Gitaarkoffers

Gitaarkoffer

Wanneer je bent begonnen met gitaar spelen en je hebt je eigen gitaar al gekocht dan is het belangrijk je gitaar goed te beschermen. De ultieme bescherming voor je gitaar wordt geboden door een gitaarkoffer. De gitaarkoffer is voorzien van een harde buitenkant waardoor de gitaar goed beschermt is tegen invloeden van buitenaf. Door deze harde buitenkant geeft hij meer bescherming dan een gitaartas. Lees op deze pagina alles over de gitaarkoffer.

Wat is de functie van een gitaarkoffer?

De functie van een gitaarkoffer is in de eerste plaats de bescherming. Door zijn harde buitenkant zorgt hij ervoor dat je gitaar goed beschermd wordt tegen vallen, stoten, water en andere ongelukken. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken dat je gitaar beschadigingen oploopt. Wanneer je met de gitaar op pad gaat dan gebruik je natuurlijk je gitaarkoffer.

In de koffer is ruimte om extra spullen mee te nemen. Hoeveel spullen je mee kan nemen ligt aan de extra ruimte die over is en aan hoe groot je gitaar is. Er zijn gitaarkoffers in de vorm van een gitaar en rechthoekige modellen. Verder kan het makkelijk zijn als je meerdere gitaren hebt dat je deze kan stapelen als je ze in koffers hebt zitten. Scheelt weer een hoop ruimte!

Voor en nadelen van een gitaarkoffer

gitaarkoffer

Voordelen

 • De koffer biedt je gitaar de beste bescherming tegen invloeden van buitenaf. Er zijn zijn zelfs koffers op de markt die volledig waterdicht zijn.
 • Er zijn gitaarkoffers die je van binnen helemaal zelf kan indelen door de flexibele stukken schuim. Handig als je zelf wil bepalen waar bepaalde accessoires in de koffer opgeborgen moeten worden.
 • Op je koffer kan je ook gewoon spullen leggen. Stel je hebt je koffer thuis in een stellingkast liggen dan kan je op je koffer gewoon spullen leggen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een andere koffer of gitaartas. De harde buitenkant van de gitaarkoffer zorgt ervoor dat je hier wel wat op kan leggen. Ook handig als je in een auto meerdere gitaren in koffers wil vervoeren.
 • Je kan je koffer op een leuke manier personaliseren door middel van bijvoorbeeld stickers. Veel gitaristen vinden het leuk om hun koffer met van alles te beplakken. Zo krijgt je koffer een uniek uiterlijk.

Nadelen

 • De koffer is vaak groot en log waardoor hij soms aardig in de weg kan staan. Het is aan te raden om in huis een plek te creëren waar de koffer het minst in de weg staat.
 • Het gewicht van de koffer zelf is vaak al zo’n 5 kilo. Bij de wat duurdere modellen kan dit gewicht alleen maar meer worden. Hierdoor is de gitaarkoffer minder handzaam en niet makkelijk te vervoeren op bijvoorbeeld de fiets.
 • Door zijn omvang is de koffer ook lastig te vervoeren. Toch biedt de koffer wel de beste bescherming als je met je gitaar onderweg bent, bijvoorbeeld naar gitaarles of een optreden.

Waar op letten bij het kopen van een gitaarkoffer?

gitaarkoffer
 • Als je kiest voor een gitaarkoffer dan is het heel belangrijk dat je gitaar goed in de koffer past. Vaak is dit vaak maatwerk en is het het beste wanneer je de gitaar ook echt in de koffer kan passen. Je zou dit kunnen doen in de speciaalzaak of op een locatie waar je les volgt en ze meerdere koffers hebben staan.
 • Verder moet je je afvragen in hoeverre je je gitaar wil beschermen. Hoe meer je je gitaar wil beschermen hoe duurder je koffer zal worden. Het is ook mogelijk om een volledig waterdichte koffer te kopen die je gitaar nog betere bescherming geeft.
 • Heb je een voorkeur voor een bepaald materiaal koffer? Weet dan dat gitaarkoffers gemaakt worden van verschillende soorten materialen zoals:
  – Aluminium
  – Hout
  – Verschillende soorten hard plastic
 • Het is bekend dat gitaarkoffers niet makkelijk te hanteren zijn wanneer je deze bijvoorbeeld op de fiets mee wil nemen. Toch is hier iets op bedacht dat dit wel mogelijk is. Hiervoor zijn harnassen te koop die je om je koffer heen kan bevestigen zodat je je koffer op je rug kan dragen. Superhandig!
 • Er zijn gitaarkoffers beschikbaar voor allerlei soorten gitaren. Vaak worden ze onderverdeeld in 3 groepen, koffers voor:
  – Elektrische gitaren
  – Klassieke gitaren
  – Western gitaren
  – Basgitaren

  Elke koffer heeft weer zijn unieke vormgeving wat ervoor zorgt dat hij geschikt is voor dat type gitaar. Vaak is dit echt maatwerk.

Als je een gitaarkoffer zoekt voor een elektrische gitaar dan is het belangrijk om goed te letten op de lengte en de body van de gitaar. Waar je bij een gitaartas vaak meerdere modellen gitaren in een tas kwijt kan luistert het bij een koffer heel nauw welke gitaar geschikt is voor welke koffer. Dus ben je van plan een elektrische gitaar te kopen kijk dan gelijk ook even naar een tas of koffer.

Een gitaarkoffer voor een akoestische gitaar is meestal universeel maar toch moet je er op letten dat de gitaar stevig in de koffer zit. Wanneer je namelijk een koffer hebt waarbij de gitaar te los in de koffer zit dan kan hij alsnog beschadigen door het heen en weer bewegen. Vaak zijn er ook nog mogelijkheden om met stukken schuim je gitaar extra te beschermen. Dus hetzelfde advies als bij de elektrische gitaar: Ga je een akoestische gitaar kopen kijk dan gelijk rond of je een passende tas of koffer op de kop kan tikken!

Ook voor de basgitaar geldt dat er vaak universele koffers zijn. Echter de body van de gitaar kan ervoor zorgen dat de maat afwijkend is en dat je op zoek moet naar een passende koffer. Let hier ook op al je nog een basgitaar gaat kopen. Gelukkig zijn er online heel veel aanbieders die gitaarkoffers verkopen tegen prima prijzen!

Als je gitaarles volgt dan kan je ook eens aan je gitaarleraar advies vragen. Wanneer je online gitaarles volgt dan zou je op het forum eens rond kunnen vragen wat de ervaringen zijn met bepaalde koffers of tassen.

Welke merken gitaarkoffers zijn er?

Ook op het gebied van gitaarkoffers is er een ruime keuze aan modellen en uitvoeringen. Ook bij de gitaarkoffers kunnen we een onderverdeling maken tussen hoogwaardige kwaliteit en basiskwaliteit. De mate van bescherming speelt ook een grote rol in de prijs van de koffer. Tot de kwalitatief hoge merken behoren:

B.C. Rich
SKB
Duesenberg

Ook de merken uit het lagere segment zijn van prima kwaliteit echter is er minder zorg besteed aan sluitingen, voering en materiaal. Toch zijn het prima producten die ook een goed bescherming bieden aan je gitaar.

Fazley

Fender

Bovenstaande merken zijn maar een greep uit alle merken die gitaarkoffers produceren. Elke merk heeft zijn eigen specifieke kenmerken die bij de één wel in de smaak vallen en bij de ander wellicht helemaal niet. Wanneer je intensief gebruikt maakt van je gitaar en als veel met je gitaar op pad bent investeer dan in een goede koffer. Als je af en toe gitaar speelt en je hoeft er niet mee het huis uit dan zou je voor een goedkoper model kunnen gaan, keuze genoeg!

Veel gestelde vragen over gitaarkoffers

Hieronder vind je enkele veel gestelde vragen over gitaarkoffers. Heb je zelf nog vragen, opmerkingen, of tips? Laat ze achter in de reacties en hopelijk kunnen wij je zo snel mogelijk helpen met het beantwoorden van deze vragen.

Wat is de functie van een gitaarkoffer?

Een gitaarkoffer heeft als belangrijkste functie het beschermen van je gitaar. Er zijn nog een aantal redenen die je hierboven kan lezen.

Wat zijn voordelen van een gitaarkoffer?

Een gitaarkoffer heeft een paar grote voordelen die je op deze pagina kan vinden.

Waar let ik op bij het kopen van een gitaarkoffer?

Wanneer je een gitaarkoffer koopt is het verstandig om een paar zaken in de gaten te houden. Welke dat zijn lees je hierboven!

Voor welke gitaren is een gitaarkoffer geschikt?

Een gitaarkoffer is geschikt voor de meeste gitaren. Meer informatie hierover vind je op deze pagina.

Welke merken gitaarkoffers zijn er?

Er zijn veel merken gitaarkoffers. Hierboven hebben we de bekendste op een rijtje gezet.

Wil je reageren op dit artikel of meer weten over gitaarkoffers dan kan dat hieronder, laat nu je reactie achter!

 • Was this Helpful ?
 • YesNo

Plaats een reactie

Leer gitaar spelen in 22 lessen