Akoestische basgitaar

Wanneer je op zoek bent naar een basgitaar dan zijn er verschillende soorten waaruit je kan kiezen. Een voorbeeld hiervan is de akoestische basgitaar. Wat is er nu zo bijzonder aan deze gitaar en waar moet je op letten als je deze basgitaar wil gaan kopen? Kortom alle informatie over de akoestische basgitaar vind je op deze pagina. Lees gauw verder!

Akoestische basgitaar

Wat is een akoestische basgitaar?

Een akoestische basgitaar is een basgitaar met een klankkast net als een akoestische gitaar. Daarin verschilt de akoestische basgitaar met de solid-body basgitaar die geen klankkast heeft. De akoestische basgitaar is volledig akoestisch en heeft in principe ook geen versterking nodig. Soms wordt er door middel van een element wel versterking toegevoegd. De akoestische basgitaar heeft meestal vier snaren maar dit kunnen er ook vijf zijn al komen deze minder voor. De stemming van de akoestische basgitaar is meestal in E-A-D-G. Ook de gewone elektrische basgitaar wordt op deze wijze gestemd. In 1972 kwam de eerste akoestische basgitaar op de markt die de Earthwood genoemd werd.

Welke soorten akoestische basgitaren kennen we?

We kennen de akoestische basgitaar en de semi akoestische basgitaar. Bij de akoestische basgitaar is het niet mogelijk het geluid te versterken en bij de semi-akoestische basgitaar wel. Vaak wil men het geluid versterken wanneer men in een band of iets speelt en wil voorkomen dan men door het geluid van andere instrumenten wordt overstemd. Verder is de akoestische basgitaar enorm populair in Mexico en zijn er daar verschillende varianten te verkrijgen. Voor beide gitaren geldt dat ze gebruikt worden in een Mariachi orkest. Dit is een Mexicaans straatorkest waarbij onder meer gebruikt wordt gemaakt van een akoestische basgitaar zoals de Bajo sexto of de Gitarron.

Bajo sexto

De Bajo Sexto is een akoestisch Mexicaanse basgitaar met 12 snaren die een octaaf lager is gestemd dan een akoestische basgitaar. Deze gitaar wordt veel gebruikt bij de muziekstijl die Tex-Mex genoemd wordt. Door zijn lage klank is het de bedoeling dat Bajo Sexto het ritme aangeeft net zoals een basgitaar dat doet.

Gitarron

Een Gitarron is een akoestisch Mexicaanse basgitaar met een hele grote klankkast. De gitaar ziet er uit als een gewone gitaar alleen de achterzijde is anders. De achterzijde loopt als het ware in een punt en niet vlak. De Gitarron heeft zes snaren die vaak met twee vinger tegelijk worden aangeslagen.

Waarom wel of niet een akoestische basgitaar kopen?

Akoestische basgitaar

De reden om een akoestische basgitaar te kopen kan zijn omdat je er van houdt om akoestisch te spelen zonder dat het geluid versterkt wordt. Bij versterking van het geluid gaat er altijd een beetje ‘klank’ verloren. Het pure geluid wordt deels vervormd en sommige mensen willen dit niet. Wanneer je kiest voor het pure geluid dan heb je waarschijnlijk ook niet de behoefte of het doel om in een band of orkest te spelen. Je zou dan je geluid juist wel moeten versterken. Ook voor deze doelgroep is het dan mogelijk om het geluid te versterken en om een element toe te voegen.
Wanneer je voor een volledig akoestische basgitaar zou gaan dan scheelt dat natuurlijk ook weer in de kosten. Je hoeft geen versterker te kopen en dat scheelt weer in je portemonnee.

Wat wel belangrijk is om te weten is dat de snaren van een akoestische basgitaar aardig stug zijn. Ook zijn de hals en klankkast van de akoestische basgitaar veel groter dan bij een gewone basgitaar. Dit kan voor sommige mensen nog wel eens problemen opleveren waardoor ze liever op een volledig elektrische basgitaar spelen.

Waar op letten bij het kopen van een akoestische basgitaar?

Akoestische basgitaar

Waar moet je nu op letten bij het kopen van een akoestische basgitaar? Als je een akoestische basgitaar wilt gaan kopen dan is het goed om op een paar zaken te letten waardoor je hopelijk een goede koop doet. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje:

Doel

Als eerste is het belangrijk dat je weet wat je doel is met de gitaar. Wil je er beetje mee gaan pingelen of pak je het professioneler aan? Wanneer je echt iets wil gaan doen met je akoestische gitaar en je kiest voor een bepaalde duurzaamheid dan merk je dat uiteraard ook in de prijs. Advies is om een niet al te dure gitaar te kopen wanneer je hobby-matig af en toe wat wil spelen. Wanneer je er serieus werk van wil gaan maken dan is het advies om voor een wat duurder model te kiezen zodat je de komende jaren vooruit kunt. Als je een beginner bent en je basgitaar wil leren spelen dan is het advies om met een basismodel te starten.

Uiterlijk

Zoals iedereen een eigen smaak heeft, zo heeft iedereen een bepaald beeld bij een mooie gitaar. Wat is nu een mooie akoestische of semi-akoestische basgitaar? Dat ligt dus helemaal aan jezelf. Jij bepaald zelf wat je mooi vindt. Advies is dus om bij het kopen van een akoestische basgitaar zeker op het uiterlijk van de basgitaar te letten. Zeker als je een wat duurder model koopt zal je er heel wat jaartjes mee vooruit moeten. Dan is het zonde als je een gitaar kiest die je in eigenlijk niet zo mooi vindt.

Bespeelbaarheid

De bespeelbaarheid van een gitaar is een belangrijke factor als je een gitaar gaat kopen. Het is daarom aan te raden een akoestische basgitaar eerst uit te proberen voordat je hem koopt. Wanneer je eerst op de gitaar speelt dan kom je er gauw genoeg achter of de gitaar bij je past of niet. Zijn de snaren wel geschikt voor je? Is de klankkast niet te groot? In de winkel staan ze je met plezier te woord en geven ze je advies welke gitaar goed bij je past.

Prijs

De prijzen voor akoestische basgitaren lopen behoorlijk uiteen. Dit ligt natuurlijk aan het materiaal, het merk en of het een akoestisch of semi-akoestisch model betreft. Voornaamste is dat je een gitaar kiest wat past bij jouw niveau, of je nu een beginner of gevorderde gitaarspeler bent.

Houtsoort

De houtsoort van een akoestische gitaar bepaald voor een groot gedeelte hoe de gitaar uiteindelijk klinkt. Zo heeft elke houtsoort een andere klank. Ook zit er aan elke houtsoort een bepaald prijskaartje. Veel gebruikte houtsoorten zijn vurenhout, mahonie en esdoorn. Deze houtsoorten worden vaak gebruikt voor het bovenblad. Voor de hals wordt vaak ceder of mahonie gebruikt. Kijk goed van welke houtsoorten jouw nieuwe gitaar is gemaakt en of jij houdt van de klank.

Online of in de winkel

Waar ga je uiteindelijk je gitaar kopen? Ga je een tweedehands gitaar kopen? En wanneer je een nieuwe gitaar wil, koop ik die dan online of in de winkel? Als je kiest voor een tweedehands gitaar zorg dan dat je deze altijd na laat kijken door een specialist voordat je deze koopt. Soms zij er wel eens wat verborgen gebreken die je op het eerste gezicht niet ziet.
Wanneer je een nieuwe gitaar wilt kopen dan krijg je het beste advies in de winkel. Je weet dan gauw alles over je nieuwe gitaar zodat je met een gerust hart de koop kunt doen. Grote voordeel van online kopen is de prijs. De prijs van een gitaar is online veel goedkoper dan in de winkel. De tip is: Kijk naar een akoestische basgitaar in de winkel, laat je goed adviseren en koop de gitaar vervolgens online!

Merk

Van welk merk ga jij je akoestische basgitaar kopen? Er is zoveel keus dat het bijna onbegonnen werk is om voor elke merk uit te zoeken wat het beste is. We maken hieronder een lijstje van de merken die een breed en kwalitatief assortiment aanbieden voor elke portemonnee:

Ibanez, Fender, Cort, Dean, Epiphone, Gibson, Washburn.

Veel gestelde vragen over de akoestische basgitaar

Hieronder vind je enkele veel gestelde vragen over de akoestische basgitaar. Heb je zelf nog vragen, opmerkingen, of tips? Laat ze achter in de reacties en hopelijk kunnen wij je zo snel mogelijk helpen met het beantwoorden van deze vragen.

Wat is een akoestische basgitaar?

Een akoestische basgitaar is net als een akoestische gitaar met een klankkast. De meeste akoestische basgitaren hebben 4 snaren. Wil je meer weten over de akoestische basgitaar lees er dan alles over op deze pagina!

Wat is het verschil tussen een akoestische en semi-akoestische basgitaar?

Het grote verschil tussen de akoestische en semi-akoestische is de versterking van het geluid. Een akoestische gitaar produceert in principe akoestisch geluid en de semi akoestische gitaar kan versterkt worden. Lees er alles over hierboven!

Welke soorten akoestische basgitaren kennen we?

We kennen meerdere soorten akoestische basgitaren. Veel akoestische basgitaren worden veel gebruikt in Mexico. Zo gebruiken ze daar de Bajo Sexto en de Gitarron. Lees er alles over hierboven!

Waar op letten bij het kopen van een akoestische basgitaar?

Er zijn meerdere zaken waar je op moet letten als je een akoestische basgitaar gaat kopen. Zo let je op de prijs, de bespeelbaarheid en het uiterlijk. Maar er zijn nog meer zaken waar je op zou moeten letten. Die lees je op deze pagina!

Hoe wordt een akoestische basgitaar gestemd?

Een akoestische basgitaar wordt hetzelfde gestemd als een basgitaar, in de E-A-D-G stemming. Dit komt omdat de akoestische basgitaar ook maar vier snaren heeft. Lees alles over de akoestische basgitaar hierboven!

  • Was this Helpful ?
  • YesNo

Plaats een reactie

Leer gitaar spelen in 22 lessen