Elektrische gitaar leren spelen

Als je elektrische gitaar wilt leren spelen dan zijn er genoeg mogelijkheden om dit te doen. Op welke manier zou je op de elektrische gitaar willen spelen en welke basis heb je hiervoor nodig? Op welke gitaar kan ik het beste leren spelen en wat kost dat allemaal eigenlijk? Op deze pagina lees je alles wat je moet weten als je elektrische gitaar wilt leren spelen! Kan je nog geen gitaar spelen dan is het misschien handig om dit eerst te leren. Dit kan al met een online gitaarcursus. Kijk hieronder voor alle mogelijkheden.

Vrouw leert elektrische gitaar spelen

Waarom elektrische gitaar leren spelen?

Veel gitaristen zijn van mening dat je gitaar moet leren spelen op een akoestische gitaar. De reden hiervoor is dat een akoestische gitaar veel ruimte heeft op de fret en dat hij is voorzien van nylon snaren. De ruimte op de fret zorgt ervoor dat je als beginnende gitarist rustig kunt wennen aan de vingerzetting. De nylon snaren zorgen ervoor dat je vingertoppen minder snel geïrriteerd raken. Bij metalen snaren die ook op de elektrische gitaar zitten raken de vingers wat sneller geïrriteerd.

Er gaan ook geluiden op van mensen die zeggen dat je prima op een elektrische gitaar kan beginnen met gitaar spelen. Dit maakt de elektrische gitaar dus ook geschikt voor beginners. Een elektrische gitaar produceert bijna geen geluid zonder een gitaarversterker. Het voordeel van het spelen met een versterker is dat je deze ook kan aansluiten op een koptelefoon. Met het gebruik van de koptelefoon produceer je ook minder geluid voor je omgeving, wel zo prettig!

Misschien heb je al een elektrische gitaar of wil je een elektrische gitaar kopen dan wil je er natuurlijk ook op gaan spelen. Het voordeel van je eigen gitaar is dat je er eigen mee wordt. Hiermee bedoelen we dat jij en je gitaar een soort van één worden met elkaar. In een andere auto rijden is ook altijd even wennen. Zo geldt dat ook met je gitaar. Vaak willen mensen op een elektrische gitaar leren spelen omdat je met een elektrische gitaar heel veel kanten op kan in veel muziekgenres.

Hoe kan ik elektrische gitaar leren spelen?

elektrische gitaar spelen

Wanneer je in het bezit bent van een elektrische gitaar is het tijd om te gaan kijken op welke manier je elektrische gitaar wil gaan leren spelen. Wanneer je nog geen elektrische gitaar hebt dan is het tijd om te gaan kijken welke gitaar je het best kan gebruiken om te leren spelen. Gitaren die veel genoemd worden als zijnde geschikte beginnersgitaren zijn:

 • Fender Stratocaster
 • Fender Telecaster
 • Epiphone Les Paul
 • Squir Jagmaster
 • Ibanez GRX20

Bovenstaande gitaren staan bekend als instapmodellen en lenen zich uitstekend om elektrische gitaar te leren spelen. Hieronder laten we je zien welke mogelijkheden er zijn om gitaar te leren spelen:

Zelf elektrische gitaar leren spelen

Je zou ervoor kunnen kiezen om je zelf gitaar te leren spelen. Dit vergt erg veel van degene die het wil leren. Vaak hebben deze mensen al een voorgeschiedenis met betrekking tot het maken van muziek en pakken het leren gemakkelijk op.

Elektrische gitaar leren spelen via een boek

Het is mogelijk om gitaar te leren spelen via en boek. In deze boeken, mits compleet, staat alle informatie die je nodig hebt om elektrische gitaar te leren spelen. Nadeel is wel dat enorm veel doorzettingsvermogen vergt en je niet echt je voortgang in de gaten kan houden. Wanneer je bijvoorbeeld gitaarles volgt dan krijg je actief feedback over je niveau. Elektrische gitaar leren spelen vanuit een boek is niet echt geschikt voor beginners. Het is meer geschikt voor mensen die zeer zelfstandig zijn en ook al enige kennis hebben met het maken van muziek.

Elektrische gitaar leren spelen via de muziekschool

Een andere optie om elektrische gitaar te leren spelen is via de muziekschool. In kleine groepjes wordt het spelen op de elektrische gitaar aangeleerd. Het grote voordeel is dat de gitaarlessen interactief zijn en er is ruimte voor persoonlijke aandacht. Zo wordt je voortgang door de gitaarleraar goed in de gaten gehouden.

Elektrische gitaar leren spelen met een gitaarleraar

Je kunt er ook voor kiezen om je elektrische gitaarlessen te volgen bij een gitaarleraar. Zo krijg je alle aandacht die nodig is om je een goede basis te geven. De gitaarleraar werkt vaak in blokken van een half uur of 3 kwartier en heeft in deze tijd volle aandacht voor je. Zo hoef je niet op anderen te wachten en zal je dus sneller leren spelen. Nadeel is wel dat je steeds je gitaar mee moet nemen naar de les. Wanneer je geen auto hebt en niet dichtbij je gitaarleraar woont dan kan dit een nadeel zijn.

Online elektrische gitaar leren spelen

Wat steeds populairder is geworden is het online gitaar leren spelen. Ook als je elektrische gitaar wilt leren spelen dan is er ook de mogelijkheid om dit online te doen. Grote voordelen zijn dat je dit thuis en in je eigen tempo kunt volgen. De lesstof is overal en altijd beschikbaar wanneer jij dat wilt. Voor vragen kan je altijd terecht bij je online gitaarleraar of op een forum waar je vaak ook toegang tot krijgt. Ook zijn er meestal wel instructievideo’s beschikbaar die je altijd weer opnieuw kunt bekijken.

Er zijn ook gratis elektrische gitaarlessen beschikbaar op internet. Deze lessen geven je een kleine basis mee over hoe je elektrische gitaar moet spelen. Wil je echter een brede basis aanleren en op een gestructureerde manier goed op een elektrische gitaar willen spelen dan raden we je aan een betaalde cursus te volgen. Hier komen namelijk meer onderwerpen aan bod dan bij een gratis cursus.

Is elektrische gitaar spelen moeilijk?

Meisje op elektrische gitaar

Men vraagt zich vaak af of elektrische gitaar leren spelen moeilijk is. In principe is het bespelen van een instrument niet heel lastig. Je hebt een flinke dosis doorzettingsvermogen nodig om het gitaarspelen te leren. Je zal vaak met je instrument bezig moeten zijn en dus veel moeten oefenen, liefs dagelijks. Zelfs als het soms even niet gaat dan zal je door veel te oefenen het spelen onder de knie krijgen. Wat bij een elektrische gitaar extra lastig kan zijn zij dus de metalen snaren en de kleine ruimte tussen de frets. Als je hier aan gewend raakt dan merk je daar niets meer van.

Nog een paar tips om het elektrische gitaar spelen makkelijker te maken:

 • Veel oefenen
 • Maak het je niet te moeilijk in het begin
 • Maak een planning
 • Stel jezelf reële doelen

Hopelijk zal je met deze tips op een leuke manier elektrische gitaar leren spelen!

Veel gestelde vragen over elektrische gitaar leren spelen

Hieronder vind je enkele veel gestelde vragen over elektrische gitaar leren spelen. Heb je zelf nog vragen, opmerkingen, of tips? Laat ze achter in de reacties en hopelijk kunnen wij je zo snel mogelijk helpen met het beantwoorden van deze vragen.

Waarom elektrische gitaar leren spelen?

Veel mensen willen op een elektrische gitaar spelen omdat ze hier veel kanten mee op kunnen. Verder is het handig dat je kan oefenen met een koptelefoon op. Lees er meer over hierboven!

Hoe kan ik elektrische gitaar leren spelen?

Er zijn meerdere manieren om op een elektrische gitaar te leren spelen. Zo kan je je het jezelf aanleren of je doet het via een muziek school. Vaker wordt er gekozen voor een gitaarleraar of door online gitaarles. Lees er alles over op deze pagina!

Wat is het voordeel van online elektrische gitaar leren spelen?

Het grote voordeel van online elektrische gitaar leren spelen is dat je het volledig in je eigen tijd kan volgen. Lees alles over elektrische gitaar leren spelen op deze pagina!

Is elektrische gitaar leren spelen moeilijk?

Op zich is het niet moeilijk om elektrische gitaar te leren spelen. Het ligt vaak aan de degene die het moet gaan leren. Pak je zaken snel op en hoe leer je? Op de pagina hierboven geven we je een paar tips die je helpen om elektrische gitaar te leren spelen.

Welke elektrische gitaren zijn geschikt om op te leren spelen?

Er zijn een aantal gitaren die zeer geschikt zijn om elektrische gitaar te leren spelen. De beroemde Fender stratocaster en telecaster zijn hier een voorbeeld van. We hebben de gitaren die het meest geschikt zijn hierboven op een rijtje gezet.

 • Was this Helpful ?
 • YesNo

Plaats een reactie

Leer gitaar spelen in 22 lessen