Basgitaar

De basgitaar, een veelzijdig instrument dat in verschillende muziekstromen wordt toegepast. Door zijn lage tonen geeft hij een extra dimensie aan een muziekstuk of aan een groep muzikanten die samen speelt. Op deze pagina vind je veel informatie over deze mooie gitaar! Handig als je meer wil weten over gitaar spelen en in het bijzonder de basgitaar.

Wat is precies een basgitaar?

Een basgitaar is een elektrische gitaar. Het uiterlijk van de gitaar is vrijwel hetzelfde al zijn er toch enkele verschillen. Een basgitaar heeft doorgaans vier snaren in tegenstelling tot de elektrische gitaar en de akoestische gitaar. Deze gitaren hebben doorgaans zes snaren. Er zijn ook basgitaren met meer dan vier snaren maar meestal zijn het er vier. Een basgitaar is meestal voorzien van frets maar kan ook zonder frets uitgevoerd zijn. Het verwijderen van de frets gaf de basgitaar weer een andere unieke klank. Het grootste verschil met de elektrische gitaar is ook wel de klank. De klank van een basgitaar is te vergelijken met die van een contrabas. Daar ligt ook het ontstaan van de basgitaar.

Men was op zoek naar een gitaar die de contrabas als het ware kon vervangen als het gaat om compactheid. Een contrabas is niet zo makkelijk mee te nemen vanwege zijn grootte en de basgitaar moest daar verandering in gaan brengen. In de jaren 30 is toen de basgitaar ontwikkeld. De eerste echt goed werkende basgitaar werd gemaakt door Leo Fender, de De Precision Bass. Dit model werd toen veel gebruikt door popartiesten en wordt vandaag de dag nog steeds geproduceerd en verkocht.

Basgitaren hebben doorgaans een versterker nodig om het geluid mooi weer te geven. Als de gitaar een klankkast heeft dan is dit niet altijd van toepassing zoals bij een akoestische basgitaar.

Uit welke onderdelen bestaat een basgitaar?

De basgitaar bestaat uit verschillende onderdelen. Elk onderdeel hebben we in onderstaande afbeelding benoemd en zullen we hieronder nader toelichten.

Brug

De brug van de gitaar dient ervoor om de snaren tussen de brug en de topkam te laten lopen en dat de snaren ook voldoende uit elkaar blijven. Ook zorgen de brug en de topkam ervoor dat de snaren niet tegen de toets aankomen. De brug, ook wel de kam genoemd geeft de trillingen van de snaren door aan het element waardoor er geluid ontstaat. Dit geluid wordt vervolgens doorgegeven aan de versterker.

Gitaarelement

Het gitaarelement zorgt ervoor dat de trillingen van de snaren opgevangen worden door de magneet die op het element zit. De magneet zet deze trillingen om in geluid wat versterkt kan worden door een gitaarversterker.

Jack-plug ingang

Met een kabel verbind je via deze ingang je gitaarversterker met je gitaar.

Volume en toonregelaars

Met de volumeregelaar regel je uiteraard het geluid maar je kan hiermee ook regelen hoe helder het geluid wordt. Een zachter volume zorgt voor een ander geluid dan een hard volume. De toonregelaar heeft een andere functie. Deze zorgt ervoor dat je geluid heel schel kan klinken als je er niet weet mee om te gaan. Een goede kennis over deze twee knoppen is wel een vereiste om een mooi geluid uit je gitaar te krijgen. Het is ook afhankelijk wat voor soort elementen er op je gitaar gemonteerd zitten.

Slagplaat

De slagplaat van de gitaar zorgt er in eerste instantie voor dat je gitaar er mooi uitziet en dat de body beschermd wordt. Voornamelijk wordt de body beschermd als de gitaar bespeeld wordt. Als de slagplaat er niet meer mooi uitziet of wanneer je een andere kleur wilt dan is het heel eenvoudig deze te vervangen.

Body

De body van de elektrische gitaar zoals hierboven afgebeeld is een solid-body. Dat betekent dat hij geen klankkast heeft. Aan de body zit de hals van de gitaar vast. Op de pagina elektrische gitaar kun je meer lezen over de verschillende soorten body’s.

Gitaarhals

Zoals gezegd zit aan de body van de gitaar de hals bevestigd. Over de hals lopen de snaren die vanaf de brug over de topkam naar de stemmechanieken lopen. Op de hals van de gitaar zitten de fretten, toetsen en positiemarkeringen. Aan het einde van de gitaarhals zit de kop welke deel uitmaakt van de gitaarhals.

Toets

De toets zit op de hals van de gitaar wordt aan beide zijden ingesloten door de fretten. Door de snaren tussen de 2 fretten tegen de toets aan te drukken en de snaren aan te slaan hoor je een bepaalde toon. Deze toon veranderd als je wisselt van toets.

Topkam

De topkam zit aan het einde van de hals onder de kop. De topkam zorgt ervoor dat de snaren, net als bij de brug weer netjes uit elkaar blijven en voldoende vanaf de toets gehouden worden.

Positiemarkering

De positiemarkeringen, ook wel inlays genoemd zitten op de toets van de gitaar en zouden bepaalde noten vertegenwoordigen maar zijn er ook puur ter decoratie.

Stemmechanieken

De stemmechanieken op de kop zorgen enerzijds dat de snaren weer vast komen te zitten vanaf de brug. Door te draaien aan de stemmechanieken veranderd de toon van de snaar. Met een stemapparaat kan je de gitaar op de juiste toon afstemmen.

Kop

De kop van de gitaar bestaat uit het gedeelte wat bovenaan de hals zit. Op deze kop zitten de stemmechanieken bevestigd en onderaan de kop zit de topkam. De kop van de gitaar maakt onderdeel uit van de hals.

Snaren

Zonder snaren geen tonen, dit geldt uiteraard ook voor de basgitaar. Wanneer je de snaren aanslaat dan zorgt dit voor trillingen. Bij een akoestische basgitaar zorgt de klankkast ervoor dat er geluid wordt geproduceerd. Bij een elektrische gitaar gebeurd dat doordat de elementen de trillingen van de snaren oppakken. Basgitaarsnaren zijn doorgaans wat duurder dan normale snaren.

Waaruit bestaat een basgitaar set?

Als je een basgitaar wil gaan kopen dan is het belangrijk om te weten dat je er met de gitaar alleen nog niet bent. Anders is dit wanneer je een akoestische gitaar koopt omdat je hierbij nauwelijks accessoires nodig hebt. Als je een basgitaar wil kopen dan gelden eigenlijk dezelfde criteria als wanneer je een elektrische gitaar koopt. En dat zit hem in het versterken van het geluid. Om basgitaar te kunnen en leren spelen heb je deze accessoires nodig:

  • Een basgitaar
  • Een gitaarversterker
  • Een gitaarkabel

Met deze drie items kan je al basgitaar spelen. De gitaar verbind je door de kabel in de versterker te steken en je kan gaan spelen. Maar een basgitaar set bestaat vaak uit nog meer items. Vaak als je een compleet pakket wil dan is het aan te raden om een basgitaar set te kopen zodat je meteen alles in huis hebt om te spelen en om je gitaar in goede gezondheid te houden. Doorgaans bevat een basgitaar set de volgende onderdelen:

Het is mogelijk dat sommige sets uitgebreider zijn of juist niet. Je kunt dan, mocht je dit nodig vinden, aanvullend deze items bijkopen.

Wat voor soorten basgitaren zijn er?

Er zijn dus verschillende soorten basgitaren die elke unieke eigenschappen bezit. Om een goede keuze te maken tussen welke gitaar bij je past is hieronder uitgelegd welke gitaren er zijn en welke eigenschappen ze bezitten.

basgitaar


Elektrische basgitaar (solid-body)

De elektrische basgitaar, zoals gezegd ontworpen om de contrabas enigszins te vervangen. De gitaar is hetzelfde gestemd als de contrabas, E -A- D- G-, wat gelijk is aan de onderste en laagste tonen van een normale gitaar maar dan nog een toon lager. Door de basgitaar hebben de pop en rockmuziek een enorme ontwikkeling doorgemaakt.

Een elektrische basgitaar wordt gebruikt in combinatie met een gitaarversterker. Zonder deze versterker kan de elektrische basgitaar geen of nauwelijks geluid produceren.

Semi-akoestische basgitaar (semi- hollow body)

De semi-akoestische basgitaar zit in feite tussen de akoestische en elektrische basgitaar in. De reden hiervoor is vrij simpel.Het woord semi geeft aan dat de gitaar niet over een volledige klankkast beschikt wat wel het geval is bij de akoestische basgitaar. De klankkast is dus niet volledig hol wat bij een akoestische basgitaar wel het geval is. Hierdoor is de gitaar geschikt om deels akoestisch en met versterker bespeeld te worden door de elementen die op de gitaar zitten. De semi-akoestische basgitaar staat bekend om zijn warme klank.

Akoestische basgitaar (hollow-body)

De akoestische basgitaar is in tegenstelling tot de semi-akoestisch basgitaar volledig hol en creëert hierdoor zijn eigen sound. De gitaar heeft sterke gelijkenissen met de normale akoestische gitaar maar is wel een slagje groter en heeft doorgaans dus maar vier snaren. Omdat een akoestische basgitaar niet heel goed te horen is, vooral als er met andere wordt samengespeeld, kan de gitaar ook versterkt worden. Deze mogelijkheid is echter niet bij alle modellen aanwezig.

Welke basgitaren zijn geschikt voor beginners?

Basgitaar

Nu we weten welke soorten basgitaren er zijn is het makkelijker om een keuze te maken welke basgitaar nu het meest geschikt is voor een beginner. Wanneer je begint met gitaarspelen wordt vaak geadviseerd om dit te leren op een akoestische gitaar. Hiermee bouw je een basis op die je daarna meeneemt naar bijvoorbeeld een elektrische gitaar. Bij een basgitaar ligt dat net even anders. Mensen die een akoestische basgitaar bespelen doen dit omdat deze gitaar een specifieke warme klank met zich meebrengt. Het nadeel voor beginners is dat de akoestische basgitaar vaak wat groter is dan een normale akoestische gitaar. Hierdoor is hij voor een beginner wat moeilijker te hanteren. De snaren van de akoestische basgitaar worden vaak als stroef ervaren door beginners.

Een semi-akoestische basgitaar is waarschijnlijk iets meer geschikt voor beginners omdat de klankkast wat kleiner is dan die van de akoestische basgitaar en daardoor handzamer.

Meest geschikt is dan verrassend genoeg de elektrische basgitaar, de solid body welke volledig afhankelijk is van de versterker. Handzaam voor de beginner en in combinatie met de versterker een mooi geluid! Als je goed basgitaar wil leren spelen, dan is het verstandig om basgitaarles te nemen.

Hoe bespeel je de basgitaar?

Om goed basgitaar te leren spelen zal je ergens gitaarles moeten volgen. Ook het volgen van online gitaarles behoort tot de mogelijkheden om basgitaar te leren spelen. Het volgen van lessen is zeker in het begin heel belangrijk omdat je dan een goede basishouding aanleert. Je zal merken dat je na een paar lessen al wat leuke dingen kunt laten zien! Bij het spelen van de basgitaar wordt doorgaans geen gebruik gemaakt van gitaarakkoorden omdat er een andere techniek wordt toegepast.

Er zijn wel verschillende manieren om op een basgitaar te spelen. Het is namelijk zo dat de basgitaar in zijn huidige vorm nog niet heel lang bestaat. Er zijn inmiddels al vele modellen ontwikkeld en gitaren met meerdere snaren. Nu zijn er verschillende technieken die je kan hanteren om de basgitaar te bespelen. Een basgitaar wordt meestal niet bespeeld met een plectrum. Het is natuurlijk wel mogelijk maar meestal wordt dit niet gedaan.

  • Vaak wordt er met de vingers ‘geplukt’ aan de snaren en is er een vingersteun op de gitaar gemonteerd waar de wijs en middelvinger op kunnen rusten. Soms wordt deze vingersteun ook verwijderd als deze speelstijl niet gehanteerd wordt.
  • Het plukken en het met de duim op de snaren slaan is weer een andere techniek, ook wel ‘slappen’ genoemd. Hierdoor slaat de snaar hard tegen de fret waardoor weer een uniek geluid gecreëerd wordt. Een bekende basgitarist die deze techniek toepast is Mark King van Level 42.
  • Een ander techniek is wanneer men gebruikt maakt van de dubbele duim techniek die als het ware het gebruik van een plectrum nabootst in combinatie met het dempen van de snaren met de handpalm. Hierdoor ontstaat vaak een karakteristiek geluid. Deze techniek wordt vaak gebruikt door Sting, de wereldberoemde zanger en voormalig basgitarist van The Police.

Veel gestelde vragen over de basgitaar

Hieronder vind je enkele veel gestelde vragen over de basgitaar. Heb je zelf nog vragen, opmerkingen, of tips? Laat ze achter in de reacties en hopelijk kunnen wij je zo snel mogelijk helpen met het beantwoorden van deze vragen.

Wat is een basgitaar?

Een basgitaar is een instrument wat gebaseerd is op de contrabas. Wil je er meer over weten lees dan hierboven verder!

Welke soorten basgitaren zijn er?

Basgitaren zijn er in meerdere vormen en modelllen. Wil je weten welke lees dan de informatie op deze pagina!

Hoe bespeel je een basgitaar?

Er zijn verschillende manieren om op een basgitaar te spelen. Hierboven vind je ze allemaal!

Welke basgitaar is geschikt voor beginners?

Niet alle basgitaren zijn geschikt voor beginners. Als je wilt weten welke wel geschikt zijn dan lees je dat op deze pagina!

Waaruit bestaat een basgitaarset?

Een basgitaarset bestaat uit een aantal onderdelen die je echt nodig hebt. Hierboven lees je er alles over!

Heb je nog vragen over de basgitaar of wil je misschien al aan de gang gaan met spelen en wil je daar meer over weten? Laat dan nu een reactie achter!

  • Was this Helpful ?
  • YesNo

Plaats een reactie

Leer gitaar spelen in 22 lessen