Gitaarstandaard

Gitaarstandaard

Wanneer je gitaar gaat spelen dan heb je een aantal accessoires nodig. Afhankelijk van de gitaar verschilt het welke accessoires je nodig hebt. Zo zijn gitaarversterkers, plectra, gitaarkoffers, gitaartassen en gitaarkabels veel gebruikte accessoires. Waar heel veel gitaarspelers in ieder geval ook voor kiezen is het gebruik van een gitaarstandaard. Of je nu een elektrische gitaar koopt of een akoestische gitaar, zelfs voor een basgitaar is een gitaarstandaard aan te raden.

Ook als je meerder gitaren thuis of elders wil uitstallen dan zijn meerdere exemplaren misschien wel handig. Ook als je bijvoorbeeld online gitaarles volgt dan kan je altijd je gitaar even kwijt als dat nodig is, super handig! Op deze pagina leggen we alles uit wat je wil weten over de gitaarstandaard.

Wat is een gitaarstandaard?

Een gitaarstandaard is een standaard waar je je gitaar, al dan niet tijdelijk, op kunt bergen zonder deze vast te houden. Het zal je niet verbazen dat het niet de bedoeling is om je gitaar op de grond te leggen of tegen de wand aan te plaatsen. Het grote risico bestaat dat je gitaar schade oploopt door je gitaar op deze manieren weg te leggen. Gelukkig is er daarom de gitaarstandaard die er voor zorgt dat je gitaar van de grond blijft en door de constructie netjes in balans blijft.

Een gitaarstandaard zorgt ervoor dat de body en de hals goed ondersteund worden waardoor de gitaar veilig rechtop staat. Een gitaarstandaard wordt vaak thuis gebruikt maar ook door muziekscholen, gitaarleraren, op podia en in muziekwinkels om gitaren uit te stallen. Kortom de gitaarstandaard is een veelvuldig gebruikt accessoire.

Welke soorten gitaarstandaarden zijn er?

Gitaarstandaard

Er zijn verschillende soorten gitaarstandaarden beschikbaar. Iedere standaard is weer geschikt voor een bepaalde situatie of gitaar. Het grote voordeel van ene standaard is dat je de gitaar meteen kunt pakken en spelen. Dit is anders bij een gitaarkoffer of gitaartas. Heel handig dus al je bijvoorbeeld je gitaar wil stemmen en je wil tussendoor je gitaar even kwijt. In de standaard dus! We zetten de verschillende soorten even op een rijtje:

 • Driepoot standaard

Een driepoot standaard staat bekend als een zeer stabiele standaard waarbij de standaard contact maakt met de grond door middel van 3 poten. Hierdoor staat de standaard stevig op de grond en is hij uitermate geschikt voor de wat zwaardere gitaren. De hals van de gitaar valt bij de driepoot standaard netjes in de hiervoor gemaakte houder. De driepoot standaard is gemakkelijk in te klappen en mee te nemen, handig als je naar gitaarles gaat of naar een optreden.

 • Vloer standaard

Er zijn 3 soorten die vallen onder vloer standaard. Dit zijn de A-Standaard, het rek standaard en de driepoot standaard. We lichten ze even kort toe:

A- standaard
Deze standaard staat, de naam zegt het al, in de vorm van een A. Dit zorgt ervoor dat hij stabiel op de grond staat. Er zijn standaards te koop die alleen de vorm hebben maar ze zijn ook verkrijgbaar met een extra halshouder erbij. Deze extra houder zorgt voor meer stabiliteit. De onderzijde van de standaard bestaat uit 2 haken waar de body van de gitaar op rust.

Rek-standaard
De rek-standaard is uitermate geschikt om meerdere gitaren mee op te bergen. Vaak worden ze ook gebruikt in muziekwinkels waar gitaren verkocht worden. Sommige rek standaards kunnen wel 8 of 9 gitaren kwijt. Op de punten waar de gitaar de standaard raakt is vaak een zachte foam aangebracht om de gitaar extra te beschermen.

Driepoot standaard
Ook kan je hier al raden hoe deze standaard eruit ziet. Juist, hij heeft 3 poten en vaak een halshouder. De drie poten zorgen ervoor dat het gewicht van de gitaar goed opgevangen wordt en dat het voldoende stabiliteit geeft. Groot voordeel ten opzichte van de A-standaard is het feit dat je de driepoot kunt inklappen. Handig als je naar een optreden gaat of naar gitaarles!

 • Speelstandaard
  Een gitaar die je kan bespelen terwijl hij op een standaard rust, dat is mogelijk met een speelstandaard. Op deze standaard ligt de gitaar in de verticale speelpositie en is de standaard makkelijk in hoogte te verstellen. Deze standaard wordt vaak gebruikt door muzikanten op een podium of andere optreden. Het geeft ze de mogelijkheid om meerdere instrumenten te bespelen.
 • Ophangbeugel
  De laatste manier om je gitaar op te bergen is door middel van een muurbeugel. Deze muurbeugel bevestig je met stevige schroeven aan de muur zodat je de gitaar er veilig aan kan hangen. De hals van de gitaar hang je tussen de 2 pinnen die dan als het ware uit je muur steken. Het gewicht van de gitaar komt dan aan de beugel te hangen. Het grote voordeel van een muurbeugel is dat het ruimte bespaard. Als je een vrije wand hebt dan kan je er vaak al meerdere gitaren kwijt en het kost je weinig ruimte.

Waar op letten bij het kopen van een gitaartandaard?

Gitaarstandaard

Waar moet je nou op letten als je een gitaarstandaard gaat kopen? Er zijn een paar zaken die je in de gaten moet houden zodat je de juiste standaard voor je gitaar koopt. Stel je zelf eens de volgende vragen:

 • Voor welke gitaar zoek ik een standaard?
  Wat voor gitaar heb ik en welke gitaar past daar bij? Om deze vraag te beantwoorden wil ik ook weten hoe zwaar mijn gitaar is en welke standaard daar bij hoort. Een basgitaar is doorgaans zwaarder dan de gemiddelde elektrische gitaar en een akoestische gitaar is door zijn holle houten kast vaak veel lichter. Hiermee kan je rekening houden met je keuze voor welke standaard je moet gaan. Hoe zwaarder je gitaar, hoe steviger de standaard.
 • Waar wil ik de standaard gebruiken?
  Wil ik de standaard overal gebruiken of alleen thuis? Wanneer ik hem overal wil gebruiken dan moet ik zorgen voor een vrij compact en mobiel model. Stel dat je voor een klein opvouwbaar A-model gaat dan kun je die makkelijk overal mee naartoe nemen. Handig als je een optreden hebt of gitaarles gaat volgen. Een driepoot die inklapbaar is behoort ook tot de mogelijkheden.
 • Hoeveel ruimte heb ik thuis?
  Als je thuis veel ruimte hebt en je wil meerdere gitaren opbergen dan kan een rek handig zijn. Een vrije muur leent zich uitstekend voor een muurbeugel. Afhankelijk van je ruimte en je persoonlijke voorkeur is er met het aanbod aan standaards een prima keuze te maken. Kies je standaard op basis van je vrije ruimte. Een kleine 3 poot of een A-standaard misstaat zeker niet in je woomkamer.
 • Hoe degelijk moet de standaard zijn?
  Het materiaal van een gitaarstandaard moet altijd degelijk zijn. Vaak zijn ze gemaakt van een goede kwaliteit hout of metaal. Natuurlijk zijn er ook hele goedkope modellen die van mindere kwaliteit zijn en die geen optimale bescherming kunnen bieden aan je gitaar. De body en de snaren mogen niet beschadigen. Het is ook niet wenselijk als de stemmechanieken een stoot krijgen omdat je gitaar dan mogelijk meteen ontstemd is of misschien wel afgebroken. De tip is om gewoon voor goede kwaliteit te gaan en meteen je standaard aan te schaffen als je een gitaar koopt.
 • Wat is mijn budget?
  Een gitaarstandaard voor een enkele gitaar is in principe niet duur. Voor een paar tientjes heb je al een mooie gitaarstandaard die je zowel online als in de gitaarwinkel kunt verkrijgen.

Veel gestelde vragen over een gitaarstandaard

Hieronder vind je enkele veel gestelde vragen over een gitaarstandaard. Heb je zelf nog vragen, laat ze achter in de reacties!

Welke soorten gitaarstandaards zijn er?

Er zijn verschillende soorten standaards te verkrijgen. In pricipe zijn er 3 soorten: De vloerstandaard, de speelstandaard en de muurbeugel. Hierboven lees je alles over de soorten standaards!

Waarom gebruik je een gitaarstandaard?

Een gitaarstandaard gebruik je in eerste instantie om je gitaar even veilig weg te leggen in plaats van op de grond of tegen de muur. Maar er zijn meer redenen om een gitaarstandaard te gebruiken en die lees je op deze pagina!

Wat is een gitaarstandaard?

Een gitaarstandaard is een statief van hout of metaal wat ervoor zorgt dat je je gitaar veilig kunt wegzetten. Een gitaarstandaard is er in verschillende vormen. Wil je er meer over weten lees dan de informatie hierboven!

Waar let ik op als ik een gitaarstandaard koop?

Er zijn een aantal zaken waar je op let bij het kopen van een gitaarstandaard. Het gewicht van je gitaar is een voorbeeld. De standaard dient stevig genoeg te zijn voor de gitaar. Er zijn nog een paar zaken die hierbij belangrijk zijn en die lichten we hierboven toe!

Wat is het voordeel van een gitaar muurbeugel?

Het grote voordeel van een muurbeugel is dat het veel ruimte bespaart. Afhankelijk van je ruimte thuis kan je meerdere beugels aan de muur hangen. Lees hierboven alles over muurbeugels!

 • Was this Helpful ?
 • YesNo

Plaats een reactie

Leer gitaar spelen in 22 lessen