Elektrische gitaarmerken

Als het gaat om gitaren dan zijn er veel gitaarmerken die gitaren produceren en verkopen. Best wel een opgave om er een beetje wijs uit te worden, zeker als je van plan bent om een gitaar te kopen. Als je al een tijdje bezig bent met gitaar spelen dan denk je vast wel eens na over een andere gitaar. Welke gitaar wil ik hebben? Wil ik een akoestische gitaar of een elektrische? En als ik een elektrische gitaar wil welke wil ik dan? Een normale elektrische gitaar of een basgitaar?

Op deze pagina geven we een overzicht van de meest bekende elektrische gitaarmerken die er zijn en waar je het beste een bepaald soort gitaar kan kopen. Handig als je wat meer informatie wil over het kopen van een elektrische gitaar of een basgitaar!

verschillende gitaren en merken

Hoeveel elektrische gitaarmerken zijn er?

Om te beginnen zijn er heel veel gitaarmerken waaruit je kunt kiezen. Op het gebied van elektrische gitaren is de keuze eindeloos. Zo zijn er gitaren die met de hand gemaakt worden en gitaren die voor de massa in de fabriek worden gemaakt. Het zal je niet verbazen dat de custom made gitaren een hoger kwaliteitsgehalte hebben dan de in de fabriek geproduceerde gitaren.

Op deze pagina zoomen we in op de elektrische gitaarmerken. Het is eigenlijk onbegonnen werk om alle gitaarmerken te benoemen omdat het er simpelweg heel veel zijn. Daarom zullen we op hier zoveel mogelijk een opsomming geven van de gitaarmerken die het populairst zijn en tevens ook een goede kwaliteit hebben.

Wat zijn goede gitaarmerken?

Om een beeld te geven van goede en kwalitatieve gitaarmerken geven we hieronder een korte opsomming van de meest bekende en kwalitatief goede merken. Mocht je meer willen weten over het merk of welke gitaren het merk produceert dan kan je die informatie ook hier vinden.

Gibson –> Zeer bekend van de Les Paul modellen en het karakteristieke geluid wat deze gitaren produceren. Het bedrijf werd opgericht in 1902 door Orville H. Gibson.

GibsonFender –> Opgericht door Leo Fender die het gitaarmerk wereldberoemd maakte. De Fender Stratocaster en Telecaster zijn zeer populaire modellen.

FenderSquir by Fender –> Is onderdeel van grote broer Fender en produceert wat goedkopere gitaren die van prima kwaliteit zijn.

SquierEpiphone –> Opgericht door Epimanondas Stathopoulo afkomstig uit Griekenland die verhuisde naar New York en daar zijn bedrijf startte. Inmiddels is Epiphone in handen van Gibson.

EpiphoneGretsch–> Amerikaans bedrijf dat werd opgericht door Friedrich Gretsch in 1883. Maken naast gitaren ook slaginstrumenten.

Gretsch

ESP–> Dit Japanse bedrijf werd in 1975 opgericht in Tokia en produceren voornamelijk elektrische gitaren en basgitaren.

ESP

Höfner–> Opgericht door Karl Höfner in 1887 te Luby, Tsjechië. Produceren vele soorten gitaren, zowel akoestisch, klassiek en elektrisch.

Höfner


Solar Guitars–> Relatief jong giraarmerk wat is opgericht in 2017 door de gitarist Ola Englund.

Solar guitars


Yamaha Guitars–> Japanse producent van meerdere muziekinstrumenten, versterkers en andere elektronica en opgericht in 1887.

Yamaha guitars

Schecter–> In 1976 opgericht door David Schecter en later overgenomen door ESP.

Schecter


Dean Guitars–> Opgericht in 1977 door Dean Zelinsky. De gitaren zijn kenmerkend door hun “V” vorm.

Dean guitars


Washburn Guitars –> Amerikaans bedrijf wat werd opgericht in 1883. Maken verschillende soorten gitaren en versterkers.

Washburn guitars

Cort Guitars & Basses –> Gitaarmerk uit Zuid-Korea wat werd opgericht in 1960. Verkopen gitaren over de hele wereld.

Cort guitars & bassesSlick–> Opgericht door de gitarist Earl Slick waarvan de echte naam Frank Madeloni is. Hij hiudt zich verder ook bezig met het ontwerpen van versterkers en gitaarriemen.

Slick

Tanglewood–> Gitaarmerk wat in 1988 in Londen werd opgericht. De productie van de vele soorten gitaren wordt gedaan in China.

Tanglewood

Maybach–> Gitaarbouwer uit Duitsland die zijn gitaren op maat en met de hand produceert. Zeer hoogwaardige kwaliteit.

Maybach

Harley Benton –> Huismerk gitaren van het in Duitsland gevestigde Thomann waar deze gitaarlijn gekocht kan worden.

Harley Benton

PRS Guitars–> Opgericht in 1985 door Paul Reed Smith en producent van handgemaakte elektrische gitaren. De afwerking en kwaliteit van deze gitaren is van hoog niveau.

PRS guitars

BC Rich Guitars–> Opgericht in 1969 door Bernardo Chavez Rico en vooral geliefs in de jazz- en rockwereld. Productie vind plaats in de USA en Azië.

BC Rich guitars

Jackson Guitars–> Gitaarlijn van Grover Jackson een Amerikaanse gitaarbouwer die in de jaren 80 vooral custom made gitaren bouwde. Inmiddels valt de naam onder Fender.

Jackson guitars

Badger Guitar–> De Badger Guitar Company werd opgericht in 2013 en produceert gitaren en versterkers.

Badger guitar

Bohemian Guitars–> Is een gitaarfabrikant uit Atlanta die gitaren produceert van niet alledaagse materialen. Bohemian werd opgericht door de broers Adam en Shaun Lee .

Bohemian guitars

Brian May Guitars–> Brian May guitars produceert elektrische gitaren naar het ontwerp wat ooit door Brian May zelf en zijn vader in 1964 werd gemaakt.

Brian May guitars

Dan Electro–>Opgericht in 1947 door Nathan Daniel en in 1969 hield het bedrijf op te bestaan. In 1997 werd het merk weer nieuw leven ingeblazen.

Danelectro

Charvel–> Opgericht in de zeventiger jaren door Wayne Charvel en vandaag de dag eigendom van Fender.

Charvel

Duesenberg–> Duitse gitaarbouwer welke sinds 1986 gitaren produceert in de Duitse stad Hannover.

Duesenberg

EVH–> Gitaarlijn vernoemd naar Eddy van Halen, volgens sommigen één van de beste gitaristen ter wereld.

EVH

Fret King–> Brits gitaarmerk wat werd opgericht door Trevor Wilkinson en wat elektrische en basgitaren produceerde. In 2008 werd het merk overgenomen door John Hornby Skewes and Co. Ltd. ij Leeds.

Fret King

G en L–> Eind jaren 70 opgericht door George Fullerton,Leo Fender (oprichter Fender) en Dale Hyatt. Het merk concentreert zich op het hoger segment en maakt de kwalitatief betere gitaren.

G&L

GJ2 by Grover Jackson–> Gitaarlijn in 2012 opgezet door Grover Jackson en producent van hoogwaardige gitaren.

GJ2 guitars Made by Grover Jackson

Godin Guitars–> Canadese gitaarbouwer welke werd opgericht door Robert Godin in 1972. Het bedrijf produceert elektrische- , akoestische en basgitaren.

Godin guitars

Greg Bennet Design–>Samick Musical Instruments Co., Ltd. produceert onder andere de Greg Bennett gitaarlijn die verwijst naar de gelijknamige gitaarbouwer. In 2011 ontwierp Bennett een gitaar voor Samick.

Greg Bennet Desgin

Line 6–> Gitaarmerk wat in 2006 werd opgericht door Marcus Ryle en Michel Doidic. Ze produceren gitaren en versterkers en werden in 2018 overgenomen door Yamaha.

Line 6

Manson Guitar Works–> Andy Manson bouwde in 1967 zijn eerste custom gitaar en staat nog steeds bekend om zijn handgemaakte gitaren. Volgens velen één van de beste gitaarbouwers ter wereld.

Manson guitar works

Music man–> Opgericht in 1971 door Forrest White en Tom Walker beiden voormalig werknemers van Fender. Maken voornamelijk elektrische- en basgitaren.

Ernie Ball Music Man

Ormsby Guitars–> Handgemaakte gitaren gemaakt in Perth, Australie door Perry Ormsby sinds 2003-2004. Begon ooit als timmerman en stapte later in de wereld van zelf gitaren bouwen.

Ormsby guitars

Rickenbacker–> Rickenbacker produceert gitaren sinds 1932 en werd in 1931 opgericht door Adolp Rickenbacher en George Beachamp. Het bedrijf is gevestigd Santa Ana in de Verenigde Staten.

Rickenbacker

Silvertone–> Het Silvertone gitaarmerk werd gesporduceerd door meerdere bedrijven en werd onder meer verkocht in de Sears waren huizen in de VS. In 2001 werden de rechten van Silvertone opgekocht door Samick Music Production.

Silvertone

Stagg–> Het merk Stagg wordt gemaakt in België. Zij produceren meerdere muziekinstrumenten waaronder de elektrische gitaar en basgitaar.

Stagg universe of music

Steinberger–>Grondlegger Ned Steinberger produceerde in eerste instantie eerst basgitaren waarna hij Steinberger Sound oprichtte. Met dit bedrijf werden de elektrische gitaren geproduceerd en werd in 1987 verkocht aan Gibson.

Steinberger state of the instrument

Supro–> Amerikaans gitaarmerk wat in 1968 stopte met productie. In 2013 werd er onder de naam Supro weer gitaren gemaakt. Onder meer elektrische gitaren en versterkers.

Supro

Vox–> Maakt sinds 1961 gitaren en het bedrijf is gevestigd in Engeland. Het bedrijf produceert elektrische gitaren en gitaareffecten.

Vox amplification LTD

Er zijn uiteraard nog meer gitaarmerken waar je uit kan kiezen. Bovenstaand overzicht geeft de meeste bekende en beroemde merken weer. Wanneer een gitaar custom gebouwd is dan zorgt dit ook voor een hoogwaardige kwaliteit. Wanneer er sprake is van massaproductie dan is de kwaliteit vaak wat minder. Er is in ieder geval keuze genoeg! Wanneer je een elektrische of basgitaar wil gaan kopen dan is het dus goed om te weten welke merken er te koop zijn en wat je ervan kan verwachten. Vaak bieden de gitaarmerken ook wel een elektrische gitaarset aan waar eigenlijk alles al in zit zodat je meteen van start kunt gaan. Ook voor kinderen hebben de gitaarmerken voldoende keus als je een elektrische gitaar voor een kind wil kopen.

Veel gestelde vragen over gitaarmerken

Hieronder vind je enkele veel gestelde vragen over gitaarmerken. Heb je zelf nog vragen, opmerkingen, of tips? Laat ze achter in de reacties en hopelijk kunnen wij je zo snel mogelijk helpen met het beantwoorden van deze vragen.

Hoeveel gitaarmerken zijn er?

Er zijn heel veel gitaarmerken. Wil je weten hoeveel er zijn? We hebben de meest bekende hierboven op een rijtje gezet.

Wat is een custom made gitaar?

Een custom made gitaar is vaak duurder dan andere gitaren, op deze pagina lees je waarom!

Wat zijn goede gitaarmerken?

De wat duurdere merken zijn vaak kwalitatief ook goed. Op deze pagina kan je meer lezen over de kwaliteit van de gitaarmerken.

Wie was Leo Fender?

Leo Fender was de grondlegger van een wereldberoemd gitaarmerk. Hierboven lees je er meer over!

Door welk gitaarmerk is de stratocaster gemaakt?

Het beroemde model stratocaster is ooit ontworpen door een beroemde gitaarbouwer. Op deze pagina lees je er meer over!

Wat is jouw favoriete elektrische gitaarmerk? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

  • Was this Helpful ?
  • YesNo

Doe mee met het gesprek! Er is 1 reactie op: “Elektrische gitaarmerken”

Plaats een reactie

Leer gitaar spelen in 22 lessen