Kindergitaar

Onder het vele aanbod aan gitaren vinden we ook de kleinere maten gitaren voor kinderen. Deze gitaren zijn net als de volwassen modellen ‘echte gitaren’ en geen speelgoed. Afhankelijk van de wensen kan je natuurlijk ook een speelgoed kindergitaar kopen. Daarvoor ga je naar een speelgoedzaak. Deze pagina richt zich op informatie over een kindergitaar geschikt voor kinderen die serieus gitaar willen gaan spelen.

Waarom een kindergitaar?

Waarom zijn er voor kinderen ook al gitaren? Het antwoord daarop lijkt vrij simpel, omdat kinderen ook al graag gitaar spelen. Een kind wat graag gitaar wil spelen zou eigenlijk van de ouders een steuntje in de rug moeten krijgen en het kind daarbij stimuleren. De reden is dat gitaar spelen goed is voor de ontwikkeling van het kind. Met name de motoriek zal door het gitaar spelen gestimuleerd worden. Wanneer je kind het gitaar spelen leuk vindt dan is het aan te raden om gitaarles te volgen. Voor kinderen is er speciale kindergitaarles waarbij elk kind in zijn of haar tempo gitaar kan leren spelen. Dit kan zowel bij een muziekschool of gitaarleraar. Voor de meer zelfstandige kinderen zij er ook online gitaarlessen. Het voordeel hiervan is dat het kind altijd en overal bij zijn gitaarles kan.

Wat voor kindergitaren zijn er?

Wanneer je kind graag gitaar zou willen spelen dan is het het goed om eerst goed te kijken welke modellen er verkrijgbaar zijn. Afhankelijk van de wensen van het kind bepaal je voor welke soort gitaar je de beste keuze kunt maken. Het is hierbij ook belangrijk om te weten welke muziek het kind leuk vindt. Van alle soorten gitaren zijn kindervarianten verkrijgbaar. De focus moet liggen op wat het kind het allerleukste vindt zodat het ook gemotiveerd blijft om door te gaan. We kennen onder andere kindervarianten van deze gitaren:

 • Akoestische gitaar
 • Elektrische gitaar
 • Basgitaar

Vaak wordt aangeraden om te starten met het spelen van een akoestische gitaar en dat heeft een reden. De akoestische gitaar heeft een bredere hals en de snaren zijn niet van metaal maar van nylon. Dit zorgt ervoor dat de vingers niet zo zeer doen na langdurig spelen. Er moet namelijk wat eelt op de vingertoppen gekweekt worden. Zeker voor kinderen is het aan te raden om met nylon snaren te starten.

Een elektrische gitaar is in principe minder geschikt maar wanneer het kind hier enthousiast over is dan is het zeker het onderzoeken waard. Leren spelen op een elektrische gitaar is voor kinderen zeker niet onmogelijk zolang er een goede dosis doorzettingsvermogen aanwezig is.

Dit geldt in principe ook voor een basgitaar. Ja, er zijn wel degelijk basgitaren voor kinderen. Dit zijn de 3/4 gitaren die een mensuur hebben van minder dan 30 inch. Dit is ongeveer 76 centimeter. We praten dan over de lengte van de snaren. Hieronder vertellen we je nog meer over de mensuur van kindergitaren.

Voor een kind is de ukelele natuurlijk de ideale beginnersgitaar. De ukelele heeft nylon snaren en is zeer geschikt voor mensen met kleine handen. Ook heeft de ukelele maar 4 snaren en is het vrij eenvoudig om ukelele te leren spelen, zeker voor kinderen!

Maten van kindergitaren

Kindergitaren zijn er in bepaalde maten. Deze maten zorgen ervoor dat zowel kleine kinderen als de wat grotere kinderen goed uit de voeten kunnen met een gitaar. We hebben ze onderverdeeld in deze categorieën:

 • 3 tot 6 jaar –> 1/4 gitaren
 • 6 tot 9 jaar –> 1/2 gitaren
 • 9 tot 12 jaar –> 7/8 gitaren
 • 12 jaar en ouder –> 4/4 gitaren

De maat voor een volwassen gitaar wordt aangeduid met 4/4. Wanneer we het hebben over de mensuur van een gitaar dan bedoelen we de maat. De mensuur is eigenlijk de toonhoogte van de gitaar die wordt bepaald door de lengte van de snaar. Zo hebben de grotere instrumenten vaak een lagere toon dan de wat kleinere.

Mocht je twijfelen over de mensuur van een gitaar dan kan je ervan uitgaan dat een gitaar voor volwassenen een mensuur heeft van 648 mm, omgerekend 25,5 inch. Alles wat aan inches of millimeters kleiner is maakt het meer geschikt voor kinderen. Je kunt de mensuur vaak terugvinden in de specificaties van de gitaar of vraag het na bij je gitaarleraar of gitaarwinkel.

Accessoires voor de kindergitaar

Zoals je hebt gelezen zitten er in de meeste gitaarsets de basis benodigdheden die nodig zijn om gitaar te spelen. Er zijn uiteraard meer accessoires te koop. Deze accessoires zijn ondersteunend aan de gitaar. Dit kan zijn op het goed van gitaar spelen of bescherming. Denk hierbij aan de volgende accessoires:

 • Gitaarstandaard
 • Gitaarcapo
 • Gitaarkoffers of Gitaartassen
 • Gitaarband
 • Gitaarversterker
 • Plectrum
 • Stemapparaat

Wat kost een kindergitaar?

Wat kost nu eigenlijk zo’n kindergitaar? Een belangrijke vraag als je een kindergitaar wil gaan kopen. Je zal begrijpen dat wanneer je een elektrische gitaar wil kopen dat de prijs wat hoger ligt dan wanneer je een akoestische gitaar wil kopen. Ook als je een set koopt ben je wat duurder uit dan wanneer je alleen de gitaar koopt. Hieronder een overzicht van de prijzen per benadering:

 • Akoestische gitaar –> € 30,00 tot € 500,00
 • Elektrische gitaar –> € 60,00 tot € 290,00
 • Akoestische gitaarset –> circa 115,00 tot –>?
 • Elektrische gitaarset –> circa 130,00 tot –> ?

Veel gestelde vragen over kindergitaren

Hieronder vind je enkele veel gestelde vragen over kindergitaren. Heb je zelf nog vragen, opmerkingen, of tips? Laat ze achter in de reacties en hopelijk kunnen wij je zo snel mogelijk helpen met het beantwoorden van deze vragen.

Waarom zou je een kindergitaar kopen?

Het is goed voor de ontwikkeling van een kind om gitaar te spelen. Dit komt omdat gitaarspelen bevorderlijk is voor de motoriek. Lees er meer over hierboven!

Waarom is een kindergitaar een kindergitaar?

Een kindergitaar is een kindergitaar omdat hij een bepaalde maat heeft. De maat is bepalend voor de leeftijd of lengte van het kind. Lees op deze pagina alles over de maten van gitaren!

Welke soort gitaren zijn er voor kinderen?

Voor kinderen zijn er meerdere soorten beschikbaar. Deze gitaren zijn er dus in kindermaten, bijvoorbeeld van de akoestische gitaar. Maar ook de elektrische en basgitaar. Lees er meer over hierboven!

Welke accessoires heb je nodig bij een kindergitaar?

Net als bij de gitaren voor volwassenen heb je ook accessoires voor kindergitaren zoals een standaard, een versterker, een gitaarband enz. enz. Je leest er alles over hierboven!

Wat kost een kindergitaar?

Afhankelijk van of je een set koopt of een losse gitaar variëren de prijzen ongeveer vanaf € 30,00 voor een akoestische gitaar en € 60,00 voor een elektrische gitaar. De prijs voor een set is wat duurder, die lees je hierboven!

 • Was this Helpful ?
 • YesNo

Plaats een reactie

Leer gitaar spelen in 22 lessen