Western gitaar

De western gitaar is een unieke gitaar onder de akoestische gitaren. Dit heeft te maken met zijn ‘sound’ en de metalen snaren die op dit instrument gemonteerd zitten. Daarom wordt de westerngitaar ook wel een staalsnarige of steelstring gitaar genoemd. De naam flattopgitaar wordt ook vaak gebruikt omdat de gitaar vaak een vlak bovenblad heeft. Ben je voornemens om een gitaar te kopen en ben je ge├»nteresseerd in een western gitaar? Lees dan gauw verder!

Western gitaar

Wat is een western gitaar?

Een western gitaar is een gitaar die veelal gebruikt wordt in de country muziek. De gitaar heeft zes snaren en een vlak bovenblad. Door de het vlakke bovenblad wordt de gitaar ook wel een flat top gitaar genoemd. Het meest kenmerkende aan de western gitaar zijn de snaren, deze zijn namelijk van staal. Dit zorgt vaak bij beginnende gitaristen voor wat meer irritatie aan de vingertoppen. De nylon snaren zijn bij een normale akoestische gitaar wat vriendelijker voor de vingertoppen. Door het gebruik van bepaalde houtsoorten en de indeling van bepaalde onderdelen heeft de western gitaar een eigen sound.

Western gitaren worden gemaakt van verschillende houtsoorten. Voor hoogwaardige kwaliteit wordt vaak gebruik gemaakt van palissander hout. Deze tropische houtsoort kenmerkt zich door de onregelmatige donkere strepen. Wanneer er voor mindere kwaliteit wordt gekozen dan is vaak mahonie de gebruikte houtsoort. Beiden houtsoorten zorgen voor een andere klank.

Wat zijn de verschillen tussen een klassieke en een western gitaar?

Western gitaar

De grote verschillen tussen een klassieke gitaar en een western gitaar zijn:

 • De snaren, staal versus nylon
 • De gebruikte houtsoorten
 • De positie van de onderdelen
 • Verschil in klank
 • Western gitaar is meer geschikt voor POP muziek dan de klassieke gitaar
 • De nek van een western gitaar is smaller dan de nek van de akoestische gitaar
 • Meer opties om te geluid te versterken dan bij een akoestische gitaar
 • Sommige western gitaren zijn voorzien van een cutaway. Dan is er als het ware een hap uit de body genomen. Dit heeft tot doel dat je makkelijker hoge tonen kunt spelen.

Moet ik les nemen als ik western gitaar wil gaan spelen?

Het is verstandig om altijd gitaarlessen te volgen als je de basis van het gitaar spelen goed wil leren. Het volgen van akoestische gitaarles is daarom een aanrader. Je zal hier niet alleen leren hoe je de gitaar bespeeld maar ook hoe je snaren vervangt, je gitaar moet stemmen en hoe je de gitaar in goede conditie houd. Je gitaarleraar weet alles van gitaren dus hij is de vraagbaak voor alles wat je wil weten. Het is aan jezelf of je liever les volgt op een klassieke gitaar of een western gitaar. Beide gitaren zijn geschikt om gitaarlessen mee te volgen.

Je kan kiezen uit online gitaarles of les bij een gitaarleraar. Het voordeel van online gitaarles is dat je het kan volgen in je eigen tempo.

De western gitaar als beginnersgitaar?

Western gitaar

Er zijn een hoop gitaristen die menen dat de ideale gitaar voor beginners een klassieke akoestische gitaar moet zijn. Er zijn ook gitaristen die zeggen dat je juist met een western gitaar moet starten. Voor beide meningen is wat te zeggen omdat het gaat om twee verschillende onderdelen. Het ene zit hem in de de snaren. De nylon snaren van een klassieke gitaar zijn vriendelijker voor de vingertopen van een beginner. De stalen snaren zijn meer geschikt voor mensen die al wat eelt op hun vingertoppen hebben. Het andere verschil zit hem in de hals. Een western gitaar heeft een smallere hals dan een klassieke gitaar en zou daarom handzamer zijn voor een beginner.

Ons advies is om te kijken wat voor jou het beste aanvoelt. De klank van een gitaar is ook een belangrijke aspect voor mensen als ze een gitaar kopen. Het beste is om de gitaren gewoon eens uit te proberen en dan een keuze te maken. Wanneer je gitaarles gaat volgen of misschien wel gitaarles online dan is het belangrijk om een gitaar te kopen die goed bij je past.

Welke gitaarmerken verkopen goede western gitaren?

Er zijn een heel hoop gitaarmerken die western gitaren produceren. Wanneer van plan bent om een western gitaar te kopen dan is het belangrijk om te weten bij welke merken je het beste een gitaar kan aanschaffen. Als je op zoek bent naar een stukje kwaliteit voor een goede prijs dan kom je al snel uit bij de gerenommeerde merken die ook bekend staan om de andere soorten gitaren die zij produceren. Ook zijn er merken die gespecialiseerd zijn in het produceren van western gitaren. Om je een overzicht te geven hebben we ze hier op een rijtje gezet:

 • Yamaha
  Een absolute topper als het gaat om de productie van topsegment western gitaren. Voor een topgitaar in zijn duurste prijsklasse betaal je al gauw zo’n 7000 euro! Gelukkig zijn er ook instapmodellen te koop vanaf 140 euro.
 • Fender
  Ook in dit rijtje ontbreekt gitaargigant Fender niet. Ook op het gebied van de western gitaar heeft Fender zich in de loop de jaren goed ontwikkeld. Een western gitaar van Fender mag tussen de 100 en 2000 euro kosten.
 • Ibanez
  Ook Ibanez maakt hoogwaardige westen gitaren. Op het gebied van akoestische gitaren is Ibanez een specialiste te noemen omdat zij ooit met akoestische (Spaanse) gitaren zijn begonnen. Inmiddels produceren zij ook hoogwaardige western gitaren die al te koop zijn vanaf circa 100 euro. Voor een hogere kwaliteit ben je rond de 1500 euro kwijt.
 • Guild USA
  Deze gitaarproducent maakt naast Yamaha ook duurdere en kwalitatief duurzame western gitaren. Het bedrijf werd in de Verenigde Staten opgericht in 1952 en produceert ook 12 snarige western gitaren. Een instap model van Guild start bij 379 euro en voor de duurdere modellen betaal je meer dan 4000 euro.
 • Takamine
  Met een western gitaar van Takamine kies je voor een stukje zekerheid. Deze Japanse gitaarbouwer is gespecialiseerd in het bouwen van akoestische en semi akoestische gitaren sinds 1962. De dure en hoogwaardige gitaren worden gebouwd in de fabriek in Japan. Een Takamine gitaar kost tussen de 200 en 3000 euro.
 • Cort
  Producent uit Korea van akoestische en elektrisch- akoestische western gitaren. Het merk Cort is een kleinschalig merk wat prima gitaren produceert met een goede prijs-kwaliteit verhouding. Verder houden zij zich bezig met het produceren van low budget gitaren voor andere merken. Een Cort western gitaar kost tussen de 120 en 1500 euro.
 • Lag Guitars
  Lag Guitars is een kleine Franse gitaarbouwer welke sinds 1980 gitaren maakt. Ze staan bekend om hun elektrische en akoestische gitaren. Vanaf zo’n 230 euro heb je een instapmodel en voor meer kwaliteirt betaal je rond de 1500 euro.

Veel gestelde vragen over de Western gitaar

Hieronder vind je enkele veel gestelde vragen over de Western gitaar. Heb je zelf nog vragen, opmerkingen, of tips? Laat ze achter in de reacties en hopelijk kunnen wij je zo snel mogelijk helpen met het beantwoorden van deze vragen.

Wat is een Western gitaar?

Een western gitaar is een gitaar met een vlak bovenblad en welke gebruik maakt van stalen snaren. Er is nog veel meer te vertellen over de western gitaar. Deze informatie vind je hierboven!

Wat is het verschil tussen en western gitaar en een klassieke gitaar?

Er zijn een aantal verschillen tussen de western gitaar en de klassieke gitaar. Een belangrijk verschil zijn de snaren die bij een western gitaar van staal zijn en bij een klassieke gitaar van nylon. Wil je er meer over weten lees dan gauw verder!

Is een western gitaar geschikt voor beginners?

Een western gitaar is in principe geschikt voor beginners maar ook weer niet. Belangrijkste is of je zelf goed overweg kunt met het instrument. Wil je er meer over weten, lees dan gauw verder!

Is het verstandig om les te volgen als ik western gitaar wil gaan spelen?

Het is altijd verstandig om gitaarles te volgen als je gitaar gaat spelen. Het is sowieso verstandig om met een akoestische gitaar te beginnen maar geen must. Hierboven vind je er meer informatie over!

Wat zijn goede gitaarmerken als ik een western gitaar zoek?

Alle grote gitaarmerken produceren goede instapmodellen als het gaat om western gitaren. Er zijn echter nog neer gitaarmerken die ook prima western gitaren bouwen. Lees gauw verder op deze pagina!

 • Was this Helpful ?
 • YesNo

Plaats een reactie

Leer gitaar spelen in 22 lessen