoonlijke aandacht is die er voor zorgt dat er een grote mate van interactie is. De leraar van de muziekschool of de gitaarleraar kan steeds bijsturen waar nodig en je van goede tips voorzien. Nadelen van deze methoden zijn vaak dat ze vrij duur zijn. Een ander nadeel is dat je er elke week naar toe moet om je lessen te volgen.

Ukelele leren spelen met online les

Een hele populaire methode om ukelele te leren spelen voor beginners is het volgen van online ukelele les. Deze methode heeft al veel tevreden cursisten voortgebracht en dat is niet zonder reden. Een heel aantrekkelijk voordeel is de prijs die je betaald voor een online cursus. Deze ligt beduidend lager dan bij de muziekschool en de gitaarleraar. Wat ook vaak erg wordt gewaardeerd is dat je de lessen op je mobiel, tablet of computer kunt volgen wanneer jij dat wilt! Als je vragen hebt dan kan je altijd gebruik maken van een forum waar alle cursisten toegang tot krijgen of je stuurt je online gitaarleraar een bericht.

Veel gestelde vragen over ukelele voor beginners

Hieronder vind je enkele veel gestelde vragen over ukelele voor beginners. Heb je zelf nog vragen, opmerkingen, of tips? Laat ze achter in de reacties en hopelijk kunnen wij je zo snel mogelijk helpen met het beantwoorden van deze vragen.

Wat is een geschikte ukelele voor beginners?

Niet alle ukeleles zijn geschikt voor beginners om op te spelen. De grootte, de wijze van stemming en de klank hebben hier invloed op. De sopraan en concert ukelele zijn het meest geschikt voor beginners. Lees op deze pagina alles over de meest geschikte ukelele voor beginners!

Welke ukelele liedjes zijn geschikt voor beginners?

Er zijn meerdere ukelele liedjes geschikt voor beginnende ukelele spelers. De liedjes met twee akkoorden zijn het meest geschikt voor beginners om te leren. Lees er hierboven alles over!

Waarom is online ukelele les geschikt voor beginners?

Online ukelele les is geschikt voor beginners omdat je de stof altijd en overal tot je beschikking hebt. Maar er zijn meer redenen waarom online les geschikt is voor beginners. Lees er alles over op deze pagina!

Waar moet een ukelele voor beginners aan voldoen?

Een ukelele voor beginners moet een mooie basisklank voortbrengen en een bepaalde duurzaamheid hebben. Zaken als klank, houtsoort zijn in dit stadium minder belangrijk. Lees er meer over hierboven!

Welke manieren zijn geschikt voor beginners om ukelele te leren spelen?

Je kunt als beginner ukelele leren spelen uit een boek, op de muziekschool, bij een gitaarleraar of door middel van een online cursus. Ontdek op deze pagina welke methode het beste bij je past!

  • Was this Helpful ?
  • YesNo

Plaats een reactie

Leer gitaar spelen in 22 lessen