Gitaarsnaren

Op deze pagina lees je alles over gitaarsnaren. Zo kan je van alles lezen over welke snaren er zijn, welke snaren je nodig hebt voor je gitaar, hoe je snaren vervangt en waar je ze het beste kan kopen. Belangrijk om te weten is dat de ene snaar de andere niet is en dat er veel verschil zit in kwaliteit. Een snaar staat onder een bepaalde spanning en deze spanning bepaald de toonhoogte wanneer deze wordt aangeslagen. Het is van belang de snaren bij een gitaar te vervangen als ze veel gebruikt worden of al lang op de gitaar zitten. Door veelvuldig gitaar spelen brengen ze ook niet meer de klank voort die het zou moeten brengen. Het is dan tijd om nieuwe gitaarsnaren te kopen.

Welke soorten gitaarsnaren zijn er?

Per gitaar zijn verschillende soorten snaren nodig. Je zal begrijpen dat er voor een klassieke gitaar andere snaren nodig zijn dan voor een basgitaar. Wat ook meespeelt is of het een akoestische gitaar betreft of een elektrische gitaar. We zetten hier op een rijtje welke soorten snaren er zijn:

Snaren voor de akoestische gitaar

Als je gitaarsnaren nodig hebt voor een akoestische gitaar dan kunnen deze bestaan uit snaren van nylon en snaren van staal. Bij een Spaanse of klassieke gitaar zijn de hoogste 3 snaren van nylon en de lage snaren zijn ook van nylon maar met een metalen wikkeling er omheen. Alleen stalen snaren op een klassieke gitaar zou niet werken. De snaren zijn te krachtig en zouden de hals van de gitaar krom kunnen trekken. De zes stalen snaren van een western gitaar zijn weer van een andere bepaalde soort legering gemaakt.

Snaren voor de elektrische gitaar

De snaren van een elektrische gitaar zijn altijd van staal. In combinatie met het element zorgt dit voor het geluid bij elektrische gitaar. Een stalen snaar voor een elektrisch gitaar noemen we roundwound. Dit betekent dat de snaar dusdanig omwikkelt is met een stalen legering dat hij ribbelig aanvoelt. Er kan ook sprake zijn van flatwound snaren, dan zijn de snaren wat vlakker en dat geeft ook weer een andere klank aan de snaar.

Snaardikte

Als we kijken naar soorten snaren dan kijken we hierbij ook naar de dikte van snaren. Bij snaren voor de elektrische gitaar en de western gitaar verdelen we deze in:

 • Extra Light
 • Light
 • Medium
 • Heavy

Voor klassieke gitaren worden de snaren onderverdeeld in mate van spanning:

 • Low tension
 • Medium tension
 • High tension

Voor basgitaren maken we ook nog een onderverdeling op basis van de snaarlengte die in de maat inch wordt aangegeven. 1 inch staat voor 2,54 cm. Hieronder een overzicht:

 • De Shortscale snaar heeft een snaarlengte van 30 inch
 • De Mediumscale snaar heeft een snaarlengte van 32 inch
 • De Longscale snaar heeft een snaarlengte van 34 inch
 • De Extra longscale snaar heeft een snaarlengte van 36 inch

Binnenkant van de snaar

De binnenkant van de gitaarsnaar, ook wel de kern van de snaar genoemd, bestaat uit metaal. Om deze snaren zit ook een wikkeling van een bepaalde legering die veel invloed heeft op de klank van de snaar. De binnenkant van de snaar kennen we in 2 soorten:

 • Hex-core
 • Round-core

De Hex-core draad zorgt voor een modern geluid en een gelijkmatige toon terwijl de Round-core draad een wat meer vintage geluid produceert en een ongelijkmatige toon heeft.

Welke snaar staat voor welke noot?

Elke gitaarsnaar correspondeert weer met een bepaalde noot. De dikte van de snaar bepaalt ook de toonhoogte. Op de pagina van de gitaarakkoorden hebben we in een schema al eens laten zien welke toon bij welke snaar hoort. Hieronder laten we je zien welke toon bij welke snaar hoort:

Ook hier geldt weer als ezelsbruggetje van boven naar beneden:
Een Aap Die Geen Bananen Eet

Hoe vervang je gitaarsnaren?

Als je voor de eerste keer je snaren wil vervangen dan kan dat een lastig klusje zijn. Gelukkig zijn er op youtube een hoop filmpjes te vinden hoe je per categorie gitaar je snaren moet vervangen. Kom je er dan nog niet uit dan kan je het ook aan je gitaarleraar vragen als je gitaarles volgt. Hij kan ook goed beoordelen of je je snaren wel moet vervangen. Volg je online gitaarles? Ook daar wordt vaak aandacht besteed aan hoe je je gitaarsnaren moet vervangen.

Wanneer moet ik gitaarsnaren vervangen?

Je hoort al snel wanneer je gitaarsnaren aan vervanging toe zijn. Het ligt er vaak aan hoe intensief je de gitaar gebruikt. Afhankelijk daarvan moet je dus met enige regelmaat je snaren vervangen. Wanneer je je gitaar vaker moet gaan stemmen dan is het vaak nodig de snaren te vervangen. Als je je snaren vervangt, vervang ze dan ook allemaal in één keer. Ga dus niet verschillende snaren, uit verschillende setjes op je gitaar zetten. Een set snaren moet je zien als een geheel wat bij elkaar hoort. Een groot bijkomend voordeel wanneer je je snaren gaat vervangen is de gitaar schoonmaken. Vooral de toetsen en de fretten kun je nu een goede schoonmaakbeurt geven!

Welke gitaarsnaren moet ik kopen?

Ale je een gitaar gaat kopen denk dan meteen na over accessoires als een gitaarstandaard, een gitaarversterker, een gitaarkoffer of tas maar natuurlijk ook de snaren. Welke gitaarsnaren je moet kopen hangt natuurlijk af van welke gitaar dat je speelt en welke snaren daar het beste bij passen. Als je een elektrische gitaar koopt dan heb je andere snaren nodig dan als je een basgitaar koopt. Helemaal bij het kopen van een akoestische gitaar moet je opletten welke snaren je koopt omdat je hierbij de keuze hebt tussen nylon en staal. Natuurlijk zitten er al snaren op de gitaar als je deze koopt. Zoek voor jezelf uit of je de snaren prettig vindt of niet.

Ook moet je kiezen welk merk snaren je gaat kiezen. Het is daarbij belangrijk om te weten welke gitaarmerken doorgaans de beste kwaliteit hebben. We zetten ze op een rijtje:

 • D’Addario is één van de grootste gitaarsnaren fabrikanten ter wereld. Zij hebben verschillende soorten gitaarsnaren die zij onder hun eigen naam produceren en ook voor andere merken. Het bedrijf produceert hoogwaardige soorten snaren die garant staan voor een goede kwaliteit.
 • Ernie Ball was de oprichter van het gelijknamige bedrijf wat naast muziekinstrumenten ook gitaarsnaren produceert. Bekende gitaristen zoals Slash( Guns ’n Roses), Jimi Hebndrix en Eric Clapton maakten gebruik van deze gitaarsnaren.
 • Fender gitaarsnaren worden ook door de beroemde gitaarbouwer geproduceerd. Ze produceren voor alle soorten gitaren een prima kwaliteit snaren.
 • GHS snaren zijn afkomstig uit de VS. De letters GHS staan voor de oprichters van het bedrijf, Guold, Holcomp en Solko. Bekende gitaristen die met GHS snaren spelen zijn: Carlos Santana en Def Leppard.
 • Martin gitaarsnaren worden geproduceerd door het Amerikaanse CF Martin & Company wat als sinds 1833 bestaat. Het bedrijf staat goed bekend om zijn akoestische gitaren en gitaarsnaren.

Zoals gezegd is het belangrijk om te kijken welke snaren het beste bij jou gitaar passen. Om je een klein beetje op weg te helpen verdelen we de groepen gitaren en de daarbij behorende snaren:

Snaren voor akoestische klassieke gitaren:

GHS levert goede snaren voor klassieke akoestische gitaren in allerlei diktes. Ook Martin levert voor deze categorie gitaren kwalitatief goede snaren. Vaak heb je voor nog geen tientje een setje snaren in huis. Je kunt ze online kopen of in de gitaarwinkel bij jou in de buurt.

Snaren voor akoestische western gitaren:

D’addario en Martin zijn gerenommeerde producenten als het gaat om de 80/20 bronze gitaarsnaren speciaal geschikt voor western gitaren. Deze snaren geven de western gitaar een helder geluid. De snaren zijn voor een kleine 20 euro te koop.

Snaren voor een elektrische gitaar

Ernie Ball en D’addario zijn de meest toonaangevende merken als het gaat om snaren voor de elektrische gitaar. De wikkeling van de legering maakt de snaar duurder of goedkoper. Doorgaans heb je voor onder de 20 euro wel een mooi setje snaren afhankelijk van je wensen.

Snaren voor een basgitaar

De snaren voor een basgitaar zijn van een totaal ander segment dan ‘normale’ snaren. De dikste basgitaarsnaren hebben een dubbele omwikkeling en daardoor kunnen zij de lage tonen produceren. Fender en Ernie Ball leveren top kwaliteit gitaarsnaren, zowel roundwound als flatwound. Afhankelijk van je wensen en of je flatwoound of roundwond snaren wil kosten ze tussen de 20 en de 50 euro.

Veel gestelde vragen over gitaarsnaren

Hieronder vind je enkele veel gestelde vragen over gitaarsnaren. Heb je zelf nog vragen, opmerkingen, of tips? Laat ze achter in de reacties en hopelijk kunnen wij je zo snel mogelijk helpen met het beantwoorden van deze vragen.

Welke soorten gitaarsnaren zijn er?

Er zijn verschillende soorten gitaarsnaren geschikt voor bepaalde gitaren. Op een akoestische gitaar horen andere snaren dan op een elektrische gitaar. Hierboven kan je er alles over lezen!

Welke snaar staat voor welke noot?

Elke snaar staat voor een noot. Zoals je weet zitten er 6 snaren op een gitaar waarbij elke snaar een noot vertegenwoordigd. In de afbeelding hierboven kan je zien welke snaren bij welke noten horen.

Hoe vervang je gitaarsnaren?

Het vervangen van gitaarsnaren is een lastige klus als je dit nog nooit hebt gedaan hebt. Je kan het aan iemand anders vragen die het vaker heeft gedaan of je probeert iets anders. Wat dat is leggen we je uit op deze pagina!

Wanneer moet ik gitaarsnaren vervangen?

Afhankelijk van hoe vaak je de gitaar gebruikt moet je regelmatig de snaren vervangen. Er zijn een aantal zaken die invloed hebben op wanneer je je snaren moet vervangen, die lees je hierboven!

Welke gitaarsnaren moet ik kopen?

Het is belangrijk dat je weet welke gitaarsnaren je moet kopen voor je gitaar en welk merk daar het beste bij past. We hebben ze daarom hierboven voor je op een rijtje gezet.

 • Was this Helpful ?
 • YesNo

Plaats een reactie

Leer gitaar spelen in 22 lessen