Basgitaar kopen

Wanneer je hebt besloten om een basgitaar te kopen dan kan deze pagina je helpen om een goede keuze te maken. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt wanneer je een basgitaar wil gaan kopen. Mocht je nu al interesse hebben in het kopen van een basgitaar dan vind je hieronder een aantal elektrische en akoestische modellen.

Waarom een basgitaar kopen?

Elektrische basgitaar met vijf snaren

Waarom zou je een basgitaar kopen? Simpel, je bent inmiddels een volleerd beoefenaar van de gitaar en je wil een zijstap maken naar een ander soort gitaar. Of je bent een beginner en weet al wat je wil, basgitaar spelen! Omdat basgitaren vele soorten en maten hebben, en er basgitaren zijn met 4 , 5 of zelfs 6 snaren geven we je hier een aantal tips zodat je een weloverwogen keuze kan maken. Naast een basgitaar heb je ook de nodige accessoires nodig die het bespelen van je basgitaar alleen maar vergemakkelijken.

Wanneer je de basgitaar bespeelt in een band dan maakt dat jouw rol heel belangrijk. De basgitaar zorgt voor een uniek stuk geluid in een muziekstuk. Na het lezen van deze pagina kan je beter bepalen of je een akoestische basgitaar wil kopen of juist een elektrische basgitaar. Wanneer jij nog geen duidelijke keuze hebt gemaakt welke basgitaar je wil kopen lees dan gauw verder!

Een basgitaar voor beginners kopen

Wanneer je er aan toe bent om je eerste basgitaar te kopen dan wil je natuurlijk weten welke basgitaar er geschikt is voor jou als beginner. Voordat je daar aan toe komt moet je eigenlijk gewoon naar de gitaar zelf kijken. Als beginnend basgitarist weet je nog weinig af van houtsoorten, kwaliteit van gitaren en klanken. Kies daarom als eerste gewoon de basgitaar uit op zijn uiterlijk. Bevalt het uiterlijk je en daarmee ook de prijs dan is dat voorlopig een goede keuze. Belangrijk hierbij is ook dat de gitaar goed bespeelbaar is.

Advies is dan ook om niet meteen met een gitaar te starten die 6 snaren heeft. Begin met 4 snaren en kijk na een periode of de gitaar nog steeds bij je past. Het is aan te raden om ook basgitaarles te volgen zodat je jezelf op een breed vlak ontwikkeld. Een leraar basgitaar heeft veel kennis op het gebied van kwaliteit en klank dus bij hem kan je gratis advies inwinnen. Er zijn in principe 3 soorten basgitaren te koop:

Op de pagina elektrische gitaar wordt nog eens alles uitgelegd wat de verschillen zijn tussen deze 3 gitaren. Verder zijn er dus modellen beschikbaar met 4,5 of 6 snaren en met of zonder frets. Wanneer je nu twijfelt over wat de beste basgitaar voor jou is dan kan je je altijd laten adviseren in de winkel of bij je gitaarleraar als je gitaarles volgt.

Waar op letten bij het kopen van een basgitaar?

Basgitaar spelen

Wanneer je weet dat je een basgitaar wilt kopen dan is het belangrijk dat je op een paar zaken let voordat je tot aankoop overgaat. Zo zijn de volgende zaken belangrijk:

De prijs

Wat kost nu eigenlijk zo’n basgitaar en welke basgitaar moet ik nu kopen? Het ligt natuurlijk vooral aan je budget welke gitaar je je kan veroorloven. Belangrijker is dat de gekozen gitaar qua niveau van je spel goed bij je past. Ben je een beginner of al meer gevorderd? Een basgitaar is er al vanaf €85,00. Wil je meer kwaliteit, wat ook de klank meer ten goede komt, dan kom je uiteraard een stuk duurder uit.

De mensuur

Ook niet onbelangrijk is de mensuur van de gitaar, oftewel de lengte. De meeste basgitaren hebben een mensuur van 34 inch. Ook zijn er basgitaren met een mensuur van 30, ook wel ‘short scale’ genoemd. Het voordeel van deze kortere basgitaar is dat hij beter te hanteren is door kleinere mensen. Wanneer de basgitaren naar 5 of meer snaren gaan dan is er sprake van een extra grote mensuur die ongeveer 35 inch betreft.

De kwaliteit

Hoe weet ik wat een goede kwaliteit is van een basgitaar? In principe een simpele vraag. De gerenommeerde merken bieden goede kwaliteit gitaren met een bijbehorend prijskaartje. Wanneer je budget het toelaat kies dan ook voor een ‘merkgitaar’ en check eventueel wat reviews van gebruikers op internet. Wanneer je een basgitaar online wil kopen doe dan goed onderzoek naar de kwaliteit voordat je tot kopen overgaat. Je kan de kwaliteit meten aan de hand van:

  • Het merk
  • De klank
  • De gebruikte houtsoort
  • De gebruikte elementen

Aantal snaren

Hoeveel snaren heeft de basgitaar die ik wil kopen en waar let ik dan op? In principe heeft een basgitaar vier snaren. Ook zijn er modellen met 5 , 6 of zelf meerdere snaren. Met deze extra snaren kunnen meerdere klanken geproduceerd worden wat in sommige muziekstijlen een must is. Vuistregel is; hoe meer snaren, hoe breder de hals. Dit zorgt ervoor dat het instrument met meer dan 4 snaren steeds lastiger te bespelen is. Voor de beginnende basspeler is het beter om met een basgitaar te starten die vier snaren heeft.

Fretten of niet?

Wil ik een basgitaar met of zonder fretten? Om te beginnen willen we weten wat een fret eigenlijk is. De fret verdeeld eigenlijk de vakken op de hals van de gitaar. Tussen deze vakken in, die dus gescheiden worden door de fretten, bevinden zich de tonen. Wanneer je deze fretten dus niet hebt dan moet je dus meer op gevoel spelen. Een fretloze gitaar is dan ook meer geschikt voor een gevorderde speler. Wanneer je een fretloze gitaar goed bespeelt dan hoor je die overgang naar een andere toon nauwelijks. Zaak is wel dat de bassist precies weet waar de tonen zich bevinden anders krijg je een valse klank.

Akoestisch of elektrisch?

Zoals al eerder uitgelegd op de pagina over de basgitaar is er een wezenlijk verschil tussen een akoestische en elektrische bas. Een elektrische bas wordt doorgaans versterkt door middel van een gitaarversterker en een akoestische gitaar moet het hebben van zijn klankkast. De keuze van je muziekstijl zal bepalend zijn voor de keuze tussen akoestisch en elektrisch. De klank is hierbij doorslaggevend en het feit dat sommige akoestische modellen ook aan te sluiten zijn op een versterker.

Waar kan ik een basgitaar kopen?

Een basgitaar is uiteraard gewoon te koop in de winkel. Als je al precies weet wat voor basgitaar je wil, kun je deze uiteraard ook online kopen. Hiervoor moet je eerst wel goed onderzoek doen, of een gitaarwinkel bezoeken, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Het is natuurlijk ook mogelijk om via diverse websites een tweedehands basgitaar te kopen of om er eentje via je netwerk te bemachtigen. Bijvoorbeeld andere muzikanten die hun gitaar wegdoen of via je leraar, mogelijkheden genoeg! Met een basgitaar online kopen ben je altijd wel een stukje goedkoper uit dan wanneer je deze in de winkel koopt.

Wat koop ik nog aan accessoires?

gitaareffecten

Met een basgitaar alleen kan je nog geen basgitaar spelen, tenzij deze volledig akoestisch is. Wat in ieder geval een must is voor de elektrische basgitaar is een gitaarversterker kopen. Er zijn voldoende aanbieders die ook specifiek voor de basgitaar een versterker verkopen. Ook zal je hierbij nog een gitaarkabel moeten aanschaffen om de gitaar met de versterker te verbinden.
Wat erg handig is om je gitaar in goede conditie te houden is een gitaartas of gitaarkoffer. Ook voor basgitaren zijn er voor beide varianten genoeg modellen te koop.
Om je gitaar te stemmen heb je zeker in het begin een stemapparaat nodig. Geoefende gitaristen doen dit vaak op gehoor maar voor beginners is het stemapparaat zeker een must. Om de gitaar om je nek te kunnen hangen gebruik je een gitaarband. Deze band maak je vast aan de gitaar en hang je om zodat de gitaar voor je buik hangt. Je kan de band verstellen zodat je zelf de hoogte kan bepalen waar de gitaar komt te hangen.

Wil je je gitaar even ergens wegleggen en wil je het risico op beschadigingen zo klein mogelijk houden dan kan je kiezen voor een gitaarstandaard. In deze standaard kan je je gitaar tijdelijk rechtop wegzetten zodat hij niet kan omvallen.

Veel gestelde vragen over een basgitaar kopen

Hieronder vind je enkele veel gestelde vragen over een basgitaar kopen. Heb je zelf nog vragen, opmerkingen, of tips? Laat ze achter in de reacties en hopelijk kunnen wij je zo snel mogelijk helpen met het beantwoorden van deze vragen.

Waarom zou je een basgitaar kopen?

In de meeste gevallen zijn mensen specifiek op zoek naar een basgitaar. Als je nog wil ontdekken of een basgitaar iets voor jou is lees dan deze pagina door.

Hoeveel snaren heeft een basgitaar?

Basgitaren hebben modellen met 4 of meer snaren. Wil je hier meer over weten lees dan hierboven verder!

Welke basgitaar is geschikt voor beginners?

Om een goede keuze te maken tussen welke basgitaar geschikt is voor beginners raden we je aan de informatie hierboven door te lezen.

Wat is het verschil tussen een akoestische en elektrische basgitaar?

Het verschil tussen een elektrische en akoestische basgitaar is best groot. Lees op deze pagina welke verschillen er zijn.

Hoe hou ik mijn basgitaar in goede staat?

Om je basgitaar in goede conditie te houden raden we je deze goed te beschermen. Hierboven vertellen we je daar meer over.


Zou jij ook graag een basgitaar willen kopen of wil je er meer over weten, laat dan nu een reactie achter!

  • Was this Helpful ?
  • YesNo

Plaats een reactie

Leer gitaar spelen in 22 lessen