Basgitaar leren spelen

Basgitaar leren spelen is vaak iets wat mensen doen nadat ze al op een andere gitaar hebben leren spelen. Ook zijn er mensen die de basgitaar als beginnersgitaar nemen en nooit meer wat anders willen. De basgitaar is eigenlijk de ziel van een band als het gaat om het aangeven van de maat. Wil je basgitaar leren spelen en wil je er meer over weten, lees dan verder. Ook als je een basgitaar wilt kopen hebben wij alle informatie voor je!

Vrouw met basgitaar

Waarom basgitaar leren spelen?

De basgitaar neemt een bijzondere plaats in binnen de wereld van instrumenten. Hij werd ontworpen om de contrabas te vervangen. Omdat de contrabas heel groot is werd er gezocht naar manieren om de contrabas compacter te maken. Zo is de basgitaar ontstaan. De basgitaar heeft een grote invloed op het geven van een ritme binnen een muziekstuk zoals de contrabas dat ook doet. Dit komt door de karakteristieke lage tonen die in elk muziekstuk zitten. Wil jij graag toon aangeven dan is het dus tijd om basgitaar te leren spelen!

Hoe kan je basgitaar leren spelen?

witte basgitaar met vier snaren

Er zijn verschillende manieren om basgitaar te leren spelen. Om je een goed advies te geven welke manieren er zijn om basgitaar te leren spelen hebben we ze hieronder voor je op een rijtje gezet:

Zelfstudie

Er is een mogelijkheid om je zelf basgitaar te leren spelen al is dit wel erg lastig. Wanneer je al wel les hebt gehad op bijvoorbeeld een akoestische gitaar dan is de kans dat het je lukt wel een stuk groter. Je weet dan immers al hoe je een gitaar moet vasthouden en hoe je bepaalde akkoorden speelt. Je kunt via een boek of via YouTube jezelf basgitaar leren spelen.

Muziekschool

Je kunt er ook voor kiezen om naar de muziekschool te gaan. In groepjes leer je dan basgitaar spelen onder leiding van een gitaarleraar. Het nadeel van deze methode is dat je leraar zijn aandacht met verdelen over meerdere leerlingen en dat het niet de goedkoopste manier is. Verder moet je iedere week met je gitaar naar de muziekschool toe. Best een gedoe met zo’n flinke gitaar.

Gitaarleraar

Er is ook de mogelijkheid om basgitaar te leren spelen via een privé gitaarleraar. Vaak zit er wel een leraar bij je in de buurt waar je terecht kunt. Als dit niet het geval is dan moet je net als bij de muziekschool met je gitaar gaan slepen om naar de les te gaan. Vaak duurt een gitaarles maar een half uur of drie kwartier. Dit is omdat je vaak niet langer geconcentreerd kan blijven. Ook de lessen bij een privé leraar zijn vaak niet goedkoop. Voordeel is wel dat je 1 op 1 aandacht hebt van de leraar. Nadeel is dat je op het moment dat je les hebt met de stof bezig bent en je moet onthouden wat je geleerd krijgt.

Online basgitaarles

Het volgen van online gitaarlessen is de laatste jaren enorm populair geworden en zo ook met online basgitaarles. De belangrijkste reden waaraan online basgitaarles zijn populariteit heeft te danken is de mate van vrijheid waarin je kunt oefenen. Je doet namelijk alles op je eigen tempo. Je kunt altijd en overal via je laptop, tablet of telefoon gitaarles volgen wanneer jij dat wil. En je kunt de lessen altijd terugkijken als je even wat wil opfrissen. Ook wanneer je vragen hebt dan is het mogelijk om die vragen online te stellen of een kijkje te nemen op het forum waar je vaak ook toegang tot krijgt. Het volgen van online basgitaarles is relatief goedkoper dan het volgen van lessen op een muziekschool of bij een gitaarleraar.

Is basgitaar leren spelen moeilijk?

Vaak vragen mensen zich af of basgitaar leren spelen moeilijk is. Vaak ligt het ook vaak aan het doorzettingsvermogen van degene die het wil leren. Als je bereid bent om veel te oefenen en door te gaan als het even tegen zit dan zal het je zeker gaan lukken. Dit in combinatie met de basgitaarlessen zal ervoor gaan zorgen dat jet het spelen onder de knie krijgt. Wat vaak ook helpt is dat je een gevoel voor ritme hebt. Dit kun je vaak niet zelf ontwikkelen maar dat zit al in je. Het maakt ook een verschil of je op een volledig elektrische basgitaar gaat spelen of op een akoestische basgitaar. Op een akoestische basgitaar wordt vaak als moeilijker ervaren vanwege zijn grote klankkast.

Welke basgitaar is geschikt om op te leren spelen?

Vrouw speelt op basgitaar

Er zijn veel verschillende soorten basgitaren op de markt waarop je zou kunnen leren spelen. Belangrijk is dat je een model kiest waarop je het makkelijkst kan leren spelen. Het is aan te raden om te beginnen op een basgitaar met vier snaren. Er zijn namelijk ook basgitaren met 5, 6 of zelfs 7 snaren. Hoe meer snaren een basgitaar heeft hoe groter het bereik. Of beter gezegd; hoe meer lage tonen. Maar hoe meer snaren de basgitaar heeft hoe lastiger het is om op te bespelen.

Verder zijn er ook basgitaren die een fretloze hals hebben. Dit wil zeggen dat er geen frets op de hals zitten. Hierdoor is het wel lastig bepalen waar je je vingers weg moet zetten om een bepaalde toon te produceren. Het zijn juist de fretten die het makkelijker maken waar je je vingers met wegzetten een fretloze hals is meer geschikt voor de gevorderde bassisten.

Wanneer een basgitaar meerdere snaren heeft dan is de hals ook breder. Door beginners wordt dit niet vaak als prettig ervaren. Zeker voor beginners is het dan ook aan te raden om met een dunne hals met vier snaren te beginnen. Basgitaarsnaren zijn dikker dan normale gitaarsnaren waardoor ze wat moeilijker te bespelen zijn.

Wat kost basgitaarles?

De kosten van basgitaarlessen hangen dus af van waar je deze lessen gaat volgen. Zoals je hierboven al kon lezen zijn basgitaarlessen bij de muziekschool of een gitaarleraar niet de meest goedkope manier. We geven je hieronder een kleine indicatie van wat basgitaarlessen kosten per mogelijkheid:

Zelfstudie

Voor een boek dat gaat over het leen spelen van basgitaar betaal je tussen de 20 en 30 euro. Zoals gezegd vergt deze methode veel van je doorzettingsvermogen en zelfstandigheid. Wanneer je vragen hebt dan zal je zelf meer aan de slag moeten om hier antwoorden op te krijgen.

Muziekschool

Bij muziekscholen worden meerdere pakketten aangeboden om lessen te volgen. Je kan lessen van een half uur volgen of van een uur. Je kan de lessen privé volgen in duo’s en in groepen. Hoe groter de groep hoe goedkoper de les per half uur of per uur. Wanneer je les per half uur zou volgen dan moet je ongeveer rekenen op 10 euro per half uur in een groep van 4 of meer personen. Vaak volg je dan 20 of meer lessen. Privéles kost je al gauw 20 euro per half uur en dat dan 20 keer of meer.

Gitaarleraar

Het volgen van basgitaarlessen bij een privé leraar kost al gauw zo’n 40 euro per uur. Je kan er voor kiezen om fysiek naar de leraar te gaan maar er wordt vaak ook de mogelijkheid geboden om het via de webcam te doen. Al met al nog best een dure aangelegenheid.

Online gitaarles

Voor online basgitaarles betaal je ongeveer tussen de 50 en 70 euro voor een complete gitaaropleiding. Op deze manier bespaar je dus veel geld ten opzichte van andere manieren om basgitaar te leren spelen. Geen wonder dat deze manier heel populair is en zeer geschikte voor beginners.

Veel gestelde vragen over basgitaar leren spelen

Hieronder vind je enkele veel gestelde vragen over basgitaar leren spelen. Heb je zelf nog vragen, opmerkingen, of tips? Laat ze achter in de reacties en hopelijk kunnen wij je zo snel mogelijk helpen met het beantwoorden van deze vragen.

Waarom basgitaar leren spelen?

Basgitaar wil je leren spelen omdat je gevoel voor ritme hebt en omdat je iets wilt toevoegen. Lees alles over basgitaar leren spelen hierboven!

Op wat voor basgitaar kan je het best leren spelen?

Het beste is om op een basgitaar met snaren te leren spelen. Leg de lat niet te hoog voor jezelf. Lees waar je allemaal op moet letten als je net begint op deze pagina!

Waar kan ik basgitaar leren spelen?

Je kan basgitaar leren spelen uit een boek, op de muziekschool, bij een gitaarleraar of heel makkelijk online! Lees op deze pagina alles over de manieren waarop je basgitaar kan leren spelen.

Wat zijn de kosten van online basgitaarlessen?

De kosten van basgitaarlessen verschillen nogal van elkaar. het heeft te maken voor welke manier je kiest. De ene manier is wat goedkoper dan de andere maar vereist meer doorzettingsvermogen. Lees alles over de kosten hierboven!

Is basgitaar leren spelen moeilijk?

Basgitaar leren spelen is niet moeilijker dan het leren spelen op een ander muziekinstrument. Het vereist wel een inspanning en doorzettingsvermogen om het spelen onder de knie te krijgen. Lees er alles over hierboven!

  • Was this Helpful ?
  • YesNo

Plaats een reactie

Leer gitaar spelen in 22 lessen