Ukelele stemmen

Hoe stem je nu een ukelele en wat moet je hier allemaal voor weten? Wanneer je op je ukelele gaat spelen dan wil je natuurlijk dat hij zo zuiver mogelijk klinkt. Om te zorgen dat je ukelele mooi en zuiver klinkt is het belangrijk dat je het instrument regelmatig stemt. Op deze pagina vind je alle informatie die je moet weten om een ukelele te stemmen. Ook lees je hier wat je nodig hebt om een ukelele te stemmen en waar het precies voor nodig is. Wil jij alles weten over het stemmen van een ukelele? Lees dan snel verder!

Ukelele stemmen

Waarom een ukelele stemmen?

Waarom moet een ukelele eigenlijk gestemd worden? Om de klank zuiver te houden moet een ukelele net als een gitaar regelmatig gestemd worden. Het geluid van een ukelele kan anders gaan klinken nadat hij veel bespeeld is of door invloeden van buitenaf. Dit kunnen bijvoorbeeld temperatuurswisselingen zijn. Het regelmatig stemmen zorgt ervoor dat je ukelele in goede conditie blijft en je de mooiste ukelele liedjes zuiver kan spelen.

Hoe kan ik een ukelele stemmen?

Er zijn meerdere manieren om een ukelele te stemmen. Je kan zelf uitvinden wat je het prettigst vindt om mee te werken. Het is ook afhankelijk van je ervaring welke manier van stemmen je het beste ligt. We zetten hieronder de opties voor je op een rijtje:

Online stemmen

Je kunt ervoor kiezen om een ukelele online te stemmen. Je maakt dan gebruik van je computer, tablet of telefoon om een website te bezoeken waar je je ukelele kan stemmen. Het is ook mogelijk om een app te installeren waarmee je je ukelele kan stemmen. Kijk voordat je een app installeert altijd even naar de reviews om de betrouwbaarheid van de app te controleren.

Stemmen met een tuner

Ook kan je je ukelele stemmen met een stemapparaat, ook wel een tuner of clip-on tuner genoemd. Deze tuner klik je vast op de hals van je ukelele en je kan van start. Deze tuners zijn vrij eenvoudig in gebruik en zijn van goede kwaliteit. Er zit vaak een aparte functie op de tuner speciaal geschikt om je ukelele te stemmen. Vaak wordt deze functie aangegeven met de letter ‘U‘.

Stemmen op gehoor

Het is ook mogelijk om je ukelele zonder stemapparaat of tuner te stemmen. Wanneer je al een tijdje ukelele speelt dan ga je al gauw tonen en de hoogte van tonen herkennen. Het zal dan steeds eenvoudiger worden om je ukelele op het gehoor te stemmen. In een handomdraai zal je door het draaien aan de stemmechanieken je ukelele weer zuiver laten klinken.

Ukelele stemmen

Hoe moet ik een ukelele stemmen?

Het principe van het stemmen is steeds hetzelfde. Je zorgt dat je door middel van het stemapparaat of met de app de juiste snaar hebt geselecteerd. Vervolgens sla je de snaar aan op je ukelele en checkt met je stemapparaat of app de toon klopt. Wanneer deze niet helemaal goed is dan draai je aan de stemmechanieken om de juiste toon te vinden. Je stemapparaat of app zal meestal met een groen licht aangeven dat je de juiste toon hebt gevonden. Wanneer je op het gehoor stemt dan heb je uiteraard geen groen licht nodig. Ben je klaar met stemmen? Check dan de toon door even wat akkoorden te spelen. Wanneer de ukelele ergens niet zuiver klinkt dan heb je vast ergens een foutje gemaakt. Even opnieuw beginnen dus!

Wat je ook in de gaten moet houden als je een ukelele gaat stemmen met een stemapparaat is het aantal hertz (Hz). Op de meeste apparaten wordt het aantal hertz ook aangegeven. Het is belangrijk om hierbij 440 hz aan te houden. Hertz staan voor de hoeveelheid trillingen per seconde. Wanneer je een snaar aanslaat dan produceer je dus trillingen die worden weergegeven in Herz.

Wanneer je graag wil leren hoe je een ukelele moet stemmen en hoe je op een ukelele moet leren spelen dan is het verstandig om ukeleles te volgen.

Welke soorten stemming heeft een ukelele?

Een ukelele kan op meerdere toonhoogten gestemd worden. Het ligt ook vaak aan de soort ukelele op welke toonhoogte deze gestemd moet worden. Om je een duidelijk beeld te geven van alle mogelijkheden staan ze hieronder op een rijtje:

Standaard stemming

Standaard wordt een ukelele gestemd in de noten G C E A. Wanneer je de ukelele voor je buik houdt, net zo als je erop zou spelen, dan is de bovenste snaar de G-snaar en de onderste de A-snaar. De meest gangbare modellen worden gestemd in G C E A. Vaak zijn dit sopraan ukeleles of concert ukeleles.

Alternatieve stemming

Je kunt je ukelele ook in een alternatieve stemming stemmen. Bij elke soort ukelele hoort weer een ander soort stemming. In sommige gevallen heb je ook een andere snarenset nodig om alternatief te kunnen stemmen. Om je een indruk te geven van de mogelijkheden hebben we alles voor je in een overzicht gezet. In het overzicht zie je de stemming van verschillende ukeleles van klein naar groot en de mogelijkheden om alternatief te stemmen.

Ukelele stemmen

Zoals je in bovenstaand overzicht kan zien kan je de sopranino/piccolo , de sopraan, concert en de tenor alternatief stemmen. Hiervoor heb je dan wel een andere snarenset nodig! Ook zie je in het overzicht bij de tonen een cijfer staan. Deze cijfers geven het octaaf aan. Hoe hoger het cijfer, des te hoger de toon.

Ukelele stemmen

Hoe zorg ik dat mijn ukelele goed gestemd blijft?

Als je graag lang wil genieten van een goed gestemde ukelele dan is het belangrijk om een paar zaken in acht te nemen. Hierdoor zal ook de levensduur van je ukelele aanzienlijk verlengd worden.

  • Was je handen voor je gaat spelen. Hierdoor wordt je instrument minder snel vuil en raken de snaren ook minder snel ontstemd door vet wat van je handen af komt.
  • Neem na het spelen even je ukelele af met een droge doek. Je maakt hiermee de snaren, fretten en toetsen mooi schoon. Ook hierdoor zal je ukelele langer goed klinken.
  • Vervang tijdig je snaren als dit nodig is. Oude snaren zijn lastig te stemmen. Afhankelijk van je gebruik zal je vaker of minder vaak je snaren moeten vervangen.
  • Zorg altijd dat je snaren goed gemonteerd zijn op je ukelele. Wanneer dit niet het geval is dan is het vaak lastig om de ukelele goed gestemd te krijgen en te houden.

Ben jij na het lezen geïnteresseerd in het kopen van een ukelele en wil je er meer over weten? Lees dan alle informatie op onze pagina over het kopen van een ukelele.

Veel gestelde vragen over een ukelele stemmen

Hieronder vind je enkele veel gestelde vragen over het stemmen van een ukelele. Heb je zelf nog vragen, opmerkingen, of tips? Laat ze achter in de reacties en hopelijk kunnen wij je zo snel mogelijk helpen met het beantwoorden van deze vragen.

Waarom een ukelele stemmen?

Een ukelele moet je, net als een gitaar, regelmatig stemmen om de klank mooi en zuiver te houden. Wil je alles weten over het stemmen van een ukelele lees dan alle informatie hierboven!

Hoe kan je een ukelele stemmen?

Een ukelele kan je stemmen op gehoor of met een hulpmiddel. Dit kan door middel van een app of online. Je kan ook een clip-on tuner gebruiken. Wil je weten hoe dit allemaal werkt lees dan de informatie op deze pagina!

Welke soorten stemming heeft een ukelele?

Een ukelele kan je stemmen in de standaard stemming of in een alternatieve stemming. Op deze pagina leggen we alles uit over deze manieren van stemmen. Lees er hier alles over!

Hoe zorg ik dat mijn ukelele goed gestemd blijft?

Om je ukelele goed gestemd te houden kan je op een aantal dingen letten. Bijvoorbeeld voor je gaat spelen eerste je handen wassen. Of je ukelele met een doek reinigen na het spelen. Lees er meer over hierboven!

Hoe moet je een ukelele stemmen?

Een ukelele stem je op dezelfde manier als een gitaar. Afhankelijk van de wijze waarop je stemt sla je de snaar aan en draai je aan de stemmechanieken om de goede toon vast te zetten. Hierboven leggen we het stap voor stap uit!

  • Was this Helpful ?
  • YesNo

Plaats een reactie

Leer gitaar spelen in 22 lessen