Gitaartassen

Wanneer je start met gitaar spelen en je koopt je eerste gitaar dan is het ook belangrijk om de gitaar een goede bescherming te geven. Omdat een gitaar een zeer kwetsbaar instrument is heeft het extra bescherming nodig. Om de gitaar optimaal te kunnen beschermen zijn er gitaartassen en gitaarkoffers ontwikkeld. Op deze pagina leggen we je alles uit over gitaartassen.

Wat is de functie van een gitaartas?

Een gitaartas heeft natuurlijk als doel om je gitaar op en top te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Vocht en stof zorgen ervoor dat de kwaliteit van je gitaar afneemt als je deze niet goed beschermt. Ook het vallen van de gitaar komt de kwaliteit niet ten goede. Wanneer je de gitaar vaak verplaatst of meeneemt naar een andere locatie dat is het verstandig om gebruik te maken van een gitaartas. Als je bijvoorbeeld bij de muziekschool gitaarles volgt of je gaat ergens optreden.

De gitaartas biedt dus bescherming aan je gitaar en zorgt ervoor dat je gitaar in goede conditie blijft. Ook is de gitaartas geschikt om extra spullen mee te nemen. Denk hierbij aan een gitaarboek, plectra, een capo en een stemapparaat. Super handig dus! Het is aan te raden om meteen een gitaartas of gitaarkoffer aan te schaffen als je je gitaar koopt.

Voor en nadelen van een gitaartas

Voordelen:

  • Een gitaartas, ook wel gigbag, gitaarhoes of flightbag genoemd, is altijd van een flexibel materiaal gemaakt waardoor meerdere gitaarmodellen erin passen.
  • Je kan de gitaartas ook makkelijker opbergen omdat hij niet zo kolossaal en massief is als bijvoorbeeld een gitaarkoffer.
  • De gitaartas is vaak ook licht en relatief goedkoop in aanschaf. Voordeel is ook dat je de gitaartas middels de draagbanden op je rug kan dragen. Ideaal als je de gitaar op de fiets mee wil nemen of wanneer je lopend naar je repetitie of optreden gaat. Let hierbij wel goed op de weersvoorspellingen want niet iedere gitaartas is volledig waterdicht. Mocht je meerdere gitaren in een tas willen vervoeren dan is dat ook mogelijk met een duotas. In deze tas kan je twee gitaren vervoeren.

Nadelen:

  • Nadeel van de gitaartas is dat hij wel meer gevoeliger is voor schade dan bij een gitaarkoffer. Denk hierbij aan vallen, of er wordt iets op je tas gelegd of gegooid.
  • Weersinvloeden zijn ook van invloed op de bescherming van je gitaar als je kiest voor een gitaartas. Niet alle gitaartassen zijn doorgaans waterdicht. Let hier op wanneer je voor een gitaartas kiest.

Waar op letten bij het kopen van een gitaartas?

Wanneer je een gitaartas wil kopen let dan op de volgende punten:

Wordt mijn gitaar voldoende beschermd?

Heb ik voldoende ruimte om accessoires op te bergen?
Vaak zit er op de tas of hoes een extra opberg vak waar je bijvoorbeeld je stemapparaat in kwijt kan. Kijk goed naar deze optie, je zal hem nodig hebben. Het zou vervelend zij als je bepaalde spullen of boeken niet meer in je tas kwijt kan of dat ze uitsteken.

Kan ik de tas op mijn rug dragen?
Zoals gezegd hebben de meeste tassen deze optie maar het zou jammer zijn als je net een model koopt waar de draagbeugels niet op zitten. De riemen die op de tas zitten zijn vaak goed verstelbaar zodat ze door jong en oud te gebruiken zijn. Vaak zit er ook nog een draaggreep op de tas zodat je deze ook met 1 hand kunt optillen en vervoeren.

– Wil je de beste bescherming voor je gitaar maar je wil perse een tas met de beste bescherming dan kan je overwegen om een soft case te kopen. Deze soft case biedt net iets meer bescherming en zit in feite tussen de tas en de koffer in.

Welke gitaar is nu geschikt voor welke tas?
Let op welk type gitaar geschikt is voor welke tas. Hier kan best wel wat verschil in zitten. Het beste advies is om deze gewoon even te passen. Als je bijvoorbeeld een elektrische gitaar gaat kopen dan is het erg belangrijk dat je gitaar goed in de tas past zodat er niet ongewild nog beschadigingen optreden. Dat kan gebeuren als bijvoorbeeld de hals niet goed niet goed in de tas past. Je kan in de winkel je gitaar passen of je bestelt via internet een tas die je in het ergste geval terugstuurt als deze niet past.

Er zijn tassen voor allerlei verschillende maten gitaren, van 1/2 gitaren tot 3/4 en 4/4 gitaren. Als je een basgitaar koopt dan kan het zijn dat je voor verschillende ,modellen bepaalde tassen nodig hebt. Laat je hierover goed adviseren of doe zelf goed onderzoek!

– Bekijk de vulling binnenin de gitaartas. De vulling binnenin zegt je vaak ook een hoop over hoe goed je gitaar wordt beschermd. Hoe beter de vulling tegen je gitaar drukt hoe beter de bescherming.

– Zelfs voor afwijkende maten gitaren zoals de banjo, mandoline en ukelele zijn er tassen beschikbaar. Elke tas heeft zijn eigen unieke eigenschappen die de tas geschikt maakt voor elk type gitaar.

In principe zijn er gitaartassen voor:
* elektrische gitaren
* akoestische gitaren
* Basgitaren

Mocht je meer informatie willen over gitaartassen en koffers vraag dan eens wat informatie aan je gitaarleraar. Of als je online gitaarles volgt vraag eens rond op het forum. Er zijn vast wel medecursisten die jouw vragen willen beantwoorden!

Je eigen gepersonaliseerde gitaartas

Wanneer je de gangbare gitaartassen niet mooi vind, dan is het mogelijk om je eigen gepersonaliseerde gitaartas te laten maken. Je kunt de tas in de door jou gewenste kleur bestellen en hierbij aangeven of je er bepaalde afbeeldingen aan toe wil voegen of misschien wil je wel een bepaald motief op je tas. Ook is het mogelijk om je naam er bijvoorbeeld op te laten zetten of de naam van je band. Wanneer je hieruit geen keuze kunt maken en je toch een gepersonaliseerde tas wil hebben dan kan je die altijd zelf nog maken. Het is wel een hele klus maar mocht je een beetje handig zijn en je kan aan de juiste materialen komen dan is het zeker mogelijk. Je kan je ontwerp, zoals jij het wil, natuurlijk dan ook uitbesteden die hier wel heel handig mee is.

Welke merken gitaartassen zijn er?

Voor wat betreft gitaartassen is er voldoende keus op de markt. Er zijn een aantal toonaangevende merken die hoogwaardige en kwalitatief goede gitaartassen produceren. De prijzen van deze tassen liggen over het algemeen dan ook wat hoger. Een aantal voorbeelden van deze merken zijn:

Mono logo
Gator cases
Gruvgear

Uiteraard is er ook in het laagsegment voldoende keuze uit verschillende modellen. Vaak zijn deze modellen wat minder in kwaliteit en hebben doorgaans een wat mindere levensduur. In ieder geval is er dus voor iedere portemonnee een gitaartas. Hieronder de wat goedkopere merken gitaartassen:

Fazley
Fender

Veel gestelde vragen over de gitaartas

Hieronder vind je enkele veel gestelde vragen over de gitaartas. Heb je zelf nog vragen, opmerkingen, of tips? Laat ze achter in de reacties en hopelijk kunnen wij je zo snel mogelijk helpen met het beantwoorden van deze vragen.

Wat is de functie van een gitaartas?

Je wilt je gitaar natuurlijk in topconditie houden. Dit is één van de functies van de gitaartas. Lees hierboven welke functies er nog meer zijn.

Wat zijn de voordelen van een gitaartas?

Er zijn een aantal voordelen als je een gitaartas gebruikt. Lees hierboven welke voordelen dit zijn.

Voor welke type gitaren zijn gitaartassen geschikt?

Gitaartassen zijn voor meerdere gitaren geschikt. Hierboven lees je welke dit zijn.

Waar moet je op letten bij het kopen van een gitaartas?

Wanneer je een gitaartas koopt dan let je onder meer op de vulling die in de tas zit. Maar er zijn nog meer zaken waarop je moet letten. Op deze pagina lees je er alles over!

Van welke merken kan ik gitaartassen kopen?

Er zijn meerdere merken die gitaartassen van goede kwaliteit verkopen. Op deze pagina lees je welke merken dit zijn.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of opmerkingen over gitaartassen laat dan hieronder een reactie achter!

  • Was this Helpful ?
  • YesNo

Plaats een reactie

Leer gitaar spelen in 22 lessen