Elektrische gitaar voor een kind

Elektrische gitaar kind

Een elektrische gitaar voor een kind. Het idee is misschien gek maar zeker realistisch. Als uitgangspunt zegt men vaak dat het beter is om eerst met een klassieke of akoestische gitaar de basisbeginselen te leren om daarna over te stappen naar een elektrische gitaar. Wanneer een kind graag op een elektrische gitaar wil spelen dan zijn daar zeker mogelijkheden. We hebben het dan niet over een elektrische gitaar als kinderspeelgoed maar een echte elektrische kindergitaar die ook door volwassenen wordt gebruikt. Er zijn echter wel een aantal verschillen die we op deze pagina zullen toelichten. Tevens ook een paar aandachtspunten waar je op moet letten. Alle informatie over elektrische gitaren voor kinderen vind je hieronder.

Welke elektrische gitaar is geschikt voor een kind?

Wanneer je een gitaar wil kopen en je wil weten welke elektrische gitaren geschikt zijn voor een kind dan is vooral de afmeting van de gitaar belangrijk. Een elektrische gitaar voor volwassenen heeft al een dusdanige omvang dat deze te groot is voor een kind. Daarom zijn er speciale formaten op de markt die geschikt zijn voor kinderen. De maat voor volwassenen wordt aangeduid met 4/4. We spreken dan over de mensuren. De mensuur is eigenlijk de toonhoogte van de gitaar die wordt bepaald door de lengte van de snaar. Zo hebben de grotere instrumenten vaak een lagere toon dan de wat kleinere.

Mocht je twijfelen over de mensuur van een gitaar dan kan je ervan uitgaan dat een elektrische gitaar voor volwassenen een mensuur heeft van 648 mm, omgerekend 25,5 inch. Alles wat aan inches of millimeters kleiner is maakt het meer geschikt voor kinderen. Je kunt de mensuur vaak terugvinden in de specificaties van de gitaar of vraag het na bij de speciaalzaak.

Verder is het belangrijk welke accessoires je bij de gitaar koopt. Niet elke gitaarversterker is bijvoorbeeld geschikt om door een kind bediend te worden. Advies hierbij is om het simpel te houden. Niet teveel poespas zodat het voor het kind makkelijk te bedienen is.


Kinderen willen ook vaak inspraak op de kleur en de vorm van hun gitaar. Advies is dan ook om ze deze ruimte ook te geven zodat ze gemotiveerd blijven in het bespelen van de gitaar. Wanneer zij door de ouders een keuze opgedrongen krijgen dan zullen ze de zin waarschijnlijk eerder verliezen dan wanneer zij zelf de keuze mogen bepalen.

Kind met elektrische gitaar

Welke maat gitaar heeft een kind dan nodig?

De maten voor gitaren zijn globaal onderverdeeld per leeftijdscategorie en per maat gitaar:
3 tot 6 jaar –> 1/4 gitaren
6 tot 9 jaar –> 1/2 gitaren
9 tot 12 jaar –> 7/8 gitaren
12 jaar en ouder –> 4/4 gitaren

Waar op letten bij het kopen van een kindergitaar?

De maat

Probeer de maat altijd even uit als je de kans hebt. Wil je een kindergitaar online kopen maar twijfel je aan de maat ga dan langs de speciaalzaak om een paar modellen uit te proberen. Ze kunnen je daar passend advies geven waardoor je kind een zo goed mogelijke gitaar krijgt die zo goed mogelijk passend is.

De bespeelbaarheid

De bespeelbaarheid van een elektrische gitaar voor kinderen is makkelijker dan op bijvoorbeeld een akoestische gitaar. Dit komt omdat de stalen snaren van een elektrische gitaar dunner zijn dan die van een akoestische. Hierdoor is de elektrische gitaar met kleinere handen makkelijker te bespelen. Laat je kind de gitaar dan ook een keer goed bespelen en kijk of deze goed in de hand ligt en of ze goed met de snaren overweg kunnen. De body van de gitaar is ook belangrijk. Is deze niet te groot zodat ze het instrument moeilijker vast kunnen houden?

De kosten

Ook niet geheel onbelangrijk wat kost nu eigenlijk zo’n elektrische gitaar voor kinderen? Gelukkig vallen deze prijzen wel mee. Je moet hierbij denken aan prijzen variërend van €65.- tot €200.- Let hierbij ook op hoe serieus je kind is met het gitaar spelen en kies hier dan ook de kwaliteit gitaar naar. Uiteindelijk wordt de gitaar vroeg of laat te klein en zal je toch over moeten gaan op een groter model.

Merk

Ook voor de kinderen zijn gitaren van de grotere merken beschikbaar. Je hebt hier dan meteen ook een stukje kwaliteit gewaarborgd. Heb je een voorkeur voor een bepaald merk dan kan je altijd kijken of deze wordt verkocht. Doorgaans hebben de grote merken een prima prijs/kwaliteit verhouding waardoor je je kind met ene gerust hart op de gitaar kan laten spelen.

Accessoires

Niet geheel onbelangrijk, maar met een elektrische gitaar alleen heb je nog geen echt geluid. Hiervoor heb je een versterker nodig. Ook heb je een versterker nodig, een gitaarkabel, een stemapparaat en een tas of koffer om de gitaar op te bergen. Al deze accessoires samen noemen we een gitaarset. Ook voor kinderen zijn er elektrische gitaartsets beschikbaar. Hieronder lees je daar meer over.

Elektrische gitaar set voor kinderen

Elektrische gitaar kind

De elektrische gitaarset voor kinderen wijkt niet zoveel af als die van volwassenen. Doorgaans zitten er in een gitaarset de volgende onderdelen:

  • De elektrische gitaar
  • Een kleine versterker
  • Gitaarband
  • Plectrum


Het is verstandig om deze vaak standaard set uit te breiden met een stemapparaat zodat de gitaar ook regelmatig gestemd kan worden. Ook is het advies om een gitaarstandaard te kopen. Dit voorkomt dat kinderen de gitaar tegen de muur zetten en dat de gitaar omvalt. Wanneer dit gebeurd dan raakt de gitaar in sommige gevallen dusdanig beschadigd dat deze niet meer te bespelen is en dat zou zonde zijn.

Wanneer er gitaarlessen worden gevolgd dan moet de gitaar op een veilige manier worden vervoerd. Het gebruik van een gitaarkoffer of tas is hierbij zeker aan te raden. De gitaar blijft schoon en droog en heeft minder kans op beschadigingen. Tevens zorgt de tas ervoor dat de gitaar goed gestemd blijft. Wanneer je hier allemaal geen rekening mee wil houden dan kan je nog online gitaarles overwegen. Ook een ideale manier voor kinderen om gitaar te leren spelen.

Wat ook aan te raden is zijn de plectra, de vaak van plastic gemaakte stukjes materiaal die je tussen duim en wijsvinger houdt om de snaren van de gitaar aan te slaan.

De keuze voor een set is vaak een goede keuze omdat je dan in één keer klaar bent en je kind gelijk zijn eerste akkoorden kan proberen. Wanneer je bovenstaande producten allemaal afzonderlijk koopt dan loop je het risico dat je veel duurder uit bent en dat de producten minder op elkaar afgestemd zijn.

Veel gestelde vragen over elektrische gitaren voor kinderen

Hieronder vind je enkele veel gestelde vragen over elektrische gitaren voor kinderen. Heb je zelf nog vragen, opmerkingen, of tips? Laat ze achter in de reacties en hopelijk kunnen wij je zo snel mogelijk helpen met het beantwoorden van deze vragen.

Is een elektrische gitaar geschikt voor een kind?

In principe is een elektrische gitaar geschikt voor kinderen. Op deze pagina lees je er alles over.

Welke elektrische gitaar is geschikt voor een kind?

Er zijn speciale elektrische gitaren voor kinderen die bepaalde eigenschappen hebben. Hierboven lees je welke eigenschappen dit zijn.

Welke maat elektrische gitaar is geschikt voor een kind?

Er zijn verschillende maten elektrische gitaren die geschikt zijn voor kinderen. Op deze pagina lees je meer over de maten van kindergitaren.

Waar moet je op letten bij het kopen van een elektrische gitaar voor kinderen?

Er zijn een paar dingen waarop je moet letten wanneer je een elektrische kindergitaar koopt. We hebben ze op deze pagina op een rijtje gezet.

Waaruit bestaat een elektrische gitaarset voor kinderen?

Een elektrische gitaarset voor kinderen bestaat uit meerdere onderdelen, waaronder de gitaar zelf. Er zitten meer onderdelen in een set. Hierboven lees je welke dit zijn.

Heb jij nog vragen of opmerkingen over elektrische gitaren voor kinderen , laat dan nu een reactie achter!

  • Was this Helpful ?
  • YesNo

Plaats een reactie

Leer gitaar spelen in 22 lessen