Kindergitaar kopen

Wanneer je op zoek bent naar een gitaar voor je kind dan dan raden we je aan deze pagina goed te lezen. We vertellen je hieronder waar je allemaal op moet letten als je een gitaar voor je kind gaat kopen. Dit is belangrijk om zo de wensen van je kind en de kwaliteit van de gitaar goed op elkaar af te stemmen.

Meisjes spelen gitaar

Welke gitaar kopen voor mijn kind?

Wanneer je van plan bent om een gitaar te kopen voor je kind dat is het ook belangrijk om te weten welke gitaren geschikt zijn. Welke gitaar is het beste voor het kind? En in welke fase bevindt het kind zich? Heeft het kind al ervaring of nog nooit gespeeld?

Het is aan te raden om een kind eerst eens gitaarles te laten volgen en zelf te laten ervaren welke gitaar het beste bij hem of haar past. Zo weet je ook meteen of het kind serieus gitaar wil gaan spelen of er al na een paar lessen mee wil stoppen. Bij een muziekschool of de gitaarleraar zijn genoeg gitaren aanwezig die uitgeprobeerd kunnen worden.

Er wordt altijd aangeraden om te starten met een akoestische gitaar. Op een akoestische gitaar zitten nylon snaren die de vingertoppen een minder geïrriteerd gevoel geven tijdens het spelen. Ook is de hals van de gitaar breder zodat de vingers makkelijker weggezet kunnen worden. Dit zorgt er weer voor dat er makkelijker akkoorden gespeeld kunnen worden.

Elektrische gitaren worden in principe niet aangeraden maar zijn zeker wel een optie. Wanneer het kind helemaal weg is van een elektrische gitaar, de muziek leuk vindt en een goede dosis doorzettingsvermogen heeft dan is een elektrische gitaar kopen zeker een optie.

Een basgitaar is weer een hele andere discipline van gitaar spelen. Op een basgitaar wordt veel gebruik genaakt van tokkelen met de vingers. Zeker liggen hier ook mogelijkheden voor kinderen om deze techniek te leren. Ook voor de basgitaar geldt: Wanneer het kind het helemaal ziet zitten en je bent er zelf ook van overtuigt dan zou je met een gerust hart een basgitaar kunnen kopen.

De ukelele is een populaire gitaar bij kinderen. De gitaar is klein, compact en heeft maar 4 snaren. Het is daarom vrij eenvoudig om ukelele te leren spelen, zeker voor kinderen. Veel ouders kiezen er dan ook voor om eerst een ukelele te kopen voordat het kind overstapt naar een normale gitaar.

Waar op letten bij het kopen van een kindergitaar?

meisje speelt akoestische gitaar

Als je een kindergitaar gaat kopen dan is het goed om op een aantal dingen te letten zodat je een goede keuze maakt. Allereerst wil je een goede gitaar en geen speelgoed gitaar. Wil je dit wel dan verwijzen we je naar de speelgoedwinkel waar je een ruime keuze aan speelgoedgitaren hebt. De informatie op deze pagina gaat puur over echte gitaren waarmee kinderen gitaar kunnen leren spelen.

Wanneer je een kwalitatief goede kindergitaar wilt kopen let dan op het volgende:

De maat

Probeer de gitaar altijd even uit als je de kans hebt. Wil je een kindergitaar online kopen maar twijfel je aan de maat ga dan langs de speciaalzaak om een paar modellen uit te proberen. Ze kunnen je daar passend advies geven waardoor je kind een zo goed mogelijke gitaar krijgt die past bij de lengte en leeftijd. De maat van de gitaar noemen we de mensuur. De mensuur geeft eigenlijk de lengte van de snaren weer. Hoe langer de snaar, deze wordt berekend vanaf de topkam tot aan de brug, hoe langer de gitaar en dus ook groter.

De grootte van een gitaar wordt ook weergegeven in bepaalde maten. Aan de hand van deze maten kan je bepalen welke maat geschikt is voor welke leeftijd. We hebben deze maten hieronder op een rijtje gezet:

  • 3 tot 6 jaar –> 1/4 gitaren
  • 6 tot 9 jaar –> 1/2 gitaren
  • 9 tot 12 jaar –> 7/8 gitaren
  • 12 jaar en ouder –> 4/4 gitaren
meisje speelt kindergitaar

De bespeelbaarheid

De bespeelbaarheid van bijvoorbeeld een elektrische gitaar voor kinderen is makkelijker dan een akoestische gitaar. Dit komt omdat de stalen snaren van een elektrische gitaar dunner zijn dan die van een akoestische. Hierdoor is de elektrische gitaar met kleinere handen makkelijker te bespelen. Laat je kind de gitaar dan ook een keer goed bespelen en kijk of deze goed in de hand ligt en of ze goed met de snaren overweg kunnen. De body van de gitaar is ook belangrijk. Is deze niet te groot zodat ze het instrument moeilijker vast kunnen houden? Wanneer je kind online gitaarles gaat volgen dan is het belangrijk dat de gitaar goed door het kind te hanteren is en er zelfstandig mee kan werken.

Mocht je overwegen om voor je kind een elektrische gitaar te kopen probeer deze dan altijd even uit. Zo kan het kind zelf ervaren of de gitaar lekker speelt en of deze goed bij het kind past. In de gitaarwinkel kan men een goed advies geven.

De kosten

Ook niet geheel onbelangrijk wat kost nu eigenlijk zo’n gitaar voor kinderen? Gelukkig vallen deze prijzen wel mee. Je moet hierbij denken aan prijzen variërend van €40.- tot €600.- Let hierbij ook op hoe serieus je kind is met het gitaar spelen en kies hier dan ook de kwaliteit gitaar naar. Uiteindelijk wordt de gitaar vroeg of laat te klein en zal je toch over moeten gaan op een groter model. Afhankelijk van het budget kan je een goedkope of duurdere gitaar kopen. Let op dat goedkoop niet altijd de beste optie is. Probeer de prijs kwaliteit verhouding goed te waarborgen.

Merk

Ook voor de kinderen zijn gitaren van de grotere merken beschikbaar. Je hebt hier dan meteen ook een stukje kwaliteit gewaarborgd. Heb je een voorkeur voor een bepaald merk dan kan je altijd kijken of deze wordt verkocht. Doorgaans hebben de grote merken een prima prijs/kwaliteit verhouding waardoor je je kind met een gerust hart op de gitaar kan laten spelen.

Accessoires

Niet geheel onbelangrijk, maar met een elektrische gitaar alleen heb je nog geen echt geluid. Hiervoor heb je een gitaarversterker nodig. Ook heb je een gitaarstandaard nodig, een gitaarkabel, een stemapparaat en een tas of koffer om de gitaar op te bergen. Al deze accessoires samen zijn te koop in een complete gitaarset. Ook voor kinderen zijn er elektrische gitaartsets beschikbaar.

De gitaarstandaard is aan te raden omdat de gitaar dan tijdelijk op een veilige manier weggezet kan worden. Zo is er minder kans dat de gitaar beschadigd raakt. Met het vervoeren van de gitaar wordt een gitaartas of gitaarkoffer aangeraden. Handig als je kind naar gitaarles gaat!

Het is ook aan te raden om een gitaarband aan te schaffen zodat het kind de gitaar rustig kan laten hangen en zich alleen hoeft te concentreren op het gitaar spelen.

Veel gestelde vragen over een kindergitaar kopen

Hieronder vind je enkele veel gestelde vragen over een kindergitaar kopen. Heb je zelf nog vragen, opmerkingen, of tips? Laat ze achter in de reacties en hopelijk kunnen wij je zo snel mogelijk helpen met het beantwoorden van deze vragen.

Welke kindergitaar is het beste voor mijn kind?

Om te bepalen welke gitaar het beste is voor je kind is het verstandig om de keuze van je kind hierin de doorslag te geven. Om een aantal redenen wordt aangeraden om eerst met een akoestische gitaar te starten. Hierboven vertellen we je er alles over!

Waar kan een kind gitaar leren spelen?

In principe kan je gitaar leren spelen op een muziekschool, bij een gitaarleraar of via online gitaarles. Lees op deze pagina welke vorm het beste bij je kind past!

Zijn er speciale kindergitaren op de markt?

Voor kinderen zijn er speciale gitaarmaten beschikbaar die zijn ingedeeld per leeftijdscategorie. Hierboven staan ze allemaal op een rijtje!

Wat kost een kindergitaar?

Een gitaar voor een kind kost ongeveer tussen de 40 en 600 euro. De kwaliteit van de gitaar is van invloed op de prijs. Als je twijfelt hoeveel je moet uitgeven voor de gitaar van je kind lees dan de informatie op deze pagina!

Welke accessoires zijn er nodig bij de kindergitaar?

Met alleen de kindergitaar kopen ben je er nog niet. Je hebt ook een aantal accessoires nodig zoals een plectrum, een gitaarstandaard en een gitaartas of koffer. Afhankelijk van de soort gitaar heb je meer of minder accessoires nodig. Lees er alles over op deze pagina!

  • Was this Helpful ?
  • YesNo

Plaats een reactie

Leer gitaar spelen in 22 lessen