Basgitaarsnaren

Wanneer je op een basgitaar speelt dan ben je veel met je snaren in de weer. Wat zijn basgitaarsnaren nu eigenlijk? Waar moeten ze aan voldoen en waar let je op bij het kopen van basgitaarsnaren? Deze vragen en nog veel meer beantwoorden we op deze pagina, lees gauw verder!

Basgitaar snaren

Wat zijn basgitaarsnaren?

Basgitaarsnaren zitten natuurlijk gemonteerd op je basgitaar. Wanneer je deze snaren aanslaat dan ontstaat er een klank, net als bij een gewone gitaar. Normaal gesproken zitten gitaarsnaren als ene set van vier gemonteerd op je basgitaar maar dit kunnen er ook meer zijn. De dikte van de snaar bepaald ook de klank van de snaar. De dikste basgitaarsnaren produceren een lagere toon dan de wat dunnere snaren. Er zijn vele variaties en diktes van snaren op de markt . Het is daarom belangrijk om er achter te komen welke snaren het beste bij jou en je basgitaar passen.

Welke lengtes basgitaarsnaren zijn er?

Zoals gezegd zijn er vele soorten en maten basgitaarsnaren te verkrijgen. Elke soort heeft zo zijn unieke eigenschappen waardoor hij geschikt of juist niet geschikt is voor een bepaald type basgitaar. Hieronder hebben we de soorten basgitaarsnaren op een rijtje gezet:

Short scale

Afhankelijk van de mensuur van je gitaar kan het zijn dat je shortscale snaren nodig hebt. De lengte van je snaar is dan ongeveer 30 inch, dit is 76,20 cm.

Medium scale

Wanneer je mensuur wat langer is dan stap je over naar medium scale snaren. Deze snaren hebben een lengte van 32 inch, dit is 81,28 cm.

Long scale

De langere snaren zijn weer geschikt voor de langere mensuren, dan heb je de long scale nodig. Deze snaren zijn 34 inch wat overeenkomt met 86,36 cm.

Extra long scale

Er bestaan ook extra grote bassen. Voor deze bassen zijn extra grote snaren beschikbaar, de extra long scale snaren. Deze snaren zijn 36 inch lang, dit is 91,44 cm.

Welke soorten winding voor basgitaarsnaren zijn er?

Verder is ook het materiaal van de snaar belangrijk. De meeste basgitaarsnaren zijn vervaardigd van metaal. Vaak gaat het erom wat er om het metaal heen zit. We noemen dit de omwikkeling of de winding van de snaar. Er zijn verschillende windingen beschikbaar:

Roesvrijstaal

Deze snaren, ook wel stainless steel snaren genoemd, zijn relatief goedkoper dan andere snaren en zijn van prima kwaliteit. Produceren een laag volume

Kunststof

Soms is de winding van een stalen snaar van kunststof. Dit zorgt er voor dat je snaren minder vatbaar zijn voor invloeden van buitenaf. Je kan je afvragen of je houdt van allerlei kleuren en of de toon je aanstaat.

Nikkel

De klank van nikkelsnaren staan erom bekend dat ze een warm geluid produceren.

Nickelwound

Basgitaarsnaren waarbij de kern van metaal is en de winding van nikkel.

Basgitaarsnaren

Roundwound of Flatwound basgitaarsnaren?

Naast de keuze voor het materiaal is er ook nog de keuze voor een bepaalde vorm van de snaar. Zoals de namen al doen vermoeden zijn roundwound gitaarsnaren rond en flatwound gitaarsnaren meer plat. We zetten de verschillen hieronder voor je op een rijtje:

Roundwound

De roundwound snaren kenmerken zich door de ronde winding die om de kern heen zit. Roundwound snaren worden heel veel gebruikt bij elektrische gitaren en zijn doorgaans ook gunstig geprijsd. De keuze om voor roundwound te gaan ligt meestal aan het gevoel wat je bij de snaren hebt en of ze lekker spelen.

Flatwound

Het grote voordeel bij de flatwound basgitaarsnaren is het feit dat je niet hoort wanneer je van toon veranderd. Dit komt omdat de rounwound snaren ruwer zijn dan de flatwound snaren. Een flatwound basgitaarsnaar is doorgaans duurder en duurzamer dan de rounwound snaren.

Wanneer moet je basgitaarsnaren vervangen?

Wanneer is het tijd om je basgitaarsnaren te vervangen? Dit is onder meer afhankelijk van hoe intensief je je basgitaar gebruikt en hoe zorgvuldig je met je gitaar omgaat. Je zal begrijpen dat wanneer je je gitaar goed schoon houd en deze opbergt in een koffer je snaren langer mee zullen gaan. Maar zelfs dan is het een keer tijd om je snaren te vervangen. De meeste snaren moeten wel ongeveer 100 uur meegaan. De ene set wat langer, de ander wat korter en zoals gezegd speelt onderhoud dus ook een grote rol. Wanneer je merkt dat je snaren wat doffer klinken en je moet steeds vaker je basgitaar stemmen dan is het tijd om je snaren te vervangen.

Waar op letten bij het kopen van basgitaarsnaren?

Wanneer je een basgitaar gaat kopen dan is het ook belangrijk om op een paar zaken te letten als je basgitaarsnaren gaat kopen. Dit heeft te maken met de soort gitaar die je bespeelt, de muziek die je speelt en je niveau. Wanneer je op een akoestische basgitaar speelt dan heb je vaak andere snaren nodig dan wanneer je op een semi-akoestische of volledig elektrische basgitaar speelt. Alles waar je op moet letten zetten we hieronder voor je op een rijtje:

Merk

Voor welk merk basgitaarsnaren ga ik? Om dat te weten moet je weten welk merk staat voor bepaalde eigenschappen die jij graag wil bezitten. Er zijn meerdere merken die goede gitaarsnaren verkopen die geschikt zijn voor elk type basgitaar zoals: D’addario, Ernie Ball, DR Strings en Fender.

Bespeelbaarheid

De bespeelbaarheid van de gitaarsnaar kan voor sommigen heel belangrijk zijn. Het is namelijk belangrijk dat je op een fijne manier op je gitaar kan spelen. De keuze voor een roundwound of flatwound snaar kan hierin doorslaggevend zijn. Ook het materiaal van de snaar kan hierbij van belang zijn.

Prijs / kwaliteit

De prijs kwaliteit verhouding van je gitaarsnaren is heel belangrijk wanneer je kijkt naar het doel wat je voor ogen hebt. Ben je iemand die hoge eisen stelt aan je instrument of treed je wel eens op dan is een duurdere snaar vaak aan te raden. Dit merk je natuurlijk ook in de prijs! Als je bijvoorbeeld basgitaar wilt leren spelen en heb je een eigen basgitaar dan zou je met een goedkopere en iets minder kwalitatieve snaar ook prima uit de voeten kunnen.

Hoe zorg je goed voor je basgitaarsnaren?

Basgitaarsnaren

Wanneer je veel op je basgitaar speelt dan zijn je basgitaarsnaren flink aan slijtage onderhevig. Als je je snaren in goede conditie wilt houden dan is het belangrijk om goed voor je materiaal te zorgen. Mede door huidvet en zweet kunnen je snaren erg vuil worden en dit gaat ten koste van de klank. Je kan de snaren even in een sopje laten weken, daarna goed drogen en ze weer monteren. Je zal meteen het verschil horen. Wanneer je je basgitaarsnaren vervangt dan is het raadzaam om altijd alle snaren kin één keer te vervangen. Een set snaren hoort als het ware als een eenheid bij elkaar. Dus om geen toonverschil te krijgen is het advies om altijd alle snaren in één keer te vervangen. Wanneer je je snaren vervangt maak dan meteen je fretten en de hals goed schoon. Dit zorgt er ook voor dat je basgitaarsnaren langer meegaan.

Veel gestelde vragen over basgitaarsnaren

Hieronder vind je enkele veel gestelde vragen over basgitaarsnaren. Heb je zelf nog vragen, opmerkingen, of tips? Laat ze achter in de reacties en hopelijk kunnen wij je zo snel mogelijk helpen met het beantwoorden van deze vragen.

Wat zijn basgitaarsnaren?

Basgitaarsnaren zitten gemonteerd op je basgitaar en zorgen ervoor dat je tonen kunt maken wanneer je de snaren aanslaat. Op deze pagina vertellen we je alles wat je wilt weten over basgitaarsnaren!

Welke soorten basgitaarsnaren zijn er?

Er zijn meerdere soorten basgitaarsnaren waaruit je kunt kiezen. We verdelen deze onder in de lengte, het materiaal en of ze roundwound of flatwound zijn. Lees er alles over hierboven!

Wanneer moet je basgitaarsnaren vervangen?

Wanneer je snaren dof klinken of wanneer je vaker moet stemmen is een teken dat je je snaren moet vervangen. Voor tips over de conditie van je snaren raden we je aan deze pagina te lezen!

Hoe houd je je basgitaarsnaren in goede conditie?

Er zijn meerdere manieren om je snaren in goede conditie te houden. Een belangrijk onderdeel is het onderhouden van je gitaar. Lees er meer over hierboven!

Waar op letten bij het kopen van basgitaarsnaren?

Wanneer je nieuwe snaren koopt dan is het belangrijk dat je let op welk merk je koopt, de prijs/kwaliteit verhouding, en de bespeelbaarheid. Lees alle informatie op deze pagina!

  • Was this Helpful ?
  • YesNo

Plaats een reactie

Leer gitaar spelen in 22 lessen