Western gitaar kopen

Als je een western gitaar wil gaan kopen dan is het verstandig om vooraf informatie in te winnen over deze gitaar. Misschien wil je weten of de gitaar makkelijk te bespelen is, of hij geschikt is voor beginners en waar je op moet letten als je een western gitaar wil gaan kopen. Een western gitaar is dus een akoestische gitaar. Als je meer informatie wil over het kopen van een akoestische gitaar en dan in het bijzonder een western gitaar, lees dan gauw verder!

Man speelt westerngitaar

Waarom een western gitaar kopen?

Waarom zou je een western gitaar kopen? Het antwoord op deze vraag is vrij simpel. De sound van een western gitaar is uniek. Het geluid van een western gitaar klinkt helderder dan het geluid van de klassieke gitaar, deze heeft meer een warme klank. Een western gitaar is uitermate geschikt voor popmuziek. Als je dus graag popmuziek speelt dan is de western gitaar een goede keuze. Ook in de country muziek wordt deze gitaar veelvuldig gebruikt. Verder heeft de western gitaar een grote klankkast en produceert hij van zichzelf een mooi geluid. Belangrijk als je van plan bent om zonder versterker te gaan spelen.

Western gitaar voor beginners

Is een western gitaar geschikt voor beginners? Daar zijn de meningen over verdeeld. Het ligt dan vooral aan de stalen snaren die op de western gitaar zitten. Voor beginners zijn stalen snaren niet zo geschikt. Een stalen snaar moet doorgaans harder op de fret gedrukt worden om de noot goed te kunnen spelen. Anders is dit bij nylon snaren die op de klassieke gitaar zitten. Deze snaren worden doorgaans beter verdragen door beginnende gitaristen. Het is een kwestie van eelt kweken op de vingertoppen en dan ben je er al snel aan gewend.

Een western gitaar heeft een smallere hals dan een klassieke gitaar. Hierdoor ligt hij makkelijker in de hand en kan je je gitaargreep goed oefenen. Bij een klassieke gitaar is de hals veel breder en dit maakt dan mensen met kleine handen dit als minder prettig ervaren. Uiteindelijk moet je het zelf ook gaan ervaren. Ga eens naar een gitaarwinkel en probeer beide gitaren eens uit. Zo kom je er achter of een western gitaar iets voor je is of niet.

Akoestisch of semi-akoestisch?

Western gitaar met stalen snaren

Met een western gitaar kan je akoestisch of semi-akoestisch spelen. Voordat je een western gitaar gaat kopen is het belangrijk om te weten of je een volledig akoestisch model wilt of een semi-akoestisch. Volledig akoestisch is een gitaar zonder versterking. Je maakt hierbij dus gebruik van alleen de klankkast van de gitaar.
Een semi-akoestische gitaar heeft de mogelijkheid om het geluid te versterken. Dit doe je door middel van een gitaarversterker. Op de western gitaar zijn elementen aangebracht die het geluid van de aangeslagen snaren versturen naar de versterker. Sommigen zeggen dat het geluid hierbij enigszins vervormt. Als je echter een groot bereik wilt hebben dan ontkom je er niet aan om het geluid te versterken.

Waar op letten bij het kopen van een western gitaar?

Wanneer je weet dat je een western gitaar wilt gaan kopen dan is het belangrijk dat je op een paar zaken let voordat je tot aankoop overgaat. Zo zijn de volgende zaken belangrijk:

De prijs

Wat kost nu eigenlijk zo’n western gitaar en welke gitaar moet ik nu kopen? Het ligt natuurlijk vooral aan je budget welke gitaar je je kan veroorloven. Belangrijker is dat de gekozen gitaar qua niveau van je spel goed bij je past. Ben je een beginner of al meer gevorderd? Een western gitaar is er al vanaf €50,00. Wil je meer kwaliteit, wat ook de klank meer ten goede komt, dan kom je uiteraard een stuk duurder uit.

De kwaliteit

Hoe weet ik wat een goede kwaliteit is van een western gitaar? In principe een simpele vraag. De gerenommeerde gitaarmerken bieden goede kwaliteit gitaren met een bijbehorend prijskaartje. Wanneer je budget het toelaat kies dan ook voor een ‘merkgitaar’ en check eventueel wat reviews van gebruikers op internet. Wanneer je een western gitaar online wil kopen doe dan goed onderzoek naar de kwaliteit voordat je tot kopen overgaat. Je kan de kwaliteit meten aan de hand van:

 • Het gitaarmerk
  Er zij vele gitaarmerken op markt die gitaren produceren. Niet alle gitaarmerken produceren kwalitatief goede gitaren. Wanneer je bij een gerenommeerde gitaarbouwer koopt dan zit vaak wel goed. Ervaringen van anderen zijn een goede graadmeter om te kijken of je een goede gitaar koopt of niet.
 • De klank
  De klank van de gitaar bepaald voor een groot gedeelte of deze bij je past of niet. Wanneer je voor een western gitaar gaat dan kom je al gauw bij de wat moderne muziek uit. De klank van je gitaar is hier ook van grote invloed op.
 • De gebruikte houtsoort
  De houtsoort die gebruikt wordt bij het maken van de gitaar is van grote invloed op het geluid van de gitaar. Zo wordt mahonie veel gebruikt bij het produceren van western gitaren. Voor de hoge kwaliteit gitaren wordt palissander hout gebruikt. Het gebruik van deze houtsoort hoor je meteen weer terug in de klank van de gitaar.
 • Je doel
  Wat is je doel met de western gitaar? Ga je er af en toe op spelen? Gebruik je hem dagelijks? Ga je er gitaarles mee volgen? Toch belangrijk om je deze vragen vooraf te stellen om je af te vragen wat je van de gitaar gaat vragen. Bij dagelijks gebruik is het verstandig om ook voor kwaliteit te gaan en duurzaamheid. Wil je af en toe eens spelen en vind je het geluid niet heel belangrijk dan is een instapmodel misschien beter.

Aantal snaren

Hoeveel snaren heeft de westerngitaar die ik wil kopen en waar let ik dan op? In principe heeft een western gitaar zes snaren. Ook zijn er modellen met 12 snaren. Hierbij zijn alle snaren dubbel uitgevoerd. Met deze extra snaren kunnen hogere octaven gespeeld worden. Vuistregel is; hoe meer snaren, hoe breder de hals. Dit zorgt ervoor dat het instrument met meer dan 12 snaren steeds lastiger te bespelen is. Voor de beginnende gitaarspeler is het beter om met een western gitaar te starten die gewoon zes snaren heeft.

Versterking

De keuze van je muziekstijl zal bepalend zijn voor de keuze tussen volledig akoestisch en semi akoestisch. De klank is hierbij doorslaggevend en het feit dat sommige akoestische modellen ook aan te sluiten zijn op een versterker. Ook een western gitaar heeft de mogelijkheid om zijn geluid te versterken. Een manier om het geluid van een western gitaar te versterken is om er microfoons voor te plaatsen. Dit komt vaak niet te goede van de kwaliteit van het geluid. Tegenwoordig zijn er ook semi akoestische western gitaren op de markt die je rechtstreeks op een gitaarversterker aansluit. Dor het gebruik van elementen kunnen semi-akoestische gitaren, waaronder ook de western gitaar, prima versterkt worden. Het nadeel is wel dat zij iets van hun karakteristiek sound verliezen en het geluid meer lijkt op een akoestische gitaar.

Veel gestelde vragen over een western gitaar kopen

Hieronder vind je enkele veel gestelde vragen over het kopen van een western gitaar. Heb je zelf nog vragen, opmerkingen, of tips? Laat ze achter in de reacties en hopelijk kunnen wij je zo snel mogelijk helpen met het beantwoorden van deze vragen.

Waarom een western gitaar kopen?

Een western gitaar koop je voor het geluid. Een western gitaar wordt vaak gekoppeld aan wat moderne muziek vanwege zijn geluid. Er zijn nog meerdere redenen om een western gitaar te kopen, die lees je op deze pagina!

Is een western gitaar geschikt voor beginners?

Of een western gitaar geschikt is voor beginners daar verschillen de meningen over. De stalen snaren zouden voor beginners minder geschikt zijn. De hals is daarentegen weer meer geschikt voor de beginner omdat deze smaller is dan een akoestische gitaar. Lees er alles over op deze pagina!

Een akoestische of semi-akoestische western gitaar?

Wil je je geluid van je western gitaar versterken of niet? De klankkast van een western gitaar is doorgaans wat groter dus geeft hij akoestische ook een mooi vol geluid. Voor een nog groter bereik zal je moeten versterken. Lees er meer over hierboven!

Is de gebruikte houtsoort van een western gitaar belangrijk?

De houtsoort waarmee de western gitaar gebouwd is bepaald voor een groot gedeelte het geluid van de gitaar. Lees meer over gebruikte houtsoorten op deze pagina!

Waar let ik op als ik een western gitaar ga kopen?

Als je een western gitaar gaat kopen let dan onder andere op de prijs en de kwaliteit van de western gitaar. Ook je doel is belangrijk, wat wil je ermee gaan doen? Lees meer op deze pagina!

 • Was this Helpful ?
 • YesNo

Plaats een reactie

Leer gitaar spelen in 22 lessen