Tenor ukelele

Binnen de familie van de ukeleles zijn meerdere varianten beschikbaar, onder andere de tenor ukelele. Op deze pagina kom je alles te weten over de tenor ukelele. Wil je meer informatie over deze ukelele? Ben je van plan om er één te kopen of wil je erop leren spelen? Lees hier alles wat je moet weten over de tenor ukelele.

Tenor Ukelele

Wat is een tenor ukelele?

De tenor ukelele is weer een maatje groter dan de concert ukelele, het is de op één na grootste ukelele. Hij zit qua maat tussen de concert ukelele en de bariton ukelele in. Veel mensen vinden dat de tenor ukelele nog wat meer geschikt is voor ukelele spelers met grote vingers. Er is met name meer ruimte tussen de snaren omdat de ruimte op de frets groter is. Er wordt ook gezegd dat het verschil tussen de tenor ukelele en de sopraan ukelele niet heel groot is. Een tenor ukelele is geschikt voor de wat meer gevorderde speler. Een beginner is beter af met een sopraan ukelele of een concert ukelele.

Een tenor ukelele is uitermate geschikt om met een lage g snaar te spelen. Je kan met deze lage G-snaar een ‘low G’ geluid produceren. Hiervoor heb je dan wel een andere snaar nodig. De sopraan ukelele, de concert ukelele en de tenor ukelele klinken in de basis allemaal het hetzelfde. Hoe groter alleen het model, hoe groter het bereik. Dit komt omdat de klankkast groter of kleiner is.

Waarom een tenor ukelele kopen?

Tenor ukelele

Wat is nu de reden om een tenor ukelele te kopen? Dit kan uiteenlopende redenen hebben. Ervan uitgaande dat de wat meer ervaren spelers een tenor ukelele kopen gaan we uit van het volgende:

  • Je koopt een tenor om meer bereik te creëren.
  • Je wil graag het verste bereik met een lage G snaar kunnen produceren.
  • Je bent al wat meer ervaren en dat maakt de tenor ukelele uitermate geschikt.
  • Je hebt echt hele grote handen en met de andere ukeleles kom je niet goed uit de voeten.

Hoe stem ik een tenor ukelele?

De standaard stemming van de tenor ukelele is dezelfde als die van de sopraan en de concert ukelele. We noemen deze stemming de G-C-E-A stemming. Je kan de tenor ukelele ook een toon hoge stemmen. Hiervoor heb je dan wel een snaren set voor een sopraan of een concert ukelele nodig. Kijk voor meer informatie op onze pagina over ukelele stemmen.

Hoe leer ik op een tenor ukelele te spelen?

Wanneer je op een tenor ukelele wil leren spelen dan is het aan te raden om ukelele lessen te volgen. Deze lessen zullen je helpen om je eerste ukelele liedjes snel te kunnen spelen. Door het leren van diverse ukelele akkoorden speel je als snel je eerste liedjes. Het is mogelijk om op meerdere manieren ukelelelessen te volgen. We zetten ze even voor je op een rijtje:

Tenor ukelele leren spelen uit een boek

Mensen die al wat meer ervaren zijn kunnen al akkoorden spelen en weten hoe ze een snaarinstrument zoals de gitaar vast moeten houden. Voor deze groep mensen is ukelele leren spelen vanuit een boek een goede keuze.

Tenor ukelele leren spelen met een leraar

Je kan er ook voor kiezen om tenor ukelele te leren spelen met een leraar. Zeker als je een beginner bent is dit een goede keuze. De leraar kan je hier en daar bijsturen waar nodig en je zal in een korte tijd veel leren. Groot voordeel is de interactie, nadelen zijn vaak de locatie en dat het maar een uur per week is.

Tenor ukelele leren spelen online

Waar heel veel mensen voor kiezen is het volgen van gitaarlessen of in dit geval ukelele lessen online. Door middel van goed uitgewerkte lessen leer je in een mum van tijd ukelele spelen. Grote voordelen van deze methode is onder andere de prijs, het is altijd beschikbaar en je kunt leren en terugkijken wanneer jij dat wilt. Vaak is er ook een forum beschikbaar om vragen te stellen als je ergens niet uitkomt.

Waar op letten bij het kopen van een tenor ukelele?

Tenor ukelele

Waar moet je nu op letten bij het kopen van een tenor ukelele? Eigenlijk op dezelfde zaken waar je op let bij het kopen van een ukelele in het algemeen. We zetten ze nog even voor je op een rijtje:

Het uiterlijk

Tuurlijk telt het uiterlijk van je ukelele mee. Je wilt natuurlijk tevreden zijn met hoe jouw tenor ukelele eruit ziet. Gelukkig zijn ook tenor ukeleles in allerlei uitvoeringen en kleuren te krijgen zodat je altijd een goede keuze kan maken!

De prijs

Iets om goed op te letten is de prijs van je tenor ukelele. Wanneer je een beginner bent dan is het aan te raden om niet meteen een ukelele uit het topsegment te kopen. Ga op zoek naar een goede prijs/kwaliteit verhouding, zeker als je een beginner bent. Er zijn genoeg instapmodellen beschikbaar voor een mooie prijs.

De bespeelbaarheid

Het is natuurlijk vrij belangrijk dat je tenor ukelele lekker in de hand ligt en lekker speelt. Probeer daarom altijd je ukelele even uit als je de kans hebt. Vaak is het geen probleem om even een paar ukeleles in de winkel te proberen om hem vervolgens online aan te schaffen. Dit scheelt soms best wel wat in de prijs.

De houtsoort

De houtsoort van je ukelele zorgt uiteindelijk ook voor de klank die er uit je tenor ukelele komt. Ukeleles worden gemaakt van verschillende soorten hout zoals mahonie, esdoorn, ceder en mango. Als je hier meer over wil weten lees dan de informatie op onze pagina ukelele kopen.

Veel gestelde vragen over een tenor ukelele

Hieronder vind je enkele veel gestelde vragen over een tenor ukelele. Heb je zelf nog vragen, opmerkingen, of tips? Laat ze achter in de reacties en hopelijk kunnen wij je zo snel mogelijk helpen met het beantwoorden van deze vragen.

Wat is een tenor ukelele?

Een tenor ukelele is een ukelele van een wat groter formaat. Hij zit tussen de concert en bariton ukelele in. De tenor ukelele is wat meer geschikt voor de wat gevorderde speler. Lees hierboven alles over de tenor ukelele!

Waarom een tenor ukelele kopen?

Een reden om een tenor ukelele te kopen is bijvoorbeeld omdat je toe bent aan een volgende stap of omdat je meer bereik wil creëren. Lees op deze pagina meer redenen om een tenor ukelele te kopen!

Hoe leer ik op een tenor ukelele spelen?

Je kunt op verschillende manieren tenor ukelele leren spelen. Je kunt bijvoorbeeld jezelf ukelele leren spelen uit een boek. Je kunt ook ukelele leren spelen door online ukelele les te volgen. Lees er hier alles over!

Voor wie is een tenor ukelele geschikt?

De tenor ukelele is wat meer geschikt voor mensen met wat grotere handen en voor de wat meer ervaren ukelele speler. Je leest er hierboven meer over!

Waar op letten bij het kopen van een tenor ukelele?

Er zijn een aantal zaken waarop je moet letten als je een tenor ukelele koopt. Je let bijvoorbeeld op het uiterlijk, de houtsoort en de prijs. Hierboven vind je alle informatie waar je op moet letten als je een tenor ukelele koopt!

  • Was this Helpful ?
  • YesNo

Plaats een reactie

Leer gitaar spelen in 22 lessen